Igen, milyen messze is jutottunk az M27 IAR -tól ... Lassan elsüllyedünk ebben a DMR mocsárban teljesen
Nos, valóban nem a törökökkel érdemes példálózni, bár mostanában Ők is kezdenek összeszedni némi harci tapasztalatot, akár új technikákkal is több fronton is. No de tekintsünk el most Tőlük egy kicsit.
A kiindulópont a M27 IAR volt. Aztán azonosítottuk, hogy az USMC -nél - akiknek azért van releváns és aktuális harci tapasztalatuk bőven - még némi extra kiképzéssel is ezt a köztes-lőszeres IAR fegyóval képezgetnek ki katonákat DMR harcászkodásra. Ennek oka nem is annyira az, hogy a köztes-lőszer annyira "fasza", hanem inkább az, hogy nagyon erőltetnék ezt a "rajban legyen mindenkinek ugyanolyan lőszere - sőt a IAR/DMR -nek konkrétan tárkompatibilis legyen a gépkarabélyos katonákkal" ... Ezt is azért, hogy az IAR lévén legyen egy "3in1" szerepkörünk (amire ez mérsékelten jó). Ezt a részét szanaszéjjel veséztük ... Zárójelben a CZ Bren 2 BR margójára - a M27 IAR -nál is van 'Full Auto" tüzelési mód ...
Namost, ha nem ragadunk, le az IAR és annak kompromisszumainál (ugye a kalibert is determinálja ez), akkor miért ne legyen a "legjobb" kaliberünk DMR -re? Még akkor is, ha "csak kicsit jobb"? Ha esetleg az LMG is azt használná (én nem kardoskodtam ezért a részért, de volt aki igen)? Annyira logisztikai rémálom lenne?
Amennyiben igen, akkor viszont a M110 és társait is kihúzhatnánk a lehetséges DMR jelöltek listájáról (természetesen a CZ Bren 2 BR -el egyetemben). Akkor - amennyiben tényleg akarunk valamilyen DMR -t - akkor kb. tényleg semmi nem marad más lehetőségként, mint M27 IAR -al DMR -kedni az USMC -t másolva ...
Nekem most nem teljesen világos mi a véleményed.
- a DMR, mint szerepkör a véleményed szerint az átlag magyar lövész rajban hasznos lenne - vagy elvetendő (SF -et hagyjuk - ott úgy legyen, ahogy Ők szeretnék)?
- amennyiben a DMR kívánatos lenne, akkor köztes lőszerrel képzelnéd el vagy mehetne a puskalőszer (utolsó hsz -ed alapján nem feltétlenül) is?
- amennyiben a köztes-lőszer lenne véleményed szerint az ideális, akkor M27 IAR lenne jó nekünk? Avagy valami más?
- úgy általánosságban az M27 IAR bármilyen más (nem DMR) szerepkörben? Nem figyelmen kívül hagyva azt a döntést, hogy az alap gépkarabély nálunk a CZ Bren 5.56x45 ...