GrGLy
Gondolkodtam kicsit a páncélvédettségen.
Alapvetően egy olcsó, de hatékony konstrukciót szerettem volna, és olyat ami már létezik és kipróbált. (Mivel nincs lehetőségem valós tesztelésre)
A konstrukció 3 részből áll.
1.
A jármű váza, ami egy alumínium öntvény önhordó szerkezet. (lényegében egy "kád")
Ezzel a technológiával, a tetőlemezt kivéve, 1 darabból meg lehetne valósítani a jármű vázát/alap páncélzatát.
Én úgy gondoltam, hogy Silumin (alumínium&szilícium ötvözet) lenne az ötvözet anyaga. Ennek oka az alacsony ár, egyszerű gyárthatóság és jó korrózió állóság.
Vastagságot azért nem írok, mert a tervezés során ez "dinamikusan" kialakítható.
2.
Egy belső repeszfogó bélés.
Itt két lehetőséget látok, az első a HB80 Dynema szövet belső, amit mi alakítunk ki az igényeknek megfelelően.
A második az, hogy megvesszük az AMAP-L (Liner) konstrukciót.
3.
Ez egy külső cserélhető páncélréteg.
Úgy gondoltam, hogy megvesszük az ESAPI kerámia betét "lemezek" előállítási licencét, és ezt fogjuk fölrakni külső páncélként.
Konkrétan 1X1 méteres cserélhető páncéllapokra gondoltam.
Ennek az az előnye, hogy könnyű és olcsó javítani a jármű páncélzatát.
Utána néztem az ESAPI lapok súlya 45 kilogramm/négyzetméter.
Az eredeti ESAPI kereskedelmi árából (600$/lemez) az 1 négyzetméter becsült kereskedelmi költsége 0.7-1 millió forint körül lehet.
Egy ilyen ESAPI lap védelmet nyújt a 7.62X54R és a 0.300 Winchester Magnum lövedékek ellen is. (a legtöbb típus ellen)
Ez lényegében azt jelenti, hogy a legtöbb kézifegyver ellen körkörös védelmet nyújt a jármű külső rétege is. (NATO STANAG 4569; Level 3)
Pár számítás:
80 négyzetméteres felülettel számolva:
80X45=3600 Vagyis 3.6 tonna a külső páncélréteg összesen.
A külső páncélzat értéke: 56-80 millió forint közötti összeg.
Az RPG-ket szerintem passzív védelemmel nem tudjuk kivédeni, ezért ellenük az aktív védelmet szorgalmaznám.
Olyat,mint amilyen az AMAP-ADS.