[Open ISV] Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 828
65 396
113
Lánctalp párti vagyok, de a gumist könnyebben legyártanánk. BPW vagy Rába futóművek miatt. Legyen 8x8 akkor. Motor, kb 400 Le. Felfüggesztés állítható magasságú. Hossz 7m körül. Vezető vonalától hátra változtatható felépítménnyel. Magát a szerkezetet a Rába minden gond nélkül le tudná gyártani ha akarat lenne rá. Páncélvédelem, felszerelés már másokra tartozna. Súly kb 18-20 tonna cakk pakk bemálházva.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Csak mert a W-vel én itt forradalmit alkottam :D Miközben a leg kézenfekvőbb megoldás lenne ha nem akarják hogy túl magas legyen a jármű (A védelmi képesség ugyan akkora) Az úszóképpességbe a stabilitást növeli a kiszorított fíztömeg igaz kevesebb (De a W be beépíthető lenne 2 hajócsavr is. Vagy málházni is lehetne belle ha a zárást kellőkép megoldanák és a tulnyomásra nyitást (Mondjuk egy erős rugós csapóajtóval kukta elv alapján.)
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@szittya88

Ezt a W-t rajzold már le, hogy hogyan néz ki, meg egy aknárafutásnál merre vezeti el a robbanást, mert ugye a V-formánál pont az a lényeg, hogy széttereli, de a W-ben van "zárt" rész, ahol nem tudja hova elvezeti a robbanás erejét.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
http://www.kepfeltoltes.hu/view/130820/mnm_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A robbanás repeszei ha átszakítják a 45kokos páncélt akkor még mindig ott a padló. Ha a robbanás akkora erejű hogy jukat üt a döntött acéllapokon akkor a nyomás a w alakú csatornába előrre vagy hátra tudna távozni egy csapóajtón.
Ha meg nem töri át az azéllapokat a robbanás akkor ekkora tömegű járműnél megemeli egy kicsit (mivel nem lánctalpas a felfüggesztés enged annyit amennyire egy ekkora járművet megemel.)
 

pela2

New Member
2013. augusztus 10.
20
0
1
pela2 mondta:
Bár véleményem szerint,nem igazán fogjuk nyugatot és keletet meghódítani,én a mozgásterét a környezőországokban látom életképesnek.

Ne abból indulj ki, hogy a piac meghódítása a cél, mondhatnám azt is, hogy vonjuk ki a valóságot az egészből. Ebben a gondolatkísérletben nem eladni kell a PSZH-t, hanem "csak" meghatározni magát az egész járművet, hogy legyen harcértéke, kielégítse a kiszemelt sereg igényeit és tudják használni a katonák. Ha a kutya nem venne belőle, az részletkérdés, mert minket az nem érdekel. Csak azért írtam, hogy határozzunk meg egy piacot, mert az behatárolja a szükséges képességeket is, pl. a sivatagba és a tundrára teljesen más jármű kellhet.

Am látom, hogy nem megy az, hogy lépésenként haladjunk előre, mert mindenki fossa be ide, ami éppen eszébe jut. De akkor legyen így, csak ezzel az a probléma, hogy baromira visszakövethetetlen lesz az egész...


Nem teljesen ment át,elsősorban nem az eladásra gondoltam,hanem az általad meghatározott földrajzi okokból.

Egy Magyarországra tervezett (úszóképes,erősen Alföldi területre opcionált) harcjárművet, Csehországban,Romániában,Moldovában,Felvidéken(csak,hogy rácáfoljak magamra is :D) eléggé körülményesen tudnának használni,mivel az elsődleges terepszámára a síkság és nem a hegység,illetve a sivatagi körülmények... meg az sem mindegy,hogy milyen vizeken kell átkelnie. :)
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
Szittya, a W padlólemez szerintem koncentrálná a középen történő robbanást a jármű hossztengelyébe. Egy módon lehetne hatékony, ha dupla felépítményben gondolkodnánk, egyfajta "katamaránban, de akkor ugyanoda jutunk vissza: miért ne lenne egyszerűbb a sima V....
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
A V alakú padlólemeznél is a padlólemez döntöttsége a fő védelmi tényező.
a W nél ez a szög 45 lenne ami a legjobb védelmet adná emellett ugyanakkorra védelem mellett alacsonyabb lenne a felépítmény. Ami fontos tényező
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
A súlypontja is jobb lenne a harcjárműnek ami kanyarokba vagy épp terepjárásnál nem mind1. Így a kardán is védett lenne ami a v nél ritka. Az esetleges hajócsavarok is.) a nyomás meg előrre hátra eltudna oszlani a 2 csatornába (És nem a kerekek felé nyomná ki hogy leszaggassa őket.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@szittya88

De középen akkor is ott marad egy fordított V-alakú rész, ami tulajdonképpen odakoncentrálja a robbanás erejét. 8 méter hosszan nem tudod szétoszlatni annyira a robbanást, mert tulajdonképpen derékszögben kéne elvezetni, menthetetlenül átvinné a járgány alját.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
igen azért írtam ha átviszi az ajját akkor a csapóajtók amik nyomásra nyithatnának még elvenne a nyomásból. És a legénység és a robbanás között még mindig van egy vizszintes padlólemez amin a lámuk van.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
és a robbanásnál nem az egéssz erejét kellene elvezetnie a 2 nyitott és a 2 zárt csatornának mert 35-50 % a a robbanásnak ugyan úgy jobra vagy ballra is tudna tágúlni.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Ha különböző csapóajtókat és elvezető csatornákat építesz be, azzal bonyolítod a konstrukciót, növeled a súlyt, és valószínűleg a magasságot is (amit pont el akarsz kerülni), mert az elvezetésnek hely kell.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Amúgy... Megelőzésre van valamilyen fejlesztés? Mármint ami felderíti a bombát. Természetesen nem egy kotróra gondolok, hanem érzékeny fémdetektorra vagy bármi?
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@zotyek78

Hogyne lenne: általában fel vannak szerelve blokkolóval, hogy telefonnal ne lehessen rájuk robbantani az utat, illetve ha megnézed az Afganisztánban levő járműveket, akkor általában van az orrukon egy kis doboz, ami elvileg egy detektor:
http://dmna.ny.gov/archive/photos/1274377926-080801-A-2444F-0107.jpg
http://image.4wheeloffroad.com/f/27390415/131_1001_04_z+mrap_military_vehicles+agur_qu_ziggurat_baghdad.jpg
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Királyság... Meg ha jól emlékszem az Andersben is van/lesz/lenne két féle aktív védelmi rendszer... A legjobb akkor talán az lenne, ha beszállnánk a fejlesztésbe, onnan nyílván még lehetne ilyen-olyan átalakításokat végezni a saját elvárásainknak megfelelően. Nem is értem, hogy miért olvastam itt több helyen is, hogy boritékolható a bukása. Nekem ez egyre szimpibb.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 424
113
1. Páncélozott gyalogsági harcjármű.

2. Alkalmas legyen a közép európai térségben, minden évszakban és minden terepen a megfelelő manőverezésre. ( 4 évszak van, abból 3-ban laza a talaj a sok csapadék folytán, tehát lánctalp. )

3. Legyen képes egy komplett, 8 fős lövészraj szállítására, toronyfegyverével, annak harcának támogatására.

4. Megfelelő vegyi, sugárvédelemmel legyen ellátva. Páncélzata ellenálljon minimum 20 mm-es gépágyú lőszerének. Valamint repeszeknek. Nem hagyományos hadviselés esetén, pótpáncélzattal lehessen ellátni, a napjainkban megismert aknák ellen, stb...

5.Fegyverzete, a fentebb leírtak folytán, egy fő és két kiegészítő fegyver kell legyen. 30 mm-es gépágyú, mint fő fegyver, valamint páncéltörő rakéta indítására alkalmas komplexum és a fő fegyverrel párhuzamosított géppuska. A gépágyú emelkedési szöge folytán alkalmas kell legyen alacsonyan repülő légi célok leküzdésére is.

6. Alvázának kialakítása meg kell hogy feleljen a különböző platformoknak. Lehessen gyártani a bázisán műszaki mentő, felderítő, aknavető, sebesült szállító, vegyi sugár felderítő, stb., verziókat.

7. Hazai bázison ki lehessen alakítani az eszköz teljes szervizelését, logisztikáját, háborús körülmények közötti üzemeltetés esetére is.

8. Gépágyú és géppuska gyártása hazai vállalatnál, a hozzávaló lőszer típusokkal együtt, szintén követelményként kell hogy szerepeljen.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 333
76 971
113
1.
Meg kell teremteni a hozzávaló ipart.Még rendes minőségű acéllemezt sem tudunk gyártani pedig az acélpáncél egy elavult dolog de legalább is nagymértékben felváltják a kompozitok és hasonló anyagok...
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@Dudi
Ez "csak" pénz kérdése... Ha szánsz rá pénzt, akkor meglesz hozzá a szaktudás is, meg a gépek is.