[Open ISV] Fegyverzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Viszont ha a 30 milissel is elég max 10-20lőszer egy cél leküzdéséhez akkor a 40 milishez is elég a 20-as tár. Kérdés mennyi idő a tárcsere az új Boforsnál?
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Lenne egy kérdésem, azt írtátok hogy a 40 milis nem jó mert csak 5-20 lőszeres tár van hozzá.
Ok, de a CV-90-en mégis az van jobbára. Nagyobb a rombolóerő is szvsz mint egy 30-35 milisé. Gondolom ezért kevesebb lőszer kell. De ami igazán érdekelne az az hogy mekkora sorozatokat lő általában egy 30-35 milis gépágyú? Mondjuk a Btr-80-al milyen hosszú sorozatokat eregetnek általában? Mert szvsz max 5-10 lőszer a nagy szóródás miatt. Namost amit 5-10-20 40 milis lövedék nem intéz el annak csókolomot köszönök. Legyen az bunker vagy élőerő, pszh. Mellékes fegyverként kisebb űrméretű gpu és pct raketta indító még lehetséges opció nem?

Nem arról van szó, hogy rossz a 40 mm-es. Nekem kedvencem a Bofors 3P lőszere. Bőven veri mindenféle célra a 35 mm-es svájci AHEAD, HEI, SAPHEI lőszereket és mindet egyszerre helyettesíti.

Csak szerintem ez a fegyver felesleges IFV-be. A túl nagy űrméretnek tényleg hátránya, hogy kevés a lőszerkészlet, nagy a súly, lomha, drága, nagy a reakció erő. 30-40 tonnás, vagy nehezebb vasakat kell alá pakolni.

Ha az a cél, hogy minél nagyobb űrméretű fegyverekkel lőjünk egyeslövéseket és atomra agyonpáncélozzuk a gépet, akkor ott a Merkava. 60 tonnás. Alaposan páncélozott. 120 mm-es ágyúval nagyot lehet durrantani és még deszantot is vihet.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
antigonosz

"Kérdés mennyi idő a tárcsere az új Boforsnál?"

Kézzel táraznak be. De nem tudom mennyi idő. A 200 hevedernél tuti lassabb.

laiki

"Az AHEAD specializált és nem többfunkciós. Szerintem azt hagyjuk meg a légvédelemnek. IFV-be a jól bevált SAPHEI való. Lehet, hogy 100 esetből 10-ben felkiáltasz, hogy milyen jó az adott feladatra az AHEAD, de 50-szer meg káromkodnál, hogy arra a helyzetre meg mást lett volna jó használni."

Igazad van. Viszont nincs akadálya annak, hogy pl. 5 IFV-d egyszerre nyomuljon előre, és mindegyiknek más fajta lőszere legyen a pct. mellé. AHEAD , SAPHEI stb...
Így elég jól le lehet fedni a különböző igényeket. A kulcs maga a fegyver.
De ezt te is írtad:

"Tudom. Például a 30x170-es angolt pont azért nem emlegetem, mert nincs elég lövedék választék. Aminek jó a lövedék választéka az a 30x165-ös orosz, a 30x173-as svájci-amerikai, a 35 mm-es svájci és a 40 mm-es svédnek olyan a 3P lövedéke, hogy egyszerre a 6 funkciót tud, úgyhogy ahhoz már csak egy páncéltörő kell, ami van. "
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
antigonosz

A cső lengése nem hátrány hanem egyenesen kívánatos is a pontossághoz(azért nincs perecíziós mesterlövészpuskából gázelvételes mert ott nem megoldott a cső szabad lengése).

Azért nem mozog az a cső annyira:
https://www.youtube.com/watch?v=rd9S6a_Bo8U
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Azért nem mozog az a cső annyira:

Akkor az most jó vagy nem jó? :) Ezt a felvételt találtam én is csak most de egy korábbi MH-s lövészetes filmnél ez tűnt fel leginkább.

A boforst szvsz még mindig 4-es 5-ös lőszer adagokkal tárazzák, nem hiszem hogy max 20 - 30 másodpercnél tovább tartana betárazni és tűzkésszé tenni. A 40M Nimród kb 10-11 tonna volt és elbírta . Igaz az egy régi változat volt , de azért sokat nem változtak a paraméterek,max javultak szvsz.
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Megpróbálom a gordiuszi csomót átvágni. Tulajdonképpen 3 -féle feladatra kellene a fegyverünknek megfelelni. Tavaly valamikor már felvetetem, hogy integráljunk egy helikopterekről származó 70mm UB blokkot a harcjármű tornyára és ebből lehetne lézerirányítású Hydra rakétákat vagy a Roketsan cég Cirit rakétáját tudnánk indítani. Szerintem ebben a variációban már egy 20- 30mm -es alap gépágyúval vagy egy kisebb14,5 KPV nehéz géppuskával is elláthatja feladatát. Mert a csöves fegyvernek elég ha páncéltörő vagy sima repeszromboló lőszert tüzel, a speciális feladatokra (időzített repeszromboló hatás )ott van a rakétánk.
Érdekes módon már találtam is rá példákat:

http://www.network54.com/Forum/248068/thread/1287126101/1287240285/remote+controlled+weapon+system+for+70mm+rockets

És egy múltkor már linkelt, egy kiállításon (Sea Air Space 2014 Video Show Report by Navy Recognition) is ki volt már állítva valami hasonló.
2,30 perc -nál és 14,35-nél látható

https://www.youtube.com/watch?v=9-9mCsNe-zc
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Ez érdekes, fegyver a parancsnok számára M2 Bradleyn -n

http://www.youtube.com/watch?v=Z4bYR2APq74
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Luthero:

Megfontolandó.

Bár ha már lézeres cuccot felraksz, akkor felmerül az orosz Vihr rakéta. Elméletben az a legolcsóbb nagy teljesítményű páncélörő. Nem tudom, hogy a lézeres Hydra/Cyrit-hez képest mekkora az árkülönbség. Viszont az orosz jó harckocsik ellen, amire egy 70 mm-es kevés. Jó korlátozott mértékben légi célok ellen, lévén nemcsak tandem kumulatív, de repesz is a fejrésze. A kumulatív hatás miatt jó fedezékek ellen (annyira, mint egy 70 mm-es biztosan jó). A repesz hatás miatt jó fedetlen élőerő ellen. Ráadásul lehet rá thermobár fejet is tenni, ami 12 kg tömeg mellett leamortizál egy családi házat. Nem kell hozzá radar.
Amolyan szegény ember ADATS rakétája.
Igazából az ára lenne a döntő. Tud valaki friss adatot Vihr rakéta árra?
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Visszaolvasva érdekes dolog jutott eszembe. Vajon a szíriai háború nem hozott a fegyverzet tekintetében valami levonható tanulságot. Mert nagyon szép itt a videókon beszélgetni a precíziós célzásról, de a szíriai videókat megtekintve arra nem nagyon van idő, és nincs is mit kit célozni, legtöbbször a cél csak villanásnyira tűnik fel, tehát olyan romboló erőre van szükség ami a fedezék mögött bizonytalan helyen lévő cél ellen is hatásos. Ugyanis ha a jármű sokat célozgat ezt könnyen ki is lőhetik. Nagyon sokszor lehetett látni hogy az épületekre tüzelve a 30 mm orosz fegyverek képtelenek voltak megfelelő hatást elérni. Ott sokkal inkább a 40 mm körüli Bofors sokkal hatásosabb lehetett volna hiszen egy lövéssel egy emeletet kitakaríthatott volna. Na jó ha nem is egy emeletet de egy lakást azt biztos. A másik hogy fedett célpontok ellen a 30 milliméter jelenleg nem jelent megoldást. Árokban, mélyedésekben, fal mögött, elhelyezkedő célpontok esetén is jobb pl. a 40 milliméteres lőszer programozott verziója.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
comandante

Nincs az a házfal amit ne lehetne átlőni 30mm-es gépágyúval.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Nem az átlövésre gondoltam, azt én is tudom hogy képes rá. De mint a szíriai példa is mutatja nem az a lényeg hogy átlövi a ház falát, hanem az hogy mi lesz a céllal. És ebből a szempontból a 128 mm löveg is elég rosszul vizsgázott megfelelő lőszer hiányában szerintem. Egyébként például az orosz terminátornál is a 2 30 milliméteres eltérő munícióval van tárazva. A bemutató videó végén mégis mikor is egy nyamvadt buszt lőttek szét és a buszban léggömbök szemléltették a célszemélyeket, elég sok muníciót használtak el, erre a 40 milliméteres esetén 1 lövés kellet volna. És akkor még nem is beszélünk továbbra sem a fedett célokról. (árok, mélyedés, nyílt fedezék) ami ellen messziről hatástalan.
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Szuper látványos lassított felvételek.
HELLFIRE és Hydra (DAGR) lézeres változatát indítják Patria platformról.

https://www.youtube.com/watch?v=kLE8WNOG_o8
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Egy újabb durva fegyver család született.

https://www.youtube.com/watch?v=YToItNFp-5s