1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Open ISV] Fegyverzet

Diskurzus a(z) 'Nyílt gyalogsági támogató jármű-fejlesztési projek' témában - fip7 által indítva @ 2013. augusztus 29..

 1. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Huzagolt csővekből kilőtt űrméret alatti leváló köpenyes páncéltörő lövedékeknek azonos vagy jobb a pontossága mint ugyanabbó a csőből kilőtt másféle (teljes űrméretű) lövedéknek. Ez jellemezően kisebb űrméretű lövegeknél (12,7...40mm) pl IFV ágyúiknál, fordul elő amelyek huzagolt csövűek és a lőszerjavadalmazásukban van űrméret alatti pct lőszer is.

  "... while at the same time providing a projectile accuracy which is equal to or better than that of spin-stabilized projectiles fired from the same weapon" http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/bullets2-types.htm

  Kifejezett panasz az űrméret alatti leváló köpenyesek pontosságára sehol sincs. Ugyanolyan vagy kicsivel jobb a pontosságuk közvetlen célzásnál mint a pörgetett lövedékeknek.  " Fin-stabilized projectiles are advantageous because they follow the trajectory very well at high-launch angles, and they can be designed with very low drag thereby increasing range and/or terminal velocity. However, fin-stabilized projectiles are disadvantageous because the extra length of the projectile must be accommodated and the payload volume is comparatively low in relation to the projectile length. "
  http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/bullets2.htm

  Még lesz egy pár kanadai honvédelmi link amit most nem találok, szokás szerint.
   
 2. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  http://forums.army.ca/forums/index.php?topic=31598.0;wap
   
 3. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Nagyon kösz az infót,meggyőztél.Ebben az esetben viszont nagyon sokat nem kell tökölni,30mm sima cső,6mm 30g-os nyílövedék,aztán ami a csövön kifér m/s.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mi bajod a huzagolt csővel?
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  Nem vagyok szakértő, de ha a 15,2-esbe 5,56-os nyíl belefért, akkor a 30mm-esbe 6-osnál nagyobbat bele lehet rakni, ami annyival több energiát hordoz.
   
 6. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  voltagemultiplier:"A lövedék hossztengelye körüli felpörgetése rengeteg energiát emészt fel, ezért ha mindenáron torkolati sebességet akarsz növelni akkor a huzagolt cső felejtős."

  Illetve könnyebb legyártani.Ez a fegyó nem váltaná ki a 20-30mm gépágyút,mellette lenne.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  yukapoppsimon

  Minek a gépágyú meg a géppuska mellé még egy csöves tűzfegyver ilyen kis méretben?
   
 8. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  ha fölmegyünk 30mm-re akkor mehet a huzagolt cső is, legalább repeszgránátokat is használhatnánk. De az eredeti 7,9 mm-es követeleménnyel nem lett volna jó huzagolt csőből APFSDS-t kilóni az már nagyon részletes-minatűr bonyolult.
   
 9. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  mert szuper precíz nagyon nagy hatótávolságú mesterlövész fegyver kell
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  yukapoppsimon

  Leegyszerűsítem a dolgot:akarsz egy fegyvert ami 2000 méterről egy lövéssel eltalál egy embert(kvázi mesterlövész puskát a gépre)
  amikor ott a 30-as gépágyúd ami ekkora távról nem pontlövő viszont van vagy 5-6 méteres ölőhatása a repeszromboló lőszernek.azt is vegyük ide,hogy a 30-as gépágyú sokkal olcsóbb mint a másik megoldás.
   
 11. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  25g nyíllövedéknek nagyobb vastagságot adni légellenállás szempontjából szvsz.nem jó.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  akkor ne állj meg 25 grammnál
   
 13. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  A visszarúgás túl nagy lenne.Rendben,legyen 40g.
   
 14. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member


  Ebben az esetben nincs túl sok takatikai előnye, úgyhogy akkor ejtsük az ötletet.
   
 15. Sharky

  Sharky New Member

  APC-nek fegyverzete az önvédelmet kell szolgálja élőerő és gyengén páncélozott célok ellen, valamint az ellenség lefogására a ki- és bedeszantolás idejére. Erre a célra elég a géppuska, aminek távirányított változata a legideálisabb.
   
 16. Sharky

  Sharky New Member

  IFV fegyverzetével szerintem nem érdemes itt foglakozni, az már erősen a tűzerő-mozgékonyság-páncélvédettség harmóniájába tartozik, a topik pedig csak a fegyverzetről szól. Ha IFV-ben akartok gondolkodni, ott az alapkoncepció kidolgozásakor kell meghatározni, milyen fegyverzetű, számú és összetétel gyalogságot, illetve más fegyvernemet kívánsz vele támogatni, milyen célpont ellen és milyen "ideális" környezetben kívánod alkalmazni. Ha ez nincs meg, akkor egy drága, helytelenül páncélozott és motorizált és mellesleg rosszul megválasztott fegyverzetű eszközt kapsz.
  Kérdés: Meg van már határozva, hány személy szállítását kell megoldani? Mert ugye ez egyenlőnek kell lennie a lövészraj tagjainak számával.
   
 17. Sharky

  Sharky New Member

  IFV-be elég egy M240 alapú távirányítású állvány elektrooptikai érzékelővel. Ennek a lőszerigénye könnyen kiszolgálható, a fegyvere könnyen és egyszerűen karbantartható és cserélhető. A piacon több remote weapon station is megtalálható:
  - FLW 100/200 (német)
  - Enforcer II (olasz)
  - ZSMU Kobuz (lengyel)
  - Trackfire (svéd)
  - Lemur (svéd)
  - Protector (norvég)
  _ CROWS II (norvég)
   
 18. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Ebben igazad van,azonban némi tűztámogatás sem árt lévén I<b>S</b>V.
  Nem tudom mennyire olvastál vissza.A 6. oldaltól kialakúlt némi vita huzagolt vs sima cső,kaliberes vs leválló köpenyes lövedék körül.Sok érv hangzott el ellene de valahogy nem tudom kiverni a fejemből.
  Te mit gondolsz?
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Most akkor hol tartunk? Mi a felállás ,milyen lenne bele? Miliméter,gyártó, torony stb?
   
 20. laiki

  laiki Well-Known Member

  Szerintem a fegyverzet terén abból kell kiindulni, hogy várhatóan mire lövünk. Ha lövedékálló mellény nélküli, fedetlen élőerő a cél kis távolságról akkor a kis kaliberű karabély lőszer is elég. Azonban ma ilyen cél egyre kevésbé valószínű. A közelmúltbeli helyi háborúk tapasztalataiból kiindulva még akkor is, ha csak könnyű fegyverzetű gyalog az ellenfél, számolni kell:
  - Egy IV-es védelmi fokozatú lövedékálló mellénnyel
  - Azzal, hogy épületekből, hevenyészett fedezék mögül harcol
  - Azzal hogy van náluk RPG, aminek nem ártana a hatásos lőtávján kívül maradni amikor a járművünk tűztámogat,
  - Illetve hogy van náluk romboló puska 12,7 mm űrmérettel és speciális lőszerrel, aminek ugyancsak kívül kellene maradni a páncélátütés szempontjából hatásos lőtávján.

  Ebből az következik hogy az átütési követelmény:
  - a legtöbb épület falazata, vagy homokzsákokból, egyéb anyagokból rögtönzött gyalogsági fedezék
  - mögötte IV-es lövedékálló mellény
  - mindezt 500-600 m-ről
  - nem csak 90, hanem 60, vagy 45 fokos becsapódásnál is
  - nem csak nagyon drága, speciális lőszerrel, hanem alaplőszerrel is képes legyen ezt elérni.

  Fentiek alapján tömör lőszerek közül a 12,7 mm-es a szóba jöhető abszolút minimum, de laposabb szögek alatt az is kevés. Valójában 14,5 mm alatt nem érdemes gondolkodni.

  Tömör lőszerrel egy sorozatban annyi lövedéket kell megcímezni, ami egy jellemző fedezék/lakás/szoba/épület méret mellett minden 0,5 négyzetméterre 1 találatot garantál. Ez egy 20-30 m2-es falfelület esetén több, mint 40-60 lövés az egyenetlen eloszlás miatt. A sorozat hossza pedig nem lehet nagyobb, mint az ellenfél reakcióideje, különben lehasal, vagy kiugrik a helyiségből és a találat valószínűsége csökken. Ez max. 1,5-2 másodperc. Tehát ilyen lőszerrel szükséges a nagy tűzgyorsaság is.

  Repesz-romboló lövedék esetén szükséges, hogy késleltető gyújtóval a fenti fal/fedezék átütést tudja a lövedék és legfeljebb 2-3 lövedék üzembiztosan ki tudjon takarítani egy nagy szobát. Ez legalább 30 mm-es űrméretet kíván meg. Viszont nem szükséges túl nagy tűzgyorsaság. Egy sorozatban 5-8 lövedék elegendő.

  Szerintem tűztámogatásra a 30 mm-es, vagy nagyobb űrméret szükséges. Súly és visszarúgó erő (azaz pontosság) szempontjából a minél kisebb űrméret a jó. Következésképp pont 30 mm-es.

  Azonban a gépágyú hátránya, hogy ha nincs valami kemény felület, amin elműködjön, akkor a repesz lőszer csak robban, ha ezredmásodperc pontosságon belül időzítve van. Ehhez drága célzó elektronika és drága lőszer kell. Ráadásul nagyon közelre, pár száz méteren belülre lassú a reakcióideje a mozgatás lomhasága miatt. Tehát közvetlen önvédelemre kell egy IV mellényt viselő, nyílt élőerő ellen hatásos és nagyon mozgatható, nagy tűzgyorsaságú kiegészítő fegyver, ami hirtelen és közel feltűnő RPG-s ellenség ellen célzás nélküli amolyan kapáslövéses megszórásra alkalmas. Tehát nagy tűzgyorsaságú.

  Ez még csak a legvalószínűbb célpont, a könnyű fegyverzetű gyalogos ellenfél volt.
   

Ezen oldal megosztása