1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Open ISV] Fegyverzet

Diskurzus a(z) 'Nyílt gyalogsági támogató jármű-fejlesztési projek' témában - fip7 által indítva @ 2013. augusztus 29..

 1. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  A leváló köpeny rontja a pontosságot,szerintem.
  A cső valóban jóval hamarabb selejt,viszont az elmélet szerint ahány lövés majdnem annyi találat. Ha 300 lövést veszek hasra ütve már is több mint 200 találatot számolok,akár ember akár technika a célpont.Ez nagyon rossz arány?A csövet pedig utána felfúrjuk és nagyobb kaliberü gépuskának elhasználjuk ;-)
  A lövedéket viszont valamivel be kéne vonni a súrlódás miatt.
   
 2. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  A mai lőpor és lövedék már normál sima csővel is feltornázza 1800m/s-re a torkolati sebességet, Ezt még Gerlich csővel megfejelve cirka 2800 m/s jönne ki. (anno a deutschok az akkor elérhető 750 m/s értékekről mentek fel 1200 m/s-re ami manapság is igencsak tiszteletreméltó érték lenne, főleg hogy akkoriban jó súlyos lövedékekkel lődőztek...)
  Ennél többet már a lőporok sem tudnak.
   
 3. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Ezeket a kúpos csöveket nem lehet könnyű legyártani a kívánt minőségre. A lőport is le kellene cserélni mint írtam,valami gyorsabb égésüre.A Gerlich tipusú lövegnek milyen volt a pontossága? Mert az a lényeg ennél a fegyvernél.
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  Valahol itt a fórumon olvastam, hogy az oroszok új önjáró lövegei(?) úgy lesznek kifejlesztve, hogy a lövés pillanatában az ágyúcsőben elektromágnesesség gerjesztődik, ami tovább gyorsítja a lövedéket. Ha valaki jobban emlékszik vagy több infót tud akkor leírhatná.
   
 5. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Baromi pontosak voltak, (hiszen nagyhatótávolságú pct ágyúként használták őket) emellett eredetileg mesterlövész és vadászpuskákhoz lettek puskákhoz lett kifejlesztve az elv.

  Sokan úgy gondolják, hogy az II vh-s német pctg ágyúk pustán energetikai téren voltak "olyn jók". A nyugati szövetségesekkel szemben ez tuti így is volt (pl a Sherman ágyúja első változatban a nevetséges 180 m/s kezdősebességgel bírt) de az oroszokkal szemben nem volt energetikai fölénye a német ágyúknak. Sem Hkágyúk sem vontatott pct ágyúk terén sem. DE: pontosságban viszont verték az oroszokat, akiknek ágyúi a nagyon brutális hátrasikló mechanizmus miatt nem tették lehetővé a célzás helyesbítését, ismételt lövésekkel, mert lövéskor az egész platform elmozdult, felágaskodott a földről. A T-34-ben pedig nem is volt hátrasikló mechanika, az ágyú elrántotta kicsit az egész Hk-t.
  500 méternél nagyobb távolságra semmit nem tudtak 2...3 lövéssel eltalálni. A németek viszont a youtube-on is van elég felvétel, 2...3 lövésből kilométerekre hozták rutinszerűen a "volltreffer"-t.
   
 6. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Hogy ma miért nincs Gerlich csöves Hk ágyú? A Leo2 ágyúcsöve maximális erejű töltettel 50 lövés után kiadja a lelkét. Ehhez képest a Gerlich elv még tovább csökkentené az éelttartamot. Egy 2 lövéses élettartam nem lenne túl felhasználóbarát
   
 7. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Erre én is kiváncsi lennék. Én csak olyanról hallottam,hogy a lövedékek pontos sebességét mérik így a cső végén.
   
 8. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  50 lövés az nagyon kevés.Én 200-300 lövésről tudtam.Ezután egyből cserélik vagy csak romlik a teljesítménye "kicsit"?
   
 9. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 10. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Nem csőbetét hanem csőcsere. A farrészt nem kell cserélni.
  Különböző erejű lőszereik vannak hozzá, a legerősebb lőszerrel és folyamatos ismétléssel áll elő az 50 lövéses élettartam.
   
 11. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Most hirtelen nem találtam róla semmit, de úgy emlékszem, hogy csak a csőbetétet cserélik ki. Persze ha olyan extrém igénybevételnek teszik ki mint amit írtál, valószínűleg kukás lesz a löveg.
   
 12. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Nem betétes a cső, egy darabból van.
   
 13. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  De nem az egész löveget kell cserélni csak a csövet. A csőfar, zárszerkezet stb minden marad. Mint a puskáknál.
   
 14. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Lehet a 2A46-tal keverem, vagy nem tudom. Én abban a hitben éltem, hogy betétes. Tényleg, miért nem?
   
 15. joker

  joker Well-Known Member

  Nem túl drága 50 lövés után kukázni egy csövet? Az kb egy teli tár (42 lövedék). Ilyennel nem tudom hogy nyerne háborút bárki is, hacsak minden lövésük nem lesz telitalálat és csak páncélosokra kell lőjjenek. Mert egy szíriai helyzetben, városi környezetben mindenre lőve a fél országnak szervízelnie kellene.
   
 16. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Valami nagyon különleges kovácsolási eljárással készítík, nem fúrják, hanem mélyhúzás-szerű eljárással gyártják. Végül is ez a magyarázata annak, hogy mindenki tőlük veszi, amúgy csak egy cső amit bárki elő tudna állítani.
   
 17. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  joker: de mezei célok ellen jóval gyengébb lőpor van a töltényben. Azokkal a lőszerekkel 300 lövésig el lehet menni. A cső árapedig valami tízezer-százezer dollár nagyságrendű lehet (erre nem találtam forrást csak gondolom), helyben lehet cserélni (klasszikus körmös befogás. Bedugják és elforgatják)
   
 18. joker

  joker Well-Known Member

  A 300 lövés sem sok, de mégiscsak használhatóbb. De egy tank vs. tank csatában biztosan a legerősebb lövedéet fogják használni, mert messzebről kilőhetik az ellenfelet, ami abban az esetben életbevágó. Na de nem okoskodok, elvégre az egyik legjobb ha nem a legjobb harckocsi, biztosan tudják mit csinálnak.
  Jó lenne egy összehasonlítás a többi top harckocsival, hogy ott a csövet vagy a betétet mennyinként cserélik, az mennyi pénz és mekkora meló. Logisztikai szempontból csak a betétet viszont biztosan könnyebb kezelni.
   
 19. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  A nyugati Hk-nál minden ugyanaz ágyúcső élettartam és csere tekintetében, kivéve a Challengert.
   
 20. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  És akkor az ötletet meg lehetne valósítani,vagy halva született?
  Akár a nagy pontosság,akár a lövedék sebesség tekintetében.
   

Ezen oldal megosztása