1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Open ISV] Fegyverzet

Diskurzus a(z) 'Nyílt gyalogsági támogató jármű-fejlesztési projek' témában - fip7 által indítva @ 2013. augusztus 29..

 1. mijki

  mijki Member

  Mi lenne akkor, ha 1(vagy 2) M61 Vulcan-t helyeznénk el a kis, távirányítható toronyban. Élő-erő ellen tökéletesen elég, PCT. lőszerrel, szerintem a ház falakat is átviszi(városi harc, fal mögé bújó ellenség), lehet a 2xM61 jobb fedező tüzet tudna adni, mint a 20-30mm-es gépágyúk. Ha meg találkozik egy páncélozott járművel, TOW-ot indíthatna rá. Úgysem az a feladata, hogy hk.-kal harcoljon. És kisebb torony is elég nekik és a torony is kisebb, könnyebb lehet, ami előnyös a számunka.

  Vélemény?
   
 2. fip7

  fip7 Well-Known Member

  mijki

  A probléma az lenne vele, hogy nem minden puha célt tud kilőni.
  100 méterről is csak 12 mm a PCT. képessége. Ez nagyobb távról még egy BTR-80 ellen sem elég.
  Összehasonlítás képen a "csúcskategóriás" orosz 30 mm-s pct. lőszer 160 mm-s értékkel rendelkezik.
  A 12 mm lehet, hogy még egy modern mellény átlövéséhez is kevés.
  Mindenre meg nem lehet pct. rakétát indítani.
   
 3. mijki

  mijki Member

  Sajnos nem találtam átütési adatokat, viszont találtam egy MK149 APDS lőszert M61-hez, ami egy 12mm-es urániumos pct. lőszer. Ennek talán nagyobb átütése lehet, mint a sima pct. lőszernek.
  Mk149 Broshure
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  Urániumos lőszer mérgező, drága és nehézkes a gyártása, mert nem férsz hozza az alapanyaghoz. Olcsóbban kijössz ha nagyobb kaliberrel éred el ugyanazt az átütőhatást. Viszont kérdés, hogy kell-e akkora átütőhatás, vagy jobb lenne több muníciót magaddal vinni nagy tűzsebesség mellett. Szerintem a GAU-19 tökéletes lenne, aktív védelemnek is megfelelne, és harckocsi elleni rakétából 4-6 darabot még melléje ha szükség lenne rá.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  v

  egy M61 hatásos lőtávolságban sincs egy 30-as gépágyúhoz képest.És ezen semmivel nem tudsz segíteni.
   
 6. mijki

  mijki Member

  És ha valami ilyesmi torony lenne az ISV-n? Ez se tűnik valami nehéznek. Mellé vágunk egy M240-et és kész a tökéletes torony. :D
  [​IMG]
  Rheinmetal RMK30
   
 7. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Én leginkább egy olyan toronyra szavaznék, ami szintén über moduláris... 30-as gépágyú, illetve 7.62-es géppuska alapból... és variálható lenne, hogy mellé gránátvető, páncéltörő rakéta vagy légvédelmi rakéta rakható fel.
   
 8. xfotel

  xfotel New Member

  a bmp-3 féle párhuzamosított megoldásról mi a véleményetek?
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  xfotel

  Szerintem a BMP-3 a legjobban felfegyverzett IFV a piacon, (Kínának van hasonló) , viszont az a torony igen sok helyet foglal. Elvileg nekünk nincs ennyi helyünk, illetve eddig távirányítású toronyban gondolkodtunk.
  De ettől még a BMP-3M elég jó cucc!
   
 10. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Sziasztok!

  Szerintetek lenne értelme egy olyan fegyver integrálásának,ami a mai mestelövész fegyverek pontosságát töbszörösen felülmúló tűztámogatásra lenne képes?
  Hogy mire is gondolok? Olyan,20-25g-os 7,62-es lövedékre,ami 2500-3000m/s-mal képes repülni,ezáltal növeli a pontosságot.
  Sajnos pontos adatokat nem tudok,de két kilométerről 20centis körbe,80%-os találati arány már nem lenne rossz szerintem.Nem tudom,hogy ez így elérhető lenne-e.Valszeg új lőszert kellene kifejleszteni,új csövet stb.Valszeg drága lenne és hosszú ideig tartana,és persze nem váltana ki más fegyvert sem.Viszont,ha valóban kis járulékos károkat akarunk akkor nem lenne rossz.
  Nincs magas végzetségem,nem sokat foglalkoztam HT-val,úgyhogy ne várjatok sokat tőlem.
   
 11. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Igazából te egy railgun-ra gondolsz szerintem.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Railgun

  Maga az ötlet nem rossz csak szerintem nagyon nehezen kivitelezhető.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Ha a kiindulási pontnak a 2000m-ről 80%-os találatot vesszük egy 20 centis körbe, az valami brutális pontosságú lőszert meg csövet és fegyvert jelent. Itt a fórumon volt róla szó, hogy a reklám szerint van 1 MOA alatti mesterlövész fegyver, de a valóságban 1.5 az már nagyon nagyon jó, sőt tömegtermelésben ritkaság, 1 alá meg a spéci egyedi darabokon kívül semmi nem megy be, de az is csak a megfelelő lőszerrel és hideg csővel.
  Szóval mennyi az a MOA? (ha hülyeséget írnék akkor javítsatok ki, de én így értettem a hallottak alapján). Egy MOA, vagyis szögperc, az egy foknak az egyhatvanad része. Az angolszász egyszerűsített változatban ez 100 yardon 1 inch (2,54cm), a pontosabban meg 1,047 inch. 100 méteren ez 2,908333 cm, 2000 méteren a lineáris változás miatt 58,16667 cm szórást jelent. Ez a kör sugara, amibe beletalálsz egy 1 MOA-s szórású fegyverrel 2000 méterről, ha a kör közepébe célzol. Te 20 cm-t választottál átmérőnek, 80% találati aránnyal, ha elosztjuk a kettőtt egymással, akkor egy 25 cm átmérőjű kör jön ki, 100%-os találati aránnyal (ez az egy számítás improvizáció volt). Annak a körnek a sugara 12,5 cm, az egy MOA szórás akkora távból meg 58,16667 cm. A kettőt elosztva megkapjuk, hogy 0,2149 MOA szórású fegyverről beszélünk. Ilyen jelenleg nincs a piacon, főleg nem 7,62-esben, akkora távra már nagyobb kaliberrel szoktak lőni. Egy mozgó vagy járó motrú jármű ezen felül további rezgéseket generálhat, a cső meg 2 lövés után kimelegedik annyira, hogy (valamennyit) romoljon a pontossága, aztán a szélirány és sebesség, a hőmérséklet, páratartalom, szintkülönbség, Föld forgása, a golyó pörgéséből adódó pályagörbülés mind mind befolyásolják az alapból lehet ha nagyon pontos fegyvered találati arányát.
  Lehet ha meg lehet csinálni, vannak itt mérnökök akik meg tudják mondani ennek a realitását, de nagyon drága lesz vele lőni és biztosan nem lesz tömegtermék egyik hadseregben sem.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  joker

  Egy jó minőségű katonai mesterlövész fegyver(pl G22)jó minőségű katonai mesterlövész lőszerrel 100 méteren 0,5MOA-t tud biztosan.Az amiről te beszélsz(személyre szabott egyedi fegyver bronzból esztergált lőszerrel)azok a fegyverek 0,25 vagy jobb MOA ártéket tudnak.

  Az 1.5 MOA az egy kalap fos!!!Az M16A4 az új M855A1 lőszerrel tud 1 MOA-t 100 yardon.
   
 14. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  A hatása valóban ugyanaz.Azonban szerintem annak még sok idő kell hogy beérjen,ha egyáltalán be fog.Az energiasűrűséggel van többek között a gond szvsz. A másik pedig az,hogy a nagysebességű lövedékeket általában a lőtáv növelése miatt fejlesztik,én viszont inkább a pontosság miatt próbálnám+kinetikusE.
  Valóban nehéz eset lenne megcsinálni.Viszont a projektbe újítást visz ez is,tehát vitázni sem árt róla.
   
 15. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  joker

  " Itt a fórumon volt róla szó, hogy a reklám szerint van 1 MOA alatti mesterlövész fegyver, de a valóságban 1.5 az már nagyon nagyon jó, sőt tömegtermelésben ritkaság, 1 alá meg a spéci egyedi darabokon kívül semmi nem megy be, de az is csak a megfelelő lőszerrel és hideg csővel."

  Én úgy tudom ma már a 0,5 MOA bár ritka de azért nem lehetettlen.A spéci kisérleti stb. 0,2MOA-t is tud

  Wiki:"A military-issue battle rifle or assault rifle is usually capable of between 3-6 minute of angle (MOA) (1-2 mrad) accuracy.[19] A standard-issue military sniper rifle is typically capable of 1-3 MOA (0.3-1 mrad) accuracy, with a police sniper rifle capable of 0.25-1.5 MOA (0.1-0.5 mrad) accuracy. For comparison, a competition target or benchrest rifle may be capable of accuracy up to 0.15-0.3 MOA (0.05-0.1 mrad)." Én is speckó cső+lőszerre gondoltam.


  "Ilyen jelenleg nincs a piacon, főleg nem 7,62-esben, akkora távra már nagyobb kaliberrel szoktak lőni"

  Valóban jól látod a kaliber problémát,viszont én <b>25</b>g-os
  cserebogárról írok aminek a keresztmetszeti ellenállása jobb mint a 12,7-esé.Avval meg már lőttek ki embert 2800m felet.Igaz nem egy lövésből.Az együgyü és tartalmatlan fantáziálásomban a következőt gondoltam ki.
  A lövedéknek mindenképpen csökkenteni kell a súrlódását valamilyen bevonattal.Polimer,Teflon stb.Lehet hogy már itt bukta van de menjünk tovább. A csőnek nehéznek kell lennie pont az általad is írt probléma miatt.Akár 150-200kg.Csöszájfék nélküli,tökömtudja mien tipusú fémből. A zárnak egyszerü forgó-toló rendszerüt képzelek elektromos vagy más meghajtással. Még anyit,hogy a lőport is cserélni kellhet gyorsabb égésü,nagyobb erejü anyagra.Attól függően mit bír a lőszer.
  Jó ha nem túl hosszú a cső,ha nagyobb a gyorsulás.

  " Egy mozgó vagy járó motrú jármű ezen felül további rezgéseket generálhat, a cső meg 2 lövés után kimelegedik annyira, hogy (valamennyit) romoljon a pontossága, aztán a szélirány és sebesség, a hőmérséklet, páratartalom, szintkülönbség, Föld forgása, a golyó pörgéséből adódó pályagörbülés mind mind befolyásolják az alapból lehet ha nagyon pontos fegyvered találati arányát."

  Tűzvzető számítógép?
  tracking-point.com/

  Persze tudom,hogy sok probléma lenne a kifejlesztésével de jó gondolkodni rajta.
   
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Nekem igazából az a bajom ezzel a kis kaliberrel, hogy értelmetlen olyan páncélzat ellen ami nem homogén. Ugyanis ilyen kis kaliber a járműben nagyrészt repeszekkel okoz kárt. Élő erő ellen pedig vannak nagy kaliberű repeszlövedékek amik jobbak.
  Így néznek ki a ma használatos lövedékek:
  [​IMG]
  http://popgun.ru/files/g/42/orig/934173.jpg

  Magánvéleményem az, hogy ezek közül a legjobb kompromisszum a 35X228-as Orleikon.
   
 17. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member


  Nem páncél ellen (bár átütésben kiváncsi lennék rá 500m-ről),
  hanem kimondottan prec.támadáshoz. Pl.:saját egység 1000m-re,
  hírtelen ellen rajtuk üt,közelharc,káosz stb. Oda én nem küldenék repeszg-t.Azonban így hathatós támogatást tudnánk adni.Persze ez nem túl általános és mint írtam,nem váltana ki más fegyvert.
  Arról nem is beszélve,hogy ha civil is van a pályán,nem sok alternatíva áll rendelkezésre.
   
 18. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Szűkűlő csővel tudnál ilyen nagy sebességet elérni ("squeeze bore principle") és persze az ehhez járó különleges lövedékkel. (puha fém külső rész és benne a keményfém, űrméret alatti lövedék vagy szintén űrméret alatti nagy hosszúság/átmérő arányú lövedék leváló köpennyel, mint az ApFSDS)

  Az ilyen csövek élettartama viszont korlátozott.
   
 19. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  A Vulcan-al az a fő gond hogy hamar elfogy a lőszer. Az egy speciális légicél elleni ágyú. arra a feladatra jó. Annyira nem is pontos mint gondolnád. A forgó csőköteg már eleve, a centrifugális eőhatás miatt, szétszórja a lövedékfolyamot.
   
 20. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Nagy kaliberű löveg nem kéne rá, ritkán lesz az kihasználva és annyi helyet és súlyt foglal hogy más fegyver felszerelésére nem marad lehetőség. 30...40 mm-es főfegyver, pct rakéta, 8...12mm géppuska és 82mm-es aknavető. Ez utóbbi már jó hatékonyságú élőerő ellen, akadály mögé rejtözőtt ellenfél ellen is kiváló, és könnyű is.
   

Ezen oldal megosztása