1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Open ISV] Fegyverzet

Diskurzus a(z) 'Nyílt gyalogsági támogató jármű-fejlesztési projek' témában - fip7 által indítva @ 2013. augusztus 29..

 1. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Meg lehet mindkettőt, egyébként is a sebességnövekedés eleve pontosságnövekedést hoz, de az élettartam pár lövés lenne csupán.
   
 2. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Pzh 2000-nél krómozták a csövet,így értek el 2000 lövést.Az szerintem nem rossz.A mi lövedékünket biztos be kellene vonni valami ellenálló anyaggal ami csökkenti a súrlódást,jóval puhább mint a cső és jól tömít.Még azt is el tudnám képzelni,hogy minden csőre töltés elött kenőanyagot fecskendezen be,ami tőkéletesen el tud égni.Ha a csőkopás kétszer rosszabb mint egy hagyományos puskánál már jók vagyunk. Kérdés,ezt el lehet-e érni?
   
 3. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  A kopás mértéke természetesen a cső kúpszögének számszerű értékétől is függ. Viszonylag kis kúpszög kisebb kopással jár. Anno a Pak40-es élettartama elérte az 1000 lövést. (enyhén volt kúpos). Tekintettel arra, hogy ez egy kis kaliberű fegyver lenne itt nem okoz súlyproblémát a csőfal alapos megvastagítása, valamint a keményfém belső bevonat csökkenti a kopást. 2000 m/s határozottan megvalósítható az nem lenne olyan elrugaszkodott célkítűzés.
   
 4. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  De ha 25 gramm a lövedék 7,8 mm átmérővel az mindenképpen yíllövedék kellene legyen. Hagyományos lövedékformával ilyen hosszú lövedék nem repül stabilan. 5:1 körüli az ideális arány a lövedék hossza és átmérője között.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  yukapoppsimon

  A PKM kemény krómozott csöve 17500 lövéses élettartamú,amiről te beszélsz ennek nem,hogy a felét de negyedét sem tudná.
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  7,8 mm ármérő az 3,9mm sugár, ez alapján az és az 5:1 hosszhoz mérve egy leegyszerüsített (egyszerű hengeralakú, nem veszem figyelembe, hogy hegyes vagy a stabilizálószárnait) nyíllövedék kb így néz ki: 3,9mm * 3,9mm * Pi * (3,9mm*5) = 931,78 mm3, ami 0,93178 cm3. Ha ez 25 gramm, akkor az anyag amiből készül az 25 / 0,93178 = 26,83 g/cm3 (vagy kg/dm3). A víz sűrűsége 1, a wolframé 19,25 a szegényített uráné meg 19,30. Miből is lesz ez, ami 39%-kal sűrűbb a szegényített uránnál?
   
 7. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  " 2000 m/s határozottan megvalósítható az nem lenne olyan elrugaszkodott célkítűzés."

  Úgy gondolom,ha csak enyit lehet kihozni,úgy már nem éri meg a vesződést.Tul kicsi az ugrás.Szvsz 2500m/s minimális sebesség amit el kellene érni.

  "De ha 25 gramm a lövedék 7,8 mm átmérővel az mindenképpen yíllövedék kellene legyen. Hagyományos lövedékformával ilyen hosszú lövedék nem repül stabilan. 5:1 körüli az ideális arány a lövedék hossza és átmérője között."

  Ebben nem tudok vitatkozni,bár túl sok rep idő nem kellene lévén max 4km-re kellene lőni.A pörgést pedig talán lehet növelni a 1,5-2m-es csöhosszon.Viszont nyíllövedéket csak leválló köpennyel lehet tudtommal lőni,az meg rontja a pontosságot.Szerinted nem lehet akkora ford.számot elérni,hogy 3másodpercig megtartsa?
   
 8. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Ha nyíllövedék akkor épp hogy nagyobb lehet a hosszúság/átmérő arány ezért javasoltam. A hagyományos lövedékkel nem lehet 25 grammos ilyen kis kaliberben mert a hagyományos lövedékformának van ez a hozzávetőlegesen rögzített alaki követelménye
   
 9. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Tehát nyíllövedéknél inkább legyen 5mm átmérő és ehhez számold ki sima acél sűrűséggel (kb 8 gramm/cm3) a szükséges hosszúságot
   
 10. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Nyíllövedéknél az arány simán lehet 10...15:1 is. Nyíllövedéknél ez nem gond
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Zavart érzek az erőben!Az ekkora átmérőjű nyíllövedéknek kell vagy 12,7-es cső(azért pont 12,7 mert olyan már van).
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Nyíllövedékekkel lövöldözni g*cidrága. A leváló köpeny miatt meg felejtsétek el a 0,25 MOA-t. 5mm-es nyíllövedékkel, ami maga a nyilat jelenti, és 10:1-es hosszal acélból 3,92 gramm, DU-ból meg 9,47 gramm a hasznos teher.
   
 13. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Amenyiben az 1 lövés 1 találat érvényesül,talán 500 lövés se lenne rossz.
   
 14. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Igen,szerintem is csak kaliberes lövedékkel lehetünk extrém pontosak. Ezért nincs így értelme számolgatni.
   
 15. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

 16. joker

  joker Well-Known Member

  A keresztmetszet és a hossz aránya nem állandó, tehát biztosan nem csak egy jó megoldás van, és helyzet- meg feladatfüggő, hogy melyik a jobb.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Egyszer itt írt valaki egy átlőtt csövű Merkaváról, ami félig felrobbantotta magát a rákövetkező tüzelésnél. Ott írtak 1-2 érdekes fegyvertípusról, mint lehetséges tettesről, meg a nyílhegylövedékes lőszerről, csak most nem kapom azokat a hozzászólásokat.
   
 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  joker

  "Egyszer itt írt valaki egy átlőtt csövű Merkaváról, ami félig felrobbantotta magát a rákövetkező tüzelésnél."

  Innentől volt róla szó: http://htka.hu/kozosseg/discussion/comment/70493/#Comment_70493
   
 18. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  1)A lövedék hossztengelye körüli felpörgetése rengeteg energiát emészt fel, ezért ha mindenáron torkolati sebességet akarsz növelni akkor a huzagolt cső felejtős.
  2)Az APFSDS-ről mindenhol azt írják, hogy a legnagyobb pontosságú lőszer közvetlen célzással, még repeszgránátként is próbáltak nyíllövedéket készíteni, csak annyi a gond vele, hogy kicsi lesz a térfogata (mivel jóval kisebb mint a csőátmérő) és kevés kakaó férne bele. Pontossággal kapcsolatban nincs panasz
   
 19. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Szerintem is jobb lenne a 12,7 mm. Járműre szerelt fegyvernél a néhány kg-os tömegnövekedés nem olyan nagy gond.
   
 20. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  "Az APFSDS-ről mindenhol azt írják, hogy a legnagyobb pontosságú lőszer közvetlen célzással, még repeszgránátként is próbáltak nyíllövedéket készíteni, csak annyi a gond vele, hogy kicsi lesz a térfogata (mivel jóval kisebb mint a csőátmérő) és kevés kakaó férne bele. Pontossággal kapcsolatban nincs panasz"

  Ha tudnál nekem valami linket adni,mert én nem találok olyan adatott ami azt mutatja,hogy az APFSDS pontossabb lenne mint huzagoltból kilőt társai. IWS 2000-nél is minden jót olvashatunk róla,csak a kimagasló pontosságról nem.
   

Ezen oldal megosztása