[Open ISV] Fegyverzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

yukapoppsimon

Member
2014. január 31.
76
0
6
Meg lehet mindkettőt, egyébként is a sebességnövekedés eleve pontosságnövekedést hoz, de az élettartam pár lövés lenne csupán.

Pzh 2000-nél krómozták a csövet,így értek el 2000 lövést.Az szerintem nem rossz.A mi lövedékünket biztos be kellene vonni valami ellenálló anyaggal ami csökkenti a súrlódást,jóval puhább mint a cső és jól tömít.Még azt is el tudnám képzelni,hogy minden csőre töltés elött kenőanyagot fecskendezen be,ami tőkéletesen el tud égni.Ha a csőkopás kétszer rosszabb mint egy hagyományos puskánál már jók vagyunk. Kérdés,ezt el lehet-e érni?
 
2013. december 7.
934
4
18
A kopás mértéke természetesen a cső kúpszögének számszerű értékétől is függ. Viszonylag kis kúpszög kisebb kopással jár. Anno a Pak40-es élettartama elérte az 1000 lövést. (enyhén volt kúpos). Tekintettel arra, hogy ez egy kis kaliberű fegyver lenne itt nem okoz súlyproblémát a csőfal alapos megvastagítása, valamint a keményfém belső bevonat csökkenti a kopást. 2000 m/s határozottan megvalósítható az nem lenne olyan elrugaszkodott célkítűzés.
 
2013. december 7.
934
4
18
De ha 25 gramm a lövedék 7,8 mm átmérővel az mindenképpen yíllövedék kellene legyen. Hagyományos lövedékformával ilyen hosszú lövedék nem repül stabilan. 5:1 körüli az ideális arány a lövedék hossza és átmérője között.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 823
113
yukapoppsimon

A PKM kemény krómozott csöve 17500 lövéses élettartamú,amiről te beszélsz ennek nem,hogy a felét de negyedét sem tudná.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
De ha 25 gramm a lövedék 7,8 mm átmérővel az mindenképpen yíllövedék kellene legyen. Hagyományos lövedékformával ilyen hosszú lövedék nem repül stabilan. 5:1 körüli az ideális arány a lövedék hossza és átmérője között.

7,8 mm ármérő az 3,9mm sugár, ez alapján az és az 5:1 hosszhoz mérve egy leegyszerüsített (egyszerű hengeralakú, nem veszem figyelembe, hogy hegyes vagy a stabilizálószárnait) nyíllövedék kb így néz ki: 3,9mm * 3,9mm * Pi * (3,9mm*5) = 931,78 mm3, ami 0,93178 cm3. Ha ez 25 gramm, akkor az anyag amiből készül az 25 / 0,93178 = 26,83 g/cm3 (vagy kg/dm3). A víz sűrűsége 1, a wolframé 19,25 a szegényített uráné meg 19,30. Miből is lesz ez, ami 39%-kal sűrűbb a szegényített uránnál?
 

yukapoppsimon

Member
2014. január 31.
76
0
6
" 2000 m/s határozottan megvalósítható az nem lenne olyan elrugaszkodott célkítűzés."

Úgy gondolom,ha csak enyit lehet kihozni,úgy már nem éri meg a vesződést.Tul kicsi az ugrás.Szvsz 2500m/s minimális sebesség amit el kellene érni.

"De ha 25 gramm a lövedék 7,8 mm átmérővel az mindenképpen yíllövedék kellene legyen. Hagyományos lövedékformával ilyen hosszú lövedék nem repül stabilan. 5:1 körüli az ideális arány a lövedék hossza és átmérője között."

Ebben nem tudok vitatkozni,bár túl sok rep idő nem kellene lévén max 4km-re kellene lőni.A pörgést pedig talán lehet növelni a 1,5-2m-es csöhosszon.Viszont nyíllövedéket csak leválló köpennyel lehet tudtommal lőni,az meg rontja a pontosságot.Szerinted nem lehet akkora ford.számot elérni,hogy 3másodpercig megtartsa?
 
2013. december 7.
934
4
18
Ha nyíllövedék akkor épp hogy nagyobb lehet a hosszúság/átmérő arány ezért javasoltam. A hagyományos lövedékkel nem lehet 25 grammos ilyen kis kaliberben mert a hagyományos lövedékformának van ez a hozzávetőlegesen rögzített alaki követelménye
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 823
113
Zavart érzek az erőben!Az ekkora átmérőjű nyíllövedéknek kell vagy 12,7-es cső(azért pont 12,7 mert olyan már van).
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Nyíllövedékekkel lövöldözni g*cidrága. A leváló köpeny miatt meg felejtsétek el a 0,25 MOA-t. 5mm-es nyíllövedékkel, ami maga a nyilat jelenti, és 10:1-es hosszal acélból 3,92 gramm, DU-ból meg 9,47 gramm a hasznos teher.
 

yukapoppsimon

Member
2014. január 31.
76
0
6
Nyíllövedékekkel lövöldözni g*cidrága. A leváló köpeny miatt meg felejtsétek el a 0,25 MOA-t. 5mm-es nyíllövedékkel, ami maga a nyilat jelenti, és 10:1-es hosszal acélból 3,92 gramm, DU-ból meg 9,47 gramm a hasznos teher.

Igen,szerintem is csak kaliberes lövedékkel lehetünk extrém pontosak. Ezért nincs így értelme számolgatni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
A keresztmetszet és a hossz aránya nem állandó, tehát biztosan nem csak egy jó megoldás van, és helyzet- meg feladatfüggő, hogy melyik a jobb.
apfsds.jpg

Penetrator-Sabot.jpg

TAT_TungstenAlloyPenetrators.jpg

mk211mod0cutaway.jpg


Egyszer itt írt valaki egy átlőtt csövű Merkaváról, ami félig felrobbantotta magát a rákövetkező tüzelésnél. Ott írtak 1-2 érdekes fegyvertípusról, mint lehetséges tettesről, meg a nyílhegylövedékes lőszerről, csak most nem kapom azokat a hozzászólásokat.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
joker

"Egyszer itt írt valaki egy átlőtt csövű Merkaváról, ami félig felrobbantotta magát a rákövetkező tüzelésnél."

Innentől volt róla szó: http://htka.hu/kozosseg/discussion/comment/70493/#Comment_70493
 
2013. december 7.
934
4
18
1)A lövedék hossztengelye körüli felpörgetése rengeteg energiát emészt fel, ezért ha mindenáron torkolati sebességet akarsz növelni akkor a huzagolt cső felejtős.
2)Az APFSDS-ről mindenhol azt írják, hogy a legnagyobb pontosságú lőszer közvetlen célzással, még repeszgránátként is próbáltak nyíllövedéket készíteni, csak annyi a gond vele, hogy kicsi lesz a térfogata (mivel jóval kisebb mint a csőátmérő) és kevés kakaó férne bele. Pontossággal kapcsolatban nincs panasz
 

yukapoppsimon

Member
2014. január 31.
76
0
6
"Az APFSDS-ről mindenhol azt írják, hogy a legnagyobb pontosságú lőszer közvetlen célzással, még repeszgránátként is próbáltak nyíllövedéket készíteni, csak annyi a gond vele, hogy kicsi lesz a térfogata (mivel jóval kisebb mint a csőátmérő) és kevés kakaó férne bele. Pontossággal kapcsolatban nincs panasz"

Ha tudnál nekem valami linket adni,mert én nem találok olyan adatott ami azt mutatja,hogy az APFSDS pontossabb lenne mint huzagoltból kilőt társai. IWS 2000-nél is minden jót olvashatunk róla,csak a kimagasló pontosságról nem.