Gombhoz varrod a kabátot.
Te azt akarod mindenáron bebizonyítani, hogy akinek nincs stealth technológiája, annak mindenképpen be kell szereznie egyet, mert csak az az üdvözítő.
Most képzeld el, ha az orosznak lenne stealth technológiája Szíriában és a légvédelme (ami elvileg nem látta az Adirokat) aktívan harcolt volna az izraeli gépek ellen. Akkor szétbombázták volna Izraelt? Lelőtték volna a zsidó gépeket?
Most az oroszokról beszélek, nem a szír, vagy az iráni légvédelemről.
Most arról beszélek, hogy ha az orosznak van Oresnyik-je, akkor kell-e még neki stealth?
Szerintem innentől fogva ez már nem központi kérdés számára. Láthattuk Ukrajnában is.
Ha nem vagy láthatatlan, akkor legyén gyors. Nagyon gyors.
Ez egy BM.Semmi több.Atomtöltettel stratégiai fegyver,ezekkel a kinetikus töltetekkel már nem az.De azért lehet vele érzékeny csapásokat.De ennyi.Semmi olyat nem tud elvégezni,amit a légierő el tud végezni-
Nem tud felderiteni,támogatni,lefogni-de a légierő tud preciziós és stratégiai csapást mérni.Kiválthatja a BM-et.De a BM nem válthatja ki a légierőt.
De korszerű viszonyokhoz korszerű légierő kell,hogy el tudja végezni a feladatát.És ez ma a stealth képességet (is) jelenti.Az IAF példa,de az ukrainai harcok is mutatják a stealth jelentőségét.4G gép akármilyen korszerű is különben,korlátozza a modern légvédelem (az F16I-t lekapó S200 kicsit se modern,mégis lekapta).Szerintem az,hogy az oroszok lassan ugyan,de el tudták inditani az előrenyomulásukat,a siklobomba szárnykészletüknek köszönhető.Ezzel jutottak olyan eszközhöz,amivel az ukrán légvédelem hatókörén kivülröl tudnak olyan bombákat célbajuttatni,amik képesek megerőditett állásokat semlegesiteni.Maguk a bombák eddig is megvoltak,csak stealth gépek hiányában ezeket nem tudták eddig célba juttatni (más kérdés,hogy a siklószárny készletek létrehozásában is 40 éves lemaradásban vannak....).És stealth képesség hiányában továbbra sem képesek még harcászati szinten se,mélységi csapásmérésra.1-3 tonnás betonromboló bombák simán szétkapnák azt a gyárat-de nincs gépük hozzá,ami célba tudná juttatni őket a légvédelmen át.
Gyors?Egy nagy hatósugarú BM nem is lehet más,csak gyors.Különben nem lehetne nagy hatósugarú.Minuteman ugyan olyan gyors,mint egy Rubezh.Muszály nekik,különben nem lehetnének ICBM szintű ballisztikus rakéták.
Egyébként ez az eszköz sem elhárithatatlan.Sprint-Spartan és az A350 már a 60as években képes volt elfogni ICBM visszatérő fejet.S300VM is szerintem el tudná kapni(feltéve,hogy MRBM,és nem egy magasra lőtt ICBM),SM6,THAAD,Arrows,S500 el tudnák kapni.
Aszimmetrikus háboruban persze nem kell stealth gép.Ha nincs (modern) légvédelem,akkor nincs rá szükség.
Ki kéne kapcsolni egy technikai,harcászati értékelésnél a muszkafanságot ki kéne kapcsolni.Attol se jobb,se rosszabb nem lesz valami,hogy orosz gyártmány.Egy nagy rakat orosz fegyvert rendszeresitenék,lekoppintanák magunk számára.Pl a Wind-M egy zseniális aknaszoró rendszer-le kéne koppintanunk.Az orosz mérnökök és hadtudosok jók.A stealth gépek egy orosz matematikus egyenletein alapszanak.
De attol még nem kell seggreülve csodálni valamit,mert orosz.Ki kell elemezni,értékelni,helyére tenni a kirakósban-és ennyi.
Engem búrfannak könyveltek el,
pedig nem vagyok az.
Két dolog érdekel bennük.A mobil hadműveleti harcászatuk,mert szerintem országvédelmi helyzetben mi magunk is arra fogunk kényszerülni (mellesleg az orosz BTG-k a búr mobil hcsop-okat másolták,csak rosszúl).Másik az ott gyakran elfekvőben lévő haditechnika,technológia.De csak az,ami számunkra releváns.A stratégiai CM hordozó tengó tervük számunkra érdektelen,ahogy a helyi körülményekre tervezett hadszintéri teherautójuk is-nekünk bőven elég Europába a HX.
De más dolgok viszont nagyon is relevánsak lennének.Pl az Y3 a világ egyetlen kettős adogatású 40milis agv-je.Adja magát egy AHEAD integrációval harcjármű RCWS számára földi célok-és dronok elleni oltalomra...