Oresnyik / Oreshnik MRBM (Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 535
16 500
113
Hát,sajnos már csak ennyit tudsz......Pedig régen lehetett veled értelmes vitát folytani.de most már lesűllyedtél az átlagos személyeskedő muszkafan szintjére.
Csapódott már be hiperszónikus sebességgel házba (micsoda túltolt dolog ez is-minden ICBM hiperszónikus,már az első is az volt)-és nem okozott ennél nagyobb károkat.....
HA igaz,igy kezdtem a mondatot.......
Attol még,hogy látványossan fénylik,nem biztos,hogy olyan egetverő a becsapódási energia.
Fentebb be lett téve pár régi MIRV visszatérő egység képe,filmje.ICBM pedig még gyorsabb,mint egy MRBM (még mindig nem tudjuk,hogy valójában mi ez).Atomtöltet nélkül nem okoznak olyan egetverő rombolást.....
Honnan tudod,hogy valójában mekkora tömege volt egy kinetikus testnek?Hogy mi az anyaga?mekkora a sebessége?
Ez egy meteor volt,Ausztráliában.Becsapódott,és semmilyen különösebb nagy hatása nem volt.Pedig szép fényes volt,meg gyors is.
Van egy fényes valami a felvételeken-és ennyi.Látványos,de ennyi.Hogy mi a tényleges pusztitóereje,arol fogalmunk nincs.Neked sincs halvány lila gőződ sem.
Nem is lehet,hisz SEMMIT nem tudsz az alkalmazott kinetikai testekről.
A meteoros hasonlat eleve rossz, mert azok aztán tényleg nagy sebességgel érkeznek, 12-40km/s és még a legsűrűbb vas bázisú is relatíve nagy felületű egy formatervezett lövedékhez nyilhoz képest. És akkor még a légkörbe lépés szögét sem vettük, ami a meteoroknál lehet lapos.
Erről megy a találgatás.Mint fentebb irtam.Legvalószinűbb,hogy 1 célpontos MIRV fejként viselkedő visszatérő egység próbája is volt.Lehet,hogy alacsonnyan bocsájtotta ki az altölteteket,hogy kicsi legyen a szóródás.
Halványlilagőzöm sincs.
@Zaphod Beeblebrox talán megszakérti nekünk,ha megkérjük rá.
Viszont ha igaz ez a találgatás,akkor egy Bp méretű várost egyetlen visszatérő "kazettás" fejrész be tud teriteni atomtöltetekkel megfelelő magasságban kibocsájtva őket.Igazi terrorfegyver

Nyilván én is csak spekulálok, de már kifejtettem miért nem kezelném ezt a fegyvert MIRV-ként. Ezért kár is 36 atom töltet hordozását vizionalni. Ha egy Budapest méretű várost el akarnak pusztítani nem 36 kicsi bombát hanem egy nagyobbal teszik majd...

Szerintem csak a hordozó fej rendelkezik irányitással és érdemi hővédelemmel.
Az izzás amit látunk, valószínűleg csak a harci rész fejére/csúcsara korlátozodik.
A felvétel éjszaka készült alacsony felhő rétegnél, ez jobban ráerősit. A valódi pusztítás mértékeről megint nincs érdemi infó. (Egyébként egy kinetikus fegyver nem feltétlenül kell nagy kárt okozzon egy sima házban, mert azon jobbára csak átmegy különösebb ellenállás nélkül. (Overpen)

A hullámban érkező becsapódások kb 1sec követték egymást. A 6os csapások pedig relatíve közel egymáshoz érkeztek be, én ebből arra következtek, hogy a hordozó, már relatíve alacsony magasságban ~10km lassitva (volt is szovjet ejtőernyős fej terv anno) szórja ezeket a már passzív irányítás nélküli max csak mint egy nyíl lövedék stabilizáló szárnyakkal rendelkező lövedékeket..

Ezek súlya is túlbecsūltnek tartom, a médiában megjelent 150-250kg 5,4-9tonna lenne 36 esetében és akkor még a fő hordozó fej tömegét nem is vettük. Ez irrealis még egy IRBM esetében is nem beszélve MRBM-ről. Az 50kg/darab is 1800kg harci részt jelent hordozó nélkül. E fölé menni persze nem lehetetlen de valami benga rakéta kell hozzá..

Néhány számítást elvégezve szerintem a beérkező lövedékek sebességét is túlbecsūljūk. Én kb 3 km/s teszem ami még így is potens.
Itt találni különböző kalkulátort becsapódó energiára, kinetikus energiára, stb, https://www.omnicalculator.com/physics#s-36O6qKQkswxA2st1ROIWz
Lehet ezzel játszani, de amíg nincsenek valódi adataink minden csak találgatás..

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 672
19 486
113
A meteoros hasonlat eleve rossz, mert azok aztán tényleg nagy sebességgel érkeznek, 12-40km/s és még a legsűrűbb vas bázisú is relatíve nagy felületű egy formatervezett lövedékhez nyilhoz képest. És akkor még a légkörbe lépés szögét sem vettük, ami a meteoroknál lehet lapos.

Nyilván én is csak spekulálok, de már kifejtettem miért nem kezelném ezt a fegyvert MIRV-ként. Ezért kár is 36 atom töltet hordozását vizionalni. Ha egy Budapest méretű várost el akarnak pusztítani nem 36 kicsi bombát hanem egy nagyobbal teszik majd...

Szerintem csak a hordozó fej rendelkezik irányitással és érdemi hővédelemmel.
Az izzás amit látunk, valószínűleg csak a harci rész fejére/csúcsara korlátozodik.
A felvétel éjszaka készült alacsony felhő rétegnél, ez jobban ráerősit. A valódi pusztítás mértékeről megint nincs érdemi infó. (Egyébként egy kinetikus fegyver nem feltétlenül kell nagy kárt okozzon egy sima házban, mert azon jobbára csak átmegy különösebb ellenállás nélkül. (Overpen)

A hullámban érkező becsapódások kb 1sec követték egymást. A 6os csapások pedig relatíve közel egymáshoz érkeztek be, én ebből arra következtek, hogy a hordozó, már relatíve alacsony magasságban ~10km lassitva (volt is szovjet ejtőernyős fej terv anno) szórja ezeket a már passzív irányítás nélküli max csak mint egy nyíl lövedék stabilizáló szárnyakkal rendelkező lövedékeket..

Ezek súlya is túlbecsūltnek tartom, a médiában megjelent 150-250kg 5,4-9tonna lenne 36 esetében és akkor még a fő hordozó fej tömegét nem is vettük. Ez irrealis még egy IRBM esetében is nem beszélve MRBM-ről. Az 50kg/darab is 1800kg harci részt jelent hordozó nélkül. E fölé menni persze nem lehetetlen de valami benga rakéta kell hozzá..

Néhány számítást elvégezve szerintem a beérkező lövedékek sebességét is túlbecsūljūk. Én kb 3 km/s teszem ami még így is potens.
Itt találni különböző kalkulátort becsapódó energiára, kinetikus energiára, stb, https://www.omnicalculator.com/physics#s-36O6qKQkswxA2st1ROIWz
Lehet ezzel játszani, de amíg nincsenek valódi adataink minden csak találgatás..
Ùjra és ùjra megnézve a videòt....
Nekem ùgy tünik, egy vonalban, egymàs mellé (egy vektoron) csapòdnak be...
Elképzelhető hogy ha valòban egy " melységben" rombolò eszközről beszélünk, akkor az így egymàs utàn beérkező részegységek , erősítik egymàs hatàsàt egy adott irànyban?
Tehàt az első indulò szeizmikus hullàmra a tovàbbi töltetek ràdolgoznak?
Ilyen lehetséges?

(Franciàknàl 10-11mach-ot valòszínűsítik a visszatérő elemeknél.)

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 541
18 833
113
Orosz bloggerek reakciója a talált Oresnyik alkatrészekre.
k-p-2024-11-25-110805513.png

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 238
33 527
113
Nyilván én is csak spekulálok, de már kifejtettem miért nem kezelném ezt a fegyvert MIRV-ként.
Orosz állami szintű nyilatkozat 6 visszatérő fejes atomtöltetű MIRV rakétárol beszél.
A keveredés elkerülése végett szerintem nevezzük a viszatérő fejeket kazettás rendszerünek.
Ha egy Budapest méretű várost el akarnak pusztítani nem 36 kicsi bombát hanem egy nagyobbal teszik majd...
Egy szétterülő nagyvárosban 6 db 50Kt-s töltet nagyobb kárt tesz,mint 1 db 250Kt-s.
Nem mintha lenne nagyobb jelentősége,annak a városnak igy is,úgy is annyi.
Szerintem ez nem is a rombolóerő növelését szolgálja,hanem a pontvédelmi ABM rendszerek életének megkeseritését.
Mit értesz hordozó alatt?A visszatérő fejrészt,vagy a MIRV buszt?
Elvileg a buszbol még a légkör felett kiválnak az önálló manőverezésre képes visszatérő fejek (meg egy rakat csali).Akár külön külön is egyenként,különböző pályapontokon.Úgy gondolom,hogy ezek a visszatérő fejek kazettás rendszerűek,amik védett célpont esetén még a pontvédelmi ABM rendszer hatómagassága felett kiszorja a már önálló irányitás nélküli altölteteket.
Ha valóban egy kazettás rendszerű visszatérő fejrészről van szó,akkor az maga is nagyobb,vaskosabb,nehezebb lehet egy eddigi egytöltetes visszatérő fejnél.
Mindenki Rubesh származéknak,módositásnak irja (amcsi nyiltkozat szerint 90%ban azonos vele).
Mivan,ha nem is a hajtómű csökkentéstöl lett MRBM,hanem a nehezebb fejrész tudja csak a rakéta MRBM szintig gyorsitani?
Állami szinten senki nem beszél kinetikus lövedékről,csak súlymakettröl.A média irja a kinetikus verziót.
Az orosz hivatalos nyilatkozat is töltetek nélküli atomtöltetű rakétárol beszél.

• Tetszik
Reactions: Pocok75 and Pogány

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 535
16 500
113
Mit értesz hordozó alatt?A visszatérő fejrészt,vagy a MIRV buszt?
Elvileg a buszbol még a légkör felett kiválnak az önálló manőverezésre képes visszatérő fejek (meg egy rakat csali).Akár külön külön is egyenként,különböző pályapontokon.Úgy gondolom,hogy ezek a visszatérő fejek kazettás rendszerűek,amik védett célpont esetén még a pontvédelmi ABM rendszer hatómagassága felett kiszorja a már önálló irányitás nélküli altölteteket.

Ha valóban egy kazettás rendszerű visszatérő fejrészről van szó,akkor az maga is nagyobb,vaskosabb,nehezebb lehet egy eddigi egytöltetes visszatérő fejnél.
Mindenki Rubesh származéknak,módositásnak irja (amcsi nyiltkozat szerint 90%ban azonos vele).
Mivan,ha nem is a hajtómű csökkentéstöl lett MRBM,hanem a nehezebb fejrész tudja csak a rakéta MRBM szintig gyorsitani?

Állami szinten senki nem beszél kinetikus lövedékről,csak súlymakettröl.A média irja a kinetikus verziót.
Az orosz hivatalos nyilatkozat is töltetek nélküli atomtöltetű rakétárol beszél.

Akkor ezt tisztázzuk - a MIRV a multiple independently targetable reentry vehicle, azaz az önállóan célra irányítható visszatérő robbanófej rövidítése.

Nincs önálló célravezetés (de még 6-val sem irányított szerintem) vagyis ez nem MIRV és még az se biztos hogy visszatéő fejeknek nevezhető, mert nem tudjuk milyen magasságban szorják ki.
A rakéta harci része ami hordozza a 36 lőszert pedig egy db tehát nem Multiple.
Se a fő harci rész/busz se a 36 submunition nem MIRV!

Légkör felett kiválnak? - Hol húzod meg a légkör határát? Szerintem relatíve alacsonyan kerülnek csak kilökésre. Mondjuk 10km..

Elvileg vihet nagyobb súlyt egy erősebb rakéta, de nem emlékszem, hogy IRBM esetében 2.5tonna felett lett volna példa erre. Az 1.5-2t a szokásos. Más lessz a ballisztika mert a fokozatok égés ideje nem változik.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 238
33 527
113
  • Gombafelhő nem volt. Nem nukleàris.
  • Robbanàs nem volt. Tehàt nem kémiai.
Szövegértelmezés.Atomtöltetű fegyverrendszer,amit ezuttal az atomtöltetek NÉLKÜL lőttek ki.
Gugli,és elovasod a hivatalos nyilatkozatokat,sajtótájékoztatókat.YT-on megnézed.Ha feliratos módban tették fel,YTon van forditó,bármi nyelvet lefordit (oké,különböző minőségben foditanak magyarra a foditók.Pl a japánt és a hébert meglepően jol,angolnál meg vakarja idönként a fejét az ember,hogy ez mit akar jelenteni)
Senki hivatalos nyiltkozó nem beszél kinetikus fegyverről.Atomtöltetű fegyverről nyilatkoznak,amibe ennél a bevetésnél súlymakettel helytesitették a tölteteket.
Ezeknek a "tölteteknek" persze van lendülete,de nem célirányosan a kinetikai rombolóerő kifejtésére vannak tervezve.Hk lövedékekkel példálózva-egy sabot a kinetikai hatásra lett tervezve.Egy HE lövedék nem.De ha megfosztod a HE lövedéket a gyújtótol,és akármivel helyettesited a rombanótöltetet,súlyazonosan,annak lesz kinetikai hatása mikor célba ér.DE messze nem olyan,mint a direkt kinetikai hatásra tervezett sabotnak.
De a Gripen 27milis Mauser gá lőszerei is jó példák.PELE lőszert úgy tervezték,hogy robbanótöltet nélkül pusztitson.A sima HE gá gránát viszont robbanótöltet nélkül csak egy lukat csinál a falba.
Ugyan ezt képzeld el itt is.Súlymakettel ellátott visszatérő egységnek ugyan hatalmas lendületenergiája van,de nem akkor,és messze nem úgy adja le,mint egy direkt erre tervezett kinetikus töltet
Mindenesetre én úgy gondoltam volt,hogy egy házat egy súlymakettes cucc is porrá rombol-de ezek szerint nem feltétlen.Még az is lehet,hogy abba a házba tényleg egy altöltet csapódott be,és csak ennyi kárt okozott.Halványlilagőzömsincs.
De majd idővel ki fog derülni.
Mindenesetre úgy néz ki,hogy valójában nincs muszka kinetikus szuperfegyver,az csak médiakacsa.Inkább a kazettás visszatérő egység az "újdonság" (már amennyire a perzsa visszatérő egység után újdonságnak nevezhető-nekem újdonság,inkább igy irom,).Pontvédelmi ABM rendszernek 1-2 helyett 6-12 célt kellene elfognia.....Bizton kiugranak a bőrükböl örömükben.

• Vicces
Reactions: antigonosz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 238
33 527
113
Akkor ezt tisztázzuk - a MIRV a multiple independently targetable reentry vehicle, azaz az önállóan célra irányítható visszatérő robbanófej rövidítése.

Nincs önálló célravezetés (de még 6-val sem irányított szerintem) vagyis ez nem MIRV és még az se biztos hogy visszatéő fejeknek nevezhető, mert nem tudjuk milyen magasságban szorják ki.
A rakéta harci része ami hordozza a 36 lőszert pedig egy db tehát nem Multiple.
Se a fő harci rész/busz se a 36 submunition nem MIRV!

Légkör felett kiválnak? - Hol húzod meg a légkör határát? Szerintem relatíve alacsonyan kerülnek csak kilökésre. Mondjuk 10km..

Elvileg vihet nagyobb súlyt egy erősebb rakéta, de nem emlékszem, hogy IRBM esetében 2.5tonna felett lett volna példa erre. Az 1.5-2t a szokásos. Más lessz a ballisztika mert a fokozatok égés ideje nem változik.
Az orosz nyilatkozat szerint az.Van MIRV busz,és 6 db önállóan célra irányitható visszatérő egység.A visszatérő egységek által kibocsájtott altöltetek(vagy minek nevezzem) már nem irányitottak.
Az amerikai hivatalos nyilatkozat is valószinűleg MIRV rendszerűnek nevezi.
De idővel majd ez is kiderűl.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 672
19 486
113
Szövegértelmezés.Atomtöltetű fegyverrendszer,amit ezuttal az atomtöltetek NÉLKÜL lőttek ki.
Gugli,és elovasod a hivatalos nyilatkozatokat,sajtótájékoztatókat.YT-on megnézed.Ha feliratos módban tették fel,YTon van forditó,bármi nyelvet lefordit (oké,különböző minőségben foditanak magyarra a foditók.Pl a japánt és a hébert meglepően jol,angolnál meg vakarja idönként a fejét az ember,hogy ez mit akar jelenteni)
Senki hivatalos nyiltkozó nem beszél kinetikus fegyverről.Atomtöltetű fegyverről nyilatkoznak,amibe ennél a bevetésnél súlymakettel helytesitették a tölteteket.
Ezeknek a "tölteteknek" persze van lendülete,de nem célirányosan a kinetikai rombolóerő kifejtésére vannak tervezve.Hk lövedékekkel példálózva-egy sabot a kinetikai hatásra lett tervezve.Egy HE lövedék nem.De ha megfosztod a HE lövedéket a gyújtótol,és akármivel helyettesited a rombanótöltetet,súlyazonosan,annak lesz kinetikai hatása mikor célba ér.DE messze nem olyan,mint a direkt kinetikai hatásra tervezett sabotnak.
De a Gripen 27milis Mauser gá lőszerei is jó példák.PELE lőszert úgy tervezték,hogy robbanótöltet nélkül pusztitson.A sima HE gá gránát viszont robbanótöltet nélkül csak egy lukat csinál a falba.
Ugyan ezt képzeld el itt is.Súlymakettel ellátott visszatérő egységnek ugyan hatalmas lendületenergiája van,de nem akkor,és messze nem úgy adja le,mint egy direkt erre tervezett kinetikus töltet
Mindenesetre én úgy gondoltam volt,hogy egy házat egy súlymakettes cucc is porrá rombol-de ezek szerint nem feltétlen.Még az is lehet,hogy abba a házba tényleg egy altöltet csapódott be,és csak ennyi kárt okozott.Halványlilagőzömsincs.
De majd idővel ki fog derülni.
Mindenesetre úgy néz ki,hogy valójában nincs muszka kinetikus szuperfegyver,az csak médiakacsa.Inkább a kazettás visszatérő egység az "újdonság" (már amennyire a perzsa visszatérő egység után újdonságnak nevezhető-nekem újdonság,inkább igy irom,).Pontvédelmi ABM rendszernek 1-2 helyett 6-12 célt kellene elfognia.....Bizton kiugranak a bőrükböl örömükben.
Sùlymakett....
Ami egyenlőre evidencia az az hogy ~4000 méterre a becsapòdàsi ponttòl bekapcsoltak a riasztòk.
Tegnap ki lett hàromszögelve, kb-ra.
Tényeket, evidenciàkat ignoràlsz, majd forràsok nélkül, nyilvànítasz véleményt.

Melyik forràs beszél sùlymakettről?
Melyik orosz àllami szintű nyilatkozatra hivatkozol?

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 672
19 486
113
Putyin azt nyilatkozta a Kreml-ben:
-Ez egy teljesen ùj eszköz. "Stratégiai Precíziós Fegyver ".
MTI.

@boki , @nyugger

Erről a dzsemboriròl dobtok valamit? A gyàri küldöttséggel mit beszélt?

Jò hosszù cikk.
A lényeg kb:
  • Nem tudjàk az indított rakétaszàmot.
  • Mobil, mert ahonnan indult nincs silò.
  • Kihasznàljàk a föld forgàsàt a közeli vélok leküzdésénél. ( Ékorea).
  • Konvencionàlis eszköz. Nem lehet atommal reagàlni.
  • Beérkezési sebességet 11Mach volt.
+ Tippelik a 21-ben bemutatott "Cedre -Kedre" rakétàt.
- Sürgősen fejleszteni kell a légvédelmet.
Magam idézem...
10-oldal.
Putyin: -Stratégiai Precíziós Fegyver.

Nem, nem nukleàris.
A két fogalomnak nincs közös halmaza.
Fizikailag kizàrjàk egymàst.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 238
33 527
113
Sùlymakett....
Ami egyenlőre evidencia az az hogy ~4000 méterre a becsapòdàsi ponttòl bekapcsoltak a riasztòk.
Tegnap ki lett hàromszögelve, kb-ra.
Tényeket, evidenciàkat ignoràlsz, majd forràsok nélkül, nyilvànítasz véleményt.

Melyik forràs beszél sùlymakettről?
Melyik orosz àllami szintű nyilatkozatra hivatkozol?
Hangrobbanás lökéshullámátol is bekapcsolódhattak,illetve a szejzmikus hullámtol is.
Pentagon szóvivői nyilatkozatot olvastad?
"A rakéta hagyományos és nukleáris hareci résszel is ellátható,de jelenleg robbanótöltet nélkül,azt szimuláló súlylyal,kisérleti és demonstrativ céllal vetették be"
Gugli legalábbis ezt forditja.
Orosz szóvivó csak nukleáris töltetröl beszél,és hogy most azok nélkül lett kilőve.
Putyin beszéde már fejvakarósabb,de ő sem beszél kinetikai töltetekröl.
Triden-rakéták tengorol inditva 40 éve elérték az 50méteres CEP értéket.Pershing-II 84ben 25méteres CEP értékkel birt.egy 150Kt-s atomfejnél nyugottan preciziósnak tekinthetjük szerintem még a 100méteres CEP értéket is....Szóval ez olyan mint a hiperszonikus ICBM-mindig is az volt az ICBM,meg az RMBM is.És 40+ éve preciziósnak tekinthető már ezek az eszközök.Figyelembe véve az azóta eltelt idő technológiai fejlődését,nem tartom nagy truvájnak az 10méteres CEP értéket sem-40 évnyi fejlődéssel szerintem azért ez nem olyan hű de nagy dolog.

• Hűha
Reactions: ghostrider

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 672
19 486
113
Fogalmunk nincs,hogy miböl van a kinetikus test,mekkora,és milyen állapotban van,mikor becsapódik.Plazma az ürhajók visszatérő egységei körül is van ereszkedéskor,mégsincsennek lávaszerű állapotban az űrhajósok.A surlódási hőtöl olyankor a levegő molekulái hevülnek plazma állapotba,maga a visszatérő egység nem.
De van egy újabb kép is,ami állitólag egy becsapódó kinetikus test okzta rombolást mutat.Ez a ház speciel kigyúladt-de még mindig,elég kevés a rombolás,sokkal kisebb,mint várnánk.
rss-efea00bc070d2ed64b9d48955c2862d55879b6e4213w.jpg

Van egy másik kép is,de ezt Kinzsal eredménynek irják itt,Oreshniknek ott.
1168555-kyiv-says-russian-icbm-strikes-ukraine-but-us-official-says-it-was-experimental-medium-ran673f74312db8d
Hangrobbanàs? Üvegek sértetlenek.

Szeizmikus rengés? Az àllítòlagosan eltalàlt épületek àllnak, ablakok megvannak, de 4km-re megszòlalnak a riasztòk.
Érzed az ellentmondàst?

Amerikaiak nyilatkozata?
Patriottal védett telepet csaptak meg.
Vakon voltak végig.

Putyin megnevezte az eszköz tipusàt.
Innentől mindegy ki mit magyaràz bele a dolgokba.
Képet a gyàrròl!
Egyenlőre minden jel arra mutat hogy nagyon betoltàk a kùpot.

Forràsaid linkeld légyszives.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 060
14 098
113
.

Szerintem, nem csak maga az eszköz az újdonság értéke hoz minőségi változást az alkalmazással, hanem az okozza a minőségi ugrást, hogy a minőségi változást ---: váltás kinetikus csapásmérésre a nukiról, váltás a modern technika-technológiák segítségével a precízós csapásmérésre, és ez e kettő-- bőven tudja kompenzálni a nukleáris harci-fej "elmaradást" az orosz --költséghatékony-- gyártással létrehozott/megteremtett --lehetséges-- bevetési mennyiség!

Olyan ismerős ez a folyamat:
  • ...Kinzsal-nál példáué?
  • ...az iráni segítséggel megteremtett drónfölény!
  • ...az É-koreai háttérrel könnyebben fenntartható tüzérségi lőszer-lavina!
  • és ezeket maga Oo. is tudta volna --szerintem--, csak ezek nélkül diplomáciai bravúrok nélkül hónapokkal később és további sok-tízezer veszteséggel!
  • ...tévedhetek is!

Az irreális árú "minőség" felett ismét győz a --"Józan ész" és a-- mennyiség+minőség költséghatékony, helyzethez optimalizált együttese!

Na EZ nincs nyomokban sem a nevében is megcsúfolt haza haderő fejlesztésben! :mad: :mad: :mad:
...pedig lazán lehetne, ha nem a Hatalom lenne az első, mindenek felett!!!

.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 723
28 881
113
A manőverező MIRV pontos megnevezése a MaRV, amit már írtam is. Az 50m-es körkörös szórás nem elég egy hagyományos töltet esetében, itt szerintem max. 10m.
Az oroszok megint csináltak egy szart, amit már a nyugat több tíz éve kisujjból tud. Nincs itt semmi látnivaló kérem, Negan szerint. Persze az amerikaiak mindent is tudnak, röntgen szemmel, távolból is megmondják a tutit. Lófasz súly makettek nem romboltak le semmit, minden szép, minden jó, mindennel megvagyunk elégedve, az oroszok meg bénák, még egy rendes új rakétát sem tudnak összehozni, amit a nyugat már 40 éve régen használ.
Haza lehet menni, kicsöngettek.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 215
60 187
113

A rakéta hatótávolsága erősen függ a dobási súlytól. Vagyis egy ICBM is vissza degradálódik MRBM-é ha nehezebb terhet kell vinnie. Persze van egy adott súly határ, amit meg tud emelni. A fölött önveszélyes :)

Pl. az R36 UTTH és az R36M is interkontinentális volt 8800 kg-nyi terhelés mellet is.
Az UR-100-asok a végén már 4000+ kg-okat is fölvittek. Ez azért fontos mert ezeket még mindig reszelgetik az oroszok, pl. Avangard rendszer.
Hogy egy relevánsat is mondjak, az RSD-10 Pionir 1740 kg súlyt vitt el 5000 km-es távolságra.

Én is úgy gondolom, hogy kb. 50 kg körüli rudakról beszélnünk. Ebben egyet értünk.
Az RSD-10 adatai alapján még az is képes lett volna egy ilyen támadásra a megfelelően kialakított fejrésszel.
Vagyis az RS-24 Yars is képes lehet erre, ami kisebb tömeget vissz, messzebbre.
(Itt ugye nem ismertek a pontos adatok, a Topol az 1000 kg-ot vitt maximum 11,000 km-re. Az RSD-10 meg igazából egy nehezebb harci fejjel szerelt Topol volt.)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 238
33 527
113
A manőverező MIRV pontos megnevezése a MaRV, amit már írtam is. Az 50m-es körkörös szórás nem elég egy hagyományos töltet esetében, itt szerintem max. 10m.
Az oroszok megint csináltak egy szart, amit már a nyugat több tíz éve kisujjból tud. Nincs itt semmi látnivaló kérem, Negan szerint. Persze az amerikaiak mindent is tudnak, röntgen szemmel, távolból is megmondják a tutit. Lófasz súly makettek nem romboltak le semmit, minden szép, minden jó, mindennel megvagyunk elégedve, az oroszok meg bénák, még egy rendes új rakétát sem tudnak összehozni, amit a nyugat már 40 éve régen használ.
Haza lehet menni, kicsöngettek.
Elovastad azt,mit feketével kiemeltem?
Mert szerintem az a fegyver lényege.Iszonyatosan megnöveli a pontlégvédelem dolgát ezek a kazettás visszatérő fejek.Gyakorlatilag lehetetlen mind elfogni.Ráadásul a meredek beérkezési szög az elfogási időt is csökkenti.Még a visszatérő egységek,és a rakat megtévesztő cél,kibocsájtása elött kéne a buszt elkapni,hogy biztonsággal el lehessen kapni.Arra talán csak az SM-6 képes.talán.THAAD már sokszoros rakétafelhasználással a fejrészeket kéne elkapnia.De már valószinüleg a Standardnak is,ha elég korán megtörténik a töltetkibocsájtás a buszbol.És ha megtörtént a kazettás visszatérő egységekböl az altöltet kibocsájtások.....Amcsi infó szerint max 8 visszatérő egység lehet.8x6=48 töltet.Ha az SM-6 és a THAAD együttesen 75%os hatékonyságot ér el,akkor is 12 töltetet kéne még elkapnia a pontvédelemnek......Nem fog menni.És a csalicélok miatt szerintem már a 75%kos fejrészelfogás is nagyon,nagyon optimista becslés......Főleg,hogy ahoz is elöbb drasztikusan meg kéne növelni az Európát védő SM-6 ütegek számát.
Szóval egy nagyon is jol kigondolt rendszernek tartom ezt a Mogyorót,csak nem azért,amiért ti.Nem a valószinüleg nem is létező kinetikus töltete miatt jol megtervezett ez a cucc,hanem a légvédelem áttörő képessége miatt.Pár rakétával olyan szintű túlterhelést lehet csinálni a légvédelemnek,amit képtelenség kiegynliteni.
Oo azonban ezzel stratégiailag nem állitott fel új helyzetet,csak bebiztositotta a már fennállót.Saját oldali csapásmérő képességét még jobban bebiztositotta a MAD egyensúlyban.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 640
16 032
113
Akkor a 17. oldal után összegezzük, amit tudunk:
Az oroszok kilőttek valamit, amit eddig nem. Az ukránok légmentesen lezárták a becsapódási területet, ahová úgy járnak a nyugati szakértők (is), mint Mari néni a zarándoklatra.
Ha nem lenne semmi újdonság, illetve érdekesség, akkor miért is?
Ha tényleg stratégiailag vagy taktikailag értéktelen, megbuherált cucc lenne, le sem sz@rnák.
Putyin csak azt nyilatkozta, amit elé tettek.
Utóirat: .... nekem igazán az az érdekes, hogy Bokinak átalában jó infói vannak, most nála is csak találgatás....
Mivel az ukik folytatják a ratétázást, lehet, hamarosan - a következő becsapódások után - többet tudunk.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 723
28 881
113
Három dolog. Az egyik katona-politikai, választ kellett adni, mindenképpen az oroszoknak. A másik, hogy megint megjelent az orosz arzenálban egy olyan fegyver, amelyik sokáig teszt halott volt, az atom arzenál része, a NATO európai területek elleni terror fegyver. A harmadik még kérdéses, hogy hagyományos robbanófejekkel bevetve, mire képes valójában. A végére csak kisimulnak a dolgok és egy viszonylagos egyetértésre juthatunk.
Egy biztos, Európa oroszellenes része felkészülhet egy újabb kihívásra, amit már a médiában is publikálnak.