Ez nekem is eszembe jutott.Azon is gondolkodom hogy a sub hordozók, nem rendelkezhetnek egy 5-6sec-es gyorsìtáshoz méretezett hajtóművel?
S szériás hajtómű szerintem beleférhetne. 50-60 kilós kinetikus töltetetekkel számolva.
De szerintem nem erről van szó.
A felvázolt késleltetett gyújtás nem működik, mert az első fokozattal, még nem ér el kellő sebességet.Én azon gondolkodom, hogy olyat nem lehet-e csinálni, hogy egy nagy méretű-hatótávolságú rakétát indítani viszonylag rövid távra.
Egy tisztán ballisztikus pálya (ha jól sejtem) az jó magasra jönne ki ez esetben, ugye?
De mi van akkor, ha a rakéta nem folyamatosan, egymás után gyújtja a fokozatait, hanem mondjuk az első fokozattal felmegy a világűrbe, de relative kis magasságra, majd miután már a leszálló ágba került, akkor indítja csak a második fokozatát, így nem csak gravitációsan gyorsul, hanem extra tolóerővel is.
Elgondolásom szerint így el lehetne érni hatalmas (ICBM-hez mérhető) becsapódási sebességet, relative kis pályamagassággal és repült idővel.
@Zaphod Beeblebrox mit gondolsz erről?
Állítólag valami Szojuz volt, mindenesetre szép & látványos!
Szerintem attól ilyen fényes, hogy a felkelő Nap már megvilágítja.
Ha pedig olyan rövid a táv, hogy az is elég lenne akkor eleve felesleges a máodik fokozat.
De lehet egyébként rövidebb távra indítani, persze akkor ha erre fel van készítve a rakéta meg a warhead.
Az egyik verzió amit az Észak koreai teszteknél is látunk, hogy felkuldik a lehető leagasanbbra.
De lehet rövidebb távot laposabb pályán is elérni, csak ugye ott nagyobbak a atmoszférikus terhelés a járműre, komolyabb vektorizalo képességű meghajtó rendszer kell, hogy irányítás alatt maradjon a cucc.
Minutemanról van pálya ív;
Ugyanaz a rakéta a rövidebb célt két eltérő pályán is elérheti.
Egyébként írtam egy összefoglalót amolyan bemutatót az Oreshnyikről..
Az új Orosz csodafegyver - avagy mi tudható az Oreshnyik csapásmérő rakétáról.
2024. november 21-én az Ukrán Dnyipro városában lévő gyárt ért orosz rakéta-csapásról érkezett felvetel, ami nyomán a közösségi médiába rögtön ICBM bevetésről szóló hírek röppentek fel. Az előzetesen megjelent adatok valamint a becsapódásról készült felvétel tanulsága szerint sejteni lehetett, hogy…
rocket-science.blog.hu