Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
2016 őszén a Földközi-tengeren egy orosz atomtengeralattjáró periszkópján keresztül készült képek az amerikai hadihajókról. Az orosz TA valószínü egy projekt 949A Antej volt.
Kb. Ehhez kb. annyi tehetség kell, mint jó időpontban egy vasúti szerelvény mellett állni, amit hk- vannak és büszkélkedni a felderítő képességgel...Azért ezeket a képeket a helyükön kell kezelni....
Szóval ezekben a képeken semmi rendkívüli nincs. Lefotózták, berakták az albumba, ennyi. Oda-vissza kismillió ilyen kép volt/van.
- Az Ike CSG-je átvonult az Atlanti-óceánról a Földközi- és Vörös tengeren át az Arab-öbölbe. Egy csomó "choke point" van az úton, amit nem lehet elkerülni.
- A CSG azért komoly ASW képességgel bíró egységekből áll, tehát ha ilyen közel volt az orosz tengó, őt is észrevették (szonár/radar).
- De nemzetközi vizeken mégis mit lehet ilyenkor csinálni? Nem sokat. A feje fölé küldenek egy SH-70-et, vagy a kísérő LA / Virginia osztályú SSN-et és aktív szonárral rápingelhetnek.
Azért ezeket a képeket a helyükön kell kezelni....
Szóval ezekben a képeken semmi rendkívüli nincs. Lefotózták, berakták az albumba, ennyi. Oda-vissza kismillió ilyen kép volt/van.
- Az Ike CSG-je átvonult az Atlanti-óceánról a Földközi- és Vörös tengeren át az Arab-öbölbe. Egy csomó "choke point" van az úton, amit nem lehet elkerülni.
- A CSG azért komoly ASW képességgel bíró egységekből áll, tehát ha ilyen közel volt az orosz tengó, őt is észrevették (szonár/radar).
- De nemzetközi vizeken mégis mit lehet ilyenkor csinálni? Nem sokat. A feje fölé küldenek egy SH-70-et, vagy a kísérő LA / Virginia osztályú SSN-et és aktív szonárral rápingelhetnek.
Azért nem haragszol Bokira,hogy berakta?.....Pl én még itt a HTKA-n soha nem láttam
Hú.... Balti tengerre minek CV...? Beltenger, légierő az úr. 2-2 db Csendes és Északi flotta. Ennyi. Miért. Mert egy CV nem CV, váltás kell. A folyamatos képesség jelenléthez min. 2 db hajó kell, de még az is kevés lehet.Ezt a hordozós igényt abból vezettem le,hogy amennyiben például akár az életszínvonal csökkenését is bevállalóan komoly igény merülne fel a repülőgéphordozók nyújtotta erőkivetítési képességre a jövőben,akkor ez a 4 hordozós modell volna ideális. Elolvasva az orosz nemzeti biztonsági stratégiát, és a katonai doktrínát (tudom buzi biztpol aminek itt semmi helye egyesek szerint...),továbbá látva azt amit a hozzám hasonló sima civil láthat a fejlesztéseikből,hogy például hova kerülnek az új Borejek, nekem ez a 4 hordozós modell jött le, mint "egészséges minimum" Próbáltam magamat a helyükbe képzelni. A következő dolgokat vettem figyelembe: a Fekete tengeren a különböző egyezmények nem igazán tűrik meg a hordozókat. A Boszporuszon való áthaladás kb esélytelen. Ezért oda nem sok értemét láttam. Fekete tengeri flotta tehát nem kapna hordozót ( ha figyeled a különböző orosz flottákat, láthatod, hogy pont a fekete tengeri a legkevésbé korszerű). Nézzük a többit: Északi Flotta. Egyértelmű,hogy nekik kijárna minimum 1 db. Balti flotta. Se nukleáris tengeralattjárójuk, se repülőgép hordozójuk nincs jelenleg. A jövőben viszont miért ne. Az angolok is fejlesztik a hordozókat, nem ártana így kompenzálásnak egy Storm a Baltijszki kikötőbe, hogy közösen a Kuznyecov utódjával (ha egyszer lesz ilyen) kordában tudják tartani az egykor első számú tengeri világhatalomból mára az USA első számú pincsi kutyájává levitézlett angolokat( tudom csúnya megfogalmazás,de ez a valóság. mint egy hűséges kiskutya, úgy loholnak a helyüket átvevő USA minden egyes műveletébe önként és dalolva, legyen az valós indokok, vagy legyen az hazugság alapján indított háború, mint például Irak)
Csendes óceáni flotta: ide tennék én 2 db hordozót,mert már Kína is beszállt a buliba,és az USA minimális ellensúlyozására is kell valami a Borejek és a vadász tengeralattjárók mellé. A térségben a terrorizmus elleni harcban is szerepet kaphatna egy jelen lévő orosz hordozó csoport. A 4 hordozós modell,talán a legkisebb életszínvonal csökkenéssel járó, vállalható erőnövekedést, képességnövekedést jelentené. Ezért számolnék ezzel. A 10-12 hordozóhoz egy új Sztálin kéne,aki egy új nagy éhinséget és tisztogatást levezényelve talán meg tudná csináltatni. Nem hiányzik egy ilyen őrült Oroszország élére. Se nekem, se nekik.
A 4 hordozós modell mellett szóló további érvem,hogy amennyiben az egyiket nagyjavításra vinnék, akkor még mindig maradna három,ami messze jóval több mint az egy Admiral Kuznyecov. A maradék háromból pedig a biztpol helyzet függvényében átvezényelehető lenne egy a nagyjavításon/modernizáción lévő társa helyére.
Tehát szerintem ezért 4 hordozó az ideális nekik,ha komoly világszintű állandó tengeri jelenlétben gondokodnak. De ez is csak akkor, amennyiben pénzügyileg vállalni tudják. Most úgy tűnik,hogy nem tudják, és Putyin elnök, a szovjet vezetőknél jóval okosabb döntést hozva nem is erőlteti az életszínvonal rovására történő repülőgéphordozó építést.
Semmi szüksége a ruszkiknak CV-re.(ahogy mondod te is)....feneketlen kút,nincs szakképzett munkaerő..(fejből nem megy)...irdatlan pénz egy ilyen bevételű országnak.Hú.... Balti tengerre minek CV...? Beltenger, légierő az úr. 2-2 db Csendes és Északi flotta. Ennyi. Miért. Mert egy CV nem CV, váltás kell. A folyamatos képesség jelenléthez min. 2 db hajó kell, de még az is kevés lehet.
Szerintem sincs, csak feltételezve SW felállását nincs értelme az 1-1-2-nek.Semmi szüksége a ruszkiknak CV-re.(ahogy mondod te is)....feneketlen kút,nincs szakképzett munkaerő..(fejből nem megy)...irdatlan pénz egy ilyen bevételű országnak.
Nem a CV vagy a nemléte miatt "támadnák" meg a vodkásokat.....Mire megy vele pl a francia? Nagyon semmire...
Hú.... Balti tengerre minek CV...? Beltenger, légierő az úr. 2-2 db Csendes és Északi flotta. Ennyi. Miért. Mert egy CV nem CV, váltás kell. A folyamatos képesség jelenléthez min. 2 db hajó kell, de még az is kevés lehet.
Semmi szüksége a ruszkiknak CV-re.(ahogy mondod te is)....feneketlen kút,nincs szakképzett munkaerő..(fejből nem megy)...irdatlan pénz egy ilyen bevételű országnak.
Nem a CV vagy a nemléte miatt "támadnák" meg a vodkásokat.....Mire megy vele pl a francia? Nagyon semmire...
Az FT-re is tök felesleges. Minden oldalról erős légierős állam van és Boszporusz...Igazad van. A Balti Tenger helyett mehetne egy a Földközi-tengerre,akár Tartusz központi bázissal Egyébként a balti tenger valóban beltenger, de attól még ki is lehet jönni onnan.
Az FT-re is tök felesleges. Minden oldalról erős légierős állam van és Boszporusz...
A NATO számára az A-ó azért volt fontos, mert az köti össze Európát az USA-val. Az orosz Északi Flotta kb. egyetlen célja volt ezt megtörni. Tehát, ha nincs olyan ország, ahova erőt kéne kivetíteni és nem az USA-ba akarnak beleszállni, akkor kb. pöcsméregetés szintjén van az értelmessége az orosz CBG-nek... Főleg úgy, hogy a nyugathoz képest szegények még ma is, mint a templom egere...
Amiért Avianóba is telepítettek csapásmérő légierő-ezredet, atomfegyverekkel is ellátva azt. Az Adria meg csak egy melléktengere a Földközinek, ott meg állandóan hajózott, hivatalosan kijelölt területe volt az US NAVY 6. Flottának.Még az Adriára is vittek emlékeim szerint hordozót az amerikaiak csak azt nwm tudom minek.
Amiért Avianóba is telepítettek csapásmérő légierő-ezredet, atomfegyverekkel is ellátva azt. Az Adria meg csak egy melléktengere a Földközinek, ott meg állandóan hajózott, hivatalosan kijelölt területe volt az US NAVY 6. Flottának.
Mert az AF során nem mindenki járult hozzá ahhoz, hogy használják a reptereiket. Ennyi erővel kérdezhetnéd, hogy a SV alatt miért repültek a Vörös-tengerről is bevetéseket és miért nem csak az Öböl irányából CV-ről vagy akár Ciprsról...De minek?Mi az amit nem lehetett a görögöktől vagy az olaszoktól megoldani az Adrián?Főleg 99-után amikor mi is NATO tagok lettünk,bár ha jól rémlik előtte is voltak amerikai gépek otthon.
Mert az AF során nem mindenki járult hozzá ahhoz, hogy használják a reptereiket. Ennyi erővel kérdezhetnéd, hogy a SV alatt miért repültek a Vörös-tengerről is bevetéseket és miért nem csak az Öböl irányából CV-ről vagy akár Ciprsról...
Az F-15 cikk melléklete...
Miért kellett volna kihagyni a hordozókat, direkt ilyen célokra tartják őket! Ezeknek a hagyományos háborúkban bevethető csapásmérő kapacitásuk sokkal fontosabb, mint egy esetleges nagyhatalmak közti háborúban bevethető lehetőségeik, arra ott vannak és fontosabbak a rakétahordozó atomhajtású tengeralattjárók. Nem a NAVY találja ki magának a feladatokat, hanem a Pentagon osztja ki azokat. A NAVY-nek lehetnek ötletei, de a végső pecsétet nem ők ütik rá a saját hadműveleti terveikre.Mi meg az olaszok ugye hozzájárultunk annak elég kellett volna lennie.Ugye ha azt mondják nekünk az amerikaiak,hogy Taszár nem elég, kell még egy reptér még 1-2 ezrednek akkor kaptak volna.Én ebben inkább azt látom mint Afganisztánban:a NAVY nem hagyta,hogy kihagyják a hordozókat mert akkor valakinek eszébe jutott volna,hogy nem kell annyi az meg egyenlő a kevesebb pénzzel.