A képek alapján én nem tudom megmondani, hogy az igazi rakéta-e vagy csak súlymakett. Már elve vicces lenne, ha nyílt napon éles fegyver lenne gépre függesztve. Tehát ez alapján kijelenteni, hogy van R-37M nekem kicsit meredek.
Szerintem éles rakéták. Az oroszok a súlymaketteket egyszínű fehérre szokták festeni, a gyakorló eszközöket fehérre, fekete csíkokkal. Valamint felirat is jelzi, hogy nem éles eszköz. Igazából egy jó felbontású közeli kép kellene, amin a feliratok és a szériaszámok is látszanak. Abból megállapítható lenne. Vagy a tároló doboz felirataiból.
Az, hogy éles rakétákat függesztenek az alakulatok nyíltnapjain, vagy azokkal repülnek kiképzésen is, pont a 31-es esetében mindennapos. Az R-60-asból létezik gyakorló változat (UZR-60, vagy R-60U), de 31-esen még soha nem láttam. Éles rakétákkal repülnek kiképzési repüléseken is a B/BSz változatok. Általában 2 db-ot függesztenek az egyik szárny alatti iker indítóra. Gondolom annyi van belőle, mint a szemét, más típus már nem nagyon használja (a Szu-24MR-t kivéve), ha kikoppan az ideje, elővesznek egy másikat. Évente többször lőnek is vele.
Repülnek éles R-73-assal is, pedig tudtommal abból is van kiképző változat. Ezekből 1-2 db-ot szoktak függeszteni kiképzésre a BM / BSzM változatokra. Évente lőnek is vele, persze nem mindenki minden évben, de általában évente 2 éleslövészetet szerveznek infrabombákra, meg a nagyobb gyakorlatokon is vannak éles indítások misényre, szóval legfeljebb 2 évente minden ekipázsra sor kerül. (Ez azért mifelénk álomvilág!)
R-33-asból meg nem is készült gyakorló változat, a csapatoknál legalábbis biztos nincs. Sulymakettet is csak a MAKS-on láttam. Szintén gyakori, hogy éles rakétával repülnek. Van, hogy 1 vagy 2, de sokszor 4 rakétát függesztenek. (Nem is értem, hogy akkor ez lenne a kivétel, ami sokáig bírja a repülést? Mert ebből azért nem készült 10.000-es széria.)
Gyakorló R-77-est sem láttam még, nem csak 31-esen, más típuson sem. Pedig biztos van, mert nem hinném, hogy azt a pár 100 éles rakétát reptetnék kiképzésen. Legfeljebb nem festenek rájuk fekete csíkokat. Szintén látni kellene a feliratokat.
Ebből látszik, hogy egy alakulat nyíltnapján nem is tudnak mást függeszteni, meg kirakni, mert nincs más, csak éles rakéta. Ebben egyébként nem látok semmi kockázatot, bármilyen szokatlan is mifelénk. Elé raknak egy vörös zászlót, a gépen plombálják a fegyverrendszer kapcsolóját, meg egyébként sincs benne akku, a kirakott rakétán fenn vannak a védősapkák és állítanak mellé egy morcos repülőműszaki tiszthelyettest. Ennyi a biztonsági intézkedés. Mondjuk nem hinném, hogy egy kíváncsi kisgyerek bármi kárt tudna okozni a rakétákban, felrobbantani meg biztos nem tudja.
És még egy dolog, ami miatt éles rakétáknak gondolom a videón látszó dolgokat. Egy kicsit túl komplikált maszkirovka lenne. Nem hinném, hogy arra alapozna a propagandaosztály, hogy valaki majd lefényképezi egy távoli repülőtér statikus gépsorán, és felkerül a netre, és mindenki majd jól elhiszi, hogy van R-37M. Valószínűbb, hogy hírverés nélkül ellátták a kanszki ezredet a rakétával (ugyanis pont ők repülik az idén újraindult északi járőrök középső szakaszát, és az ő gépeik szoktak megjelenni leggyakrabban az újonnan kiépülő északi légibázisokon), ők meg a 80 éves fennállásuk alkalmából rendezett nyíltnapon felraktak párat. Én legalábbis látok ebben logikát.