Szerintem ezek a jelölések nem jók, azért is írtam, hogy zavart érzek az erőben. Az oroszok RVV jelöléssel sohasem fognak saját rakétát használni.
Én is így gondolom.
Itt is a megszokott oroszos "egyszerűség" érhető tetten a légiharc rakéták jelölésében (is), amit talán még mindig a hidegháborúban beidegződött beteges titkolódzás okoz. Mert van azért rendszer ebben is! A betűkombinációk (pl. RVV-AE) a tervező iroda jelölése, a gyártmányszám (pl.190) a gyártó üzem jelölése. A K jelölés a kísérleti rakéták jelölése (pl. K-77M), míg a rendszeresített rakéták R jelölést kapnak a VKSz-nél (pl. R-77). Ezenfelül kapnak még 1-1 NATO (pl. AA-10) és USAF (pl. Alamo) kódot is, de ez már más tészta. Szóval egy rakétának sok neve van "élete" alatt.
És akkor még nem beszéltünk az alváltozatok kiegészítő jelöléséről. Radar vagy hőkövető vezérlésű (R/T), megnövelt hatótávolságú (D), módosított (M), fejlesztett (Sz), export (E). Ezeket aztán vagy hozzáírják a típusjelhez, vagy nem.
Azt, hogy nem kell bonyolítani arra értettem, hogy szerintem elég az R-xx jelölést megjegyezni (esetleg annak hiányában a NATO-kódot), mert a sok jelölés vegyes használata csak összezavar mindenkit. A NATO és az USAF is nagyjából így tesz, mert csak az a rakéta kap végleges kódot, amiről kiderítik, hogy tényleg létezik. Tehát kb. a K, majd R jelölésű rakéták.
A sorozatgyártásba nem kerülő változatok pedig tényleg érdekes színfoltjai a témának, de a rendszeresített rakéták közé keverni őket megint csak nem szerencsés, mert sok félreértést okoz. Én is ismerek pár lelkes srácot, aki azt hiszi, hogy amiről rajz (pláne makett!) készül, az létező fegyverzetet jelent.Ez pedig az Orosz Mackóval kapcsolatban nagyon gyakran tévhitnek bizonyul. Ők aztán tényleg hajlamosak valós képességként megjeleníteni egy tervezési, vagy kísérleti fázisban levő eszközt.
Máskor meg mélyen hallgatnak egy rendszeresített rakétáról. Mert tavaly mindenki a szokásos nagyotmondásnak könyvelte el az R-37M fejlesztésének befejezéséről szóló bejelentést (még a MiG-31-es oldalon is kitárgyaltuk), aztán tessék, ott a rendszeresített rakéta a kanszki nyílt napon a gép hasa alatt. (Halkan jegyzem meg, hogy - pont a régebbi tapasztalatok miatt - el tudom azt is képzelni, hogy összesen az a 8 db létezik. De azért ez nem valószínű.)