Orosz pilóta nélküli repülőgépek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 014
113
Hogy kellett volna a kört rajzolni? Azért kérdezem, mert ha 290km a hatósugár, akkor nem rajzolhatnak egy 580km átmérőjű kört, hisz akkor amint elért a 290km-es sugár végére azonnal fordulhat is vissza, különben nem fog kitartani az üzemanyag hazáig. A 290km-es hatósugár az a gyakorlatban kb azt jelenti, hogy olyan 100km-re lévő célpontokat támadhat, úgy hogy elrepül 100km-et ott elkezd a levegőben ténykedni 90km-nyit ténykedik majd visszarepüli a 100km-et ami az odaút is volt.
Úgy, hogy mondjuk két kört rajzolnak, egy 290km sugarút (mutatva a teljes hatósugarat), és egy kisebbet, ami x perc őrjáratozást foglal magában.
Az ábra jelen formájában teljesen félrevezető.
 
 • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 835
78 031
113
Úgy, hogy mondjuk két kört rajzolnak, egy 290km sugarút (mutatva a teljes hatósugarat), és egy kisebbet, ami x perc őrjáratozást foglal magában.
Az ábra jelen formájában teljesen félrevezető.
Amit te kersz z meg értelmezhetetlen a társadalom döntő részének. 290km van az adattáblán és a térképen, ez érthető.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 773
14 910
113
Lenne egy kérdésem.

Az Orlan és Eleron drónok közt mi a különbség az alkalmazási körüket tekintve?

Ezek egymás kiegészítői eltérő feladatokkal, vagy konkurens termékek?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
Új, nagy hatótávolságú felderítő drón fejlesztés alatt áll a Zala. A Z-20 hatótávolsága legalább 100 km, és legalább 6 órát képes a levegőben maradni

GDO07lSWIAAFM1Y

GDO07-WXMAANFHY

GDO0716WsAAeE_R
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 635
9 124
113
Lehet, hogy rossz topicba kerül, ha valaki tud neki jobb helyet, átrakhatja oda. Orosz "házi készítésű" FPV drónok az SZVO-ban harcoló egységek számára.
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 550
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 113
42 245
113
A novoszibirszki OKB cég tesztelte a Kor-112 nehéz UAV-t. A Night Bird UAV „repülő szárnyas” kialakítással készült, amely lehetővé teszi, hogy a 21,5 kilogramm alapsúlyú drón katapult nélkül, mindössze 50 méteres felszállási futás mellett felszálljon bármilyen platformról vagy vízről. A drónt sikeresen tesztelték 37 fokos hidegben. A Kor-112 UAV vezérlése az erőművek tolóerő-differenciáljának változtatásával történik. Ennek a gurulási módszernek a hatékonysága magasabb, mint a klasszikus, elhajtható síkú módszeré, amely lehetővé teszi a drón irányítását nem csak a levegőben, hanem a földön is. A repülés fenntartásához elegendő egy motor tolóereje, ez lehetővé teszi a drón visszaküldését az egyik meghajtó meghibásodása esetén. A drón hőre lágyuló polimerből készült, amelyet korábban nem használtak, az esetleges töréseket, lyukakat forrasztópáka segítségével könnyen kijavíthatjuk a drónon. Az UAV a törzs alsó részében egy nyílással ellátott raktérrel van felszerelve, amely lehetővé teszi bármilyen 13,5 kg súlyú rakomány befogadását, beleértve a lőszert is. A drón kínai motorokkal van felszerelve, de nagyüzemi gyártásban oroszok is használhatók, a cég havonta akár 1000 drónt is le tud gyártani, jelenleg 60 darabot. Vészhelyzetben a drón magától visszatér a kiindulópontra . A drón becsült repülési hatótávja 30 kilométer, ismétlő üzemmódban 60 kilométer és afeletti, a drónok frekvenciát váltanak és adatokat továbbítanak egymásnak. A drón repülési ideje villanymotorral 2,5 óra, kiegészítő akkumulátorral akár 6 óra, benzinmotorral 2 óra. A drón repülési magassága 6 kilométer, sebessége 215 km/h. A drón raktere 620 mm hosszú, 160 mm magas és 360 mm széles. A drón szárnyfesztávolsága 2700 mm, a drón hossza 1200 mm.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 095
32 652
113
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 144
13 608
113
A mai Tatárfoldi drónos támadás a Geranok oszeszerelo muhélyét (is) célozta: 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
Hm, valaki nemrég itt vetette fel, hogy lehetne-e ilyen megoldás, gyanús, gyanús. :D
.
.
Erdekes. Az elsö generacios panceltörö raketak a vilagon mindenhol is vezetekes iranyitasuak voltak, de azutan azok gyorsan eltuntek a "piacrol"....
Söt a vilag talan elsö iranyitott legiharcraketaja, a nemet Ruhrstal X4 is.
 
 • Tetszik
Reactions: enzo