Milyen potenciális légi pláne vízi fenyegetése volt az oroszoknak?Csak azért kérdem mert minimum 2-3 haborút vivtak elsősorban szárazföldi csapatokkal,másodsorban légierővel,haditengerészettel meg kb semennyit.
Remek felvetés, szerintem azt a döntést, hogy az oroszok miért a flottát és a légierőt priorizálták nem lehet egyetlen egy dologra visszavezetni, érdemes szerintem ennek a megértéséhez visszamenni egy kicsit az időben.Amikor Putyin hatalomra került egy kivéreztetett Oroszországot kapott örökül Jelcintől, az ország gazdaságilag és így az orosz hadsereg is a padlón volt, és vele szemben ott volt a gazdasági és katonai hatalmának az abszolút csúcsán lévő USA.
Ebben a helyzetben Putyinnak bizony priorizálni kellett az orosz haderő fejlesztése tekintetében, szerintem reálisan felmérte,hogy Oroszország biztonságát az atom arzenál modernizálásával tudja a rendelkezésére álló szűkös erőforrásokból biztosítani,így az én meglátásom szerint
részben ez az oka a flotta és a légierő erősen idézőjeles előtérbe hozásának,hiszen pl az orosz "atomerő" egyik sarkalatos pontja az atomrakéta hordozó nukleáris meghajtású tengeralattjárók.
És szerintem volt még egy fontos oka, még pedig az,hogy a hagyományos szárazföldi erőkkel szemben az orosz légierő sokkal jobban lemaradt az USA mögött és az itt összeszedett hátrányból sokkal nehezebb lefaragni mint a szárazföldi erők esetében,főleg úgy,hogy nem áll a rendelkezésére még megközelítőleg sem olyan anyagi erőforrás mint az USA-k.
Fontos megjegyezni,hogy Putyin hatalomra kerülését követő években (bár elkezdődött az orosz haderő korszerűsítése) nem igazán történnek szemmel látható dolgok ezen a téren,hiszen az orosz állam bevételei csak később tették lehetővé az érdemi haderő fejlesztés elkezdését és itt lép a képbe a geopolitikai fenyegetettség kérdése az egyszem Grúzia kivételével ebben az időszakban nem kellett nekik nagyobb szárazföldi erőket bevetniük ebben az időszakban.És bár a Grúziai háborúból levont következtetések alapján az világosan látszott számukra,hogy a szárazfölfi erők is sürgősen fejlesztésre szorulnak, de a grúziai háború igazán a az orosz légierő "tragikusan" rossz állapotára világított rá.
És van még valami ami szerintem a légierő és a flotta fejlesztésének előtérbehozását eredményezte,még pedig az,hogy a Nyugat hathatós segítségének köszönhetően Putyin egyszer és mindenkorra leszámolt azzal az elképzelésével,(a hatalomra kerülését követően néhány éven belül),hogy Oroszországot a nyugati nagyhatalmak egyenrangú félnek ismerik el,és nem csak egy a vodkagőzben lévő könnyen kifosztható államot látnak benne, így miután rájött,hogy a nyugat csak egy gyenge Oroszországot szeretne akinek az ásványkincseit és munkaerejét könnyen megszerezheti,úgy döntött,hogy visszaállítja Oroszország nagyhatalmi státuszát,ehhez pedig egy ütőképes flotta és légierő elengedhetetlen,erre jó példa az oroszok szíriai jelenléte,hiszen az oroszok Szíriában főként csak légi hadműveleteket hajtottak végre.
Így szerintem a flotta és légierő fejlesztésének priolizálását csak részben a védelmi fenyegetettség indokolta (lásd rakétahordozó atom tengeralattjárók) legalább ekkora de lehet nagyobb szerepet játszott benne Oroszország nagyhatalmi szerepének visszaállítására való törekvés.