Orosz szárazföldi erők és fegyverzetük

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 423
113

A hozzászólásokban azt írják, hogy T-80-asok. Valóban olyan, mintha hátul gázturbinára utaló légáramlatok lennének, a közelieknél a hang is turbinás.
A videó közepén pedig a kedvenc --méltatlanul alulértékelt-- MT-LB-im, amiket "nem szabad bevetni, mert nem bírja az aknákat". :oops:

A BMP-k bírják, főleg, hogy el sem jutnak az aknákig, mert elakadnak a harmad-széles "virsli-gumijaikon" az első(na jó:második) eső után/tavasszal...

.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 528
132 380
113
Amúgy nem tudom mit csodálkoznak itt páran, hogy az orosz bakák saját pènzből egészítik ki a felszerelésüket (a mozgósítottakra meg hatványozottan igaz). Ma már ott sem kötelezik annyira a katonákat a rendszeresített cuccok használatára ha megfelel bizonyos követelményeknek és nem a felszerelés központi darabjáról van szó, az oroszoknál elég masszív kiegészítőket gyártó háttéripar alakult ki ami a rendszeresítettel megegyező színben de akár jobb minőségben mint amit az àllam ad. Ezek a boltok százon pörögnek mióta a konfliktus tart és mindenki vesz mindent hogy javítsa a helyzetét ha megreheti.

A kapcarongyos meg azért fura nekem, mert az oroszoknál is zokni a rendszeresített felszerelés, és konkrétan nem tudom elképzelni, hogy ha bevonul a mozgósított bakec, ne vinne magával zoknit vagy ha igen köteleznék a kapcára főleg mivel ki van feszìtve a logisztika örülnek ha visz a paraszt magának cuccot és nem nekik kell keríteni bizonyos keretek közt.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 812
47 113
113
Amúgy nem tudom mit csodálkoznak itt páran, hogy az orosz bakák saját pènzből egészítik ki a felszerelésüket (a mozgósítottakra meg hatványozottan igaz). Ma már ott sem kötelezik annyira a katonákat a rendszeresített cuccok használatára ha megfelel bizonyos követelményeknek és nem a felszerelés központi darabjáról van szó, az oroszoknál elég masszív kiegészítőket gyártó háttéripar alakult ki ami a rendszeresítettel megegyező színben de akár jobb minőségben mint amit az àllam ad. Ezek a boltok százon pörögnek mióta a konfliktus tart és mindenki vesz mindent hogy javítsa a helyzetét ha megreheti.

A kapcarongyos meg azért fura nekem, mert az oroszoknál is zokni a rendszeresített felszerelés, és konkrétan nem tudom elképzelni, hogy ha bevonul a mozgósított bakec, ne vinne magával zoknit vagy ha igen köteleznék a kapcára főleg mivel ki van feszìtve a logisztika örülnek ha visz a paraszt magának cuccot és nem nekik kell keríteni bizonyos keretek közt.
Igen, én is pont erre akartam utalni a kapcával kapcsolatban.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 838
29 661
113
Ide teszem, mert egyszerűen nincs olyan topic, amelyikben olyan teherautók vannak, amiknek rengeteg változata létezik.
ZiL-131
zil-131-4.gif

ZIL-131-Russian-Truck-6x6-Camper-7.jpg

104799390-ufa-russia-september-12-2009-old-fire-ladder-zil-131-al-30-in-the-city-street-.jpg

Magyar Honvédség - Műhely kocsi
128652_29991_1__ZIL131_MUHELY_KOCSI.JPG

Keresek__Zil_131_keresek_622652210562574.jpg

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 740
61 098
113

A kapca a csizmàs időkben volt hasznos. Különösen, amikor nem feltétlenűl a megfelelő nagyságot kapták a katonák. Akkoriban még nem volt mindenféle zokni, harisnya elterjedt és egykettőre ki is lukadtak. Bakancsban a jelenlegi körűlmények közt, ahol zokni stb olcsón elèrhető, már nem célszerű.
Én is gyerekkoromban, az ötvenes évek elején hordtam kapcát meg újságpapírt a gumicsizmámban szánkózáshoz… :)

• Tetszik
Reactions: ghostrider

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 057
15 196
113
Erről olvastam egy cikket a Yandexen.
A lényeg az, hogy a kapca újrafelhasználható.
Ha hordtad egy napon, akkor a másik napon azt a részét tekered a lábfejedre, ami a lábszáradnál volt, így a lábfejedet betakaró rész tud szellőzni.
Ha csapadékos időszak van, akkor megelőzi a lövészárok-láb kialakulását (ami amputációban végződhet).

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 528
132 380
113
Erről olvastam egy cikket a Yandexen.
A lényeg az, hogy a kapca újrafelhasználható.
Ha hordtad egy napon, akkor a másik napon azt a részét tekered a lábfejedre, ami a lábszáradnál volt, így a lábfejedet betakaró rész tud szellőzni.
Ha csapadékos időszak van, akkor megelőzi a lövészárok-láb kialakulását (ami amputációban végződhet).
És ezt ha van mondjuk 5 pár zoknid amit szárítasz meg cserélsz nem biztosítja?

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 838
29 661
113
Hagyjuk a komfortot a hanyatló nyugat ópiumának!
Nem veszed észre (vagy nem akarod), hogy most nem Kelet, meg Nyugat "ópiumáról" beszélünk, hanem a zokni vs. kapca előnyeiről, meg hátrányairól?
Én is, meg mindenki más (szerintem) zokni párti, (a buta, elmaradott oroszok is), de amikor (talán nem lesz részed benne, bizakodjál) mondjuk egy hónapja a lövészárokban rohadsz koszosan, piszkosan, a fehérneműid (trikó, gatya, zokni) elfogynak és nem tudod cserélni (mert mondjuk a logisztikát szétlőtték), akkor gondolj majd ezekre a beszélgetésekre vissza. Bármi megeshet katonáéknál, meg NATO-éknál is.
Majd emlékezzél arra a fotóra az ukrán kiskatonánál, ahol elfagyott a lába. Pár napja volt fönt az ukrán topicban. Az a katona már b&szhatja a beígért kanadai meleg ruházati segélyt. Különben valószínűleg nem magyar, hanem általában kínai zoknikat vásárolsz Te is.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 740
61 098
113
Nem veszed észre (vagy nem akarod), hogy most nem Kelet, meg Nyugat "ópiumáról" beszélünk, hanem a zokni vs. kapca előnyeiről, meg hátrányairól?
Én is, meg mindenki más (szerintem) zokni párti, (a buta, elmaradott oroszok is), de amikor (talán nem lesz részed benne, bizakodjál) mondjuk egy hónapja a lövészárokban rohadsz koszosan, piszkosan, a fehérneműid (trikó, gatya, zokni) elfogynak és nem tudod cserélni (mert mondjuk a logisztikát szétlőtték), akkor gondolj majd ezekre a beszélgetésekre vissza. Bármi megeshet katonáéknál, meg NATO-éknál is.
Majd emlékezzél arra a fotóra az ukrán kiskatonánál, ahol elfagyott a lába. Pár napja volt fönt az ukrán topicban. Az a katona már b&szhatja a beígért kanadai meleg ruházati segélyt. Különben valószínűleg nem magyar, hanem általában kínai zoknikat vásárolsz Te is.
Tőled is idegen az irónia. :)

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 838
29 661
113
ZiL-157 a "csőrös" (még nem volt benne szervó kormány, a sofőrnek nem kellett konditerembe járnia)
PR-11 TZM V-760 rakétával (Dvina, Volhov)
pr11_2.jpg

KMM Kísérő híd
image5-result.jpg

RSzP-7
image28-result.jpg.webp

P-15M Trópa (még ezt a típust is javítottam régen), sok légvédelmi osztálynak voltak a kismagasságú lokátorai
A_Magyar_N%C3%A9phadsereg_fegyverzete_-_P-15_lok%C3%A1tor_%287%29.JPG

R-140 "Polosza" rádióállomás (K-66U1D kabinban) Zil-157KEG alvázon
image26-result.jpg.webp

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 838
29 661
113
ZiL-157KD
image12-result.jpg.webp
2U663U TZM "Luna" harcászati rakétához (1964)
image20-result.jpg.webp

2T3 TZM Scud rakétához
image23-result.jpg.webp

ATZ-3-157 Üa. Szállító 3.500 liter 1959
image32-result.jpg.webp

Mozgó harcálláspontok, étkezdék kialakításához 1964
image24-result.jpg.webp

• Tetszik
Reactions: fishbed and gacsat

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 528
132 380
113
Hol fogod te azt megszárítani a hidegben és az esőben a löveszárokban, labszárig erő vízben?
És ha a kistársaid is mind kirakják szárítani a zoknijaikat, abból szerinted mi lesz?
Lábszárig érő vìzben a kapca, hogy szárad meg?

Az oroszoknál nincs rendszerben kapca idestova majdnem 40 éve, nem tudom miért hajtjàtok ezt...