1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Oscar-I/II-osztály (Projekt 949/949A)

Diskurzus a(z) 'Nukleáris meghajtású robotrepülőgép/ballisztikus r' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. boki

  boki Well-Known Member

  Ma reggel tuz utott ki a K-150 Tomszk orosz robotrepulogép hordozo atomtengeralattjáron Bolsoj Kamenyban (orosz távol -kelet)a Zvezda uzemben javítási -modernizácios munkák kozben.
  A tuz hegesztési munkák kozben keletkezett, 13 tuzolto egységet kuldtek a helyszínre, jelenleg is harcolnak a tuzzel.
  Ha ezt így folytatják.... lassan felgyujtják az osszes javításon levo TA.
   
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Sikerult lokalizálni a tuzet a Tomszkon. Az elso vizsgálatok alapján a biztonsági eloírások nem betartása a hegesztési munkák során okozta a tuzet. Szerintem azt a sok pancsert inkább el kellene kuldeni Szibériába kényszermunkákra, vagy tíz évre becsukni.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A hal általában a fejétől bűzlik (csak mindíg a farkától tisztítják). Felmerül a kérdés, hogy, hogy kerültek pancserek a gyárba? Ki felügyelte a pancsereket? Valószínű egy másik pancser. Hát az, meg mit keresett ott? Hát annak a főnöke? stb. stb.
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  Tűz ütött ki egy orosz tengeralattjárón
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20130916-tuz-egy-orosz-atom-tengeralattjaron.html
  http://www.reuters.com/article/2013/09/16/us-russia-submarine-fire-idUSBRE98F02620130916
   
 6. boki

  boki Well-Known Member

  Sikerult eloltaniuk a tuzet 4,5 h után. Ezzel a balesettel ismét kitolodik a TA visszatérése a flottához. Nem beszélve az ujabb hatalmas anyagi kárrol. Abbol a pénzbol amit a tuz miatt keletkezett károk helyrehozására koltenek (Jekatyerinburg, Tomszk)
  már építhettek volna egy vadonatúj TA-t.
   
 7. boki

  boki Well-Known Member

  video a tuzesetrol
  https://www.youtube.com/watch?v=wdxPaVjA5mo
   
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Lehet, ez valami hagyomány.
   
 9. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  Ha volt rajta GoPro , akkor biztositva is volt ;) !
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  Nem lennék a hegesztő helyében, aki lehet ha azóta kicsit meghalt "autóbalesetben". Ezt fedezi valamilyen biztosítás, vagy állambácsi fizetheti ki az egészet, mert ugy-e a fizóból nem lehet levonni.
   
 11. boki

  boki Well-Known Member

  Nem tudom voltak-e biztosítva, de ismervén a hanyagságukat inkább nem mint igen. Utolso hírek szerint nem keletkezett nagy kár és 10 napos munkával rendbehozzák.....Majd kiderul.:)
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Elképzelhetőnek tartom, hogy elsimúlnak a dolgok következmények és felelősségrevonás nélkül. Gondolom most ordibálnak mint a veszettek, aztán elhal az egész.
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  Több mint 4 órát égett és nem nagy a kár, ami ráadásul könnyen javítható? Mázli. A nemrég kigyulladt (ott szándékosan felgyújtott) amerikai tengót ha jól tudom kukázni kellett.
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  Ezekre az orosz tengókra nagyon rájár a rúd. A multkor is a kikötőben békésen várakozó tengeralattjárót (vagy minimum a burkolatát) leamortizálta egy mattrészeg legénységgel megáldott halászhajó.
   
 15. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Bármennyire is modernizálják ezeket az Oscarokat, az az igazság, hogy a kikötő közelében, aknákkal, felszíni hajókkal védett környezetben még bevethetők, de elavultságuk miatt a nyílt tengeren könnyű célpontok..... Talán Bokival értenék egyet és a kettő helyett lehetne egy új..... A hegesztőről meg annyit, hogy hs úgy képeznék, fizetnék és úgy élne, mint amerikai kollégája, akkor olyan munkát lehetne tőle elvárni. Minimálbéres rabszolgaként (gondolom, ott is az megy) ez előre bele van kódolva.....
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  Nem biztos, hogy minimálbéres rabszolgáról van szó, elvégre nem a kertkapu nyílóit hegeszti fel, hanem egy tengeralattjáró elemeit. Azért kiváncsi vagyok, hogy lesz-e valami vizsgálat nyilvános eredménnyel és abban mi fog állni: 1. részeg volt, 2. képzetlen volt, 3. túlterhelt volt, 4. figyelmetlen volt, 5. előírások be nem tartása, stb.
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  A katonai ugyészség már vizsgálodik, de szerinted kit vonnak felelosségre? Nagy probléma az egész orosz hadiiparban, hogy nincsenek meghatározva a szerepkorok és hozzá a felelosség. Senki nem felel semmiért.....A Jekatyerinburg eseténél sem olvastam, hogy valakit felelosségre vonatk volna....
   
 18. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ekkora értékű állami cuccokra értelmetlen biztosítást kötni. Pl. a Parlamentre sincs. A Budapest Sportcsarnokra se volt.
  Egy ember semmiképpen nem lehet felelős. A hegesztéshez minimum 2 ember kell. Tartályba szálláshoz 3.
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  <blockquote rel="Littlejohn">Bármennyire is modernizálják ezeket az Oscarokat, az az igazság, hogy a kikötő közelében, aknákkal, felszíni hajókkal védett környezetben még bevethetők, de elavultságuk miatt a nyílt tengeren könnyű célpontok.....

  Ügyes vagy, ha így fotelból el tudod dönteni a harcértékét.
  Egy tengeralattjáró észlelhetősége csak kisebb részben függ a tengeralattjárótól magától. Nagyobb részt a külső körülményektől.
  Bár még nem hallottam róla, a repülőgépek magnézium csalijai mintájára csinálhatnak gigazaj torpedókat is.
   
 20. boki

  boki Well-Known Member

  A Kurszk is Oscar II-es volt és észrevétlenul "beosont" a Foldkozi-tengerre a Gibralatári szoroson a Jugoszlávia bombázásakor 1999-ben.
   

Ezen oldal megosztása