1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Oshkosh M-ATV

Diskurzus a(z) 'Aknatámadás ellen védett (MRAP) és egyéb szállító-' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Stryker APC amit IFV-nek használtak(ezt te is nagyon helyesen leírta).Az ok pedig prózai:az ellenség minimális tűzereje és képzettsége tette ezt lehetővé.Alinak van RPG,PKM meg Kalasnyikov.Ezek ellen megteszi az APC is de ha egy kicsit komolyabb lenne a szitu pl annyira mint amilyen 95-ben volt a Csecsenföld vagy 2008-ban Grúzia akkor már is nem használnák IFV-nek.
   
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az MRAP mozgékonysága problémás, a BTR-nek meg a harcra alkalmassága problémás. Ugyanakkor attól függ mi ellen harcolunk. Bármilyen korszerű APC-vel felszerelt erő ellen elvérzik mindkettő, nehézgyalogság ellen pedig csak a gyors halál vigasztalná a BTR-el vagy MRAP-al harcba vonulókat. Ugyanakkor más könnyűerők elleni harcban az MRAP-al felszerelt erők nagyobb valószínűséggel fognak helytállni, mint a BTR-el felszereltek. Az okok a következők:

  Az MRAP-okban harcba menők a jobb páncélzat miatt tovább maradnak harcképesek és több gyalogos katonájukat óvják meg, adva ezzel lehetősége azoknak a katonáknak a harcra. Az azonos alakulatra eső nagyobb számuk miatt több fegyvert tudnak, több járműről harcba vetni.
   
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  A Stryker dandárt arra találták ki, hogy kicsit komolyabb szituban álljon helyt önállóan. Abban igazad van, hogy a fegyverzete ahhoz gyengécske, ugyanakkor biztos lehetsz benne, hogy az RCWS-ek cseréjével az első komolyabb szituban növelve lenne a tűzerő.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  blogen

  Mi van akkor ha nem teszi meg az ellen azt a szÍvességet,hogy az utak mentén támad?
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ugyanaz ami akkor, ha rajtaüt a BTR-ekben utazó gyalogságon. Azzal a különbséggel, hogy a sűrű úthálózatú Magyarországon nem az utak mentén támadni lehetetlen. Legföljebb a Hortobágyi Nemzeti Parkban van esély ilyesmire.
   
 6. telak

  telak New Member

  Próbáld meg legközelebb végigolvasni amit írtam! Amúgy a modern APC-k páncélzata Stanag level 4 minimum. Szal ebben is tévedésben vagy.</blockquote>

  Kerámia lapokkal. De mint pár napja Mackensen is írta, az alap páncél 10-15 mm-nél nem vastagabb. Erre jönnek a kerámia lapok. De ezzel a súlya is megnől, ami ront több más képességet.
   
 7. telak

  telak New Member

  Egy jármű funkcióját az határozza meg, hogy milyen stratégia szerint alkalmazod.
  Az pedig nem stratégia amit leírtam, pusztán csak azok a harcászati irányelvek amit csinálnia kell egy adott szituációban.
   
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, különféle megoldásokkal, hiszen fontos, hogy ne legyenek súlyproblémáik. De a lényeg, hogy ide fejlődtek ezek a járművek.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  blogen

  Az ország területének 90% 1000 méternél messzebb van a műutaktól.
   
 10. telak

  telak New Member

  Blogen, és hagyjuk már légyszi ezt a Stanag level-ezést.
  Egy éles háborús helyzetben nem sokat nyom majd a latba, hogy amiben ülsz az 3-as vagy 4-es szintű. Ugyanis a leggyakoribb amivel rád fognak lőni az a kézifegyver, és a golyószóró. Ez ellen mindkettő megvéd, ezután a második helyen jön a gyalogsági páncéltörő rakéta (RPG, AT-4 stb) Akkor meg olyan tök mindegy milyen vastag a koporsód...

  És már rég letértünk arról a témáról, hogy miért is nem jó egy MRAP pszh-nak.

  A páncélvédettség önmagában nem elég. Mozgékonyság is kell, és ez nem merülhet ki abban hogy hú egy MRAP 100-al tép, egy PSZH meg csak 80-al. Hanem, hogy milyen akadályokat tud önerőből leküzdeni (mert lesznek, akár természetes, akár mesterséges), és milyen gyorsan, mégpedig off-road. Emellett kell még a tűzerő is. Nem mindegy, hogy egy belső vezérelt toronyban van a géppuskád, kitéve a kosznak, és sérüléseknek(mint az RCWS), vagy egy zárt toronyban, védve ezektől, ahogy az sem mindegy, hogy van-e stabilizátorod, vagy épp csak egy körsínes lyukon át kihajolva rambózik Johnie. Emellett az is fontos, hogy hány katonát tudsz járművenként célba juttatni. Mert minél kevesebbet, annál több jármű kell, annál tovább tart a felvonulási idő, annál hosszabb a menet oszlop, annál hosszabb az a kritikus idő, amíg a deszant elhagyja a járművet.
  Összességében nézve egy MRAP a páncélzatot leszámítva, minden másban jóval alatta van a PSZH-nak.

  Egyébként fentebb írtad, hogy az MRAP-t a páncélozatlan terepjárók leváltására tervezték. De ha ez így van, akkor te miért akarsz terepjáróra cserélni egy deszantjárművet? Nem az a kategória.
   
 11. telak

  telak New Member

  és néhol az is amit műútnak neveznek sem valami szívderítő. Hát még ha majd egy háborús helyzetben pl.: egy szakasz hernyótalpas nyomán kell ott végigdöcögni
   
 12. telak

  telak New Member

  Ha már ennyire az utakon akarsz maradni:
  Aláaknázom a kritikus helyeken, spanyollovasokkal, és beton tank akasztókkal szórom tele, és még az út menti fákat is kereszbe döntöm. Na akkor merre tovább?
   
 13. misinator

  misinator Well-Known Member

  Kiváló helyeket tudok a Zemplénben, ahol - megfelelő járművel - tud előre haladni az ellen, de a MRAP-ot a faluban kell hagynod...
  Csak egy példa: a Borsó-hegyre Hejcéről Te nem mész fel MRAP-pal, mert felborul.
  /Ott zuhant le a szlovák légierő AN-24-ese/
  https://www.google.hu/search?q=bors%C3%B3-hegy&client=firefox-a&hs=1JN&rls=org.mozilla:hu:eek:fficial&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lv7OUrWYOYmBywOZhIHQAQ&ved=0CC8QsAQ&biw=1440&bih=768

  Mentős ismerőseim, akik ott voltak, beszélték el, hogy csak a terepjárók(!) tudtak felmenni. Szerinted egy MRAP miben különb terepjáró képességben egy összkerekes tűzoltó szerkocsitól?
  Semmiben.
  Itt egy link, hogy az ismerőseim nem messziről jött emberek:
  http://www.nol.hu/archivum/archiv-391520

  Mi - túra gyanánt - egy-két évente felzarándokolunk a tragédia helyszínére (Nem a faluban levő emlékműre gondolok!), s ilyenkor lerójuk kegyeletünket az áldozatok kopjafáinál.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/A_szlov%C3%A1k_l%C3%A9gier%C5%91_An%E2%80%9324-es_rep%C3%BCl%C5%91g%C3%A9p%C3%A9nek_katasztr%C3%B3f%C3%A1ja_2006-ban

  "A helyszínt először a szlovák mentőegységek érték el."

  Mert onnan szerintem könnyebb feljutni. Na most ezt képzeld el konfliktus idején. Ők feljutnak az APC-ikkel, a mi katonáink meg tologatják a homlokukon a sisakot. Lemálháznak a MRAP-ról a sorompó után pár száz méterre, ott ahol az erdei útról balra fel kell kéne kanyarodni, aztán nekiállnak túrázni nyakig fegyverben...
   
 14. misinator

  misinator Well-Known Member

 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  De nem a földutaktól.
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Egy modern PSZH-nak igen.

  Mert nem modern PSZH-at, hanem harcra számos más szempontból, de hasonlóan alkalmatlan BTR-eket cserélnék le velük. Kétségkívül a nehézgyalogság visszaállítása lenne a minimálisan szükséges honvédelmi követelmény, tisztességes IFV-el, ez így van.
   
 17. nalson

  nalson New Member

  A földutaknak van egy olyan rossz szokása, hogy hóban, esőben könnyen feláznak.. És, ahogy a totalcaros videóban van, ilyenkor a nehezebb gépek elsüllyednek. Láttam már traktor falun belül két ház közötti földúton benn ragadni a sárban. Pedig egy MRAP nem traktor. Sokkal nehezebb és rosszabbak a terepjáró képességei.
   
 18. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az út infrastruktúra, az infrastruktúra pedig támadható, rombolható és még csak nem is drágán, mivel a buta bombák pont hogy ideálisak erre a feladatra.

  misinatort folytatva további érdekes helyszínek az országban:
  - Zalai-dombság
  - Székesfehérvár és Várpalota közötti (mondhatni) mocsár
  - a teljes Bakony

  De nem a földutaktól.</blockquote>

  Nagyobb esőzések alkalmával könnyen kialakulhat olyan helyzet, ahol a földutakon egy BTR még vígan elmegy, míg egy MRAP már nem. Ennek az oka nagyon egyszerű, a BTR a nagyjából ugyanakkora súlyt közel kétszer akkora tapadófelületen oszlatja el, mint egy MRAP.
   
 19. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Előkerült ugye a műszaki zárás, amiért be szerettem volna linkelni a kalasnyikov.hu-n a dokumentumok között lévő oktatókönyvet. Nem találja náluk a kiszolgálót, így csak ajánlani tudom jelenleg.
   
 20. misinator

  misinator Well-Known Member

  "...A legkorábban a viszonylag közeli Encsről érkeztek a lánglovagok. Ez azért érdemel említést, mert rendkívül nehezen megközelíthető helyre zuhant a szlovák repülőgép. Hejce zsákfalu, mögötte már csak magas hegyek vannak. A község északi végéből induló keskeny, meredek, kacskaringós hegyi úton a katonai teherautók is csak lépésben tudtak haladni. Már amikor nem csúszkáltak visszafelé. Valamivel jobban bírták a rendkívül nehéz terepet a katasztrófavédelmisek, a tűzoltók terepjárói. (Mivel az egész környéket lezárta a rendőrség és a határőrség és a kárhelyszínre is csak ez az egy, majdhogynem használhatatlan földút vezetett) újságírónak e kis hazában talán még soha nem volt olyan nehéz eljutni egy esemény színhelyére, mint itt Hejce határában a Borsó-hegyre. A katasztrófa színhelyére siető tűzoltók a félúton álló vadászház mellett hagyták a gépjárműfecskendőket. Terepjárón haladtak tovább a mintegy hétszáz méteres magaslat felé, amelynek a tetejére zuhant a gép, és poroltókkal oltották el a még lángoló roncsokat..."

  http://www.hallotaxi.hu/print.php?pg=news_4_686&nyelv=0

  Na most már tényleg elteszem magam holnapra.
   

Ezen oldal megosztása