1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Oshkosh M-ATV

Diskurzus a(z) 'Aknatámadás ellen védett (MRAP) és egyéb szállító-' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  8 585-at tartanak meg, 5 036-at konzerválnak azonnali bevetésre kész állapotban és 3 549 marad aktív állományban, amiből 1 073 kiképzésre lesz használva jól jelezve, hogy mennyire fontos szerepet tölt be a jármű az amerikai stratégiában.

  Persze értem én, hogy zavar téged nyilvánvalóan hülyeségeket beszéltél itt gyalogsági taktikáról is. Csakhát ez a te bajod.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  blogen

  A kiképzési célokra használt járműveket ne sorold a bevethetőek közé mert azok soha nem fogják elhagyni a gyakorlótereket!
  Már megbocsáss de Strykerből aktív állományban van 4187 darab és növelik a számukat vagy M113-ból van 6700,Bradleyből 7652
  ennyit a fontosságukról!
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  De a fontosságukat sokkal jobban jelzi,hogy több mint kétharmaduktól szabadulna a haderő és a megmaradó darabszám felét lekonzerválják!
   
 4. telak

  telak New Member

  blogen

  Amit konzerválnak, nem lesz azonnal bevethető, hanem egy alapos felkészítés után, a kiképzésre használt példányok szintén nem tekinthetők aktív állományúnak, a maradék kétezer párszáz darab pedig egy ekkora hadsereghez képest elenyésző mennyiség.
  Ez is jól mutatja, hogy az MRAP nem frontszolgázatra, hanem menetoszlopok biztosítására, és a megszált területeken való járörözésre való.

  Azt nem vitatta senki hogy pl a BTR megfelel arra amire használjuk, de egy MRAP ugyanúgy alkalmatlan, ergó bármilyen csili-vili divatos cucc, még inkább értéktelen a Magyar Honvédség állományában való honi feladatokra mint az orosz vas. Például katasztrófa helyzetben egy árvízzel körbezárt faluba nem jutsz be vele, ahogy egy komoly hóhelyzet idején sem tud ellátmányt szállítani az elzárt falvaknak, és ezek csak ízelítő a békeidő alatti feladataiból.


  Az viszont tagadhatatlan tény, hogy az évtized égére a Magyar Honvédség nehéz, és közepes technikai állománya végérvényesen elavul.
  A kormányok viszont azért kerülgetik, és halasztjáka döntést, mert az nem lenne valami jó a következő választásokon, ha a nép számára ilyen "haszontalan" dolgokra költ. Szóval gyanítom, hogy vagy segélyként kapunk valahonnan pár tartalékba tett használt masinát, vagy egy újabb megreformálással, a nemzeti múltunkra való tekintettel lovakat tesznek a harckocsizók segge alá.
  Vannak ez ügyben félelmeim
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  telak

  mát 10 éve meg 20 éve is elavult volt az ami most van...
   
 6. eSeM

  eSeM New Member

  Szal' a marine is 8x8-as APC-t kap és nem MRAP-ot, 8x8-as APC-t ami úszik is nem úgy mint az MRAP...no offense, de nem értelek. Mármint azokat sem értem akik véletlenül szembe hajtanak az autópályán, de tény, te velük ellentétben nem veszélyezteted a makacsságoddal mások életét. Ettől függetlenül hülyeség az egész "eszmerendszered" e téren, mert az MRAP továbbra is egy fos ami jó konvojkísérőnek, meg járőrözni egy olyan országban ahol Ali AK-val meg RPG-vel meg pár kiló műtrágyás beszarással szaladgál. Ellenben alkalmatlan arra, hogy leváltson egy APC-t. Akkor meg mit erőlködsz? A magyar honvédség baszottul nem fog MRAP-ot venni. Akkor mire jó ez a kötöm az ebet a karóhoz főleg, hogy marhaság is? Vagy most ezért kapsz valamit? Mert ha igen, én elolvasgatom még ezt az ámokfutást újabb 16 oldalon keresztül. Engem komolyan szórakoztat, a vizsgaidőszakom úgyis tök lapos idén. Csak nem értem mire jó, mer' meggyőzni nem fogsz senkit, az érveid gyengék, csak valamiért ráfüggtél arra, hogy milyen istencsászár az MRAP és kellkellkellkell mert amúgyis a BTR fos. Ami igaz, de ha MRAP-ra cserélné a MH az APC-it, akkor az akkora ostobaság lenne, hogy Desertfox is megtérne és rögtön rászavazna a Gyúrcsányra, csak, hogy érzékeltessem mekkora egy marhaság lenne és pazarlása a nemlétező valutának. Az USA meg valszeg azért tartja meg és képez rá bakát mer' úgyis megy majd valahova demokráciát csempészni a 3. világba és még jól jöhet. Plusz nehéz beadni otthon, hogy a drágapénzért vett valamit halomra vágják roncsnak, eladni nem tudja, mert a kutyának nem kell. Nem véletlen az sem, hogy majd a hámvíí helyett lesz valami könnyebb cucc, mert ezekkel a böszme szarokkal le nem váltják az fix, csak persze ahova ezek kellenek, oda puha volt a hámvíí.
   
 7. Unio

  Unio New Member

  Régen mikor sokat olvastam a totalcaros blogokat, akkor belebotlottam egy eléggé érdekes kommentelőbe. Nem tudom, hogy még most is ott tanyázik-e (remélem, hogy nem), de nagyon "nagy" karakter a fazon :).

  A lényeg, hogyha készült egy cikk bármilyen szovjet/orosz járműről, akkor ő megjelent és vérig szidta az orosz cuccokat. Emellett még elküldte a halál f*szára az azt szerető hozzászólókat, és még azokat is akik őmellette volta, de nem mindenben értettek vele egyet :). Olyanokat írt, hogy kb:

  Ti mi a f*szért szeretitek ezeket a semmire nem jó benzin/dízelfaló sz*rokat, amik szénné szennyezik a bolygót, stb...
  Biztos volt benne valami vérkörnyezetvédő gén is, csak az volt a furcsa (legalábbis ahányszor én találkoztam vele), hogy ugyanezt érdekes módon nem csinálta a nyugati olajtemetőknél :). Na azt a tagot mindenki nagyon "szerette" és már alap kelléke volt azon típusú cikkeknek :).

  Persze én ezt nem blogennek szánom, nem is akarom megsérteni se őt, se másokat. Csak érdekesség képen írtam le és figyelmeztetek mindenkit (közte magamat is), hogy ilyen és ennyire begyepesedett jármű utálók vagy szeretők ne legyetek, mert megkeseredett Trollibusz vénemberek lesztek, akik majd a ház előtt kint ülve beleköttök még a kib*szott fűszálba is, hogy az miért nem úgy nő ahogy kellene, vagy talán miért nem visszafele :D.
   
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Erre könnyed választ tudok adni: a huszonötezer az összes legyártott MRAP a világon eddig...
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nem fogják elhagyni, de jellemző a típus jelentőségére a tény, hogy több mint ezer járművet hagynak kiképzési célra. Magyarán az MRAP a USA fegyveres erőinek az alapjárműve a jövőben is. Az se tűnt fel, hogy a félretett járművek a világon szétszórt depókba kerülnek, ami azt jelenti, hogy továbbra is ez az elsővonalbeli harcjárművek egyike, amit azonnal bevethetnek a világon bárhol (tekintve, hogy nem otthonról kell majd vinni). Ezért is marad ilyen jelentős a kiképzés a típusra.

  Itt csak te erőlködsz dudi.
   
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az új 8x8-as APC a tengerészgyalogság expedíciós járművei közé tartozik. Úszóképesség alapfunkció.

  És igen, a magyar haderőnek rendes nehézdandárra van jelenleg elsősorban szüksége.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hagyjuk inkább ezt mert totálisan értelmetlen amiket írogatsz.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Olyan hülye következtetéseket vonsz le,hogy az valami hihetetlen!
  Mi köze van a nagy jelentőséghez a kiképzőjárművek számához?
  Mondj már olyan alakulatot ahol tömegesen lesznek MRAP-k?
  Nem tudsz mer ma sincs ilyen alakulat!Szét vannak szórva az Afganisztánban szolgáló erők közt.
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  " Magyarán az MRAP a USA fegyveres erőinek az alapjárműve a jövőben is. "

  Ugyan még csak január van, de megkockáztatom, ez a kijelentés az év legnagyobb melléfogása itt. :)
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már eleve az,hogy kiképzőjárműveket tartanak fent jelzi,hogy ez egy kiegészítő eszköz.Pl Abramsból vagy Strykerből nincs kiképzőjármű mert az alakulatoknál folyik a kiképzés a gépekre ellenben az MRAP-kal amik nincsenek az alakulatoknál így külön kiképzőközpontokban kell rájuk kiképezni a műszakiakat és a személyzetet.Az a pár MRAP amit megtartanak a misszikókban lesznek felhasználva erre most a nyakamat merem tenni!
   
 15. donpepe84

  donpepe84 Member

  "Magyarán az MRAP a USA fegyveres erőinek az alapjárműve a jövőben is."

  Egy akkora hadsereg mint ami amerikának van, ott valóban akkora nagy szám az a 1-2 ezer példány? Az alap jármű szerintem olyan 10-15 ezer darabnál kezdődne.... Nem tudom a HMMWV-ből mennyi van nekik, de az ALAPJÁRMŰ!
   
 16. misinator

  misinator Well-Known Member

  És igen, a magyar haderőnek rendes nehézdandárra van jelenleg elsősorban szüksége.</blockquote>

  S ehhez hogy jön a MRAP?

  Egy nehézdandárnak nem illik tudnia közlekednie a terepen?
  Vagy az szerinted normális, hogy - ha haladni is akarnak - MRAP-ponként egy traktort is rendszeresítenek?

  Afganisztánban, Irakban a megszállóké az utak/"föld"utak (valójában, amiket belinkeltél képeket, mindenhol kavicsos, köves)...már ha azt elfogadjuk birtoklásnak, hogy kizárólag konvojban, meg légi támogatással, meg zabszem üzemmódba kapcsolt üleppel uralják.

  Azonkívül az ellen nincs gépesítve, illetve civil járművekkel álcázza magát:).

  Szó nincs gépesített alakulatok közötti ütközetekről...
  ...ahol fontos, hogy ki tud jobb pozíciókat elfoglalni/előre nyomulni stb. a terepen.

  Hofi vicce jutott eszembe:
  Katonai terepjáró, terepjáró katonai...Trabant!
  Amivel támadni még csak-csak, no de menekülni!!! :)
   
 17. misinator

  misinator Well-Known Member

  Holnap visszanézek!
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Feljebb már volt róla szó, hogy az amerikaiak pénze is elfogyott a modern háború költségeinek növekedése miatt és a csapatoknak külön harcoló felszerelést tartanak a frontokon (sisakok, fegyverek, mellények), amiket a váltások megörökölnek, amíg használható állapotban vannak. Ez történik most az MRAP járművekkel is, ezért nem viszik haza őket, leszámítva azokat, amiket kiképzésre fognak használni. Amiről ez a hír szó, az azt jelenti, hogy jóideig az MRAP lesz az amerikai gyalogság egyik igáslova a fegyveres konfliktusokban.

  Továbbá Stryker kiképzőjárművek is dögivel vannak:
  http://www.goordnance.army.mil/wheel/wheel_91S.html
   
 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  Valamit te nagyon benéztél misinator, de ez legyen a te bajod.
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  8 585 azért szép szám.
   

Ezen oldal megosztása