1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Oshkosh M-ATV

Diskurzus a(z) 'Aknatámadás ellen védett (MRAP) és egyéb szállító-' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. donpepe84

  donpepe84 Member

  igásló????

  Az a pár ezer darab? Minden más járműből a többszöröse van nekik!!
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Senki nem írja le a MRAP-okat. Végre valahára megjelentek. A jelentőségükről viszont annyit, hogy addig fogják őket használni, míg ilyen jellegű hadműveletekben fognak résztvenni.
  Hagyományos hadmúveletekben semmi keresnivalójuk, viszont megszállt területeken ezek a legjobbak.
   
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  Összesen igen, de nem egy-egy hadszíntéren.
   
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Feljebb már rákérdeztem erre, hogy ki gondolja komolyan, hogy létezik még "hagyományos háború"! Úgy beszélnek itt egyesek erről, mintha lenne egy becstelen fele a világnak, ahol a bennszülöttek aljas kis praktikáikkal keserítik meg a gyarmatosítók életét és lenne egy lovagias civilizált világ, ahol a fehér emberek nem fog IED-eket fabrikálni, meg lesből rakétázni!

  Pedig nemrég láthattuk, ahogy a dicső orosz hadsereg katonái egy Csinvali nevű oszét kisvárosban, miután a grúz nehézgyalogság lerohanta őket, különösebb megrendülés nélkül átmentek gerillába és em is rossz eredménnyel, a Hezbollah se csinálhatta volna szebben!
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Dél-Kóreában hány MRAP van a csapatoknál?
  :))))
   
 6. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Blogennek nagyrészt igaza van. Előreláthatólag az amcsi háborúk aszimetrikus vagy hagyományos és aszimetrikus kevert háborúk lesznek és ebben az MRAP-ok fő szerept játszanak majd.
  Továbbá, a mi viszonylataink között is igen jelentős szerepük lehet. Nyugodtan el lehet felejteni a szimmetrikus, gépesített hadseregek közötti, háború kimenetelét és a háború utáni politikát eldöntő összecsapásokat amelyek térben és időben lokalizáltak voltak. A ma háborúi piszkos, véget nem érő asszimetrikus háborúk lesznek.
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Itt jegyzem meg, hogy a grúz hadsereg dudijai és Mackensenjei úgy gondolták, hogy miután a tüzérségük elintézte az orosz járműállományt a laktanyákkal együtt:
  http://goo.gl/IXUD0Y

  Akkor már meg is nyerték papírforma szerint ezt a hagyományos konfliktust és mentek is be a <del>leigázott</del> felszabadított területre, szépen ahogy az megvan írva, a gyalogság, a tankok és a többi:
  http://www.youtube.com/watch?v=fNCHMKLdNuY

  Aztán minden elszaródott, mert az ellenség szabálytalanul játszott.
  http://www.youtube.com/watch?v=5sIqXh59Ld0
   
 8. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Persze a hagyományos gondolkodás a 2ik VH-ból táplálkozik (" a katonák mindig az előző háborúra készülnek") még mindig. Jön egymással többé kevésbé szembe a két járműhadsereg és irtja egymást. Ennek a harcmodornak a jelentősége csökkenni fog még azonos fajsúlyú ellenfelek között is és megnő a gerillaharcmodor, a gépesített egységekkel végrehajtott rajtaütések, a nagy hatótávolságú (+10 km) precizíós fegyverekkel végrehajtott egyedi levadászás jelenetősége. A harctér sokkal szétszórtabb lesz és ezen belül egymástól független kisebb kezdeményezésekkel tele.
   
 9. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  A Kommondorszerű járművek, teleszkópos árbocra szerelt optikai komplexummal és a sablonos gondolkodásból ismert, vállról indítható rakétáknál jóval nagyobb rakétákkal fölszerelve, sokkal költséghatékonyabbak lesznek mint pl a harckocsik. 20...30 mm-es gépágyúkkal szerelt változataik pedig jobbak mint a jelnlegi IFV-k amelyek egyfeladatosak (=az ellenség csak a fronton van, mindig szoros kapcsolatban haladnak egymással, ami mögöttük marad az tiszta terület vagy nem az ő dolguk).
   
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igazából vegyes hadosztályt tudnák elképzelni, mint a korszerű stratégia alapját. Ahol van egy klasszikus nehézdandár és mellette egy közepes és könnyűgyalogos zászlóaljakból és támogató tüzérosztályokból szervezett gépesített dandár, amelyben vegyesen vannak 8x8-as APC-kkel felszerelt zászlóaljak és döntően MRAP-okkal és 8x8-as APC-el vegyesen felszereltek és ehhez még csatlakozik egy nagy mozgékonyságú huszárezred/dandár két-három kétéltű 4x4-esekkel és néhány szintén úszóképes 8x8-as tűztámogatóval felszerelt zászlóaljjal. Valahogy így:
  http://img811.imageshack.us/img811/6/9atc.jpg
   
 11. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Ebben már nem értünk egyet :) (a csonthagyományos többséggel pedig még ennyire sem) szerintem a jövő a precizíós rakéta hordozó platformoké nehézfegyverzet elleni harcban, és az embernélküli járműveké (Unmanned Ground Vehicles és Tactical Unmanned Ground Vehicles ezeket az első kategóriában is lehet használni) és az MRAP-szerű járműveké mindenféle fegyverzetvariációra optimalizálva. A harckocsikból nagyon keveset tartanék meg, túlságosan egyfeladatosak és háttérigényesek. Egyébként pedig a harckocsiágyú hatótávja nagyon kicsi, és közvetlen rálátás kell a célra. Kissé kőkorszaki, amikor egy rakéta 8 km-ről már indítható és takarásban lévő Hk-t is felülről támadhat.
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Te atya ég... Mi megy itt ??? :)
   
 13. zsorzs

  zsorzs New Member

  Addig, amíg "területet" kell elfoglalni, ahhoz, hogy az ellenséget legyőzzük, addig nem hagyatkozhatunk a száraz földutakra, hanem oda kell menni, ahol az ellenséges katonák területet foglalnak... Az meg kérem szépen terepen lesz.
  szóval:
  - kié a légtér ellenőrzése? (Joe bácsi ezzel kezdi mindig nemde?)
  - ki tud harckocsikkal területet foglalni? (és nem lövik szét felülről)
  - ki tud tüzérséggel előkészíteni, illetve támogatni? (és nem lövik szét felülről)

  Az MRAP elviszi a városba a katonákat, de a mezőre ki viszi ki őket? Nos az APC illetve az IFV...

  Addig, amíg nagyobb területen van erdő/mező, mint lakott terület, addig a terepen való gyors (nem felborulós) csapatszállításhoz az ellenség lefogása és megsemmisítése érdekében APC és IFV kell... Egy BTR 40-60 km/-t tud terepen, úgy, hogy nem borul fel, és ássa el magát. Ezt egy MRAP nem tudja...

  A páncéltörő rakétának meg az életben nem lesz akkora tűzgyorsasága, mint egy harckocsinak...
   
 14. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  a tarackok is kellenek és MLRS jellegű eszközök. Hagyjuk már a hős közelharcokat harckocsikkal és IFV-kel. Azelőtt cafatokra tépik őket a rakéták hogy csöves fegyvereikkel bármit tehetnének. Mint a BVR a légiharcban. Itt a "Beyond Ballistic Range" lenne a találó megnevezés.
   
 15. hiryu

  hiryu New Member

  khmmm.... valki megint sokat játszott FPS-t

  más: lehet hogy itt vannak az új szabályok:
  http://uni-nke.hu/downloads/konyvtar/digitgy/phd/2012/somkuti_balint_thu.pdf
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Semmivel nincs nagyobb hatótávolsága egy ATGM-nek mint egy harckocsi ágyúnak!

  Hallottam már ezt a felejtsük el a szimmetrikus háború dolgot aztán jött Grúzia...De ha belegondolok az elmúlt 24 év konfliktusaira akkor van egy asszimetrikus meg egy olyan ami átcsapott asszimetrikusba szemben a több tucat szimmetrikus háborúval lást Csecsenföld,Grúzia,91 Öböl-háború,Azerbajdzsán-Örményország,Dél-Szláv-válság,Etiópia-Eritrea stb.Ezek a valódi háborúk persze van egy halom népirtásos háborúnak nevezett förtelem Afrikában.
   
 17. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  HMMWV - 160.000 db.
  Stryker - 4.187 db.
  M113 - 13.943 (9.700 aktív) db.
  M1 Abrams - 8.325 db.
  Bradley - 6.452 db.

  by Wikipédia

  Az MRAP-k a HMMWV-k váltására érkeztek Irakba és Afganisztánba, elsődlegesen, mint járőrözésre alkalmas járművek, szóval 8.585 vs. 160.000 eset áll fent. (Az M-ATV-nél egyenesen az is ki van mondva, hogy az M1114-es felpáncélozott HMMWV-k helyére szánják, a mezei változatok utódjának keresésére pedig jelenleg is fut a JLTV-program)

  Az MRAP-knál aknavédettségben korábban gyengébben muzsikáló - és egyébként se túl nagyszámú - Strykereknek meg megvan a saját, már futó programja a helyzet orvoslására:

  http://htka.hu/2013/09/13/a-general-dynamics-ujabb-strykereket-alakit-at/
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  <i>Aztán minden elszaródott, mert az ellenség szabálytalanul játszott.</i>

  És mi változott volna, ha MRAP-okkal vonúltak volna be?
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  voltagemultiplier, te nem véletlenül tacskó vagy új név alatt? Komondor, rajta árbóc, nagy hatótávolságú rakéta stb. stb. nagyon ismerős:))
   
 20. zsorzs

  zsorzs New Member

  Van akivel nem érdemes vitatkozni, mert ő úgyis jobban tudja...
   

Ezen oldal megosztása