1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Oshkosh M-ATV

Diskurzus a(z) 'Aknatámadás ellen védett (MRAP) és egyéb szállító-' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ha lett volna modern könnyűgyalogságuk, akkor a várost eleve meg is kerülhették volna a nehézfegyverzetű erők és nyomulhattak volna tovább a Didiliakhvi völgyben hogy zárhassák azt, ha nem sikerült elfoglalni és berobbantani az alagutat Oroszország felé. Csakhogy a grúz gyalogság megfelelő járművek hijján elbukott. A Csinvalit védő könnyűfegyverzetűvé degradálódott orosz-oszét erők gyalogsági fegyverekkel győzték le a nehézgyalogságot.

  Az MRAP-ok védettséget és tűztámogatást tudtak volna nyújtani a városi területen a saját gyalogságnak. Jelentős számú és megfelelően felszerelt könnyűgyalogos erő a támadóerőben lehetőséget nyújtott volna különválasszák a szimmetrikus jellegű műveleteket, a potenciális asszimetrikus fenyegetéstől, mint a városi harc. A grúzok nem voltak felkészülve és eszközeik se voltak arra, hogy egy szimmetrikus háborúból néhány óra alatt lokálisan kialakuló asszimetrikus kihívásra bármilyen választ adjanak.
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ok, világos, hogy elkúrták, de nem világos, hogy miért jártak volna jobban a MRAP-okkal? Miben nyújtott volna nagyobb tűztámogatást egy MRAP a géppuskáival mint egy tank az ágyújával, vagy egy BMP a 30 mm gépágyújával? Amúgy ha jól emlékszem volt ott pár Cobra is 40 mm gránátvetőkkel.
  Hidd el, hogy MRAP-okkal, vagy MRAP-ok nélkül is kaptak volna a pofájukra.
   
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az MRAP-ok a kiváló páncélozásuknak megfelelően kibírták volna a gyalogsági tüzet és egyszerű géppuskákkal megfelelő választ tudtak volna adni rá anélkül hogy közben megsemmisültek volna. A Cobrák ehhez eléggé vékonybőrűek.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Látok ott néhány kiégett harckocsi is. Azok mégjobban kibírták a gyalogság tözét és még megfelelőbb válasz tudtak adni, úgyszintén a BMP-k. Úgy tűnik nem eléggé:))
  A gond az volt, hogy ahelyett, hogy leálltak volna a városban harcolni, el kellett volna foglalniuk azt az alagutat amin később bejöttek az oroszok. Teljesen mindegy, hogy mivel álltak le a városban lövöldözni a lényeg, hogy nem kellett volna. Időt vesztettek és bejöttek az oroszok. Ez utántán szintén mind1, hogy a MRAP-jaikat lövik szét, vagy mást.
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Tehát Mackensen szerint városi környezetben a könnyűgyalogság elleni harc alapvető fegyvere a harckocsi. Értem. :D

  Ezenkívül nem tudtak nem leállni harcolni a városban, mivel csak nehézgyalogságuk és gépkocsizó könnyűgyalogságuk volt. Ha csak megkerülik a várost, akkor el van vágva az utánpótlásuk, előttük is oroszok és mögöttük is, szal nekik át kellett haladniuk a városon. De ehhez csak tankjaik és Landroveren lovagló talpasaik voltak. Nem volt megfelelő járművük és fegyverzetük a feladathoz. A védők fölényben voltak a csupasz gyalogosokkal szemben és a romok között a kézi páncéltörő fegyvereikkel a tankok fölött is. Ha kellő létszámú és megfelelő járművekkel felszerelt könnyűgyalogságuk, akkor az tudott volna foglalkozni a városban védekezni próbáló ellenséggel, amíg a nehézgyalogság megkerüli és benyomul a völgybe.
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Érdekes mennyire erőlködsz ezzel az egésszel. Soha nem állítóttam ezt: <i>városi környezetben a könnyűgyalogság elleni harc alapvető fegyvere a harckocsi</i>
  Bár nem áll teljesen messze az igazságtól. Városi harcban is szinte mindent bevetnek, még önjáró tüzérséget is. Az oroszok Grozníjba ha jól emlékszem Silkákat is előszeretettel használtak, meg légierőt, helikoptereket stb. stb.
  A MRAP nem egy Wunderwaffe. Jó, hogy kifejlesztették, megállja a helyét abban a feladatban amire eredetileg szánták, de baromság ilyesmikkel APC-ket felváltani.
   
  Spartan.asfv likes this.
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Te erőlködsz, hogy bebizonyítsd a hidegháborús technika és taktika a korszerű és az MRAP-ra semmi szükség sehol. Miközben bármilyen kortárs háborúban gyakorlatilag állandóan szükség van korszerű könnyűgyalogságra, aminek az egyik alapjárműve az MRAP.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Grúziában vagy a Közel-Keleten egy darab MRAP-t nem láttam és köszönik szépen az Izraeliek és az oroszok nagyon jól meg is vannak nélkülük(pedig a közel-keleti konfliktusokból a két utolsó egyértelműen asszimetrikus háború volt).
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Blogen te nem vagy tisztában alapvető fogalmakkal.
  Most jóllaktam és elnyomott az álom. Később majd ha lesz erőm elmagyarázom.
   
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Mesélj már dudi, megérte az izraeli hadseregnek 52 tankot vesztenie Libanonban? Úgy emberileg mint anyagilag? Az pedig, hogy mondjuk Izraelben nem láttál MRAP-ot az annak köszönhető, hogy évtizede nem nézhettél feléjük. Jelenleg zajlik például az M113-asok cseréje, Hatehof Wolf MRAP járművekre:
  http://hatehof.co.il/index.php/en/armored-vehicles/wolf

  Igen, a zsidók lánctalpas APC-t váltanak le MRAP-al! Persze tudom, nekik sincs dudijuk, hogy elárulja nekik milyen hülyék és mennyire szart se érnek a háborús tapasztalataikból leszűrt konzekvenciák...
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  blogen

  hülyeségeket beszélsz amiket már el sem olvasok és ezen semmi nem változtat!
  Szerinted ami kilő egy harckocsit az nem lövi ki az MRAP-t te észlény?
   
  Spartan.asfv likes this.
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  blogen

  "Mesélj már dudi, megérte az izraeli hadseregnek 52 tankot vesztenie Libanonban? "

  Ugye most nem azt akarod mondani, hogy a MRAP jobb a Merkava 4-nél ??? Ugye nem azt, hogy az MRAP-t nem lövi ki a Kornet-E ??? Mond, hogy nem!
   
  Spartan.asfv likes this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Megint elfelejtetted elolvasni amit linkeltél Te nagyon Te,de nem baj én megtettem helyetted és ezt találtam!

  "Border Patrol, Law-Enforcement, Rapid Intervention Vehicle, Logistics, Peacekeeping, Medical Evacuation"

  Erre a komoly páncélzatra hívnám fel a figyelmed(tök ugyan az mint a BTR-nek):
  " With KE protection level of Stanag 2 and Under belly protection level of Stanag 1."
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Jobban tennéd dudikám, ha hanyagolnád ezt a témát, mert lassan minden kommentedben ordító hülyeségek vannak! :D

  Eddig arról hadováltál, hogy az MRAP-ok specifikus járművek, amiket a gerillák elleni hadviselésre optimalizáltak, most amikor szóba került, hogy a zsidók még nem használtak MRAP-okat libanonban és ez milyen veszteségekhez vezetett a nem specifikus járművek között, akkor arról hadoválsz, hogy szükségtelenek a specifikus járművek, mert amivel tankot ki lehet lőni...

  Persze te is tudod, hogy ez nem ilyen egyszerű, csak trollkodni könnyű! :D
   
 15. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  <i>Molnibalage, Kr.u. 2012</i>
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azon pedig meg sem lepődöm, hogy átsiklasz a tény fölött, miszerint <b>az izraeliek M113-at cserélnek le a Wolffal!</b>
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  blogen

  Oda van írva feketén fehéren,hogy milyen pompás páncélzata van és,hogy mire fogják használni(a te forrásod nem az enyém!!!) az,hogy te képtelen vagy ezt megérteni a te bajod nem az enyém.
   
 18. nalson

  nalson New Member

  Felesleges blogennel vitatkozni. Vannak, akik azt élvezik, hogy az árral szemben úsznak. Nem értem, hogy egy ember miért nem képes az álláspontját felülvizsgálni, főleg ha mindenki mást mond.
   
 19. hiryu

  hiryu New Member

  (hozzáteszem lassan: még egyszer:

  IDF nem ötvenkettő Merkavát veszített. Öt semmisült meg.
  ötvenkettőt ért találat.)

  de az új izraeli hadműveleti tervekben sehol sem találsz olyant, hogy MRAP-al indulnának meg legközelebb a Merkavák mellett.

  Apc egy részét lecserélték, MRAP-ra IS, hogy majd ha kell, úgy használják őket mint mások Irakban és mákföldön.
  IED-el játszó allahista szabadságarcosok, etc..., járőrszolgálat a határ mellett etc..

  (de itt sem úgy, mint máshol, kiderült olcsóbb és jobb pld terület ellenőrzésre egyre több szárazföldi és légi robotjárműveket használni, és csak akkor odarongyolni a MRAP -al, ha azok látnak valamit.)

  megj...a legújabb izraeli tervek szerint kisebb szerepet kap a földi erő, költségvetési osztozkodáskor légierő nyert, és a haditengerészet is előretört.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  hiryu

  Nem fogja megérteni.
   

Ezen oldal megosztása