1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Oshkosh M-ATV

Diskurzus a(z) 'Aknatámadás ellen védett (MRAP) és egyéb szállító-' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Blogen
  Kérlek, nyugtass meg, hogy nem Te vagy a Honvédelmi miniszterek Főtanácsadója.
  Szerinted egy gl. lövészt nem készítenek fel beépített területeken történő hadviselésre? Egy MRAP-t nem nehéz mozgásképtelenné tenni. Az O.K hogy a személyzet túléli de mit csinál? Nekiállnak kártyázni???
  Az MRAP többnyire békefenntartó hadműveletekre lett kitalálva. A béke fenntartás Nem katonai feladat, de csak katonák tudják végrehajtani. (381/707 szab.) Tehát az nem katonai jármű csak katonák tudják használni.
   
 2. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Ja, és ne gyere ezzel az aszimmetrikus hadviselés a jövő baromsággal. Minden háborúban, főleg védelmi harcokban jelen volt a grúz esethez hasonló esemény. Addig örülj amíg nem a nagyhatalmak csapnak össze bízonyítva Neked, hogy milyen tud lenni egy igazi háború.
   
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  ijasz

  "Ja, és ne gyere ezzel az aszimmetrikus hadviselés a jövő baromsággal. "

  Nem csak a jövő hanem a múlt is. Még Krisztus előtt is léteztek, mai szóhasználattal élve "gerilla" harccsoportok. Csak akkor tájt más dimenzióban mozogtak a fegyverek és a mobilitás.
  Nem IED-el robbantottak az MRAP alá, hanem orvul megparittyázták a szekéren utazókat.
  De a második világháborúban is igen komoly partizán tevékenység volt ott, ahol erre alkalmas volt a terep.
  Szóval énszerintem a hagyományos és az aszimmetrikus harcászat kb. egy idős lehet.
   
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Mégis a hagyományos harcászaté volt mindig is a vezető szerep, gondolom nem véletlenül.
   
 5. hiryu

  hiryu New Member

  kéretik beírni a keresőbe:
  háború negyedik generáció

  ki fog egyből dobni egy linket, amit errefele is javasoltam elolvasásra.

  egyébként hagyományos harcászata volt a vezető szerep,....

  hát,,,,Európában. de mondjuk csak a gyarmatosítást nézve, eléggé necces lesz ez az állítás.
   
 6. szittya88

  szittya88 New Member

  Mindegyik haboru hagyomanyosmhaborukent idul.
  Az mar mas kerdes hogy az esetek nagy reszeben a konvencionalis haborut elveszto vedekezzo fel atmegy gerilla harcba.partizanharcba vagynevezd barhogy.
  De ettol a konvencionalis haboru nem tunik el csak lecsokken az idotartama /az egggyenlotlen erok miatt/ e kettokozott meg van egy atmeeti idoszak ami olykor evekig is eltarthat amikor a mmeg letezo hadsereg harcol de mar kissebb csopprtokra bontva kavzi osszecsapasokat es kissebb csatakat kiprovokalva vagy csapdaba csalva az ellent esettleg rajtautesek.majd ha a megszallo csapatok nem vonulnak ki a megszalt teruletekrol . bomlik le lassan a vedekezo hadsereg maradvanyai es alakul at ellenalloka amiket altalaban a kissbb csapat tisztek vezenyelnek tovabbra is de mar incs egyseges allami iranyitas se strategia. Es a legvegen mar teljes lessz a szethullas es kvazi hadurak jonnrk letre a meg megmaradtcspattestekbol kiegeszulve egyegy falu vagy regio letrehozta lazado egysegelkel.
  Tehat konvencionalishaborut viselo felek osszecspasa /a haboru 1/10 -2/10e/
  Atmeneti idoszak konvencionalis egysegek de mar nem konvencionalis modon 1/10-2/10 ed idotatrta/
  Atmeneti idoszak maosdik resze amikor mar haduri rendszer kialakulobanvan /ekkor a hadurak egymassal is hadakoznak/ 2/10-3/10
  Majd a haduri teruletek megerosodnek a kkicsik kiszorodnak a nagyok egerosodnek itt mar ujra lehet szmitani szervezettebb tamadasokra
  A vegen meg az egyik hadur hatalomra kerul es a haboru kezd visszaalakulni konvencionalissa.
  Haborut nyerni konvencionalisan lehet a megszallok ellen partizan harcal csak neheziteni lehet a megszallast bonyolitani a dolgokat es oda odaszuri. De a gyozelemhez mindekeppen kell egy osszehangolt szervezett tamadas amivel ki van uzve az ellen. /arra spekulalni nem lehet hogy orokke partizan harcall szurogatni azt majd csak kivonul /afganisztanba is a ruszki ellen az osszehangolt tamadasok tettek fel a pontot./
   
 7. szittya88

  szittya88 New Member

  Persze ez a rendszer europaban altalaba elragad.
  A nagyobb teruleten levo azsiai orzsagoknal ahol nehezebb az elenorzes es az informacio aradas es barmi nemu mozgas. Fizikai vagy szelemi. Konnyebben vegig fut.
   
 8. eSeM

  eSeM New Member

  ugye nézted a linket, hogy mire akarják használni? egyébként majd igazat adok neked, ha az IDF kohóba küldi az összes m113 variánsát, a nakpadonokkal, a nagmachonokkal, az achzaritokkal meg a namerekkel együtt, mert az tényleg azt fogja jelenteni, hogy apc-t cserélnek mrap-re...egyébként ehhez hasonló páncélozott (ied-nek is ellenálló) járműveket használtak eddig is, csak mondjuk pont arra amire ezt akarják, patrolling meg estébé...no mind1, nem oszt nem szoroz a véleményem semmit
   
 9. hiryu

  hiryu New Member

  Wolf
  A Multi-purpose 4x4 armored vehicle, based on Ford chassis and carrying up to 9 personnel. With KE protection level of Stanag 2 and Under belly protection level of Stanag 1. Its GVW is 8.6 Ton with 1.3 Ton payload. It's widely used by the IDF and other Global Armed and Para-Military Forces for various missions such as Personnel Carrier, Border Patrol, Law-Enforcement, Rapid Intervention Vehicle, Logistics, Peacekeeping, Medical Evacuation vehicle and much more.


  azaz nincs tíz tonna, és IDF karhatalmi feladatokra használja.

  A stanag nagyonsok védelmi szintet arrafele az jelenti, ha ott aknát telepítesz a határ izraeli oldalán, akkor jó eséllyel meglátogatnak a mumusok, és fejbelőnek az ágyadban...
   
 10. hiryu

  hiryu New Member

  mellesleg érik a balhé Afrikában, vmi azt súgja oda is kellenek a MRAP-ok, de ott a nehéz változat érdekes lesz, ha megjönnek az esők... A helyi közgép építette utakból a beton is hiányzik.
   
 11. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  <b>Kezd itt elpofátlanodni pár ember, ami a stílust illeti, ezért kérem, hogy vergődjünk vissza a normális eszmecsere keretei közé és hanyagoljuk egymás minősítgetését.</b>
   
 12. zsorzs

  zsorzs New Member

  Valami azt súgja, hogy a legkegyetlenebb tálib, stb csapat is aslótagozatos kisiskolás osztály volt ahhoz képest, amit az afrikaiak művelnek... Ott az emberélet jelentősége a nullával egyenlő, ha nem a saját csapatban játszol. Az MRAP-ek őse a Buffel is Afrika (bár nem közép...) szülötte. Mivel van ott akna elszórva bőven, lesz alapanyag az IED-k gyártásához...

  Jómagam nem értem mi ez a nagy MRAP leépítés Joe bácsiék részéről... Csak van olaj Afrikában is... vagy legalább némi érc, amire Kína még nem rakta rá a kezét...
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szóval indúljunk ki abból a tényből, hogy egy államnak különféle erőszakos cselekményekkel kell megbírkóznia. Ezeket az erőszakos cselekményeket három nagy kategóriára kell osztani.
  I. Békében előforduló erőszakos cselekmények: rablások, gyilkosságok mindenféle rendű és rangú törvényszegés. Ezen erőszakos cselekmények kezelésére az állam a rendőrséget használja. Nagyon specifikus tevékenységet folytat, nem annyira nyers erőszakhoz folyamodnik, hanem "rendőri munkát" végez: nyomoz, újjlenyomatokat gyűjt, adatbázis készít a bünelkövetőkről stb. stb.
  II. Háború. Ez egy másik álammal vívott harc. Erre ott a hadsereg. Ezzel támadja meg, vagy védi meg magát a másik álammal szemben. Ez is rá jellemző tevékenységet folytat.
  III. Köztes állapot. Nost itt van a kutya elásva!!! Egy olyan állapotról van szó amely messze túllép a síma rendőri feladatkör határain, de nem nevezhető háborúnak. Itt elvileg arról van sző, hogy van egy adott terület ahol a lakosság nem feltétlenül ismeri el az aktuális államhatalmat és az ellen harcol. Ez formálódhat bármilyen ideológia mentén: nemzeti, vallási stb. de olyan is létezik, hogy nincs semmilyen ideológia csak síma bűmözés, amelynek már nem kihívás a rendőrség (favellák, Mexikó). Ilyen azóta van amióta "megszállt területek" vannak. Mindenféle nevet kitaláltak neki gerillák, partizánok, terroristák, szabadságharcosok, banditák attól függően, hogy kinek a nézőpontjából szemléljük.
  És kéremszépen erre a feladatra is feltaláltak intézményeket. Nekem személy szerint e leginkább a "csendőrség" (Gendarmerie) tetszik. Egy köztes szerv amely elsősorban rendőri munkát végez, de a tűzereje nem áll messze egy katonai egységtől. És persze van egy rakás más is BOPE, SWAT team. A leghatékonyabb ilyen szervezet a szovjet NKVD volt. Gyakorlatilag néhány év alatt legyürtem mindennemü ellenállást a szovjet területeken. Aztán a háború végeztével folytatták a munkát a felszabadított területeken is.
  Jelenleg ilyen feladatokra fejlesztették ki a MRAP-okat. Megszállt területeken folytatott harcokra, ahol a legnagyobb fenyegetést elásott bombák jelentik. A gont a jelenlegi terror elleni háborúkkal, hogy a kihelyezett csapatok szinte teljesen elhanyagolják a rendőri munkát, pedíg elsősorban arra kéne öszpontosítsanak és emiatt a vereség birítékolható. De ez már egy mási történet.
   
 14. misinator

  misinator Well-Known Member

  Ahelyett, hogy a hozzászólásomra érdemben reagáltál volna; megvilágítva, hogy miben tévedtem/gondolom rosszul, ehelyett magvas hozzászólással neutralizáltál.

  Az a probléma, hogy az érdemi érvekre nem reagálsz. Mások sem szoktak, én sem, de ez azt szokta jelenteni, hogy az adott mondandóval kapcsolatban nincs vita, illetve automatikusan jelezzük a nemreagálással, hogy OK, ebben igazad van.

  Csakhogy Te, Tisztelt Blogen, jelen témában két hozzászólással később mindig ott folytatod, mintha konkrét érvekkel, netán cáfolatokkal egyszer/többször már nem mutattunk volna rá szerintünk - esetleg - téves meglátásodra.

  Úgy hogy sokkot kapva a negligáló érvedtől visszahúzódok, mint tálib a szikla mögé az IED aktiválása előtt:)

  Maradok tisztelettel: misinator
   
 15. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Na? Mostanra már eljutott a dolog oda, hogy nem csak az itthoni hulladék BTR-ek egy részét lehetne esetleg leváltani MRAP-okkal (ami egyébként szerintem sem teljesen ördögtől való gondolat, ha kellően olcsón hozzájuk tudnánk jutni és rendszerbe állítani), hanem úgy unbloc minden APC/IFV-t? :D
   
 16. misinator

  misinator Well-Known Member

  ...lassan már a harckocsikat is...:-(
   
 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  misinator

  Merjünk nagyot álmodni... Na de ekkorát? :D
   
 18. zsorzs

  zsorzs New Member

  Aki ezt MRAP-ekkel megcsinálja....
  http://www.youtube.com/watch?v=JpRiTRuwLWQ
   

Ezen oldal megosztása