Molni üzenete:
@misinator
Azért nem szóltam hozzá, mert inkább írom a HT összefoglalót. Brutális lesz. Már most majdnem kétszer olyan hosszú, mint az előző változat.
Másrészt, mert a vizsgálatnak ilyen helyzetben sincs értelme. Erre megint csak azt tudom mondani, hogy próbáljátok ki szimultároban...
A védekező felállás a gépek tüzelőanyag helyzetét és a légiharc lehetséges helyszínének nagyságát határozza meg, de az ARH vs SARH kinematikai és taktikai előnyeibe gyakorlatilag semennyiben. Tehát aki az 1:1 arány szerintem finoman szólva nevetséges. Én azt látom, hogy egyesek a földi beásott védelmet a fejükben túlságosan összemossák a légi harccal. A lehetséges helyszín és a távolságok határozzák meg azt, hogy menny a találkozás mennyire lesz "vonal szerű", mennyire lehetséges bekeríteni, stb. Viszont az adott pillanatban semmi nem változik ettől, az egyiknél brutális végfázis beli megközés van (sőt, még előtte is van), a másik meg továbbra is vígan hajigálhatja a ARH-t.
Azt meg senki ne képzelje, hogy egy légtérben dolgozik SAM és a repülők. Okkal nem csinálják ezt, mert baráti kill veszélye a korszerű rendszereknél is magas az IFF korlátai miatt.
@dudi
Az R-33 miért korlátozottan alkalmas? Ok, hogy a rakéta max. G értéke sanszosan korlátos, csak éppen a PESA-s SARH következménye az, hogy elvileg itt sincs semmiféle indításra figyelmeztető jelzés. Csak működő radat érzékel az RWR. Tehát nem tudod, hogy jön-e feléd rakéta. Legfeljebb az igen magasan közeledő rakéta kondezcsíkját láthatod egy ideig és a kiégés előtt rakéta hajtóművet. Után elég nehéz kikmanőverezni, amit nem látsz... Csak tessék már azt a marhaságot elfelejteni, hogy a MiG-31 komoly eséllyel valaha is klasszikus léghiarcba fog kerülni. Az oroszok mai napig úgy védig Moszkvát Sz-300/400-zal, mintha hidegháború lenne. Akkor az MiG-31 mit is fog csinálni? Kettőt lehet találni...
@akagi
dec.17 21:50
Mármint melyiket erőltetik? A 27-es vagy 31-es leszármazottat?
@Monte
Hagyjuk már az egy mérőszámos HMZ--ket. Szarra sem jó. Manőverező robotrepcsik ellen az R-33-nál is drámainan zuhan a HMZ, mert a végén le kell jönni az igen sűrű légkörbe. Az R-33 is csak akkor megy igen messzire, ha 6+ km magasságból indítod. Kapaszkodj meg, kis magasságban az AIM-54 és az AIM-7F HMZ-je összemérhető. Nagy magasságban a kis légellenállás miatt az egy tolóerő fokozatú AIM-54 fel tud menni magasra és M5.0 feletti égésvégi sebességgel bír. Kis magasságban a nagy tolóerő és keresztmetszet ellenére alig ér el nagyobb sebességet a rakéta, mint az AIM-7F. Az AIM-7F 5+11 másodopercig bír tolóerővel, az AIM-54 23 másodpercig. Csak éppen az AIM-54 légellenállása sokkal rosszabb...
@flip7
Nekem az orosz forrásom azt mondta, hogy az R-33 valahol 15G körül tud. Ezzel szemből még egy 5G-s manőverező cél sem kap el. Ezen felül mindenki azt feleejti el, hogy a rakéta stukturális max. G értéke az egy dolog. Az egyenlet másik fele meg az, hogy mekkora sebességnél és magasságnál meg mennyire képes...