nemtudom a difizárnak minden járművön kell a méter hogy szét vagy összekapcsoljon.

PAV részvényes vagyok . hogy ki mitől van elájúlva pakson vagy ki mitöl nem azt én elsőkézbből tudom hidd el. (hogy hivják a gépjármű vezetőket elég ha keresztneveket írsz (az eggyik az unokatesom)

300 millio egy 3 tengelyes páncéloszott logisztikai járműért sok nemsok itudja.
de mindenesetre nekünk kell és a páncélozott pinzgauer nem igazán befutó...
Amúgy van 6*6-osból teljesen páncélozott?

A finn Misura, egy 6 évvel ezelőtti videóban 500.000 eurót írtak, az mostani árfolyamon 210 millió, ha a gyártási költségek is sokat emelkedtek, akkor a 250-300 millió valószínűleg nem nagyon kirívó. Persze az ár mindig több mindentől függ.
ezt a gépet én már tavaj ilyenkor hoztam (tudom mert esztergomba forraltboroztam épp) írtam hogy a gidránt is átkéne szabni 6x6 ra ... ami azóta kiderült más fejében is megfordúlt de úgy néz ki ebből semmi nem lessz. (a finn gép egyébként úszóképes)

• Tetszik
Reactions: phaidros
Komondorból van e?
a komondorból olyan van aminek a teteje nem védett. mert olyan a felépítménye hogy a plató bizonyos színtig védett.
images

• Tetszik
Reactions: Ocses
Soha nem értettem, hogy akar valaki olyat gyártani, amit nem tud, amihez semmit nem ért, a gyártáshoz nincs semmilye. Se tudás, se technológia, se beszállítók, se gyártókapacitás, stb. . Elképesztő mit is akartak ettől a Komondortól.

Azt gondolták - pontosabban egy ember... - hogy elég sok pénzt betolni és idővel működni a fog a dolog. Minden kezdet nehéz, de majd az idő megoldja, gondolta. Ez történt a tűzoltóautóval, busszal, asszem vonatkocsival is.

• Tetszik
Reactions: honved and Kopi2000
páncélozott logisztikai járművekkel páncélozott felépítménnyel.
indiait pakisztánit egyéb arabot gondolom nem akarsz USA Oshkhos nem játszik ruszki kizárt ahogy a kínai is. europaiból a francia jöhet csak szóba másnak nincs saját (no meg a német pizgauer)
Nézz szét a finneknél!
A 4x4-es vonalon ott a Sisu GTP, míg 6x6ban a PMPV.
Utóbbinak csak APC verziója van, de nem túl bonyolult lehet az átalakítás.
A GTP-nek van is sima logisztika verziója:
GTP_4x4_SISU_modular_wheeled_armored_vehicle_Finland_Finnish_defense_industry_variants_details_925_001.jpg

De különben mekkora hasznos terhet akarsz vele elvinni?

Nézz szét a finneknél!
A 4x4-es vonalon ott a Sisu GTP, míg 6x6ban a PMPV.
Utóbbinak csak APC verziója van, de nem túl bonyolult lehet az átalakítás.
A GTP-nek van is sima logisztika verziója:
GTP_4x4_SISU_modular_wheeled_armored_vehicle_Finland_Finnish_defense_industry_variants_details_925_001.jpg

De különben mekkora hasznos terhet akarsz vele elvinni?
Mondjuk én nem értem,hogy miért nem lehet hallani se finn harcjárművek MH rendszeresitésének még csak lehetőségéről sem.

Mondjuk én nem értem,hogy miért nem lehet hallani se finn harcjárművek MH rendszeresitésének még csak lehetőségéről sem.
A Sisu Misu ha a Patriával szemben alul is maradt, de egy elég kész konstrukciónak tűnik, adott felszereléssel relatív "olcsó", úszóképes, fenntartható technikájú dolognak tűnik. @krisss esetleg tud róla többet. (?)

• Tetszik
Reactions: Negan
"Kicsit" naivak vagytok, (De-NagyoN):
  1. nem német,
  2. nem elég drága
  3. túl jó (Ár/Érték arányban),
  4. műszakilag is, ezért sérti az összesen sokszoros erőt képviselő szomszéd "történelmi-szövik" érzékenységét!

Fentebb a valóság olvasható, szomorú iróniába csomagolva...

.

MR1 Kossuth Rádió - A hely: Gamma 2. – Komondor, a hollywoodi sztár

Helyszínünk a Gamma mai üzeme, ahol szinte a semmiből építették újra a régi hagyományokat. Itt gyártják a honvédségnek, határőrségnek vagy pl. a paksi atomerőműnek a sugárzásmérő kapukat, és a különböző, katasztrófaelhárításban alkalmazott eszközöket. Az ő eszközeiket használták a kolontári vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárításánál is. Az ő szimulációs szobájukban képezik ki a katonák, katasztrófaelhárítók kiképzőit is. Legnagyobb dobásuk mégis a Győri Egyetemmel közös, 4 éves Komondor projekt. Olyan óriási teherautót készítettek, ami mindenféle digitális érzékelő eszközzel van felszerelve, önvezető jármű, és akár egy távoli szobából irányítható. Úgy működik, mint egy hatalmas lego, ugyanis a hatalmas gépjárműalapon igény szerint cserélhetők a különböző eszközöket tartalmazó felépítmények. Mi egy erdőtüzek oltására és sebesültek szállítására is képes autót próbáltunk ki a tesztpályán, ami, ha kell, önmagát oltja, szűri a mérges gázokat, és füstben, rossz látási viszonyok közt is működik. Komondor egyébként a hollywoodi filmek sztárja, Bruce Willis egyik akciófilmjében ilyennel zúzta le fél Budapestet. Megszólalók: Zsitnyányi Attila vezérigazgató és Petrányi János tudományos igazgató.

348603358_209040788658284_1105888668245855038_n.jpg
348615743_1350574548848695_2671861495054561607_n.jpg
348625782_793798315306830_473516283623594421_n.jpg

"Hogy milyen érzés olyan autóval hullámvasutazni a tesztpályán, amilyennel Bruce Willis lezúzta fél Budapestet a Die Hard 5-ben? Félelmetes és fantasztikus! A Kommondor projektben olyan óriási teherautót készített a Gamma a Győri Egyetemmel közösen, ami mindenféle digitális érzékelő eszközzel van felszerelve, önvezető jármű, és akár egy távoli szobából is irányítható. Úgy működik, mint egy óriás lego, ugyanis a csupasz gépjárműalapon cserélhetők a különböző igények szerint kialakított felépítmények. Mi egy erdőtüzek oltására és sebesültek szállítására is képes autót próbáltunk ki a tesztpályán, ami, ha kell, önmagát oltja, szűri a mérges gázokat, és füstben-tűzben, rossz látási viszonyok közt is működik. De gyártanak itt sugárzásmérő kapukat, szűröket, katasztrófavédelmi eszközöket, amiket a kolontári vörösiszap-tragédiát követően is használtak. Ismerjék meg a mai Gammát Zsitnyányi Attila vezérigazgató és Petrányi János tudományos igazgató segítségével."

Végre valami értelmes feladatkör. :)
Úgyérted, hogy olyan alkalom volt, amikor riasztható volt az egység és a tűzoltásvezető elrendelte a riasztását (ésszerűen).
Mostmár Várpalota miatt lesz valamennyi értelme az RDO-nak fehérváron, de valószínűleg saját tűzoltósága is lesz majd az RM üzemének, ahol kell valami hasonló gép.

De igen, itt most jól jött az RDO.