RDO 3221 Komondor

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Elsiklotok a lényeg felett a coguar egy csupasz gép ára a Komondornál meg nem az alapjármű árát adják meg hanem a fulraszerelt ABV-felderítőjéét és a hordozó platform eggyüttes ára... A hordozó platform AZ RDO 3221 az olcsobb. Itt nem a hordozóplatform a drága vagy az extra hanem ABV-csomag...
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Az nem egy Mrap hanem egy Mrap hordozó platformba épített ABV.felderítő... A coguarba is beépíthető lenne van elég hely benne de az Mrap és nem ABV felderítő.
 

lerche

New Member
2013. augusztus 5.
8
0
1
Egy bot egyszerű reaktív páncélt miért olyan komplikált dolog összerakni ithon??? Vagy a kerámia kompozitot (Miért nem kérik fe a Zsolnai vagy a Herendit.... (Többet tudna rólla szerintem mint egy hadimérnök gárda. Vagy a mechanikusok.

Az ilyen manufaktúrákban (én a zsolnait láttam belülről) kézzel meg koronggal formázzák a tányérokat, a kerámia páncélhoz meg azért egy kicsit talán összetettebb technológia kell :D
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
A Zsolnai és Herend manufaktúra, mely a kézi megmunkálást jelenti. De a szakmai tudás megvan az ipari munkához is. A Zsolnai valamikor nagy volt az ipari kerámia terén. Ezen felül létezik a Bakony gyújtógyertya cég, ahol kifejezetten ipari kerámiával foglalkoznak.(Lehet, hogy már nem ez a neve)
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
A vélemények nagyon leragadtak a Komondornál, pedig nem ez a lényeg, hanem az a mentalitás, mely jellemzi a hazai hadipar fejlesztéseit és támogatottságát. Ha ezen nem változtatnak, akkor a hazai adófizetők pénze mindig csak külföldi vállalatoknál fog megjelenni és közben teljesen eltűnik a hazai innováció. Ez a lényeg!
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Ezen felül létezik a Bakony gyújtógyertya cég, ahol kifejezetten ipari kerámiával foglalkoznak.(Lehet, hogy már nem ez a neve)

Ha az az, amire gondolok (a Bakony Művek gyújtógyertya részlege), akkor ma Bakony Ipari Kerámia Kft. néven fut. Három éve dolgoztam ott még diákként, érdekes hely.

A vélemények nagyon leragadtak a Komondornál, pedig nem ez a lényeg, hanem az a mentalitás, mely jellemzi a hazai hadipar fejlesztéseit és támogatottságát.

Ez igaz, de Te akartad mindenáron a Komondorral megvalósítani a hazai hadiipar támogatását, amely - talán jól kivehető itt a fórumban is - az egyik legvitatottabb hadiipari fejlesztésünk :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 053
66 637
113
Nemnem. Ne EZEN a járművön egyesítsék a hazai beszállítókat, hanem a hazai beszállítók TERMÉKEIT egyesítsék egy járművön. Ha igazán költséghatékonyan akarunk előállítani valamit, akkor érdemes nagyrészt meglévő dolgokból építkezni, legalábbis az első jármű szintjén. Egyébként meg nagyon drágán kapunk valamit, amit csak azért kéne rendszeresíteni, mert idehaza gyártják és az ilyesmit azért már odafent sem nyelik le.
Ezzel mindenki egyetért, aki ilyen berendezéseket gyárt. De a gépjárműgyártók már kevésbé, vagy egyáltalán nem.

Lehet hogy nem egészen ide tartozik, de szeretnék véleményt kérni.
A Patria AMV karcos árú nekünk. Viszont a korábbi változat a 6x6-os Pasi már nincs gyártásban. Mi lenne ha annak a licencét kérnénk el a finn testvérektől? Olcsóbb lenne, és ahogy utána olvasgattam nem volt rossz konstrukció. Kicsit modernizálni módosítani az új ismeretek birtokában és hátha. Ezen a licencen egyesülhetne a magyar beszállítói kör. Viszont a 6x6-al kiválthatnánk a Brdm-2-t és a 80-ast is estleg. De nem tudom mennyire jó konstrukció nekünk.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Hm...
http://hvg.hu/itthon/20130821_nehezgeppuska_komondor_harci_jarmu

Az dicséretes, hogy áttérnek a független felfüggesztésre (főleg, hogy helytakarékosabb is), de ez egy érdekes mondat: "...a harcjárművet Magyarországon tervezték..."
Csak tervezték Mo.-n?
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
CSodalkoznek ha egy 0,50 es pct akar csak 500 rol nem vinne at mivel az hogen pancel eseten meg tudja a 15-20 mm esrt es nem hinnem hogy akar csak ilyen szintu pancellal pakoltak volna meg.

Szerintem nehezgeppuska aatt PKM kalibert ertett az ur mert megemelt egy ilyet a 250 es rakasszal es azt talalta hogy az neki baromi nehez.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Én sem hiszem, hogy ilyen kategóriában olyan jó páncélozottságot tudnának elérni... Viszont remélem lesz valahol bővebb infó a változtatásokról, mert hátha (remélem), hogy nem csak a felfüggesztés változott. :p
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
http://nol.hu/archivum/20130821-osszel_megszulethet_a_komondor_2_0_harcjarmu


nincs, de már tovább is fejlesztettük....
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
A
zóta nálunk hasonló rendeltetésű eszközt senki nem készített. Orbán Viktor miniszterelnök azonban 2010 júniusában kifejezetten felszólított erre: „Ahogy a németek mondják: a német katona a gombjáig német gyártmány. Ezt szeretném látni Magyarországon is”. De Zsitnyányi Attilának, a kizárólag magyar tulajdonú, nagyjából ötmilliárdos árbevétellel rendelkező Gamma/Respirátor cégcsoport vezérigazgatójának már jóval korábban eszébe jutott, hogy szükség lenne magyar páncélautóra

ja az más.

<b>bevétele</b>
ötmilliárd huf: egy vidéki, közepes, város TESCO áruházának kb félévi bevétele.

merjünk nagyok lenni...
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Sok pénz a 5 milliárd,,, nem is tudom jó-e ez a komondor (volt már itt vita elég, ezért nem is megyek bele), de ha tényleg hadiipart akarunk (márpedig az itt forumozók mind ezt szeretnék, vita max. abban lehet, hogy milyen nagyságút), akkor ezt az 5 milliárdot (és még sokkal-sokkal többet) bele kell dobni. Inkább ide menjen mint egy újabb "felzárkoztatási program"-ra...
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
11
18
Inkább ide menjen mint egy újabb "felzárkoztatási program"-ra...
Ez a lényeg :D

Amúgy én flvetettem korábban, hogy szinte mindegy, hogy mit, de gyártsunk a hazai szakember és technikai háttér kialakítása érdekében (pszh tapasztalatai is kamatoztak a haditechnikán kívül is, lásd a hazai hegesztés technika fejlődésének hatása a buszgyártásunkra)

zotyek78: egy ilyen járműnek bőséggel elég 13mm rha védelem körkörösen, ezek katonai taxik nem IFV-k :)

wolfram
Az a fajta MRAP amit a Komondor is képvisel halott.
teljesen egyetértek
 

ben921114

Member
2013. február 11.
71
0
6
Komondor 6x6-os változata készül. Attraktor fogja bemutatni.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1606921_585130238229100_1323718410_n.jpg
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Komondor 6x6-os változata készül. Attraktor fogja bemutatni.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1606921_585130238229100_1323718410_n.jpg

Érdemes egy pillantást vetni a futóműre.