Repülőnapok, haditechnikai rendezvények Magyarországon

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 893
6 161
113
Áthúzott, demót repült, leszállt? Mit csinált?

Esetleg arról tudsz valamit, hogy a komplett katonai vízi "program" miért maradt el a pesti bemutatón?

"Rohamcsónakok, illetve BMK-130M vontató motorcsónakok zászlósfelvonulása alakzatban
•PTSZ-M lánctalpas úszó gépkocsik felvonulása alakzatban, MISTRAL légvédelmi eszközök bemutatása
•harckocsikkal, technikai eszközökkel, lövegekkel terhelt harci kompok bemutatója"

Egy PTSz-nek, ponton-kompnak is nagyobb víz kell, mint a 10x nagyobb utashajóknak?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 993
82 742
113
Esetleg arról tudsz valamit, hogy a komplett katonai vízi "program" miért maradt el a pesti bemutatón?

"Rohamcsónakok, illetve BMK-130M vontató motorcsónakok zászlósfelvonulása alakzatban
•PTSZ-M lánctalpas úszó gépkocsik felvonulása alakzatban, MISTRAL légvédelmi eszközök bemutatása
•harckocsikkal, technikai eszközökkel, lövegekkel terhelt harci kompok bemutatója"

Egy PTSz-nek, ponton-kompnak is nagyobb víz kell, mint a 10x nagyobb utashajóknak?

Azt mondták be, hogy az alacsony vízszint miatt maradt el, de én is hitetlenkedve fogattam.

• Tetszik
Reactions: ms07

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 993
82 742
113
08.20-án négy Mi-17-est is láthattuk repülni. (701, 702, 704, 705)
Az ötödik vagy karbantartáson vagy SAR készültségben lehetett.
Szerintem működőképesség szempontjából ez rendben van.

De SAR készültség a nyugati országrészben még ma sincs a NOTAM szerint.

Hol van a 3 Mi-8-as? De ma már lett volna elég Mi-17-es is. Vagy pilótahiány van?

És hol vannak a Zlin-ek? Hogy még egy kötelékáthúzást sem sikerült velük csinálni az ünnepen (08.20. / 170 év / 100 év) ...

• Tetszik
Reactions: silurusglanis

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 993
82 742
113
08.20-án négy Mi-17-est is láthattuk repülni. (701, 702, 704, 705)
Az ötödik vagy karbantartáson vagy SAR készültségben lehetett.
Szerintem működőképesség szempontjából ez rendben van.

De SAR készültség a nyugati országrészben még ma sincs a NOTAM szerint.

Hol van a 3 Mi-8-as? De ma már lett volna elég Mi-17-es is. Vagy pilótahiány van?

És hol vannak a Zlin-ek? Hogy még egy kötelékáthúzást sem sikerült velük csinálni az ünnepen (08.20. / 170 év / 100 év) ...

Még egy észrevétel...

A négy Mi-17-esből csak kettőn volt vibrációcsökkentő. Azaz nem a nagyjavításkor kerültek felszerelésre, hanem valahol valaki vette őket külön. De miért csak kettőt? Valószínűleg nem csak a komfortérzés miatt jó, hanem a szerkezetnek és az elektronikának is jót tesz a kisebb vibráció.

Illetve teljesen eltűntek a finn Mi-8-asokról leszerelt sárga vibrációcsökkentők. Egy időben azokat szerelték egyik gépről a másikra.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 059
85 865
113
Még egy észrevétel...

A négy Mi-17-esből csak kettőn volt vibrációcsökkentő. Azaz nem a nagyjavításkor kerültek felszerelésre, hanem valahol valaki vette őket külön. De miért csak kettőt? Valószínűleg nem csak a komfortérzés miatt jó, hanem a szerkezetnek és az elektronikának is jót tesz a kisebb vibráció.

Illetve teljesen eltűntek a finn Mi-8-asokról leszerelt sárga vibrációcsökkentők. Egy időben azokat szerelték egyik gépről a másikra.

Vagy átfestették őket...

• Tetszik
Reactions: Terminator

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 835
67 238
113
A vibrációcsökkentő nekünk valahogy nem megy. Nem értem a dolgot, de a rendszert a szovjetek még a Mi-17-esek beérkezésekor, kb 30 éve felajánlották minden géphez, de nekünk nem kellett. Azóta a világban ez elég jól elterjedt, le merem fogadni, ha lenne szándék, beszerezhettük volna minden géphez, Mi-8-ashoz, 17-eshez egyaránt. Igaz, én már láttam orosz Mi-24-esen is, bár arra ők se teszik fel sűrűn. Szóval valamiért ezt nem akarjuk átfogóan használni. Okát nem tudom.

• Tetszik
Reactions: vilmoci and fishbed
M

molnibalage

Guest
A vibrációcsökkentő nekünk valahogy nem megy. Nem értem a dolgot, de a rendszert a szovjetek még a Mi-17-esek beérkezésekor, kb 30 éve felajánlották minden géphez, de nekünk nem kellett. Azóta a világban ez elég jól elterjedt, le merem fogadni, ha lenne szándék, beszerezhettük volna minden géphez, Mi-8-ashoz, 17-eshez egyaránt. Igaz, én már láttam orosz Mi-24-esen is, bár arra ők se teszik fel sűrűn. Szóval valamiért ezt nem akarjuk átfogóan használni. Okát nem tudom.
Hogyan működik és milyen külső nyomai vannak ennek a rendszernek?

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 835
67 238
113
10249_2.jpg

8АМТ-1250-00 forgószárny vibáció csökkentő.
Itt épp felszerelve:

original.jpg

Mi-35MSz-re szerelve:

224310.jpg

Ez egy elnöki párnás gép, fegyvertelen, viszont a vibrációmentesítés és a zajcsökkentés kiemelt fontosságú volt.

• Tetszik
Reactions: fishbed

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 059
85 865
113
10249_2.jpg

8АМТ-1250-00 forgószárny vibáció csökkentő.
Itt épp felszerelve:

original.jpg

Mi-35MSz-re szerelve:

224310.jpg

Ez egy elnöki párnás gép, fegyvertelen, viszont a vibrációmentesítés és a zajcsökkentés kiemelt fontosságú volt.

Ez pont egy olyan dolog amit tudok,hogy mire való de nem értem,hogy hogyan működik.Azt értem,hogy kiegyensúlyozza a lapátokat(mint pl az autókban a főtengelysonkák)de a lapátook nem azért vibrálnak mert belevernek az előttük haladó lapátról leváló légörvénybe?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 993
82 742
113
Itt látszik kicsit majdnem felülnézetből is:

39628736_1928623423847541_6751303859026526208_o.jpg

Persze az is lehet hogy nem külön vették őket, hanem a civil Mi-8-asokkal érkeztek. Vagy tényleg csak átfestették azokat, ami a finn gépeken volt.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 835
67 238
113
A lapátoknak van egy üzemszerű lengése és a tehetetlenségükből adódó továbblengése, amolyan felharmónikusok. Mivel 100%-ban nem lehet őket tökéletesen kiegyensúlyozni, valamekkora maradó vibráció mindenképpen jelentkezik. Ezen túlmenőleg ott van még a lapátok saját Kármán-féle örvénysora is, szóval ezt a komplexen rezgő rendszert elég sok faktor gerjeszti folyamatosan.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A lényeg, hogy a forgószárny agyára és azon keresztül a reduktor fogaskerekeire, illetve a reduktor lában keresztül a sárkányra minél kisebb rezonancia adódójon át.
Ezt a lehető legjobb kiegyensúlyozással próbálják meg elérni, illetve a lapátok számának növelésével. Ez utóbbi előnyös a forgószárny emelő teljesítménye szempontjából is, de hátrányos a jóval nagyobb nyomatékigény mellett a sűrűbben egymás után futó lapátok belépőéleire futó áramkép szempontjából. Nem is beszélve a sokkal nehezebb és bonyolultabb forgószárny agy és vezérlés kialakításról.
Ilyenkor jöhetnek szóba mindenféle extra vibráció csökkentők.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 993
82 742
113
Szárazföldi, vízi és légi bemutatók Szolnokon

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pocok75