Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
én nem találok forrást, hogy román Falconok megkapnák az ALQ 178-at
akkor lesz nekik vagy sem?
Jó észrevétel. Néhány éve belga F-16-osokon is láttam ALQ-131-es konténert, pedig azok is MLU gépek.Egyértelmüen nem a Viper Shieldre.
Ha nem is kapták meg még a 178-ast de megfogják akkor miért kellett nekik a 3 ex portugál ALQ131-es?
Jó észrevétel. Néhány éve belga F-16-osokon is láttam ALQ-131-es konténert, pedig azok is MLU gépek.
Arra a kérdésre keressük a választ, hogy van-e az MLU F-16-osokban beépített ECM rendszer is.ALQ-131 ECMel vettek Románok az F-16jaikhoz.
A ket linken illetve @Terminator linkjen minden le van irva, nem ertem, hogy erted igy felre az egeszet. Mar leirtam magyarul is 2-3x, tovabb nem latom ertelmet ragozni, tevedsz.Látom,továbbra sem megy a szövegértés.
Portugálok F16A/B gépeket kaptak,1994től,késői Block 15 széria.Ebbe már F100-PW220 hajtóművek kerültek,újonnan.Ezek a gépek lettek az MLU program keretében F16AM/BM szintre korszerűsitve,2008tól.Ez a korszerűsités kb a Block50/52 szintjére hozta fel a gépeket harcrendszerei szempontjábol.
Szóval ezek a gépek a harcelektronika értékében bizony Block50 szinten érkeztek mordorba.Most pedig ezt a 15éves harcrelektronikai (vagyis kb a mi Gripenjeinkkel egyidős szintet) korszerűsitik a mostani MLU upgrade csomaggal-kb mint a Gripen MS20 csomagja,olyasaféleképpem.
Szóval érjen már hozzá a hátsó feled a hideg falhoz,ne mantrázd a marhaságot.Egyáltalán nem olyan elavult gépek ezek,csak használtak.
Hat, nem reszletezi a tipusokat-fokozatokat, de annyibol jo, hogy lathato, nincs olyan, hogy Block 15->50 MLU.Ez egy elég részletekbe menő leírásnak tűnik.
Akinek még mindig nem állt össze a román F-16 beszerzés története, annak itt egy időrendi összefoglaló.
az MLU gépekben is benne volt,
Nezd, eleve ertelmetlen meg hasonlitgatni is szerintem. Eg es fold a Block 15/20 ami egy osregi F-16A felhekkelve vs a Block 50 ami mar eleve F-16C volt, sokkal modernebb alapbol, osszehasonlitathatlanul jobb radarral, uj enginet stb kapott.azért ECM az még akkor sincs bennük mint a gyáriakban.
Akkor meg Block 50 sem lesz? Akkor jol sejtettem, hogy a BLock 50 eleve marhasag volt, hiszen az mar C/D swtandard lenne, komplett engine cserevel stb...
Melyik cikkre gondolsz?Amúgy a Block-20 nem úgy jött fel abban a cikkben, hogy egy korábbi beszerzési kísérletnél volt paraméter, de azt hiányos anyagi lehetőségek miatt lefújták? Magát a Block-20 úgy emlékszem, hogy a mediterrán barátaiknál már elő sem jött.
Nem tudom, ha jol ertem, akkor az MLU azt celozta, hogy kulonbozo F-16A uzemeltetett tipusokat legalabb egy elfogadhato szintre upgradeljenek, visszahozva az idokozben megjelent C ujdonsagokbol, amit lehetseges volt teljes atepites nelkul, no meg valamennyire egysegesitsek oket. Ha jol ertem, ezt kulonbozo csomagokkal oldottak meg, sequentional upgradek sora helyett egy roll-up MLU upgradebe lettek csomagolva, igy aztan sokfele szintroi alkalmazhato, de a leggyakoribb Block 15 -> Block 20 MLU, ha jol latom (nyugat-eu gepek, pakik, stb.) Ezert sem ertettem soha, hogyan lenne Block 50 egy korabbi generacios gepbol...Viszont azt mondod, hogy az MLU nem egységes Block-50-re felhúzást jelent? Amolyan étlapról válogatás, kinek mire van szüksége? (Például az oláhoknak a hatótávolság növelése nem elsődleges, az összes környező országot elérik alap tartállyal is. Moszkva alá meg nem repülnek atomreaktort bombázni, mint Izrael.)
Passz, ennyire nem erdekelt soha, biztos van, aki jobban beleasta magat, de szerintem hiaba csereled ki a CPUt meg a swt, ha az elektronika nincs benne es sosem lett retrofittelve (az ujabb tipusbol.). Ez az, amit szerintem @Negan felreert a romanok kapcsan es nem latom, hogy atepites nelkul hogyan lenne ez valaha Block 50 kozeleben. Konterrel esetleg, de azt is meg kell venni, supportalni kell stb stb...Plusz akkor van-e olyan rész, amit a románok a fegyverzet rovására konténerből akarnak megoldani, nem a gépbe beépítve?
Fene tudja. Az amerikaiak ott ulnek vegig a Fekete-tenger partjan, oszinten szolva en nem hiszem, hogy a romanok kepesek lennenek a sajat legteruket megvedeni barkitol az amerikaiak nelkul.Amúgy én tegnap már elkönyveltem magamban, hogy a Krímből felszálló gépek igen hamar ki fogják deríteni, hogy ezek a vasak mire használhatóak és mire nem. Az a légierő nem a biztonságos 50 km-re a saját légtér szélétől doktrínát követi.
Melyik cikkre gondolsz?
Fene tudja. Az amerikaiak ott ulnek vegig a Fekete-tenger partjan, oszinten szolva en nem hiszem, hogy a romanok kepesek lennenek a sajat legteruket megvedeni barkitol az amerikaiak nelkul.
Jelenleg van ez marek meg mindig nem operational, oregecske F-16-osuk, meg egy marek haldoklo, teljesen komolytalan MIGjuk.
Ez kb annyi, hogy 2008 majusaban a DoD ertesitette a Konresszust a lehetseges uzletrol: 48 F-16 $4.5B ertekben. 24 F-16C/D Block 50/52 and 24 felujitott folos/letarolt USAF C/D Block 25 gep.Kezdem alaposan keverni a dolgokat. MZ/X linkelt egy cikket, nem Terminátor tette fel, ami a román beszerzés nem túl szerencsés kezdeti próbálkozásait is tartalmazta.
"In May of 2008 the Pentagon notified Congress of the possible sale of 48 F-16s as part of a deal valued at 4.5 billion dollars. Two dozen F-16s would be new F-16C/D block 50/52 aircraft and the other two dozen would be refurbished surplus USAF F-16C/D block 25 aircraft"
Ez a másik két tucat tétel az blokk 25ről vagy block 25re.
Valami ilyesmi. Vegul a C/D legolcsobb Block 25-bol sem lett semmi, hanem a hasznalt portugal A/B BLock 15-oket vettek (ill 3 db Block 15 USAF kikonzervalva a portugalok altal), abbol is egyelore 17 darabot osszesen. Ezekbol, ugy tunik, egyelore a Block 20 MLU lesz es kesz.Valamiért úgy maradt meg bennem ez a cikk a rossz a block számozásától eltekintve, hogy letárgyalták, hogy két tucat repcsi 50/52-re lesz felújítva, és letárolás céljából két tucat 25-ös szintre. És hogy a végén bejelentették, hogy csak a "letárolt" verziót veszik meg. Utána túl sok pénzre hivatkozva, hogy azt sem.
Nemikepp, de a lenyeg stimmel.De most újra átolvasva meg teljesen összezavarodtam. Valszeg félre fordítottam olvasásnál.
Egyszeruen nem latom, hogy mondjuk 4-5 evnel kevesebb ido alatt utokepesse valna a roman legiero, mikozben egy teljesen uj rendszerre, filozofiara stb allnak at a 60+ eves lekoszlott MiGekrol, mindent ki kell epiteni a nullarol stb. Az itteni cegek persze sgitenek, de aranyarban, igy az tovabb lassitja majd.Jogos! Elvileg a ti erőitek épp kivonulni akarnak Európából és arra kellene nekik bulgár Viper meg valami használhatóbb román megoldás, hogy ne ők üljenek mind a két ellenség körül. De az teljesen reális, hogy a végén valszeg mégis ők maradnak ott az orosz gépekkel szemben.
EGy-egy legyartott design- ill adott konfig sorozatot, de sebaj.Jézusmariaszentjózsef....Ennyi baromségot.
Block szám egy gyártási szabványt jelent.
A mit is? Lassuk konkretan, mert akkor kiderul, miert van messze a joval modernebb Block 50-0tol a roman gep es miert hivjak hivatalosan is Block 20-nak legjobb esetben is.Szövegértelmezés,az megint nulla.A harcrendszereit
Birom ezt a "kb Block 50 szintjere" eufemizmust.hozták fel kb a block50 szintjére a MLU programon átesett európai F16A gépeket.De attol azok nem C,hanem AM változatok lettek.
Szerintem ez irrelevans. Az egyertelmunek tunik, hogy a Block 20-tol tudott missile guiding funkciot a radarja.F16bol egyedül az ADF változatok használhatták az AIM7 AAM-eket.A modernizált F16AM,az már az AMRAAM rakétákat használja.99-ben egy holland AM/MLU még légi győzelmet is ért el vele.
Mi ez megint? Dedikalt vs onvedelmi?Felejtsétek már el ezt a hülye NATO-Oo háborút.Az atomháború lenne-kutya se akarja.
F16 dedikált REH rendszereket csak a legutóbbi változatokban tartalmaz.De önvédelmi rendszere minden változatnak van.A Gripen beépitett REH rendszere az önvédelmi rendszernél több,de a dedikált REH konténereknél meg kevesebb.
Vicces ez a "pont"...F16MLU harcértéke a kb azonos szinten lévő harcelektronika,és a sokkal jobb repülési/harci terhelési teljesitmény miatt több,mint a mi vegyesfelvágott Gripenjeinké.Nagyobb a harci terhelése,repideje,jobb a manőverezhetősége,több fegyverzet van hozzá integrálva.
Önhittség,beképzeltség legjobb út a zsibbasztó vereséghez.Pont.
Be van linkelve.Sőt,saját magad is belinkelted.Egyszerűen csak el kéne olvasnod-és megértened.Ennyi.@Negan en meggyozheto vagyok. Ha talalsz korrekt leirast, hogy mi van a roman gepeken avagy mi lesz mar biztosan, akkor van mirol tovabb vitazni - sot, ha ezek szerint megkapjak/tak az APG-68v9-et is, akkor meg azt is elfogadom, hogy jobb a radarja.
Be van linkelve.Sőt,saját magad is belinkelted.Egyszerűen csak el kéne olvasnod-és megértened.Ennyi.