1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ruházat, rejtő- és terepminták

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

   
  fishbed and krisss like this.
 2. Lator

  Lator Well-Known Member

  Te tisztában vagy azzal hogy egy zászlóalj több negyzetkilométeres területen is szét lehet szórva? Nemértem miért ne tudná álcázni magát. Kiépített fedezék igen persze
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Na kezdem sorolni:

  A magyar terep nagyon sok bokorral, árokkal, fasorral ligettel, csalitossal van tökig. Amiben azért kurvára el lehet rejteni az embereket még a települések közelében/szélén is. Ezeket a tereptárgyakat meg bőven ki lehet használni álcázásra mindenre. Az való igaz, hogy a mély erdei minták nem ideálisak, de az, hogy nincs bújócska na az nagyon nem igaz. Egy szakaszt járművestül simán el tudsz rakni egy faluszél közeli telepített kiserdőben, járművestül. Gyalogmozgásban pedig az ruházatod alakbontási képessége is segít az életben maradásban, nem is keveset.
   
  Szittya, fip7, antigonosz and 2 others like this.
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  És akkor itt van ebben a válasz! Mire kell tervezni a terepmintát? A csalitosra, ahol a csalitos maga adja a álcázás javát, vagy arra a nyílt/nyíltabb terepre, ahol a ruhán kívül más nem nagyon lesz? A katona érdekében az utóbbira szavaznák! Ne a csalitos színvilágában centizzük a zöld arányát, hanem a nyílt terepen és ezt a 2015M jól oldotta meg szerintem!

  ps. Ha az ellenség tudja, hogy a kevéske erdőben és csalitosban leszünk, mert ez a direktíva, akkor azokat automatikusan szórni fogja tüzérséggel! Pláne, hogyha tényleg egy kézen meg lehet számolni a lőtávon belül lévőket, mint a fél országban!
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  De annyi kiserdő meg csalitos van mindenhol mint az állat konkrétan 3 métert mész a városoktól már ott minden tiszta akác.
   
  antigonosz likes this.
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Mentünk, vagy 30 évvel ezelőtt a szöcskének nevezett gyakorlótéren, Szombathelyen, valami harcászati foglakozásra. Feltűnt, hogy kb 800 méterre, valami a bokrok között nem stimmel. Arra haladtunk oszlopban. Közelebb érve, észrevettük hogy a bokrok nagyobbak, mint voltak. Még közelebb érve, de már csalk 300 méter körül lehetett a táv, akövetkezőt fedeztük fel. Álcaháló van a bokrok között. Még közelebb érve, 100 méteren belül azonosítottuk, hogy a RÁF ( rádió felderítők ) szintén kint vannak és ők is a saját kiképzési foglalkozásukat csinálják. A járműveikkel beálltak a bokrok közé, anetták ki, álcahló fel, a járműveik fölé. Tökéletes volt a rejtés és alakmásítás. Nagyon lehet rejtőzni ebben az országban terepen, pláne ha az csinálja, aki ért is hozzá. Nagyon közelről lehet csak feéfedezni, annak meg pláne, aki idegen és nem is ismeri az adott terepet, hogy ott van valami más is.
   
  fip7 and krisss like this.
 7. honved

  honved Well-Known Member

  antennák. :)
   
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Hazai terepen, pláne a Dunántúlon, bárhol tökéletesen lehet álcázni egy katonai egységet. Álcahálók, alakmásítókkal bőven elég kell legyen erre. A harcjárművek festése, a katonák ruházata, ezt erősítheti is. Mondjuk nem értem, mi miért nem vezettünk már be, egy alapvetően közép európai viszonyokra tervezett honvédségi terepfestést a járműveinkre. Igaz, a zöld is egész jó, de egy jó színkombináció alakmásítást is eredményez pluszban az álcázáshoz, megfelelő távolságról.
   
  fip7 and krisss like this.
 9. danielblack

  danielblack Guest

  Az ÖTT-nél voltak természetesen refis foglalkozások is. A kiképzők mondták, hogy figyeljünk, mert valahol lesznek rejtett megfigyelő állások, ahol oszlopba fogunk elhaladni... Kb. 20 méterre volt tőlünk a fák között 6 refi, de senki se vette észre, a kb. 50 emberből. Nagyon nagyon jól lehet rejtőzködni a magyar terepen. Sűrűbb erdőben 15-20 méter után már nem nagyon láttuk a 2015M/brit gyakorlókat. A pusztai mozgások során is jól rejtettek, a kiégett füves, bokros-cserjés terepen.
   
  fip7 and szuvorov like this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Zöld-fehérben ugráljanak a nyulak? Blogen, nem mész ki nyílt terepre, ha élni akarsz nem mész ki. Mindenki téged lát, és bárki vígan körbe lőhet. Sehol egy fedezék, semmi, látnak szabad szemmel, látnak drónnal, éjjel éjjellátóval, hőkamerával, műholddal, repülőről, helikopterről, mindenhonnét. Ott fogsz lapulni a bokorban, vagy valami épület padlásán.
   
  szuvorov and tonyo like this.
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Emléxem kisiskolás koromra, amikor először vettem részt masszív számháborúban kisdobosként. Két alapvető stratégia volt, a rejtőzködő és a támadó. A rejtőzközdők a terep adottságait próbálták kihasználni, a fákra, az avar közé, vagy egyszerűen csak jó messzire a kiindulóponttól próbáltak elrejtőzni. A támadók legföljebb időlegesen kerestek fedezéket és legfőbb céljuk kezdetben a többi támadó viselkedésű számának leolvasása volt, mégha azt is kockáztatták, hogy a többiekre való rárontás során leolvassák az ő számukat is. A rajtőzködőket végül egyenként rángatták elő a rejtekükből azok a támadók akik megúszták az első rohamok veszteségeit és átfésülték az erdőt préda után.

  Egyszer és mindenkorra megtanultam hat évesen, hogy a támadás bárminél hatékonyabb stratégia, még akkor is, ha nyílt terepen kell kockáztatni! Azóta minden tapasztalatom és ezzel kapcsolatos információm alátámasztja ezt a meggyőződésemet.

  A te fedezékben rejtőzködő halottaidat első körben a tüzérség masszív csapásai fogják megritkítani, majd a gyalogság rohama fogja elsöpörni. A támadóknak ugyan lesznek veszteségeik, de a rejtőzködőid mind odavesznek és velük a haza is. A véderőt agresszív, támadó taktikára kell képezni és felszerelni. Akár narancsvörös egyenruhát is adhatunk rájuk, a fegyereik ütőereje és taktikájuk brutalitása lesz győzelmük kovácsa.
   
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Blogen, azt se tudják hol vagyok , hogyan kérnek oda tüzérségi tüzet a támadók? Vagy a védők? Vagy akárkik? Én is azt mondom hogy védekezve nem lehet háborút nyerni, ahhoz támadni kell, mégpedig folyamatosan, hol itt, hol ott, de éjjel-nappal. Te hol törnél előre, egy kiszáradt patakmederben vagy a partján a földúton? Városban hol, a Könyves Kálmán út közepén a villamos síneknél, vagy a házak, épületek fala mellett, azok udvarán át, többek közt a Népligetben?
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  Magyarországon vagyunk. A lehetséges rejtekek szakasz, század és zászlóalj szinten meglehetősen korlátozottak. Az Alföldön nagyjából elég megszórni minden nagyobb erdőfoltot. De mivel a drónok használata általánosan elterjedt, ezért méterre pontosan tudják hol vagy. Mintha nem nézted volna végig a donbasszi konfliktus drónfelvételeit az ellenséges állásokról az ide írogatók többségével együtt. Engem sokkolt, hogy pár tízezer forintos műanyag kütyük megszüntették a fedezék fogalmát az általunk ismert keretek között és olyan döbbenetes mértékben kitágították a felderítés lehetőségét minden lehetséges szinten, hogy per pillanat a potenciális információbőségben rendet vágás a kihívás a hadvezetés számára. Lehet, hogy szemmagasságban tűrhetően lehet álcázni bizonyos nézőpontokból, de a magasból sehogy. Sehogy. Onnan minden látszani fog, beleértve az álcázott állásaidhoz vezető keréknyomokat is.

  Rég reménytelen és fölösleges. Derítsd fel messzebbről és lőjj messzebbre a hatékony taktika jelenleg.

  Ugyan már készülnek a különféle aktív álcák, mind vizuális, mind IR fronton, de még nagyon gyerekcipőben járnak, hogy változzon a jelenlegi helyzet.
   
  Pogány and antigonosz like this.
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Szerintem nem vészesen zöld az (vicces, de ha jól emlékszem, a CGB-n valamelyik cikk alatt meg pont, hogy a rejtőszínekben a több zöldet favorizálták páran, elmondásuk szerint aktív katonák, vagy volt szerződésesek, hivatásosok, de speciel én pont nem vagyok oda a túl sok és/vagy élénk zöldért a ruhán). Amúgy ezek a képek csalókák, mert ahogy néztem, ahány csak van a WildWood-ról, mindegyiken kicsit más árnyalatúak a színek. Viszont van egy videó is, amin a GreenZone-nal hasonlítják össze és ezen nekem nagyon rendben lévőnek tűnik.
  Vegetato nekem is tetszik, szerintem egy jól eltalált szín-és mintakombináció. A Flecktarnt viszont túl sötétnek tartom ide. Missziókba meg pláne.

  "Fullosat" persze, hogy nem. Mármint olyat nem, ami mindenhol egyformán és kiválóan rejt. De pont írod, hogy milyen sok körülmény befolyásolja a hatékonyságot. Namármost, nagy vonalakban két lehetőség van.
  Az egyik, hogy kiválasztasz egy szűkebb tartományt (pl lombhullató erdő nyáron) és kifejezetten arra optimalizálod, De akkor a legtöbb más környezetben és/vagy évszakban jelentősen romlani fog a rejtőképessége.
  A másik, hogy próbálod minél több lehetséges környezethez optimalizálni. Ekkor nyilván szinte sehol sem lesz tökéletes, de ha jól csinálod, akkor azért a legtöbb helyen és évszakban elfogadhatóan fog működni (emellett még esélyesen lesz olyan helyszín is, ahol nagyon jól fog működni, mint pl a Multicam a bakonyi gyakorlótéren ősszel, vagy épp Afganisztánban).
  Nos, nekem a második verzió a szimpatikusabb, szóval én megértem a "multicam őrületet".

  Ebben maximálisan egyetértek veled, a Multicam még az univerzálisabbnak szánt ruhák közül sem a legjobb ide.
   
 15. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Lator and fip7 like this.
 16. Lator

  Lator Well-Known Member

  Jó ez a concamo!
   
  antigonosz likes this.
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az ujraszabott boci a mai napig tokeletese teli ruhazatnak.
  Az uj mi ta meg nyarinak.

  A bocinal a teli amugy is jo volt a nyari volt egy kalap...
  Az uj mintanal meg a nyari anyaga jobb...

  A ruhazat tobbi resze termeszetesen az uj rend szerinti alkalmasabb...
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  [​IMG]

  "Álcázás: úgy nézem, nem ugyanott feküdtek..."
   
 19. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ohh, igazad van.
  Talán ebbe a topikba és akkor már be is teszem az oldalt, ahonnan a korábbi összehasonlító táblázat származik és ahol van kép a táblázatban szereplő minták többségéről is:

  https://www.itstactical.com/gearcom/camouflage/natick-officially-releases-camo-study-images/
   
  Ocses likes this.
 20. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Amúgy mondanám városban talán nem fontos az minta.
  De 2006 Koszovóban már sötétedett amikor egy amcsi fekete srác ment ki az épületből amiben a szolgálatot adtam.
  Ahogy kiment az épületből kiszűrődő fényből, egyszer csak már a tarkóján/kézfején/bakancsán kívűl nem láttam! Kb 15m-re volt tőlem.
  Az akkor náluk rendszerben lévő szürke digit(acu?) ott és akkor az aszfalt és konténerek közt nagyon jól működött. Ok az én látásom mert fényben voltam biztos nem volt az igazi, de akkor is ledöbbentem.
   

Ezen oldal megosztása