1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Saab JAS-39 Gripen

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A Mezőkövesdi repülőtérről idei felvételek:

  Ez pedig tavalyról, felülről:

  2018-ban előrehaladott tárgyalások voltak a kínai HNA Grouppal a repülőtér hasznosításáról. A Kínaiak óriás logisztikai központot akartak itt/ott létrehozni. Nem tudom ennek az eredményét.
  A miskolci reptér átalakítása (helikopter bázis lesz belőle) kapcsán felmerült, hogy a Klementina venné át a szerepét (a sportszakosztály szinten), de ez nem lett megerősítva. Elvileg Miskolc város is tulajdonos a területben.
  Ha rossz állapotban lenne a beton, akkor szerintem nem lehetne driftversenyeket rendezni rajta, objektív okokból.
  Ez pedig a katonai logisztika egyik cikke.
  2014-ben azt írták róla, hogy kitűnő állapotban van.
   
 2. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Az ilyen kretén "tanulmányokból" van nekem rendesen elegem.
  2014-ben ez a Dr.Keszthelyi Gyula aktív katonai repülőterek közé sorolja Taszárt.
  Az MH Kapos Bázisrepülőtér kilenc évvel korábban(!), 2005-ben zárt be, a Honvédség teljesen kivonult onnan, 2010 óta Somogy megye, Kaposvár város és Taszár önkormányzatai a tulajdonosok.
  Illetve, 2015 óta Kaposvár, Taszár, a Magyar Állam és egy úgynevezett Kapos Busz Kft tulajdonában áll a terület.
  Az ott minden, csak nem repülőtér.

  Mezőkövesden ha rossz állapotban lenne a beton, akkor szerinted...

  Akkor szerintem nézd meg magad, milyen állapotban volt a beton három éve:  Ezen még egy An-2-es is kitöri a bokáját...
   
  fip7, fishbed, alali77 and 5 others like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Falat a kaparom attól, hogy ennél a "reptérnél" miket haluztak be egyesek...

  [​IMG]

  Amen.
   
  arcas and svajcibeka like this.
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ők is mind haluznak?
  (a 2018 as hozzászólásokat olvasd)
   
 5. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Nem hiszem:
  Megnéztük. Kényszerleszállásra tökéletes, de ép géppel nem lenne bátorságom leszállni rá. Nagyon elkezdtek nőni a bokrok, fák a pálya és a gurulóút mellett, illetve néhol méretes fűcsomók vannak a betonkockák illesztésénél, aminek egy gyengébb orrfutójú gép nem örülne
   
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egy használaton kívüli reptérre én sem javasolnám senkinek a leszállást de szerintem ezen a betonon napok alatt lehetne egy olyan 600x16 m es szakaszt rittyenteni ahonnan egy Gripen elüzemel.

  Egy igazi RSZ An-2 nek meg kb. az egész pályafutása során ennél csak rosszabb pályákról üzemelt...
   
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ami azt illeti,elég szomorú,hogy hagynak mindent lerohadni.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És mire lenne ez elég? Semmire. Mert 600 méteren max. fél keróval fegyvertelnül szállna fel, de még a fegyvergerendákat is le kéne venni.

  Egy egyszázados légierőnek nincs pénz n+1 üres repteret üzemeltetni főleg azt, ami soha nem volt magyar. Ez pont olyan szovjet tartalék reptér volt, mint ahova a Koalíciós gépek települtek 1990-ben Szaúd-Arábiában sátorvárosokkal. Kb. egy betoncsík minimális vagy 0 közeli infrastruktúrával egy valódi üzemelő és használt reptérhez képest.
   
  shornet24 and borisz like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Dr. Keszthelyi Gyula
   
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nemcsak erről az 1reptérről van szó.Kiépitett magyar és szovjet bázisokrol is.Ami azt illeti,a volt szovjet bázisok jol ki voltak épitve.Sármellékit bejártam,csak azon van annyi repülőfedezék,hogy egy ezredet is el lehetne helyezni bennük,
   
 11. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Mezőkövesdről helyiként mondom, hogy hagyjuk a francba.Az ott teljesen alkalmatlan repülésre jelentős ráfordítás nélkül.De olyan szinten kéne hozzányúlni, hogy annyiból kijönne egy komplett repülőtér felépítése.Korábban már tervben volt a rendbehozatala, el is adták többször az érintett önkormányzatok, soha nem lett belőle semmi.Legutóbb talán azt ígérték, hogy 2009-re nagy méretű gépek( a helyi újságban 747-eseket reklámoztak :D ) fognak oda/onnan közlekedni.Ez 10 éve lett volna.
  Az üzemanyag tárolására szolgáló tartályokat jó sok pénzért bányászták ki úgy, hogy egy kisebb tó alakult ki a helyén.Ott van az aprontól délre.
  A közelben amúgy van üzemanyag tárolására szolgáló létesítmény.A nagy vasútállomástól nyugatra a gazosban (47.79,20.55) van egy a mai napig őrzött kis terület, ott még van gázolaj, meg talán kerozin is.A repülőtér és az említett tároló közötti utat is a hadsereg húzta fel.
  Semmilyen infrastruktúra nincs meg ahhoz, hogy onnan bármilyen repülőgépet lehessen üzemeltetni.Se áram, se víz nincs, se semmi.A betonból nem tudnál egy olyan összefüggő területet találni, amit aránylag rendbe lehetne hozni anélkül, hogy szét kéne verni az egészet.Szabad szemmel nem tűnik szörnyűnek, de azért akár a Gripen, akár egy A320 270-300 km/h-val érkezik, aminél egy egy centis bukkanó is nem kicsit rázza ki a sz@rt is az emberből.
  Ha a helyi önkormányzatok(Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Szentistván) hamarabb gondolkoznak mint Debrecenben, akkor ma Mezőkövesd lenne azon a szinten, ahol most Debrecen van.De ez a hajó ott és akkor elment.elsősorban a helyi önkormányzatok alkalmatlansága miatt nem lett semmi soha az egészből.Volt, hogy 1 millió forintért adták el az egész területet valami vállalkozónak vagy 5-6 éve.Abból se lett semmi.
  A helyzet az, hogy még a miskolci sportrepülősök is a helyi önkormányzatok hozzá nem értése miatt nem tudnak odamenni.Több repülőklub próbálkozott már elérni, hogy üzemelhessenek onnan, de valamelyik önkormányzat mindig megmakacsolta magát és kútba esett a dolog.Nem beszélve a hisztis vénaszonyokról és egyéb jajgatókról, akik már-már azt hiszik a Heathrow költözne be oda.Nekik meg szavazati joguk van, tehát ki kell őket szolgálnia a helyi politikusoknak.
   
  fishbed likes this.
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Különben a driftes videót nem véletlenül tettem be. Az, hogy koszos, poros meg helyenként gazos, az egy dolog, de a 60-70-nel keresztben közlekedő driftelő autók nagyon komoly gondban lennének, ha komoly szintbeli különbségek lennének a diletációknál. Konkréten menne az orsó, de nagyon durván.
  Én azon a véleményen vagyok, amin rudi, hogy szerintem sokkal kevesebb energia és pénz ráfordítással lehetne belőle szükség repteret pattintani belőle, mint azt sokan gondolják.
  Ami pedig a kínai vonalat illeti. Tállai papa nagyon komolyan rá van/volt azért erre az ügyre csavarodva, mert 2016-ban.
   
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

  Megint dol... 800 meteren felszall, ujrafegyverezve stb.
  Tenyleg meg kellene nezned azt a YT videot, amirol beszelunk, linkelunk honapok ota...


  Latom, elveszett a fonal utkozben, mint szokasosan... a tema abbol indult, hogy megprobaltuk elmagyarazni nektek, hogy 1. igen, egy konfliktus eseten Magyarorszag eseten csakis dispersed legieronek van eselye tulelni, raadasul a Gripen zsenialisan erre oett tervezve, orszaguti leszallasra es 10 perces ujafegyverzeare es -tankolasra 2. ahhoz, hogy legalabb egy szazad tulelje igy az elso 2 napot ugye kell minimum 30-40 gepes indulo legiero 3. nem, nem jol tudod, szinte mindenben rossz infokat hintesz rendlivul magabiztosan es rendszeresen, ezt mar sokszor bebizonyitottuk.
   
 14. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Éljen Dr. Keszthelyi Gyula.
  A tanulmánya téves.
   
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

 16. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Na vissza a Gripen témához (és elnézést a sorozatos offokért).

  Ha valami igazán indokolatlan a svájci újraindított tenderen, az a Super Hornet, mellyel szinte muszájból indul a Boeing, de nem egy kimondott sikertörténet, ha az exportot is nézzük.
  A US Navy rendelése ugyanis kissé felülről vezérelt volt, kezdve az F-14D gépek igen gyors szanálásától az ismert design hibák ellenére rekord gyorsasággal végig vert rendszeresítésig.
  Minden más Super Hornet variáns csak koncepció, nem lett még átültetve a gyakorlatba.

  A Typhoon érdekes kérdés, nekem úgy fest, hogy kissé kifújt a téma. Független attól, hogy a típus még bőséges fejlesztési tartalékkal rendelkezik, minden egyes komponensét tekintve, valahogy mintha megállni látszana a projekt.
  A Rafale évek óta magában hordozza a drasztikus továbbfejleszthetőség ígéretét, de kevés van belőle, túl drága, a franciák beszorultak a kis darabszám, magas költségek problémakörbe, nem tudnak vele erőből megjelenni sehol.

  A Gripen E egy vadonat új gép. Amit az ígér, simán megfelelne a svájci igényeknek, de az a baj, hogy rá lehet sütni a bélyeget, hogy nincs még belőle széria példány.

  Az F-35A az igazi előremenekülés. Progresszív dizájn, de ismertek a fejlesztési hibái, viszont valódi nagy számok állnak a gép mögött. 400 darabot legyártottak már, ezzel lényegében közelítenek a Super Hornet és a Tyyphoon darabszámához, de egy generációval fejlettebb technikával.
  Svájc esetében az alacsony észlelhetőség nem releváns, de a járulékos előnyök igen. A gép jól gyorsul, sokáig képes őrjáratozni, manőverezőképessége az ottani F/A-18C/D gépekével azonos, ha nem jobb.
  Ezen a téren előreláthatólag csak a SH lóg ki, a többi gép is hozza ezeket a paramétereket, bár az F-35A esetében külön érdekes, hogy svájci szempontból fontos azonnal rendelkezésre álló manőverkészség is megvan, nincsenek kezdeti limitációk.

  A Gripen E egybőli kizárása szerintem szakmailag teljesen indokolatlan, erősen politikai jellegű.
  Viszont szemben az F-35A-val, az avionika és az EW színvonal némiképp a repülési jellemzők rovására alakult (vagyis egyelőre ígérkezik), a kimagasló elektronikai képességek szükségessége elképzelhető, hogy vitatható Svájc esetében.
   
  fip7, therob, svajcibeka and 6 others like this.
 17. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  (Az első két nap túléléséhez kell 30-40 gép) Melyik lehetséges ellenféllel számoltál?
   
  borisz likes this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nekem ebből a cikkből az jön le, hogy ez inkább arról szólt, hogy a svédek berágtak. Azok után, hogy megnyerték az előző tendert, lehetetlen feladat elé állítják őket azzal, hogy vagy a tesztelések alatt álló E-t viszik el (aminek a fejlesztésénél a svájciak igényét is figyelembe vették), vagy a már nem mai konstrukciójú C-t, ami nem igazán tisztességes, ha az F35-tel kell versenyezni.
  Nem tudom, hogy tárgyaltak-e egy esetleges késleltetett bemutatóról az E miatt, de a svájciak nem azok az alkudozós fajta.
  Kíváncsi leszek, hogy ezek után akar vagy tud-e a Saab kártérítési igényt benyújtani, de ha nem nyernek, akkor
  Elvileg azt írták, hogy a 2019 januári ajánlatuk áll, csak a C-vel nem akarnak beszállni a "ki tud nagyobbat kamuzni az 5 év múlva rendelkezésre álló gépükkel kapcsolatban" versenybe.
  Szerintem a svájciak részéről az lenne a minimum, hogy bevárják az E-t.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a komment annak fényében megmosolyogtató, hogy emlékeim szerint a pontozásos rendszer végeredményét ismertették és a meglevő Hornet gépek több területen magasabb pontszámot kapott, mint az C Gripen.

  A Rafale-nak semmit nem kellett kamuznia, mert hardveresen több téren is mindig a C Gripen felett volt. Pl. ESA alapú radar, MAWS is van rajta tudtommal, meg talán IRST is, de bevallom fejből annyira nem ismerem a gépet, de pusztán képesség oldalról nem kell kamuzni ott semmit. Az ára az más tészta.

  Ez kb. olyan szintű duma, mintha a Microsoft beszólna a SONY-nak, hogy teeeee, naaaaaaaaaaaaa várjátok meg már a PS5-tel az új XBOX-ot. Te magad előtt látod ezt? Szerinted erről szól a piaci verseny...? A megrendelőnek kell a vásárló elvárásait teljesíteni. Időre.
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem akkor ezt most gondold végig még egyszer. Ki kinek a versenytársa? A Saab nem versenytársa a svájci államnak, míg a Sony a Microsoftnak az.
  A svájciak bármikor dönthetnek úgy, hogy a pályázati határidőt kitolják, mondjuk egy fél-1 évvel, még ha a szállítási határidőkhöz nem is nyúl.
  Ha kérvényez is ilyet egyáltalán a Saab, akkor nem a Boeingnek vagy a Lockheednek fogja címezni, hanem a svájci tender kiírónak.
  Nem egyszer láttunk már ilyet. Pl, elég ha csak az indiaiak baszakodására gondolunk, bármilyen haditechnikai eszközzel kapcsolatban.
  Különben szerintem nem véletlen az E felgyorsított fejlesztési tempója sem. Ok, hogy a svédek, és a brazilok is mihamarabb használni akarják a gépeket, de a svájci ügy miatt sokkal fontosabb.
  Ami pedig a magasabb pontszámokat illeti. A meglévő gépek simán tudnak magasabb pontokat hozni egyes területeken még akár az F-35-ösökkel (vagy bármelyik pályázóval) szemben is, de valahogy csak kijött nyertesnek a Gripen, nem?
  Nem tudom, hogy milyen volt az eredeti kiírás, hogy mit szavatoltak a kiírók, de általános esetben egy ilyen megnyert, és lemondott tender után a nemzetközi partner simán nyújthat be kártérítést.
   

Ezen oldal megosztása