Sörétes puskák

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 986
9 605
113
Szóval le kell szögezni, hogy ez egy olcsó puska. Az USA-ban már 500 $-ért lehet kapni, itt európában 1000 €. A kategóriája a Remington 870, Mossberg 500/590, minden féle török gyártmányok.
Azokhoz képest nagyon kifinomult, jól átgondolt, jó minőségű konstrukció. Egyáltalán nem sprőd, kidolgozásában és minőségében magasabb kategóriás taktikai sörétesekkel versenyez.

Amit a gyártó is elmond róla:

- Ultrakönnyű, köszönhetően a széleskörű polimer alkalmazásának. A tok is polimer.
Ennek esetleges negatív hatását csak hosszabb távon tudom majd megmondani.
Első benyomásra furcsa lehet, de egyáltalán nem rossz minőség, és ezt a technológiai megoldást már a típus 2 korábbi generációjánál alkalmazták, típushiba, panasz nem lépett fel.

- Megkapta az M4 zárfejét.

- Nagy, tényleg nagyon nagy töltőnyílás, lekerekített élekkel, sorlya nélkül.
Aki küzdött már sörétes tárazásával és nyúzta/zúzta le az ujjait az fogja értékelni.
Nekem viszonylag nagy ujjaim vannak, de nem fog problémát okozni.

Amit nem mondanak el:

- Baromi jó ghost ring irányzék. Picatinny sínnel szerelhető a fegyver, de szerintem felesleges lenne rá red dot.

- Nagyon jól eltalált tusahossz. Ez szubjektív, de inkább toldani kelljen, mint fűrészelni, nekem ideális a gyári.

- Kényelmes fogás. Mind a markolat, mind az előagy tele van csúszásgátlós recézéssel. Nagyon kényelmes fogást biztosít hosszabb és rövidebb fogás esetén is. Szerintem nyugodtan össze lehet majd izzadni és dzsivázni, tenni fogja a dolgát.
Nem utolsó sorban szép, tényleg jól dizájnolták, semmi felesleges csecse nincs rajta.

- 6 db m-lok rögzítési pont az előagyon.
Mellső markolatot feleslegesnek tartok, de egy fegyverlámpa elférhet rajta.

- Nagyon rövid a sütése. Golyós fegyverekhez képest nehéznek tűnhet a 3 kg-os sütési erő, de taktikai sörétesnél egyáltalán nem gond. Nagyon rövid, szerintem 5 és 7 mm közt lehet az elsütőbillentyű útja. Kis előhúzás után felkeményedik és jól érezhető pillanatban sül el.
A lőtéren fog ez igazán kiderülni, de nekem így elsőre is szimpatikus.

- Kényelmes és jó kezelőszervek. Klasszikus biztosító és fesztelenítő.
És számomra egy kellemes meglepetés az előagy alján található négyzet alakú gomb.
Azt lenyomva tartva töltőfogás közben a csőben lévő lőszert/hüvelyt a fegyver kiveti, de nem tol fel újabb lőszert a tárból.
Lőtéren/mozgás közben/vadászaton ez nagyon praktikus és biztonságos kis extra.

- Egyébként 12/76, 5-ös tárral. A hónapban érkezik még hozzá egy tárhosszabbító, úgy tud majd 7 lőszert fogadni (7+1).

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
290
786
93
Ma új taggal bővült a család.
Egy ideje szerettem volna egy home defense/lőtéri játszós fegyvert. Vacilláltam az alsókulcsos golyós, akár .44 Mag., vagy 45-70 Gov. és valamilyen taktikaibb jellegű sörétes közt.
Felmerült a Fabarm SAT 8 Tactical és a Beretta 1301 Tactical. Nézegettem pump action söréteseket is, de sem a Remington 870, sem a Mossberg 500/590 nem nyerték el a tetszésemet. Persze ettől függetlenül nagyon is jó fegyverek a maguk kategóriájában. Aztán találkoztam a Benelli Nova szériájával, amire már majdnem azt tudtam mondani hogy "igen, ez az", de mégsem volt az igazi.
Szóval a 1301 mellett döntöttem, amikor jött az idei IWA, és a Benelli bemutatta a Nova 3 Tactical-t. Na erre már minden kétséget kizáróan tudtam mondani, hogy "ez az".
Szóval itt van, elsőként és egyedüliként Magyarországon.
Hamarosan készítek rövid leírást és remélem a lőtérre is kijutok a héten.

MTkxMzEwMA.jpg

MTkxMzA5Ng.jpg

MTkxMzA5NA.jpg

MTkxMzA5Mw.jpg
Hogy toszóggy@ meg...
Mivel a háztartásban van 3olasz fèlautomata, simán mondom, hogy a legjobb elèrhetőt választottatad.
Brutál jobb a zárszerkezet mozgatása, sokkal sokkal sokkal jobban kèzreáll.
A tár ès az adagolás finomabb ès simább mint az amerikai csodáknál vagy a többi tèsztazabálónál.
Mind a sport, mind a vadászat alatt jobban teljesít (bár szarabbul nèz ki).
A Ghost ring nálam no.1, de ez megszokás kèrdèse. Rengeteg a kiegészítő ès fillèrekèrt (wish ès temu is jáccik :) ).
Van egy szigetszmklosi cèg aki ennek a csőnek az èlettartamát -kinèzetèt tudja upgrade-elni, de anèlkül is a legjobbat vetted.
Grat-grat

• Tetszik
  • Imádom
Reactions: nyugger and J.G.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 986
9 605
113
Hogy toszóggy@ meg...
Mivel a háztartásban van 3olasz fèlautomata, simán mondom, hogy a legjobb elèrhetőt választottatad.
Brutál jobb a zárszerkezet mozgatása, sokkal sokkal sokkal jobban kèzreáll.
A tár ès az adagolás finomabb ès simább mint az amerikai csodáknál vagy a többi tèsztazabálónál.
Mind a sport, mind a vadászat alatt jobban teljesít (bár szarabbul nèz ki).
A Ghost ring nálam no.1, de ez megszokás kèrdèse. Rengeteg a kiegészítő ès fillèrekèrt (wish ès temu is jáccik :) ).
Van egy szigetszmklosi cèg aki ennek a csőnek az èlettartamát -kinèzetèt tudja upgrade-elni, de anèlkül is a legjobbat vetted.
Grat-grat
Az este még annyira volt időm, hogy gyorsan szétkapjam, de arról sajnos már nem lőttem képeket, majd igyekszem ma bepótolni.
Teljesen igazad van, a belbecsen látszik leginkább a különbség.
Majd meglátjuk hogy kopik, de szerencsére bármikor lehet másik csövet venni hozzá.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 421
17 777
113
Ha puska van nálam, akkor általában kés is.
40 milis gránátvető már smafu?

A hülyéskedést félig félretéve a felszerelt pőre bajonett látványa valahogy elemi félelmet vált ki, mint maga a vas. Fejben könnyebb összerakni a hatásmechanizmust. Olyat viszomt még nem láttam hogy egy lámpától bes***rt volna. :D ;)

1897 Winchester - No school like the old school :D

cameron-teeple-winchester-5.jpg

Persze csak hülyéskedek, nehogy komolyan vegye valaki, várjuk az élmény beszámolókat.

• Tetszik
Reactions: nyugger and krisss

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 986
9 605
113
Szerintetek milyen "vészhelyzeti tartalék" lőszereket érdemes felhalmozni söréteshez?
12/70 35g 3,5 mm elég univerzális, abból gondolok kicsit nagyobb mennyiséget beszerezni, mellette 12/76 50g 3,9 mm és valamilyen slug-ot.
Ötlet, vélemény, javaslat?

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 421
17 777
113
Szerintetek milyen "vészhelyzeti tartalék" lőszereket érdemes felhalmozni söréteshez?
12/70 35g 3,5 mm elég univerzális, abból gondolok kicsit nagyobb mennyiséget beszerezni, mellette 12/76 50g 3,9 mm és valamilyen slug-ot.

Szerintem ezek jók, én csak univerzális 3,5-est tartok + némi őzsörét ha esetleg külföldre meghívnak ne kelljen csak ezért boltba leugrani. ;) Libára lehet kellene tartani 4,5-est de arra még nem volt szerencsém.

• Tetszik
Reactions: Lupus80

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 768
139 384
113
A hülyéskedést félig félretéve a felszerelt pőre bajonett látványa valahogy elemi félelmet vált ki, mint maga a vas. Fejben könnyebb összerakni a hatásmechanizmust. Olyat viszomt még nem láttam hogy egy lámpától bes***rt volna. :D ;)

1897 Winchester - No school like the old school :D

cameron-teeple-winchester-5.jpg

Persze csak hülyéskedek, nehogy komolyan vegye valaki, várjuk az élmény beszámolókat.
Nagy szerelmem az originál trench gun :D
Imádom a sajtreszelő csőburkolatot :D egyszerűen gyönyörű

• Tetszik
Reactions: nyugger and J.G.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 986
9 605
113
Szerintem ezek jók, én csak univerzális 3,5-est tartok + némi őzsörét ha esetleg külföldre meghívnak ne kelljen csak ezért boltba leugrani. ;) Libára lehet kellene tartani 4,5-est de arra még nem volt szerencsém.
Sajnos nem várok libázásra meghívást és a legtöbb buck shot drágább is, mint a slug.
Neked mi vált be? Melior, Fiocchi, RC?

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 131
5 237
113

Szia,

Nalad mi a veszhelyzet? Az alabbi hozzaszolasod elbizonytalanitott, hogy ugyanaz, mint nalam:

Sajnos nem várok libázásra meghívást

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 986
9 605
113
Szia,

Nalad mi a veszhelyzet? Az alabbi hozzaszolasod elbizonytalanitott, hogy ugyanaz, mint nalam:
Ha beüt a krach a világban, megbomlik a közbisztonság, nagyobb valószínűséggel kell önvédelemre gondolni, esetleg vadászni kényszerül az ember.
Szóval bármi, ami indokolhatja a lőszerek felhalmozását és a fegyverhasználatot, mad max-től a drága csirkefarhátig.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 421
17 777
113
Sajnos nem várok libázásra meghívást és a legtöbb buck shot drágább is, mint a slug.
Neked mi vált be? Melior, Fiocchi, RC?

Korábban 3,3 Cheddite Tordo (mert épp az volt a boltjában) most éppen S&B Corona, abból vettem egy nagyobb adagot, hazai lőszerrelellátottság mellett fene tudja mikor lesz. Az S&B nekem jó minőségű lőszernek bizonyult eddig, nem is drága, azért próbáltam ki.

Nekem egyikkel se volt problémám, ha volt mögötte gyakorlás, tette a dolgát, egész messziről is. Feles-fullos csövekből lövöm őket, most kicsit vakarom magam hogy a fullosból mennyire lenne okos gondolat buckshotot lőni, de állítólag nem gáz csak a brenneke nem okos gondolat.

• Tetszik
Reactions: J.G.

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 954
5 536
113
Korábban 3,3 Cheddite Tordo (mert épp az volt a boltjában) most éppen S&B Corona, abból vettem egy nagyobb adagot, hazai lőszerrelellátottság mellett fene tudja mikor lesz. Az S&B nekem jó minőségű lőszernek bizonyult eddig, nem is drága, azért próbáltam ki.

Nekem egyikkel se volt problémám, ha volt mögötte gyakorlás, tette a dolgát, egész messziről is. Feles-fullos csövekből lövöm őket, most kicsit vakarom magam hogy a fullosból mennyire lenne okos gondolat buckshotot lőni, de állítólag nem gáz csak a brenneke nem okos gondolat.
Bátran lőhetsz buckshotot belőle.

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
290
786
93
4.1 vagy 4.2as is igen erős
Amúgy meg ha akarol libázni akkó írj rám maszekba.... Nagy lilik van dögivel ősz idejèn....
Most meg nyúl van vadkárba ...
De èn is az alapelv mentèn gondolkodtam soxor, hogy van itthon 4sörètes a családban.
Ezèrt 76os (nem mindenkiè az) helyett csak 70es van.
32-52grammos, 3.0-4.3mm ig
+ Pár doboz slug("brenyekke")
+Pár doboz skeet
Az a baj hogy sok helyet foglalnak.