Sport

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 934
25 805
113
fip7

Ökölvívóként az ég adta egy világon semmit nem tudsz kezdeni a rúgásokkal mert:1 nem tanultál soha rúgni;2 nem tanultál soha rúgást védeni;3 fel sem vagy arra készítve,hogy valaki rúgni fog.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
17 101
9 258
113
dudi kihagytad, hogy emellett a láb hosszabb és erősebb, mint a kar.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 934
25 805
113
Meg azt is,hogy ha a boxolót egy női közepesen képzett karatés combon rúg az azonnal le megy kavicsért és fel sem kel + pár napig sántikálni fog.Amúgy a Jiu-Jitsu is egy nagyon hatékony dolog kevés sallanggal.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
17 101
9 258
113
Főleg ha nem is közeles, hanem alsó-közepes női karatés rúg akinek még gyengébb a mozgáskoordinációja, és comb helyett tökön talál... na az el tudja rontani a napodat.
 

nalson

Member
2013. december 30.
187
0
16
A spártai és a görög/makedón harcosok sosem harcoltak egyedül, ideális esetben mindig a falanx részeiként, és ebben a legfontosabb fegyverük a lándzsa, később az akár 7 méteres(!) szarissza volt. Az egyéni harci képességek ennek voltak alárendelve, minden harcos a falanx részeként harcolt. A kard csak másodlagos fegyver volt és idővel az említett pajzs is karra csatolhatóvá ment össze, majdhogynem elveszítette a jelentőségét! A görögök kardforgató és test test elleni tudása nem lebecsülendő, de másodlagos volt.
A falanx egy lándzsaerdő, ami ideális terepen és szemből, csak egy másik falanx által volt leküzdhető. Nagyon ritkán harcoltak másképpen: pl Marathónnál, ahol kénytelenek voltak rohamból támadni a lovukat itató perzsákra. A legnagyobb veszteséget így is az íjászok okozták nekik.
Kétkedem picit ebben a pajzsközpontú elgondolásban. Tény, hogy fontos volt és a hoplitészek névadója, de a műsorban szerintem jócskán túlbecsülték. Persze gyakran eltörött a dárda és kardot rántottak, de mindig a falanxok nyomóereje és a morál döntötte el a csata sorsát.
 

nalson

Member
2013. december 30.
187
0
16
Kertész Géza Ókori hősök, ókori csaták című könyvében ez elég jó ki van fejte. Az persze igaz, hogy minden görög harcos értett az ökölvíváshoz és a birkózáshoz.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 499
5 573
113
@fip7

Én két kivételt tudok ez alól, a Thai-box és a Judo. Ezeknél a sportoknál kevés a sallang.

Tisztelettel, de ez egy veretes baromság. (3 évig judoztam)
A thai-box már használható rendszer, de az is nagyon kötött. Életszerűtlen. A judo meg egy vicc. Kés az smafu?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
10 506
14 888
113
dudi

"Ökölvívóként az ég adta egy világon semmit nem tudsz kezdeni a rúgásokkal mert:1 nem tanultál soha rúgni;2 nem tanultál soha rúgást védeni;3 fel sem vagy arra készítve,hogy valaki rúgni fog."

Ritkán olvasok tőled ilyen butaságot!

Minket folyamatosan vittek thai-boxosokhoz és kick-boxosokhoz edzőpartnernek. Soha egyetlen egy thai-boxos sem tudott megverni! Első rúgás után 1-3 másodpercen belül földre kerültek. Erről ennyit.
Kick-Boxban hasonló volt a helyzet, bár ott volt egy kétszeres világ és Európa bajnok srác aki könnyebb volt nálam 15 kilóval, de le tudod nyomni. Ha csak kézzel mérkőztünk meg, akkor a döntetlen volt a minimum amit elért...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
10 506
14 888
113
silurusglanis

Először kezdjük ott, hogy én mit csináltam eddig.
Először birkóztam 4 évig, majd ökölvívással foglalkoztam 5 éven át, majd 1 évet "levezetésként" kick-boxoltam.

Nekem több ismerősöm is Judo-zot, szerintem egy kiváló földharc rendszer ha komolyan oktatják, illetve megvan a kellő fizikai alapod.
A Judo egyetlen ám komoly hátránya, hogy el kell vele jutni földharcig. Erre egy képzet "állóharcossal" szemben kevés esélyed van.
Én 1:1 elleni küzdelemben a birkózást tartom a legjobb sportnak, mert nagyon offenzív. Viszont a birkózással csak 1 embert lehet elverni, 2-őt már nem.
Több ember elleni küzdelemre csak "álló harcrendszerek" alkalmasak. Ilyen a box, a kick-box, vagy például a Thai-box.

Az ökölvívással kapcsolatban továbbá leírnám, hogy utcán sokkal hatékonyabb, mint a ringben, mivel nincs kesztyű! A rúgásokat is alkalmazó harcrendszerek ringben hatékonyabbak tudnak lenne néha, mint az ökölvívás, hiszen a fejeket védő kesztyű nagyban megköti a kezek hatékonyságát, míg lábbal lábra, hasra könnyen tudsz rúgni.
Utcán nem védi kesztyű az ellenfél fejét.
Én utcán szinte mindig csak egyenes ütést ütöttem, <b>még soha senki nem tudta kivédeni!</b> Ugyanis fizikai lehetetlenség!
(Olyan, mint a 11-es csak rosszul rúgni lehet, kivédeni nem)
Amikor aktívan űztem a sportot 1 másodperc alatt 6-ot tudtam ütni. A világ élvonalába tartozók tudnak 8-at is! Most megnéztem, 4 körül tudok jelenleg, levegőbe árnyékolva. (Ez korlátozó tényező a zsákra leadott ütéshez képest)
Amúgy én mindig javasolom mindenkinek, hogy ne csak egy stílust tanuljon meg. 1 álló illetve 1 földharcos stílus az alap. Így nem érhetnek meglepetések!

"Kés az smafu?"

Nem. De miután egyszer alkaron szúrtak viperát hordok, ha úgy érzem kellhet.
Szerintem ha valaki nem csak vagdalkozik hanem használni is tudja a kést, attól nem tudod elvenni. Illetve a szúrás hárítása is erősen kérdéses. Én tudtam hárítani, de nem esett jól :)
Szóval használjon mindenki viperát, vagy gázspré-boxer kombót. Az a tuti. (A kést nem ajánlom, mert csak össze szurkáljátok egymást)
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
713
113
@fip7

<blockquote>Én két kivételt tudok ez alól, a Thai-box és a Judo. Ezeknél a sportoknál kevés a sallang.

Tisztelettel, de ez egy veretes baromság. (3 évig judoztam)
A thai-box már használható rendszer, de az is nagyon kötött. Életszerűtlen. A judo meg egy vicc. Kés az smafu?

</blockquote>

silurusglanis,, szerintem fip7-nek igaza van. ha judóztál, akkor tudod, hogy az a két harcművészet az, ami szerintem a legközelebb áll ahoz amit egy katonának tudnia kéne mondjuk egy közelharcban. Nekem a fő sportom a Thai box, akiknek ugye a fő ellenségük a judósok,, visszafelé ugyanez. A két harcművészet a szabályok betartása mellett nagy falat egymásnak. Ezért kezdtem el kb. 1.5 éve A Brazil Jiu Jitsut, ami ugye eléggé judo alapokra épül. Ez lett továbbkombinálva MMA rendszerbe, ami ugye 90%-ban Thai box és BJJ elemekre épül.
Ha én dönthetnék, én igenis tanítanék katonáknak alap Thai-os védekezéseket valamint ütéseket (rúgást a katonaságnál max. övvonal alatt, és tolót, ami egyszerű és hatékony), a BJJ-ból pedig fojtásokat és karfeszítéseket, mert ezekkel közelharcban az ellenfelet pillanatok alatt földre viszed vagy ha már ott van akkor totál harcképtelenné teszed.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 656
6
38
khmm...

életszerű küzdelemben kb térd fölött rúgdosni, ha a másik is képzett.... hát... igencsakDarwin díj.
A versenyeket itt tegyük félre.

Egyensúlyvesztés esélye elég nagy, ha blokkolni tudta, rengeteg a lehetőség ellentámadásra, fogásra, kétkezes blokkra, egyből töréssel kombinálva etc...
vagy csak blokkolja a szép fejrúgást, másik kézzel meg előadja egy ütéssel a diótörőt...

Láttam egyszer Eb bajnok srácot, beleszaladt a fejrúgása egy jodan shoto uke védésbe...
Védőfelszerelés nélkül... bokaizületet találta a védés,egybőlakkora lett a lábmint egy kenyércipó.
Combrúgás... edzett bokszolónál ne vegyél példát az említett hölgy győzelmére.
Asszem a legvastagabb izomköteg, és úgy rémlik, ahhoz hogy egy combrúgásból leüljön, igazából az kell hogy az idegköteget "rárúgd" a combra.
Ahhoz viszont közel kell menned. A látványos képek, amin adja valaki a combost, felsőtest hátradőlve, khmm... nem az igazi.
Akár reflexből blokkolhatja, belemozdulhat, felránthatja a lábát, kifordulhat, vagy csak annyira edzett az izom,hogy felsem veszi a rúgást.
és akkor visszaüt...más .
sg.
Baranta:
hát hogy mi...

igazából ha megkérdezelolyant, aki hallott már róla, kb a következő válaszokat fogod kapni:

- hagyományőrzés
-szuperhatékony ősmagyar turulszülte harcművészet
- kóklerség/ügyes pénzlenyúlás

Én egymesteres, egy emberre épülő valaminek tartom, jó propagandával, ami rövid időn belül eltűnik, darabjaira hullik, ha az alapító leteszi a lantot.

(máshol is volt erről szó, kicsit megsértődés volt hogy amikor a megőrzőtt ősi magyar fokoshasználatról van szó, aminek titkát feltárják, akkor ugy kiirják azt is, hogy bizony azokat a technikákat bizony a cigány-félcigány kondások etc őrizték meg, tőlük írták le...)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
10 506
14 888
113
nalson

Én egy szóval nem mondtam, hogy egyedül kezdtek harcolni, de számtalan példa mutatta, hogy a falanx biza néha fölbomlott. Ezek a harcosok erre is föl voltak készítve.

A másik:
A pajzs volt az elsődleges eszközük. Ugyanis hatalmas területet fedett le, áthatolhatatlan falat képezve. A lándzsával a legnagyobb baj, hogy fából van a nyele és elég gyakran kettévágták. (Tény ez jó vágóeszközt és némi erőt igényelt)

A 7 méter hosszú lándzsák hozták el amúgy a görögök "végzetét" a rómaiak ellen vívott csatában, ugyanis a rómaiak a megfelelő terep kiválasztásával+tüzérség szétzilálták a falanxokat. A 7 méteres lándzsával és kis pajzzsal önmagában meg nem sok mindent lehetett kezdeni.
Én a klasszikus hoplitát ilyen szempontból sokkal többcélú harcosnak látom. A makedón falanx egy nagyon egyoldalú harcmodor volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
29 934
25 805
113
Katonák nem rugdosnak combot mert nem célravezető.Elrúgod a térdét és nem marad benne épp szalag,na ez célravezető.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 499
5 573
113
<blockquote>Szóval használjon mindenki viperát

Így van, kicsi, hasznos, könnyű használni, nem drága, picit illegális, de a rendőr nehezen szúrja ki hacsak nem pont használod.</blockquote>

Legyen 50k huf erre a célra félretéve, hogy ha megtalálják, akkor ne okozzon gondot a büntetés. Legfeljebb eddig büntethetnek KKVE hordásért.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
17 101
9 258
113
<blockquote rel="joker"><blockquote>Szóval használjon mindenki viperát

Így van, kicsi, hasznos, könnyű használni, nem drága, picit illegális, de a rendőr nehezen szúrja ki hacsak nem pont használod.</blockquote>

Legyen 50k huf erre a célra félretéve, hogy ha megtalálják, akkor ne okozzon gondot a büntetés. Legfeljebb eddig büntethetnek KKVE hordásért.</blockquote>

Elég drágán mérik a bűntetést érte. Pár éve az enyémet átszámolva 2000 Ft-nak megfelelő kemény román valutáért vettem és meglepően tartós, kivéve a mágnest a végében, mert az szar és azóta porrátörött. Gazdaságosabb bűnbánó arcot vágni, a szar közbiztonságot okolni, kiemelni sokszor, hogy kizárólag védelemre kell mert ez egy rossz környék, átadni, hogy vigye és igéred többet nem csinálsz ilyent, aztán venni a bünti árából kéttucatot, hogyha megint lekapcsolnának legyen amit odaadni :D
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
713
113
dudi
Térdrugáshoz olyan sípcsont kell mint a kő,,, szerintem 90%, hogy beletrafálnál ami következtében a sípcsonti fájdalmadtól összeesel. Oldalról laza lábat megtalálni,,, szerintem arra nem sok az esély.