1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sport

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - silurusglanis által indítva @ 2014. január 17..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  pela3

  Nincs konkrét neve annak amit itthon oktatnak,ez egy egyveleg mindenhonnan azok a technikák amik hasznosak lehetnek.
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Biztosan baranta:)))
   
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  silurusglanis

  "Pusztakezesben azt sem tudom, támadtam-e valaha mellkasra."

  Szerintem soha, ugyanis semmi értelme. Az egyetlen egy értelmes, mellkast célzó "támadási forma" az a talpal való feltartó rúgás. Bár azzal is érdemesebb inkább gyomorszáj környékére célozni!
   
 4. hiryu

  hiryu New Member

  khmm...

  - katonai közelharc nem harcművészet és nem küzdősport.

  ld krav-maga: arra szolgál, hogy szükség esetén nagyon elrontsd a másik napját, mindegy mivel, a lehető legegyszerűbb módon. akár késsel villával...
  gyalaásó a fejbe, puskatus az arcba, térdbe etc...
  aztán ha kell be lehet fejezni a munkát mondjuk némi légcsövön ugrálással, esetleges fájdalomcsillapító arconlövéssel...

  ui...

  <i>Pusztakezesben azt sem tudom, támadtam-e valaha mellkasra.</i>

  hmmm... anno edzőtáborban fiatalabb szebb jobb legénynek előadtam egy sima rögbivédés szerű vállal nekiugrást a mellkasnak... nagyon nem örült:)
   
 5. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  @hiryu
  A krav-magát a harcművészetek közé szoktuk venni, azon egyszerű elv mentén, hogy nem sport. Ami nem sport, azt harcművészet-egyelőre még ez a kifejezés van, bár szerintem is találni kellene valami megfelelőbbet.

  @fip7
  Amúgy késharcban sem sok. Ha a hasi verőeret eltalálod, még akkor is vissza tud szúrni. Szívnél is van még vagy két másodperce, amíg be nem sötétül a világ. (Persze ha blokkolod a végtagjait, akkor nem szóltam.) Ezért kell mindig az idegrendszeri csomópontokat és fontosabb idegszálakat támadni (fej,nyak,gerinc, hogy a legnagyobbakat említsem).
   
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Egyértelműen szükség van rá. Mindenkinek aki nem az íróasztal mögött ül. Minden gyakorlás és mozdulat sor tudat alatt rögzül. Reflexszerűvé válik, magabiztosságot,tartást ad. Oktattak nekem is trükköket, (igaz az alap kiképzésnél a judo nem jött be) de a bevetésiekkel az ilyen gyakorlatok annál inkább. Lehetett csibészkedni.:) Hogy veszed el az ellenfél fegyverét ha rád fogja. Hogy viszed le ha a földön fexel hason és ő feletted áll. Autóból kiszedés stb. Volt hogy egymagam az otthoni munkásruhámban elfogtam 4 iraki kurdot ,máskor meg 4 csecsent vagy grúzt? a falu végén az árokban a bokrokban. Minden stuki meg hasonlók nélkül. Fel se merült bennem hogy ne én lennék az aki ebből jól kijön. Utánuk mentem és kész. Máskor meg a vaksötét (értsd szó szerint, sötétvölgy a hivatalos neve) erdőben lámpa nélkül "futottam" az előttem kb 5m-re futó gibbon után. (míg egy szederbokorban hasra nem estem) Ma már mindent elfelejtettem ebből szinte, de nem is lennék ilyen merész.:D Szóval mindenképp jó dolog. Városi harcban, erdőben meg szvsz kötelező.
   
 7. hiryu

  hiryu New Member

  megj: személyes szótáramban a harcművészet alatt a japán "budo" alá besorolható ágak vannak....

  Sajnos a magyar nyelvben kevés erre a szinoníma:))

  Ui...
  viszont volt olyan aikido edzésem is hogy vasággyal ötven kilós csaj ha jól emlékszem négyszer ütött le, kötött gyakorlatnál...
  visszatámadásnál kicsit rossz volt még a kontrollja, és állcsúcson vert, de tökéletesen, én csak annyit éreztem, hogy csuklik ösze a lábam...
  (oké adrenalin és társai ott természetesen nem
  játszottak)
   
 8. hiryu

  hiryu New Member

  asszem krav magára legjobb lesz a "közelharci rendszer" kifejezés:))
  és a társaira is...
   
 9. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  @hiryu
  A barantát akkor hová soroljuk? Hát a kalit? Népi eredetű mindkettő, de abszolút használható (a tradicionális fegyverek ellenére is).
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  A krav-magánál még egy kukába is több művészet szorult.
   
 11. hiryu

  hiryu New Member

  holnap délután válaszolok, elteszem magam holnapra, korán kell kelnem:)
   
 12. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  akik sokat filozofálgatnak a kérdésen, azoktól hallani, hogy a harcművészetben a művészet az átadott gondolkodásmódot, szellemi töltést jelenti. Lehet benne valami.
   
 13. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Én is, jóccakát mindenkinek!
   
 14. marton

  marton Well-Known Member

  dudi szépen fogalmazott, a krav magával kapcsolatban.
  Az én véleményem: alattomos mint a feltalálói!
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  marton

  Nem negatívnak szántam.Olyan amilyennek lennie kell.
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A kűzdősportos videókkal az a bajom, hogy túl könnyen hullanak az ellenfelek. Az utcai verekedős videókon pedíg semmi nem köszön vissza a kűzdősportosakból. Ott csak a közönséges csihi-puhi. Max van valaki aki tud egy kicsit boxolni és egyből leüti az ellenfelet.
   
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Mackensen

  Komoly igazság van abban amit írtál! Nekem pont az a bajom ezekkel a "keleti küzdősportokkal", hogy nagyon látványosak, csak épp eredménytelenek.
  Persze az ellen aki nem tud semmit a küzdelemről lehet, hogy jók, de az én személyes véleményem az, hogy a keleti harcművészetekben alkalmazott technikák 80% haszontalan, vagy csak nagyon speciális estben használható.
  Én két kivételt tudok ez alól, a Thai-box és a Judo. Ezeknél a sportoknál kevés a sallang.
  Bár én nagyrészt felhívnám arra is a figyelmet-és ez személyes tapasztalatokon nyugszik-, hogy az ökölvívásban mindössze 4 fajta ütést alkalmaznak. Mégis hihetetlenül eredményes bárkivel szemben!
  Ez alapján én úgy gondolom, hogy a katonáknak sincs szüksége egy túlbonyolított harcrendszerre.
  Az ókori görög hoplitáknak is elég volt az ökölvívás+birkózás kombináció. Mindkettő nagy előnye (a keleti társaikkal szemben), hogy páncélban is eredményesen lehet alkalmazni.
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Egyébként ezt az ókori görög hoplitás dolgot amúgy kifejteném.
  Néztem egy műsort ahol ókori harcosokat hasonlítanak össze. Igazából csak a tesztek miatt szeretem, mert a ballisztikai zselé, a G mérő, a tesztbábú és a disznó (célpont) nem hazudik.
  Volt egy rész ahol a Spártaikról volt benne szó. Mindig vannak meghívott vendégek akik bemutatják a "fegyverrendszereket."
  Mondták, hogy a csávó az ókori görög harcmodorok nagy szakértője. (nem mellesleg hivatásos katona)
  A műsorban vannak ilyen "snittek" ahol látod, hogy gyakorolnak készülnek fel a tesztekre, vagy valamit épp elmagyaráznak. Itt tűnt fel, hogy a hoplitának beöltözött emberünk boxol. Én mindig a lábakat figyelem elsőnek, és végig mértem a mozgását, gyakorlatilag öklözött. Mondták, hogy a Spártai elsődleges fegyvere a pajzsa volt, és bemutatták miért. A folyamat a következő volt:
  Beállt ökölvívó alapállásba, a lábain is úgy mozgott, mint egy ökölvívó, és a bal kezében lévő pajzzsal támad mindig először (ha kardja volt), aztán ha jó volt az alkalom jobbal szúrt.
  A balkezes pajzzsal egyenes vonalú támadás lényegében egy bal egyenes volt.
  A balkezes pajzzsal maga elé balról jobbra történő függőleges ütés a balcsapot volt.
  A balkezes pajzzsal való "öklelő mozdulat" a balfelütés volt.
  A balkezes pajzzsal vízszintes ütés, derékszögben tartott kézzel pedig a balhorog. A pajzzsal ütött balhorog erejét lemérték egy tesztbábúval. A becsapódás sisakon keresztül is halálos erejű volt! A későbbi mérések alapján a pajzs a szimulációban több halált okozott, mint a pajzs vagy a dárda...
  A jobb kezes technikáknál a jobb egyenesre emlékeztető mozdulat az a döfés volt. Ez karddal vagy lándzsával történt, ilyenkor a pajzsot maguk mellé húzták.
  A pajzs alól (kerek pajzs, jobb alsó része) való felfele irányuló szúrás az a jobb felütés volt.
  A pajzsot kikerülő enyhén ívelt szúrás az a jobbcsapot volt.
  A pajzsot jobb oldalról kikerülő szúrás, derékszögű kéztartással a jobbhorog.
  Gyakorlatilag kardal-pajzzsal boxolt az emberke. Nagyon érdekes volt nézni. Az egyetlen nagy különbséget abban láttam, hogy ütésnél nem "csavarta meg" a kezét, illetve mindig az volt a fontos, hogy a kard hegyével szúrjon, ne a lapjával, így a kézfeje máshogy állt, mint a pusztakezes harcnál. De a többi stimmelt.
  Nagyon megmaradt bennem ez az egész.
   
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Elírtam: Mint a kard vagy a dárda.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  fip7

  Nem az a lényeg,hogy mit hanem az,hogy milyen szinten űzöd.Azért a régi mesterek simán öltek egy ütéssel vagy rúgással...De itt van például a Osensei aki mielőtt megvilágosodott és kitalálta az aikidót megölt vagy 10 embert puszta kézzel ha szerinted ez nem hatékony akkor semmi.
   

Ezen oldal megosztása