Sport

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 182
113
Ez egy tökéletes videó arról, hogy miért elképesztően nehéz a késes támadó ellen védekezni:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 631
62 466
113
"Mesterek" vs. igazi harcosok:
A legjobb az első hely. A kung fu mestert elveri a boxoló csávó, csak a balkezét használva :D

• Tetszik
Reactions: phaidros

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 631
62 466
113
A helyzet az, hogy egy átlagos fickót bármikor összepakol egy nagyjából vele egy súlyban lévő professzionális női harcos.
A két nem közti különbség csak abban áll, hogy ugyan olyan súly mellet egy férfi professzionális harcos olyan 20-30%-al keményebb egy női proffeszionális harcosnál. Meg ugye a nőknél 90-100 kg már extrém kategória, miközben a férfiaknál 130+ kg-tól indulnak az igazán extrém figurák.
Csak, hogy igazoljam a mondandómat ebben a mai "nyugati" világban itt ez a sportesemény:
A világ egyik legjobb profi ligás női harcosát elverte egy amatőr ligás csávó...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and zeal

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 567
89 739
113
Csisztu Csollányról

(Jól ír a csaj, na ... )

• Tetszik
Reactions: zsolti
G

Galthran

Guest
lisszabonban nem felejtették el fehér mikit(ma 18 éve esett össze a pályán)

272717107_1588957811479228_5314269089761657856_n.png

272460116_1588959834812359_6537145562183305191_n.jpg

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 567
89 739
113
G

Galthran

Guest

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 631
62 466
113
Még egy gyöngyszem. Ejtőernyősök közelharc kiképzése:
Ez amúgy egy rendkívül magas minőségű oktatófilm.
Mindenkinek ajánlom aki szeretné magas minőségű kivitelezésben látni az Ökölvívás, a Judo, a Kick-Box és az Aikido technikáit.
Elég jól összerakott csomag, nem szívesen harcoltam volna a VDV-s fiúk ellen :D

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 482
34 569
113
Ne
Ez amúgy egy rendkívül magas minőségű oktatófilm.
Mindenkinek ajánlom aki szeretné magas minőségű kivitelezésben látni az Ökölvívás, a Judo, a Kick-Box és az Aikido technikáit.
Elég jól összerakott csomag, nem szívesen harcoltam volna a VDV-s fiúk ellen :D
Nekem a rúgások elég taekwandosak.
Szerintem a magyar ejtőernyősöknél is nagyjából ezek voltak, legalábbis több dolgot láttam, amit még anno egy leszerelt mélységi felderítőtől láttam gyerekkoromban.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 577
53 170
113
Ne

Szerintem a magyar ejtőernyősöknél is nagyjából ezek voltak, legalábbis több dolgot láttam, amit még anno egy leszerelt mélységi felderítőtől láttam gyerekkoromban.
Ott Shihan Furkó Kálmán miatt a kyokushin karate alapok domináltak inkább, az oroszoknál meg a sambo/systema.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 631
62 466
113
A küzdősportokban használt rúgások elég hasonlóak, lévén nem lehet túl sok féle képpen rúgni.
Anno Kick-Boxon ugyan ezeket tanultam meg :)
De pl. a talppal való egyenes vonalú feltartó rugás az világstandard. Az ókori görög pankrációtól kezdve a karate, a thai box meg úgy minden lábtechnikát használó műfaj ismeri.

Ez egy jó válogatás az eltérő technikákról különböző küzdősport műfajokban:

Szerintem a magyar ejtőernyősöknél is nagyjából ezek voltak,
Nagyjából minden normális harcrendszerben ezek vannak.
A VDV-s videó érdekessége két dologban áll:
1. Nagyon szépen mutatják be a technikákat (nincs túlművészieskedés mint manapság. Annyira szép amennyire kell)
2. A logikai felépítése egy valódi tanulási folyamat
A:
Ugyanis az ökölvívás mindennek az alapja. Ezt kell először megtanulni. Amíg ezt nem tudod a többi fölösleges.
B:
Utána jön a Judo, ami megint egyszerű és jól tanulható de hatékony. Ez és a birkózás a földharc alapja. Ezek ismerete nélkül nincs földharc.
C:
Ez után jön a Kick-box de lehetne Savate vagy Thai-Box is. A lényeg, hogy csak az után rúgjál miután tudsz ütni.... Meg nem mellesleg évekig tart mire lelazulnak az inak a lábadban és lazán tudsz rúgni.... Nem ezzel kell kezdeni!
D:
Aikido, kifejezetten összetett és csak speciális esetekben jól alkalmazható technikák. Önmagában nem él meg, de az előzőek kiegészítésére rendkívül hatékony.

Szerintem ezt szépen mutatja be a videó.
Nálunk karate alapú a katonai közelharc képzés. Történelmileg így alakult.
De a karate egyenes vonalú technikái hasonlóak a Kick-Boxéhoz. Ezért hasonlít a magyar az orosz videóban látotthoz. (Gondolom én)

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 631
62 466
113
Itt például a "Sambo" van bemutatva, ami lényegében a fenti küzdősportos technikák összessége:

• Tetszik
Reactions: phaidros and zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 577
53 170
113
Itt például a "Sambo" van bemutatva, ami lényegében a fenti küzdősportos technikák összessége:
A sambo az gyakorlatilag egy mindent bele sport valóban, kicsit kick-box/judo-jitsu keverék féle, semmi bonyolult varázslás, csak lecsupaszítva az alapok. Azok működnek, alap ütés rúgás kombók, folytások/feszítések, dobások, levitelek.

• Tetszik
Reactions: fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 631
62 466
113
A sambo az gyakorlatilag egy mindent bele sport valóban, kicsit kick-box/judo-jitsu keverék féle, semmi bonyolult varázslás, csak lecsupaszítva az alapok. Azok működnek, alap ütés rúgás kombók, folytások/feszítések, dobások, levitelek.
Pontosan. A SAMBO elég "fiatal" harcrendszer. Ha jól emlékszem az 1940's évek körül vált hivatalossá, mint szovjet katonai önvédelmi technika és onnan fejlődött erre a szintre. Eredetileg a szabadfogású birkózás és a cselgáncs keveréke volt. A 70's évek környékén érte el a mai formáját.

De vannak még "réginek" gondolt, amúgy fiatal rendszerek.
Például a BJJ (Brazil jiiu-jitsu) is ekkoriban alakult ki, akárcsak az Aikido vagy a Taekwondo (1920-1950)
A Krav-maga és a Kick-Box az 1960-1970-es évek szüleménye.
De a komolyan vehető régi sportok közül is a legtöbb az 1800-as évekből származik, például a Karate, Savate, Judo, Thai-Box.
Ilyen 1000+ években mérhető múltra tudtommal csak a cselgáncs (jiiu-jitsu), a kötött fogású bírkózás (görög-római) és az ökölvívás vezethető vissza.
(értem ez alatt, hogy 1000 éve is majdnem olyan volt, mint ma....)