Sokan akik nincsenek benne nem is tudják, hogy a kesztyű a kezet védi, nem az ellenfelet
Alapvetően.
Viszont a kesztyű még két dolgot tesz:
1. Segít a védekezésben, nagyobb felületen takar, mint az öklöd.
2. Jelentősen lassítja az ütési sebességedet, miközben követhetőbb is a kezed útvonala.
A puszta kezes harcban három dolgot kellet megtanulnom:
1. Itt a kezeim között már át lehet ütni
2. Az egyenes ütést csak rosszul ütni lehet, kivédeni nem
3. Az egyetlen tényleg eredményes védekezés a távolságtartás és az elhajlás.
A bandázs is csak kb. arra szolgál, hogy picit tartsa a csuklót, ujjakat.
Egy jó bandázs azért sokat tart a kezeden.
, ez verekedés, nem sport
Szerintem a küzdősportnak sem a szépség a lényege hanem a célszerűség.
A profi box halála pont a szögletesített ring és a túlméretes kesztyű. És pont e miatt egyre életszerűtlenebb. (meg unalmasabb)
Ha viszont tényleges verekedés/élet-halál harc van, akkor meg senki nem szorítkozna csak ütésekre, szóval teljesen értelmetlennek látom ezt a vonalat.
Az ókorban is 3 irányvonal volt. Ebből kettő technikai.
1. Kötött fogású birkózás, full technika
2. Pusztakezes ökölvívás , részben technika
3. Pankráció (ma UFC) puszta kézzel, itt majdnem minden engedve volt.
Kinek mi jön be....
Ez a sport része.
Utcán nem tudom ki mit csinál, alapvetően én ökölvívással nyertem mindig. Persze megvolt a tudásom cifrázni, rúgni is tudok, de ringen kívül, puszta kézzel a kéztechnikák hatékonyabbak, szerintem.
Számomra az a tökéletes harcrendszer, ahol kő keményen lehet gyakorolni szinte full erőbedobással a lehető legkisebb sérülésveszély mellett, ezért én a védőeszközöket jó dolognak tartom kéz-láb stílusban.
Gyakorolni értelmesen csak kesztyűben lehet. Ez tény.
Egyébként meg a legfontosabb amíg egy vs egy van, hogy földrevitel-földharcban legyen tudás, mert egy amatőr tudatlan embert egy félkompetens is nagyon hamar ájultra fojt, vagy megtöri valamelyik végtagját, ízületét.
Sokszor nyertem folytással is, kedvenc technikám csak odáig el kell ám jutni....
Ettől függetlenül én 1 v 1 esetén a birkózást tartom a legjobbnak. Elégg offenzív és hatékony.
Viszont minden földharc rendszer halála, ha több ellenfeled van, és ez gyakran előfordul....