Svájci vadászgép tender (Air2030)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
11 560
15 681
113
Én utoljára 115-ről olvastam, forrás a 149-re? Mert akkor szépen elkezdték a tervezett átalakítást a non combat codedekből.
Link
Első gépek naná a legtöbbe kerültek - ezen mi a meglepő? Az első szériák...
Az amerikai szerződési rendszerek miatt kell eltérő árat fizetni a gépekért. Ettől még az lett volna a minimum, hogy combat ready állapotra hozzák.
Az európai beszerzéseknél a tesztgépek benne vannak a fejlesztési költségekben. (Hja és nem gyártanak feleslegesen semmit)
Van, hogy még a teszt gépek is néha elmennek.
Az amerikai esetben meg a tervezetten nagyobb példányszámba építik bele a fejlesztési költségeket.
Nem használhatóak, a szar program miatt lettek így legyártva, azért vannak ott ahol... megjegyzem EF tudod milyen harckészen állt hadrendbe? Vagy a Rafi? Ezek kissé bonyolult cuccok, ma meg az IOC egy tág fogalomá vált
Mindenkét esetben az első széria mind harckész állapotban került átadásra. Még ha esetleg plusz képességek idővel jelentek meg a gépeken, mint az A400M esetén. A Tranche 1-es EF széria alapvetően légifölény gépeknek készült. Mivel kiegészítőnek ott volt mögötte a Tornado minden rendszeresítő országban (a spanyoloknál az F-18). Később kapta meg az EF az AG képességeket.
Hogy kajáltatsz be te bármit is a svájciakkal? Leitatod a mérnökeiket? Mert a "bekajáltatás" vagy ez, vagy üzemdoksit hamisítanak, amiért a szart is kiperelik utána az LM-ből. Ezt te sem gondolod komolyan...
Teljesen nyilvánvaló, hogy a légierő F-35-öt, de méginkább Patriot-ot akart kapni.
Nagyon komoly ötletelés kellett szerintem, hogy hogyan tudják megbugázni, hogy a plebs felé is eladják a dolgot. Hát jött a Jolly Joker: "Há' mer' OCCCSÓÓ!"
Ha így sem fog átmenni, akkor az nagyon kellemetlen lesz. A rendszer teljes kudarca. Itt most a svájci katonai rendszerre gondolok.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
8 991
11 400
113
Az hagyján, de az elbaszott EF sárkányok története...?

Vagy a Rafalenál ugyanez, ahol 2000 (!) óra után kuka lett/lesz a kompozit szar?
Jajj, bele ne kezdjunk ebbe a jatekba, mert par oldalt azonnal tele tudok rakni az F-35 hajmereszto tortenetevel... :p
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zsolti

altx

Well-Known Member
2019. január 13.
2 653
6 053
113
Teljesen nyilvánvaló, hogy a légierő F-35-öt, de méginkább Patriot-ot akart kapni.
Nagyon komoly ötletelés kellett szerintem, hogy hogyan tudják megbugázni, hogy a plebs felé is eladják a dolgot. Hát jött a Jolly Joker: "Há' mer' OCCCSÓÓ!"
Ha így sem fog átmenni, akkor az nagyon kellemetlen lesz. A rendszer teljes kudarca. Itt most a svájci katonai rendszerre gondolok.
A gripenel mar megvolt a teljes rendszer kudarca mivel kivalasztottak a plebsz meg megvetozta.
Szoval, a szavaidal elve, meg a 80 eves svajci nagymama szerint sem megfelelo a gripen ami tenyleg egy nagy kudarc :D:D:D
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
1 076
1 345
113
Mindez teljesen irrelevans a MH szamara addig, amig a szomszedok nem kezdik el vasarolni. Addig tokeletesen eleg az ugyanabbol a budgetbol 2x akkora mennyisegben reptetheto, EW es network teruleten csucstechnologiat kepviselo, problemamentes es az egyik legmodernebb fejlesztesi tervvel ill architekturaval rendelkezo Gripen E, raadasul korrekt ipari-gazdasagi ellentetelezessel.
Majd ha barhol felbukkan, akkor ra leszunk kenyszeritve 3x annyit kolteni a legierore, addig ertelmetlen lenne.

A lényeg szerintem ez. És ezért nincs értelme egyik vagy másik gép mellett kardoskodni. Ahhoz azt kellene biztosra tudni, hogy valamelyik szomszédunknak biztosan lesz, így nekünk is kell.
Ausztria megtehetné, de ők nem nagyon paráznak. Az, hogy a költségvetést 0,5-ről gondolkodnak rajta, hogy 1%-ra fel fogják vinni, azzal nekik már nagyon kellene a legdrágább gép... Szlovákok most vettek Vipert. A horvátok is rendezték a dolgaikat. Náluk abban sem vagyok biztos, hogy kell-e nekik második század. De két fajta típusból két fajta század biztosan nem lesz. Szerbek orosz vasak, de amíg a ruszkiknak is mutatóban van néhány darab 5. gen Szu, addig nem pont Belgrádnak fognak ajándékba adni századokat. Szlovéniáról meg ne is beszéljünk!
Marad Románia és Ukrajna. Mind a kettő nagyban fogadkozik, hogy F-35-öt fog vásárolni... De előbb még bevásárol használt F-16-ból.

Szóval ha keleti szomszédainkat megszállta a Szent Lélek igazmondása, akkor is 2030-ig nem várható a közelben 5. gen. Itt szerintem a döntéshozóknál az a kérdés, hogy komolyan számolnak-e a két jómadár valamelyikétől ilyen beszerzéssel? Ha igen, akkor is még lehetőség a mostani gépeknek adni 10 évet és nekünk is 2030-tól felállítani egy másik századot F-35-össel. És lassan kivezetni majd az elöregedő gépeket, hogy azok pótlásánál ismét F-35-ös beszerzés.
Másik lehetőség, hogy a románok megint a szokásos történetet adják elő. Az Ukránok meg fegyelmezett sorokban menetelnek egy csinos államcsőd felé... Nem, nekik nem kell majd hibázni meg túl drágán beszerezni bármit; meg tudták oldani ezt eddig F-35-ös nélkül is.

Én a magam részéről szurkolok annak, hogy a rendelkezésre álló információk ismeretében minél jobban kitolják a kérdést, amíg nem fenyeget minket semmi. Egyfelől az évtized végére remélem, hogy légelhárítás terén már önálló kutatásban is elérünk fontos, előremutató dolgokat. Másfelől szárazföldön létre kéne hozni az alapokat, amikre támaszkodhat egy megújuló légierő. Amíg az nincs, addig nincs is semmi, amit védelmezzen. Harmadrészt minél később vásárolunk, annál több újítás kerül a gépbe. Annál kevesebb bajunk lesz az MLU-val.
Szerintem nem alaptalanul reménykedem abban, hogy fel tudjuk mérni, hogy mikor jelenik majd meg egy ilyen század a közelben. És hogy van már egy kidolgozott terv erre az esetre, nem fogunk kapkodni meg pánikolni akkor sem. De a két döntés közül tényleg hírszerzési információkra van szükség, ami gyanúsan kevés fórumozónak áll rendelkezésére.

Most pedig vissza a svájci tenderre!
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and kamm