Csak hogy ne csússzunk el a témától. A jelenleg levezénylés alatti haderőreform egyik alapja, hogy a Magyar Honvédség önállóan képes legyen megvédeni magát és az országot . Szerintem ebbe az önállósodásba a szállító kapacitás kiépítése is benne van.
De csak hogy a magasabb polcról is idézzek valakit:
Benkő Tibor elmondta, hogy különböző típusú repülőgépeket vásárolhatnak, összesen 8 darabot.
"A honvédelmi és rendészeti bizottságtól megkaptuk a felhatalmazást, hogy három közepes csapatszállító repülőgépet szerezzünk be, kettő könnyű szállító repülőgépet, valamint három,
kimondottan nehéz katonai eszközök szállítására alkalmas repülőgépet."
forrás (benne van az első videóban is, kb. 18. perctől)
Ebben a topicban mi itt tervezgetünk, osztunk szorzunk, de nekem mindig csak az A400M jön ki mint nagyjából egyetlen lehetséges opció.
Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy "Vajon mire gondolt a költő?", akkor mire jutunk? Hát én arra, hogyha olyan gépet akarunk venni, ami nehéz katonai járművet is elvisz, akkor ezt nem azért mondja, mert fel akar vele vágni, hanem azért, hogy tényleg ki is használjuk.
Mire lehet ezt kihasználni? Vagy nemzetközi gyakorlatra kihurcolni a technikát, - de ezt szerintem Európán belül (messzebbre meg minek mennénk) megoldjuk vasúton.
Vagy a másik opció, hogy egy esetleges missziós tevékenységet mondjuk saját technikával vállalnánk el....
Szóval kalkulál az ember...
Az már csak finomság, hogy milyen a Cargo Master Training.
De hogy legyen egy kis hozzáadott érték is:
Itt egy cikk, amiben elég bőven összeszedik a RAF tavalyi Hurrikán utáni segély akciójának tapasztalatait, különösen az A400M-mel kapcsolatban.