Szállítógépek váltása a MH-nél

Azt hiszem nem is a hétköznapi embereket kell meggyőzni a helikopter és szállítógép vásárlásról. (persze egy kicsit őket is). Ez csak egy jó kifogás. A jelek szerint inkább kell a politikusokat győzködni, de vajon ki vagy mi tud hatni rájuk? Egy pontig még rendben van a spórolás, de tényleg el kell menni a szakadék széléig, bele kell esni, és még akkor sincs garancia a változásra? Nyilván nem tudunk egy giga haderőt fönntartani, de legalább ami megvan az lenne minőségi. Eh tudom, bilibe lóg a kezem. Csak olyan elkeserítő. Amelyik ország ad magára, nem hagyja így lepusztulni a hadseregét. Remélem eljön még az idő, amikor cikinek érzik és tesznek ellene. 

Nyilván nem egyedül hozták össze azt ami ma van, és sokba kerül, ami nem egy egyik napról a másikra, de ahol szándék van, ott eredmény is...

Az a baj - és ez a honvédségre fokozottan igaz - szétlopták az országot az elmúlt 30 év alatt a kedves politikusaink...

Nem kellett volna a vacsi új fegyvereket ócskavasáron betolni a kohókba, nem kellett volna a használható haditechnikát szétrohasztani a napon...(hol vannak a felelősök, több milliárd forint kárt okoztak az államnak...)

Az a helyzet itt Magyarországon még mindig több a pénz mint az ész, ha a politikai elit nem azt nézné mit lehet ellopni hanem jó gazda módjára viselkedne, akkor sokkal előrébb tartanánk.

"Nyilván nem tudunk egy giga haderőt fönntartani, de legalább ami megvan az lenne minőségi." szép is lenne de ész nélkül nem megy, értem én hogy a honvédelem nagy pénztemető, de kell és ezzel nem lehet vitatkozni - bár ugye ott kezdődik hogy nálunk nem igazán tudja senki hogy hogyan is kéne kinéznie a Honvédségnek és mire való...

Én kifejezetten szurkolok a szállítógépeseknek és a helikoptereseknek ha meg lehet őket menteni akkor talán elindulhat 1 olyan folyamat ami végén lesz egy normális haderőnk mondjuk 15 év múlva, tényleg csak elhatározás kérdése...

Erdekes, hogy az amugy nem tul csoro japanok kivont amerikai Herculeseket szereznek be:

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/repulok/japan_6_ex-amerikai_kc-130r-t_allit_hadrendbe/

Gondolom mi is ezt választottuk volna, ha 2010 májusa óta kaptunk volna erre vonatkozó (kedvező) ajánlatot az amerikaiaktól...

piratvitorla said
Erdekes, hogy az amugy nem tul csoro japanok kivont amerikai Herculeseket szereznek be:

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/repulok/japan_6_ex-amerikai_kc-130r-t_allit_hadrendbe/
Azért egy no1. földrengés után azért az ember átgondol ezt-azt. Szép számú vadászgép nullázódott le vagy sérült meg rendkívül súlyosan.

Pirat

Mondtam, hogy nem kell válaszolnod
sf-wink.gif

Nem kell megkérdeznem senkit....
sf-cool.gif

"Mindent egybevetve a típus még legalább tíz évig üzemben tartható lenne, de akár még tovább is. Igaz, hogy nem  a legmodernebb-különösen a műszerezettségét tekintve-, azonban a mai gazdasági helyzetben nem lenne célszerű a leváltásuk."

Na, ott erre kértek és ezt írtad. (Mást meg nem írtál le....
sf-laugh.gif
)  Az An-26-osoknál meg nem....

Ifff

"Minek kellene nekünk légi utántöltő?"

Hát, ha megyünk a red flagra...

Egy katonai szövetség tagja vagyunk.....még
sf-wink.gif
.

"Gondolom mi is ezt választottuk volna, ha 2010 májusa óta kaptunk volna erre vonatkozó (kedvező) ajánlatot az amerikaiaktól…"

Minek kellene nekünk légi utántöltő?

Sima, használt amerikai C-130-asokra gondoltam. Ahogy sok évvel ezelőtt is felajánlották (a mai román gépek), most valahogy nem jutott eszükbe.

Miben különbözik a KC-130 a sima szállítótól? Felszerelhető rá az utántöltő konténer, tehertérbe is mehet üzemanyagtartály és az üzemanyagrendszere kicsit át van alakítva. Vagyis ez egy teljes értékű szállítógép, ha nem tanker feladatot repül.

Kíváncsi lennék a japán beszerzés költségeire.

"Mindent egybevetve a típus még legalább tíz évig üzemben tartható lenne, de akár még tovább is. Igaz, hogy nem  a legmodernebb-különösen a műszerezettségét tekintve-, azonban a mai gazdasági helyzetben nem lenne célszerű a leváltásuk." Na, ott erre kértek és ezt írtad. (Mást meg nem írtál le....)  Az An-26-osoknál meg nem....

Te nagyon kevered a dolgokat. Hirtelen nem tudom biztosan melyik anyagbol ideztel, gyanitom a Mi-24-bol.

A ketto (An-26, Mi-24) nagyon nem ugyanaz... Az egyiknek az a lenyege, hogy hasznot hajtson a masiknak meg nem. Az egyik lassan 40 eves, a masik meg kb 22...

ksspsta said
Ifff

"Minek kellene nekünk légi utántöltő?"

Hát, ha megyünk a red flagra...

Egy katonai szövetség tagja vagyunk.....még
sf-wink.gif
.
Amennyiben egy katonai szövetséghez tartozunk, akkor vegyük igénybe a már meglevő eszközöket, de magunk miért tartsunk hadrendbe légi utántöltőt? 

@ksspsta:

egy balesetből akarsz következtetést levonni? (és te kérdőjelezed meg a "szakértők" véleményét... :D :D :D )

A Boeing és Airbus jelenleg gyártott típusait megbízható gépeknek tartják, szinte mindegyik típussal történt már ennél nagyobb repesemény.

Hány darab B737-es zuhant le? És An-26? Ezeket nem fikázod. Naugye.

Elgondolkodtam itt a cseh és az angol vonalon(A219-meg a Bae 146)

Személy szerint én a Bae -t választanám a kettő közül.

De van itt még egy másik lehetőség.(sokaknak nem fog tetszeni)

De van itt egy gép még Tu-204 ill..214

Ez a gép kb 35 m$ van katonai változat, lehet teher és személyszállításra is használni.

iff

"Amennyiben egy katonai szövetséghez tartozunk, akkor vegyük igénybe a már meglevő eszközöket, de magunk miért tartsunk hadrendbe légi utántöltőt?"

Na, ezt mondom én is......
sf-wink.gif

Pl: Afganisztánra SAC

Pirat:

Nem, Te kevered a dolgokat...

Itt már rég nem a gépekről van szó, hanem  a Te "munkásságodról".

Ez speciel a Jak-52-es irományod...

Gondolom, ha a azt mondják neked, akkor a Concorde-t is meg tudod magyarázni. Nincs is ezzel semmi probléma, csak oda kéne írni, hogy fizetett hirdetés, vagy ilyesmi. Anno a Gripenről is voltak ilyenek.....

Jah és egyik se hajt semmiféle hasznot és nem is fognak az tuti.....

Phoenix

Nem vontam le semmiféle következtetést...azt a légitársaságok már rég levonták
sf-laugh.gif
.

De ha akarod...:

"Érdekes" konstrukció, meg hú de faja állapot szerinti üzemeltetés..... Egyáltalán , hogy lehet vmit megtervezni, úgy, hogy két nem mozgó alkatrész kidörzsölje egymást..... Kb 11 évig meg se nézte senki.

.....van 5 betegeskedő igáslovunk...meg itt van egy faxa táltosparipa...csak nekem ez inkább "fekete-ló" nak tűnik.... Bár, ha a bolgároknak, meg az afrikaiaknak jó nekünk is az lehet.

Gyönyörű érvek egy szakértőtől, gratula....

ksspsta said
Phoenix

Nem vontam le semmiféle következtetést...azt a légitársaságok már rég levonták
sf-laugh.gif
.
Ennek ellenére számos légitársaság (több amerikai is) üzemelteti mai napig a típust utas- és teherszállító, valamint légi tűzoltó feladatokra...