Azért nem nagy pofon a németeknek, hogy az RM velünk indul a Lynxszel a szlovák tenderen és nem Berlinnel??
Én egy kicsit másként látom. És próbálom valahogy majd átadni ezt a különbséget. Te melyiknek örülnél jobban? Ha te neveled a gyerekeidet vagy ha van egy feleséged/férjed, akivel együtt nevelitek?
1, Volt egy cseh tender, ahol elsőként nyírták ki a Németország által rendszeresített Pumát. Berlin nem tud ezen változtatni, a világ legjobb IFV-je az a gép, de az ára és a megbízhatósági mutatói miatt minden külföldi országban elvérzik.
Ezen kívül figyelembe kell venni a dolgok alakulásánál, hogy a négyből három visegrádi ország új harcjármű típust keresett. (A lengyelek azért nem, mert nekik saját lesz.)
2, Magyarország meglepetésre elsőként döntött és leszerződtünk
első NATO tagállamként (meg amúgy is elsőként) a fegyver rendszerbe állítására. Ha ott ugyan ezek a fórumozók úgy értékelték, hogy a politika német elkötelezettsége döntő mértékben szerepet játszott, akkor miért gondoljuk azt, hogy egy jó szlovák vagy cseh szereplés nekik nem jönne jól?
Annyi történt, hogy egy lépéssel hátrébb kerültek, mondjam azt, a színfalak mögé Berlin emberei és az előtérben Közép-Európa és főleg azok kis államai sikerei kerültek. Félre ne értsen senki engem! Nem azt mondom, hogy ez pusztán PR. Ez ugyan úgy magyar, tót és cseh nemzeti érdek, hogy a mi országainkban épüljön ki egy termelői hálózat, mellette német érdek, hogy az ő cégei, az ő technológiájuk telepedjen meg
és jusson új piachoz a további rendszeresítőkkel. NémetHonnak nem az az érdeke, hogy orosz haditechnikáról vakarjuk le a rozsdát vagy esetleg a vákuumba bemenjen az amerikai-spanyol vagy bármelyik másik rivális.
3, Kétségtelen, hogy mi kerültünk -hirtelen- a reflektor fénybe. De nem hiszek abban, hogy a háttérből eltűnt volna Berlin. Úgy gondolom, hogy más egy légkör, egy aura, mikor a V4-ek egymás között beszélnek, kis államként, hasonló gondokkal és más az, mikor egy német kancellár be megy közéjük.
Amivel kezdtem. Egy gyereknek két szülője van, vagy egy? Mert ha két szülő neveli, akkor el tud menni a szülőértekezletre csak az egyik, de senki ne gondolja azt, hogy az apa rossz szülő, mert névleg nincs ott. Az új német kormánynak van bőven feladat, ahol reprezentálhatja, hogy ki a kancellár. Nem hiszem, hogy szüksége lenne még erre is, hogy az ő aláírása és az ő neve szerepeljen egy újabb papíron.
Mert a pályázat beadása csak egy fajsúlytalan papír. A lényeg a tartalom, ami mögötte van. Az, hogy olcsóbbá tenné a Lynx előállítását, ha földrajzilag egymáshoz közel álló államok szerveznék meg az alap termelési struktúrát. (De ne egy picire háruljon, hanem elosszuk a terheket!) Ne egy Angliával akarjuk rögtön az elején partnerek lenni! Jóval hosszabb és macerásabb onnan cserealkatrészt vagy új tételt rendelni. Van három ország, akinek a katonai igényei nagyjából egyformák.
Ezért nem gondolom, hogy sértő lenne Berlin számára, hogy mi adtuk be a pályázatot és
a magyar politika szerepet vállal a termék sikerében. Ez nem zárja ki, hogy a németek belépjenek bármilyen formában, ha az RM úgy ítéli meg. Egyszerűen hátrányból indulna, ha a pályázó ország úgy kínálná, hogy közben eszébe sincs rendszeresíteni.
Ezen kívül a pozsonyi döntéshozókat nem lehetne hülyére venni. Hiába a kancellár küldi el rózsaolajjal illatosítva a borítékot, tökéletesen tudja mindenki, hol van a gyártási központ. Ez így egy letisztultabb kommunikáció, mindenki tudja a politikában, hogy
egy német cégről van szó és azt, hogy
egy magyar érdek is a sikere.
Hátránya, hogy az átlag polgárokat az újságok címoldalán lehet borzolni, hogy "magyaroktól fogunk függeni", meg "megaláztatás lesz Berlinnek, ha Budapesttől veszünk egy német terméket". Amúgy meg ha egy cseh vagy szlovák politikusnak fóbiái vannak, akkor
hagyja el azt az országot! Mert Csehország is tele van német céggel és Szlovákia is szembe kell nézzen nem kevés magyarral. Ha zavarja őket, jobb, ha ők mennek el.
De szerintem ugyan ezek a politikusok telepítették az érintett három országot tele német multikkal. És a tót politikusok sem költöztek el eddig. Hanem a közös NATO nehéz dandár mellett döntöttek. A gyakorlati politikában ez másként látszik, szerintem, mint ahogy mi itt előadjuk vagy jelenleg néhány szlovák újság.
Én így látom.