Ezek a pakisztáni
csomag elemei.
Jelzem, hogy ők 15 gépre + 10.000 (!) Hellfire-re +képzés +logisztika csomagra kaptak 952M USD-s csomagárat.

Ezekkel az USA nem nagyon tudott mit kezdeni egy ideje - le voltak tárolva. Ezek elhozását magam is szorgalmaztam. De ez így egy túlárazott valaminek tűnik.
Ugyanakkor ezt a "mit adtatok miért kalkulációt" még várjuk ki!
Te még azt mondtad korábban, hogy a Mig-ekért kaptok 900M USD-t. Most már a KUB-ok is benne vannak a csomagban. Hogy mennyi azt nem tudjuk.
Erre mondtam én, hogy ha MINDENÉRT IS (S-300, IFV, harckocsi, Mig, Mi-17, KUB) kaptok ennyi pénzt akkor megköszönhetitek. A többi tételről bősz hallgatás van.
Jelzem, Nad azt is saját erényének tünteti fel, hogy a 1-1,5 évet késő F-16-osok kompenzációja is beleszámolódott a most kapott csomagba, pedig itt ugye kötbért is kellett volna kapnotok. Tehát erről a kötbérről is lemondtatok a harci helis csomagért.
Hogy ez mennyit jelent? Itthon gyakran alkalmazzák a szerződéses összeg 0,5-1%-át / NAP! Ugyebár a csomagotok 1,6Mrd USD volt. Legyünk jóindulatúak, és vegyük a havi 1%-át. Az minimum a teljes szerződés 12%-ának kellene lennie. Az barátok között is 256M USD-s kötbért jelent.
Ezért cserébe annyit említ a miniszter, hogy nektek ajánlották fel először ezt a tucat AH-1Z-t. Hááát nem tudom...
Az meg, hogy a magyar Mig-29-esekkel példálózott Nad, az erős csúsztatás (mint a nálunk képzik az ukrán katonás kijelentése). Ugyebár a mi több mint 10 éve rohadó gépeinket tényleg csak alkatrész és anyag árban lehet értékesíteni. Megjegyzem, biztos vagyok benne, hogy ti is el akartátok vinni, csak sokalltátok, mivel honnan tudná Nad, hogy nekünk volt ilyen törekvésünk (ráadásul ilyen pontos árral említi!).
Amikor megpróbáltuk, akkor még közelében sem volt az Ukrán konfliktus. A Mig-29-es meg nagyon nem kapós már.
Nálatok a gépek elvileg még aktív szolgálatban vannak, még ha vannak is hiányosságaik.
Ettől függetlenül különben nem vagyok benne biztos, hogy a mi gépeink még jelenleg is ott és olyan állapotban vannak, mint 2022 januárjában.
Hogy magára az üzletre visszatérjek. Én magam is becseréltem volna a szarjainkat a paki AH-1Z-kre.
De az, hogy beletoltátok a szarokat, meg még 340M USD, meg még egy igen komoly 200M-t meghaladó értékű kötbérről is lemondtatok, gyengébb csomagban, mint a pakiknak, és még hálásnak is kell lennetek? Ilyen feltételekkel már inkább szar üzletnek tűnik.