Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 301
113
A Kub-okat is átadták már az összeset?
Még ném, azokból nem ment semmi, de volt nemrég hír, hogy az ukránok erdeklodnek a szlovák Kub-ok és a még megmaradt Igla-k után.

Nem véletlenül kellettek a Patriotok - csak ugye azokat elvitték/elviszik.
A Patriotok nincsenek keleten telepítve, és soha nem is voltak, oda a Kubok mentek (és még keletebre az S300 :cool: ).
Két Patriot uteg van Sliačon és egy Kuchyňán. A viszahívot negyedik is Sliačon volt (szoval a viszahívása igazából a terulet befedését illetoen nem oszt nem szoroz).
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 511
113
CLEARLY AND FACTUALLY TO MIG-29 FIGHTERS...

Let's look a little bit into the past before certain individuals start throwing themselves about the ground:

  • Thanks to the superior relations between SMER and Russia, we, and therefore you, the citizens of the Slovak Republic, have been paying 50 million euros a year to maintain the airworthiness of the MiG-29 fighters. The servicing has been done through R. Fico's close friend M. Výboh, who is currently hiding abroad.
  • As a result, 3 to 5 MiG-29 fighters were airworthy, but on average every 43 minutes of flight they reported a malfunction. This means that every 43 minutes not only pilots but also people and infrastructure were threatened.
  • ️The previous government decided not to train pilots for the MiGs anymore, so if we didn't ground them, there would be no one to fly them anyway.
  • ️In addition, Russian "technicians" were involved in servicing the fighters, and I want to underline the word technicians in quotes.
  • ️It is unrealistic to continue to maintain MiG-29 fighters because of the fact that we would have to buy all the spare parts from Russia...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 301
113

Naď nagy puskavásárlásba kezdett, a választások előtt szeretné lebonyolítani.

https://e.dennikn.sk/3258728/nad-ro...ili-aj-slovenskeho-zbrojara-kuracinu/?ref=tit

A védelmi minisztérium felosztotta a vásárlást, és kisebb részt az amerikai kormányalapból tervez fedezni. A feltétel az, hogy ebben a csomagban amerikai puskák lesznek.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter elindította egyik utolsó nagy pályázatát, amelyet még az előrehozott választások előtt le akar zárni. Ez körülbelül 25 000 gépkarabély vásárlása. Várható értéküket több tízmillió euróban számolják.

Le kellene cserélniük az ismert csehszlovák 58-as modellű géppisztolyokat, amelyekkel Szlovákiában talán minden alapszolgálati katona lőtt. "Információkéréseket küldtünk azoknak a cégeknek, amelyek az elmúlt két évben gépkarabélyt adtak nekünk” – erősítette meg Martina Kovaľ-Kakaščíková, a minisztérium szóvivője.

A védelmi minisztérium felosztotta a vásárlást, és kisebb részt az amerikai kormányalapból tervez fedezni. A feltétel az, hogy ebben a csomagban amerikai puskák lesznek.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter elindította egyik utolsó nagy pályázatát, amelyet még az előrehozott választások előtt le akar zárni. Ez körülbelül 25 000 gépkarabély vásárlása. Várható értéküket több tízmillió euróban számolják.
...

A Colt CZ csoportot tartják Naď pályázatának kedvencének. A cseh Česká zbrojovka Uherský Brod gyártó alkotja, amely két éve a világhírű Colt márka amerikai-kanadai kézifegyvergyártóit is integrálta.

A minisztérium további öt kérelmezőt keresett meg, köztük a szlovák Grand Powert, amelyet Jaroslav Kuracina üzletember támogat.
Mely gyártókat keresték meg

Česká zbrojovka Uherský Brod
Colt (USA/Kanada)
Beretta (Olaszország)
Heckler & Koch (Németország)
FN Herstal (Belgium)
Glock (az osztrák gyártó szlovákiai leányvállalata)
Grand Power (Szlovákia)

..
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 301
113
13 Mig-29 és két uteg Kub-ért cserébe kap Szlovákia USA-tol 700M euró értékú hadianyagot (valszeg légvédelmi rendszert) és további 200M eurót EU-tól.
Osszesítés: https://dennikn.sk/3286223/ako-sa-z...v-za-migy-otazky-a-odpovede-k-migom/?ref=mwat

Szlovákia nem tizenegy MiG-t tud biztosítani Ukrajnának, hanem egészen tizenhármat. Nem lesznek országgyűlési képviselők a parlament rendes ülésén, akik döntenek a vadászgépek biztosításáról, csak a kormánynon kell szavazni. Jaroslav Naď védelmi miniszter pedig a 150 millió euró helyett hirtelen akár 900 milliós összegről beszél.

Miért és hogyan történtek ezek a változások?

Frissítettük a február 16-i cikket, amelyben a szlovák MiG-29-es vadászgépekkel kapcsolatos kérdések és válaszok összefoglalóját kínáltuk.

Honnan jött a tizenhárom mig?
Egészen a közelmúltig tizenegy vadászgépet használt a szlovák hadsereg, de Jaroslav védelmi miniszter szerint akár tizenhárom gépünk is Ukrajnába kerülhet ezen a héten.

A szóban forgó katonai szállítmány konkrétan tíz modernizált és (elméletileg) repülésre alkalmas MiG-ből és három nem modernizált és hosszú ideig használaton kívüli MiG-ből állna.

Az 1990-es évek végén a hadsereg 24 ilyen típusú vadászgéppel rendelkezett. Kettőt veszített 2002 novemberében egy éjszakai repülés közben, Spišské Tomášovce közelében, amelyben Marián Katuška pilóta meghalt.

Később, a második Dzurinda-kormány idején tizenkét MiG repült Oroszországba részleges korszerűsítésre, amelyet az állam finanszírozott az orosz adósság úgynevezett feloldásával. A légierő 2008 februárjában vette át őket újra, és a következő években már csak ezeket a modernizált darabokat használta – mégpedig tíz együléses és két kétüléses MiG-t.

A katonák egy másik gépet veszítettek el 2019 szeptemberében egy Nyitra melletti baleset után. Üzemanyaghiány miatt a pilóta Ján Kurtík kénytelen volt lakatlan területre irányítani a vadászgépet, és katapultált. Azóta a hadsereg tizenegy MiG-t üzemeltetett, és ez igaz volt a tavaly szeptemberi végső földreszállásukig.

Ezen kívül több, az eredeti tételből származó, modernizáláson nem esett használaton kívüli MiG-29-es is volt a hangárokban. És pontosan három ilyen géppel akar most csatlakozni az ukrajnai katonai segélyhez. Csak pótalkatrészek forrásaként alkalmasak.

Összegzés: Heger kormánya három MiG-vel végezhetné ki az ukránokat, amelyekkel 2008 óta nem repültek, és tíz MiG-vel, amelyeket alig néhány hónapja alapítottak.

És miért nem mind a tizenegy?

Az egyik modernizált darabot, konkrétan a MiG-29-est a kétüléses változatban a minisztérium tervei szerint a pöstyéni Hadtörténeti Múzeumnak dedikálja. Naď szerint ilyen kötelezettség a törvényből következik – amikor a fegyveres erők leállítanak valamilyen fegyverrendszert, egy darabot a múzeumnak kell adományozniuk.

Így néznek ki az eredeti, nem modernizált szlovák migák, amelyek egy része a Hadtörténeti Múzeum helyiségeiben van kiállítva.

Miért nem dönt a parlament?
Amikor február közepén a koalíciós képviselők - a honvédelmi miniszter külföldi útja miatt - megakadályozták a rendkívüli találkozót a migókkal kapcsolatban, Naď bejelentette, hogy a Nemzeti Tanács mindenképpen tárgyalni fog ebben a témában. "A MiG-ek Ukrajnának történő adományozásának lehetőségéről nem születik döntés anélkül, hogy a Nemzeti Tanács megtárgyalná" - mondta.

Akkor néhány kollégájával rögtönzött megoldást javasolt: a képviselők fogadjanak el valamilyen határozatot, és ezzel a mandátummal a delegált kormány utólag dönt róluk.

Aztán bonyolulttá vált a dolog. Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič a miga miatt kezdett alkotmánymódosítást kérni, amit Naď körüli politikusok egy része Matovič bosszújaként értelmezett a demokratákhoz való távozásuk miatt. Végül a Nemzeti Tanács elnöke és a Kormánypárti Egy család vagyunk Boris Kollár kormánypárti képviselő is elutasította a variánst az országgyűlési határozattal.

„A parlament elfogad törvényeket, de nem gyakorolja a hatalmat. A parlament nem adhatja át senkinek a fegyverrendszereinket határozatok elfogadásával. Ezt csak a kormánynak és a miniszternek kell megtennie” – mondta a héten Kollár.

A jelenlegi forgatókönyv tehát az, hogy a migókról csak a delegált kormány dönt. Naď azt állítja, hogy van egy jogi elemzésük, amely cáfolja az Eduard Heger által kinevezett kormány ilyen eljárását, de még nem mutatták be a nyilvánosságnak.

És mi lesz az ígéretével, hogy a Nemzeti Tanács tárgyalni fog a migókról?

A miniszter azt állítja, hogy ezt teljesítette azzal, hogy a védelmi és biztonsági bizottság kedd esti zárt ülésére eljött a vadászgépekről tárgyalni.

„Megígértem, hogy a migókat a Nemzeti Tanács ülésén tárgyalják, és ez meg is történt. Nem ígértem meg, hogy ennek feltétlenül meg kell történnie a plenáris ülésen” – mondja Naď, hozzátéve, hogy a formátum kiválasztása a képviselőkön múlik.

Kedd este Naď szerint bármelyik parlamenti képviselő eljöhetett a katonai és biztonsági bizottság ülésére, hogy megkapja a szükséges információkat. Sokan nem használták. "Természetesen a Smer és a Köztársaság legnagyobb kiabálói nem jöttek el, mert a bizottság zárt üléséről nem tudnának videókat készíteni a Facebookra" - tette hozzá.

Miért beszélnek 900 milliós összegről?
Amikor a héten a védelmi miniszter bejelentette, hogy Szlovákia akár 900 millió eurót is kaphat a migákért, azt a benyomást keltette, hogy a "házszámok" csak oldalról lőnek.

Még tavaly azt állította, hogy a modernizált MiG-ek könyvelési értéke 300 millió. Ma 400 milliós könyv szerinti értékről beszél.

A modernizált MiG-ek mellett immár három nem modernizált MiG-t is tartalmaz, valamint a KUB légvédelmi rendszerének két akkumulátorát is, amelyeket a miniszter a vadászgépekkel akar "csomagolni".

A szovjet KUB eredete egy kisebb hatótávolságú rendszer, mint a Szlovákia tavaly Ukrajnába küldött S-300-as rendszer. Úgy tervezték, hogy megvédje a csatatéren lévő konkrét stratégiai objektumokat vagy egységeket.
A múlt hónapban Naď azt mondta, hogy Szlovákia 150 milliót kaphat kárpótlásul. És hirtelen azt mondja, hogy ennek az összegnek akár hatszorosa is van terítéken, azaz 900 millió. A bizottság keddi ülése után Naď elmagyarázta, hogyan jutott ehhez az emeléshez.

Szerinte Szlovákia megközelítőleg 200 millió eurós közvetlen pénzügyi kompenzációt kaphat az Európai Uniótól. A fennmaradó 700 millió az USA anyagi segélye lenne.

A miniszter egyelőre csak minimális tájékoztatást adott erről a második részről – azzal az indoklással, hogy a részletekhez az amerikaiak jóváhagyása szükséges. Csupán annyit közölt, hogy az Egyesült Államok a MiG-ekért cserébe olyan fegyverrendszert biztosít a szlovák fegyveres erőknek, amelyekkel még nincs.

Nem árulta el, hogy milyen típusú fegyverekről van szó. Azt pedig nem tudni, hogy az amerikaiak ingyen adakoznának-e, vagy ehhez Szlovákiától kellene-e némi pótlék (ez azt jelenti, hogy 700 millió csak amerikai fegyvervásárlásra lenne kedvezmény). Naď szerint azonban szinte minden politikus, akinek titkos módban mesélhetett erről az ajánlatról, felismerte annak előnyeit.

"Ha olyan gépekre kapunk 900 milliót, amelyeknek könyvelési értéke van, vagyis nem valós, hanem csak 400 milliós számviteli érték, akkor az ellenzéki képviselők egy része is felismerte, hogy ez nagyon előnyös" - mondta Naď.

Ebben támogatta Milan Krajniak munkaügyi miniszter is a Család vagyunk. "Előnyösnek tartom a Naď miniszter által rendelkezésünkre bocsátott kompenzációt" - mondta szerdán a kormányülés után.

Naď azt állítja, hogy színvonalon felüli kapcsolatai vannak Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, aki 2022 márciusában meglátogatta őt Szlovákiában.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 301
113
folytatás ...

Szlovákia lenne az első, aki harcosokat küldene?
Nem. Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön bejelentette, hogy országa tíz MiG-29-es vadászgépet küld Ukrajnába, ebből négyet a következő napokban. Nem hivatalosan azt mondják, hogy Lengyelország már csendben adományozott néhány repülőgépet, de hivatalosan alkatrészek formájában.

Naí hetek óta azt állítja, hogy négy ország már adományozott vadászgépeket vagy más típusú harci repülőgépeket Ukrajnának. Kormányaik ezt a lépést nem közölték nyilvánosan.

Naďot a Progresszív Szlovákia képviselője és Tomáš Valášek volt NATO-nagykövet is támogatta. Nyilvánosan elérhető forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy Észak-Macedónia valószínűleg már tavaly négy Szu-25-ös repülőgépet küldött Ukrajnába, amelyeket földi célpontok elleni harcra terveztek.

Az amerikai F-16-os vadászgépek flottáján kívül a lengyel légierő eredetileg szovjet MiG-29-es vadászgépeket is üzemeltet.

Miért hagyta abba Szlovákia a miga használatát?
A Smer és az SNS politikusai úgy döntöttek, hogy véget érnek az orosz MiG-ek a szlovák hadseregben. 2018 decemberében Peter Pellegrini kormánya Andrej Danko jelöltjei javaslata alapján megrendelte az amerikai F-16-os vadászrepülőgépek modern változatát. A MiG-eknek csak addig kellett volna repülniük, amíg az amerikai Lockheed cég meg nem gyártotta ezeket a gépeket, ami eredetileg 2023 közepéig készült volna.

Tavaly az USA bejelentette Szlovákiának, hogy a chiphiány és az ellátási láncokat megszakító járvány miatt egy évvel elhalasztják a szállítási határidőt. Naď miniszter azóta is azzal vádolja elődeit, hogy az általuk megkötött szerződésben nem szerepelt semmilyen szerződéses kötbér, így az amerikaiak nem kénytelenek fizetni a késésért.

Az Ukrajna elleni orosz támadás után Heger kormánya úgy döntött, hogy mi már nem repülünk MiG-ekkel. Ennek oka az volt, hogy Szlovákia orosz állami cégektől vásárolt alkatrészeket, valamint az is, hogy a szliácsi repülőtéren orosz műszakiak biztosították a működésüket. "Tisztában vagyunk vele, hogy nemcsak az orosz technikusok jelenléte, hanem az orosz technológiától való függés is elfogadhatatlan" - mondta Naď tavaly márciusban.

A hadsereg hivatalosan 2022. szeptember 1-jén szerelte le ezeket a gépeket. Azóta a szomszédos országok vadászszázadai segítik a szlovák légtér őrzését: Csehország, Lengyelország, amelyhez hamarosan Magyarországnak is csatlakoznia kell.

A védelmi minisztérium szerint Szlovákia nem fizet ezért a segítségért - csak szlovák terület feletti éles kilövés esetén fizet üzemanyagot a szövetségeseknek. Eddig hozzávetőlegesen évi 50 millióba került a MiG-ek üzemeltetése, amelynek nagy részét orosz állami cégek szedték be.

Az utolsó MiG-29-es vadászpilótát 2008-ban képezte ki a hadsereg.

Szlovákia újra használhatná a migeket?
Ez szinte lehetetlen: a hadseregnek nincs elég alkatrésze, és az Ukrajna elleni támadás óta Sliácsnál már nem is vannak orosz technikusok, akik biztosították a működésüket. Elméletileg a hadsereg egyedül is működtethetné őket, de mint a Pravda rámutatott, senkinek sem szabad "bélyegeznie" egy ilyen szolgáltatást, így az ellentétes lenne az előírásokkal.

Ráadásul Szlovákiának nincs is elég pilótája. Egy évvel ezelőtt az N újság rámutatott, hogy csak az utolsó hat pilóta repült MiG-29-es repülőgéppel.

Mivel egyértelmű volt, hogy az orosz gépek véget érnek, a hadsereg már nem képez pilótákat nekik - az utolsó új MiG vadászgépet 2008-ban képezték ki. A pilóták száma fokozatosan csökkent az életkor miatt (tavaly 43 év volt az átlagéletkoruk), vagy azért, mert már nem tudtak vadászrepülőgépet üzemeltetni rendkívül szigorú egészségügyi és mentális feltételek mellett.

Milyen állapotban vannak a vadászgépeink?
A szlovák migák magas meghibásodási arányukról ismertek. A honvédelmi miniszter elmondása szerint átlagosan a repülés 43 percében jeleztek műszereik hibát.

Földelés után egy ideig gyakorlatra repültek, jelenleg több mint három hónapja lekapcsolták és lepedővel letakarják őket a szliácsi repülőtér hangárjaiban. Minél tovább vannak így leállítva, annál bonyolultabb lesz újra repülni velük.

A Denník N védelmi minisztériumi forrásai szerint azonban legalább két-három gép alkalmas a repülésre, és egy kisebb-nagyobb szerviz után a megmaradt daraboknak is ezt kell tudniuk.

Mire használhatná Ukrajna a szlovák migeket?
Klasszikus légi csaták nem zajlanak Ukrajna felett. Naď miniszter szerint az ukránok szlovák MiG-ekkel lőhetnek le rakétákat, amelyekkel Oroszország pusztítja Ukrajna területét.

Az ukrán pilóták MiG-29-es vadászgépekkel lőtték le a föld-levegő rakétákat, például a Ch-101-et, amellyel az oroszok támadják meg az ukrán erőműveket.

Az ukránok MiG-eket is használnak amerikai AGM-88 HARM radarellenes rakéták indítására. A vadászgép feladata, hogy gyorsan és magasan repüljön és rakétát indítson az ellenséges radar felé, miközben a rakéta magától megtalálja ezt a célpontot.

A migaink az ukránok számára is értékes alkatrészforrások lehetnek. "Néhányszor repülni tudtak, másokkal úgymond kannibalizálhattak. Ez azt jelenti, hogy az egyik migó alkatrészeit egy másik migóban is felhasználhatják” – mondta egy szlovák kormányhoz közel álló forrás.

Az ukrán és szlovák mig ugyanaz?
Nem teljesen. Az egykori Szovjetunió olyan exportváltozatot biztosított szövetségeseinek, amely általában valamivel kisebb volt, mint az általa otthoni használatra tartott változat.

A migu szlovák változata 9.12 A jelzéssel rendelkezik, az ukránok a Szovjetunió egyik utódállamaként valamivel erősebb, 9.13-as verzióval rendelkeznek, ami jobb radarral és nagyobb hatótávolsággal rendelkezik.

Ez azonban nem akadályozhatja meg, hogy az ukrán pilóták viszonylag rövid időn belül irányíthassanak szlovák gépeket. Ehhez határozottan kevesebb időre lenne szükségük, mint amennyi egy nyugati gyártású vadászgép átképzéséhez szükséges.

A Pravda napilap forrásai szerint az ukrán pilótáknak meg kell szokniuk bizonyos különbségeket. A szlovák MiG-ek NATO szabvány szerinti eszközökkel rendelkeznek, vagyis például a magasságmérőik lábban, míg az ukrán magasságmérőik méterben jelzik a magasságot. A pótalkatrészek esetében még egyszerűbb a helyzet: a Pravda szerint az alkatrészek megközelítőleg 90 százaléka azonos az ukrán és szlovák MiG-eknél.

Az ukránoknak a MiG-29-es repülőgépből valamivel erősebb változatuk van.

Más is vásárolhat mig-et?
Naď szerint a védelmi minisztérium több kereskedő érdeklődését is regisztrálta, akiket azzal gyanúsítottak, hogy végül MiG-eket adtak el Oroszországnak. "Már több ajánlatot is kaptunk ilyen álcégektől" - mondta a miniszter.

A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem reális arra számítani, hogy Oroszországon vagy Ukrajnán kívül is találnának újabb érdeklődőket. Hosszú évek óta nem gyártanak MiG-29 vadászgépeket. Oroszország szintén előnyben részesítette a konkurens Szuhoj gyár repülőgépeit a vadászrepülőgépek számára.

Magyarország például húsz éve leszerelte a MiG-29-es vadászgépeket, és eddig senkinek sem sikerült eladnia. Ugyancsak hiányzott Oroszország beleegyezése, amelynek minden ilyen reexportot jóvá kellene hagynia.

A szlovák kormány azonban valószínűleg még az orosz agresszióra való tekintettel sem foglalkozik Oroszország álláspontjával, hiszen tavaly az eredetileg orosz S-300-as rendszer adományozásakor sem foglalkozott ezzel.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 435
113
Miért beszélnek 900 milliós összegről?
Nem lehetséges, hogy azért, mert eddig semmit nem kaptatok az átadott fegyverekért?
Ugye odaadtátok az S-300-akat. Most mennének a Mig-29-eseke, és a KUB-ok. Ezen felül volt róla szó, hogy a 30-30 T-72-es, és BMP is átadásra kerülne. Meg ugye a Danák is már elmentek.
Összességében nagyjából ez lefedni látszik a 900M USD-t.
Más kérdés, hogy ennyiből nem tudjátok pótolni ezeket. Csak a légvédelmi rendszer el fogja vinni az egészet!
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Nem lehetséges, hogy azért, mert eddig semmit nem kaptatok az átadott fegyverekért?
Ugye odaadtátok az S-300-akat. Most mennének a Mig-29-eseke, és a KUB-ok. Ezen felül volt róla szó, hogy a 30-30 T-72-es, és BMP is átadásra kerülne. Meg ugye a Danák is már elmentek.
Összességében nagyjából ez lefedni látszik a 900M USD-t.
Más kérdés, hogy ennyiből nem tudjátok pótolni ezeket. Csak a légvédelmi rendszer el fogja vinni az egészet!
Meg lőszert is adtak.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 301
113
Nem lehetséges, hogy azért, mert eddig semmit nem kaptatok az átadott fegyverekért?
Ugye odaadtátok az S-300-akat. Most mennének a Mig-29-eseke, és a KUB-ok. Ezen felül volt róla szó, hogy a 30-30 T-72-es, és BMP is átadásra kerülne. Meg ugye a Danák is már elmentek.
Összességében nagyjából ez lefedni látszik a 900M USD-t.
Más kérdés, hogy ennyiből nem tudjátok pótolni ezeket. Csak a légvédelmi rendszer el fogja vinni az egészet!
De igen, kaptunk. Egyrést az EU átfizeti az átadot technikák, másrészt pedig már ez elot kaptunk USA-tol 200M USD, amibol amerikai technikát vásárolhatunk (ennek egy része kézifegyverekre lesz felhasználva).

A Migeket pótolni nem kell, hiszen az F-16-osokat már gyátják és ki is voltak fizetve.

Legvalószinubb, hogy ez a cca 700M eurós ajánlat légvédelmi rendszer lesz. Ezt a feltételeést arra épitem, hogy a kiszivárgot információ alapján 1.- új gyártású rendszerrol van szó; 2.- olyan képességról, amivel a szlovák hadsereg nem rendelkez, 3.- az ajánlat eredeti értéke kb egy milliárd lenne, de valami le van szállítva.
Mivel leginkább drónok és légvédelem kellene es lenne olyan képesség, ami hiányzik (bár akad aki a fórumokon harci helikopterekról fantáziázik), szerintem a legvalószinúbb opció a légvédelem és radarok képezik azt a részt, ami le van számítva, mivel Szlovákia már rendelt radarokat Izraelbol.

Én személyes tippem az, hogy Raytheon által gyártot David´s Sling rendszer eshet szóba, mivel az kompatibilis a megrendelt radarokkal és politikailag is nagy dobás lenne (ami a az amerikaiak érdeke is a hadászati szempontok mellet), hiszen a legelvetemultebbek se szólhatnak semmit ez ellen.


Danák Csehországból mentek és a T-72 még megoldásra várnak. Viszont ment még hét helikopter (azokért még személyszerin kiselejtezet Black Hawkokat várok, hasonlóképpen, mint ahogyan a csehek kaptak - ugyanis pont anyi még hiányzik).
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
De igen, kaptunk. Egyrést az EU átfizeti az átadot technikák, másrészt pedig már ez elot kaptunk USA-tol 200M USD, amibol amerikai technikát vásárolhatunk (ennek egy része kézifegyverekre lesz felhasználva).

A Migeket pótolni nem kell, hiszen az F-16-osokat már gyátják és ki is voltak fizetve.

Legvalószinubb, hogy ez a cca 700M eurós ajánlat légvédelmi rendszer lesz. Ezt a feltételeést arra épitem, hogy a kiszivárgot információ alapján 1.- új gyártású rendszerrol van szó; 2.- olyan képességról, amivel a szlovák hadsereg nem rendelkez, 3.- az ajánlat eredeti értéke kb egy milliárd lenne, de valami le van szállítva.
Mivel leginkább drónok és légvédelem kellene es lenne olyan képesség, ami hiányzik (bár akad aki a fórumokon harci helikopterekról fantáziázik), szerintem a legvalószinúbb opció a légvédelem és radarok képezik azt a részt, ami le van számítva, mivel Szlovákia már rendelt radarokat Izraelbol.

Én személyes tippem az, hogy Raytheon által gyártot David´s Sling rendszer eshet szóba, mivel az kompatibilis a megrendelt radarokkal és politikailag is nagy dobás lenne (ami a az amerikaiak érdeke is a hadászati szempontok mellet), hiszen a legelvetemultebbek se szólhatnak semmit ez ellen.


Danák Csehországból mentek és a T-72 még megoldásra várnak. Viszont ment még hét helikopter (azokért még személyszerin kiselejtezet Black Hawkokat várok, hasonlóképpen, mint ahogyan a csehek kaptak - ugyanis pont anyi még hiányzik).

De Zuzana-kat kaptak az ukránok Szlovákiából? (Csak nem tudom, hogy azt ki fizette):


Ukrajna január közepén vette át a nyolcadik, szlovák gyártmányú Zuzana 2 harci járművet. Ez volt az utolsó azok közül, amelyeket Szlovákia a Konštrukta-Defence állami tulajdonú részvénytársaságon keresztül adásvételi szerződés keretében Ukrajnának szállított.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 301
113
De Zuzana-kat kaptak az ukránok Szlovákiából? (Csak nem tudom, hogy azt ki fizette):


Ukrajna január közepén vette át a nyolcadik, szlovák gyártmányú Zuzana 2 harci járművet. Ez volt az utolsó azok közül, amelyeket Szlovákia a Konštrukta-Defence állami tulajdonú részvénytársaságon keresztül adásvételi szerződés keretében Ukrajnának szállított.
Nem ingyen kapták, vásárolták kozvetlenul a gyártótól. A szlovák állam csupán hagyta, hogy az ukrán megrendelés elonyt kapjon.
Az elso nyolc megrendelt tarackot valszeg maguk az ukránok fizették (legalább is nem volt szó, hogy más valaki átfizetné nekik), de a további rendelést (16 db) a norvégok, dánok és németek fizetik nekik - 92M euró.
https://www.trend.sk/spravy/slovensku-ma-vyrobit-pre-ukrajinu-16-hufnic-zuzana-2
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 435
113
De igen, kaptunk. Egyrést az EU átfizeti az átadot technikák, másrészt pedig már ez elot kaptunk USA-tol 200M USD, amibol amerikai technikát vásárolhatunk (ennek egy része kézifegyverekre lesz felhasználva).
Tehát nem történt még tényleges beszerzés. Azaz nyugodtan hozzá lehet csapni retorikailag a többihez.
Ugye a 30db BMP-ért kaptatok 15db Leo 2-est.
A Migeket pótolni nem kell, hiszen az F-16-osokat már gyátják és ki is voltak fizetve.
Nem! Hogy lennének még kifizetve, ha a kifizetés teljesítéshez van kötve. És a gépeket még nem szállították le.
Legvalószinubb, hogy ez a cca 700M eurós ajánlat légvédelmi rendszer lesz. Ezt a feltételeést arra épitem, hogy a kiszivárgot információ alapján 1.- új gyártású rendszerrol van szó; 2.- olyan képességról, amivel a szlovák hadsereg nem rendelkez, 3.- az ajánlat eredeti értéke kb egy milliárd lenne, de valami le van szállítva.
Mivel leginkább drónok és légvédelem kellene es lenne olyan képesség, ami hiányzik (bár akad aki a fórumokon harci helikopterekról fantáziázik), szerintem a legvalószinúbb opció a légvédelem és radarok képezik azt a részt, ami le van számítva, mivel Szlovákia már rendelt radarokat Izraelbol.

Én személyes tippem az, hogy Raytheon által gyártot David´s Sling rendszer eshet szóba, mivel az kompatibilis a megrendelt radarokkal és politikailag is nagy dobás lenne (ami a az amerikaiak érdeke is a hadászati szempontok mellet), hiszen a legelvetemultebbek se szólhatnak semmit ez ellen.
A 900-ból már talán de a 700-ból biztosan nem vesztek Amerikából komoly légvédelmi rendszert.
És akkor még mindig ott tartunk, hogy csak az S300-at pótoltátok. A most átadásra kerülő csapatlégvédelmet, nem.
És még valami: Akármennyire reménykedsz, az amerikaiak nem fogják arany árban beszámítani a szarjaitokat (ezzel nem alázni akarok, hanem tényleg szarokról van szó) . Ne gondoljuk, hogy a 13db Mig-29-esért majd adnak nektek 500M USD-t, mert nem fognak. Ők sem hülyék. Egy tisztességes árat fogtok kapni, de ennyi. És pont emiatt gyanús, hogy a 900M-ban minden benne van és lesz, amit át akartok adni. Igen, még a T-72-esek, meg a BMP-k is.
Ezeket jó, ha 5-600.000 USD-ért fogják nektek bevenni. A Mig-29-esekért, meg jó, ha darabonként 15-20M-t fogtok kapni.
Ne feledjük, hogy ez még így is piszok jó üzlet, de azért nem kell teljesen elszállni.

Szóval mindenképpen segíti ez a VSZ cuccol lecserélését, de így is rá fog menni a gatyátok.
Ha a NATO-s irányra rááltok, és ilyen tempóban adjátok le a régi cuccokat, akkor komoly tempóra lesz szükség a beszerzéseknél is. Aminek ugye pénzügyi vonzata is van.

Tehát akkor aminek még nincs váltása:
  • az összes S-300
  • 30db BMP (CV-90 lesz, de ugye még mindig nincs szerződés)
  • 30db T-72 (15db A4 lett, de ez ugye nem hosszú távú megoldás)
  • 2 üteg KUB (marad még 3, de nyilvánvalóan azokat is cserélni kell!)
  • 13db Mig-29
  • 4db Mi-17, +1 Mi-2
  • meg gondolom, hogy egy halom lőszer

Mit vettetek eddig helyette (részben, vagy teljesen rendezve):
  • 15db Leo 2A4
  • F-16-osok fognak érkezni (valamikor)

Kétségtelenül nem tűnik elegendőnek a Black Hawk flotta. A Mi-17 -et nem lehet 1:1 arányban cserélni vele...
A Mi-24-eseket meg ugye már rég kivonták.