Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
De igen, kaptunk. Egyrést az EU átfizeti az átadot technikák, másrészt pedig már ez elot kaptunk USA-tol 200M USD, amibol amerikai technikát vásárolhatunk (ennek egy része kézifegyverekre lesz felhasználva).

A Migeket pótolni nem kell, hiszen az F-16-osokat már gyátják és ki is voltak fizetve.

Vagyis kaptatok legalább 200M dolcsis kupont, amit még nem vásároltatok le, hiszen a puskák is még előttünk állnak erre az évre, lényegében semmiről nem tudunk, hogy beérkezett volna és a tót-palóc hadseregnek át lett volna adva a kezébe, és most a hadügyéretek beszél egy 700M amerikai kuponról, amit majd levásárolhattok.
Ez nekem pont úgy hangzik, mint amit Huszár mondott. Hogy eddig lószart nem kaptatok, csak kifelé lett szállítva fegyver az országból. Egészen pontosan Patriotot kaptatok, mert az SZ300-as után beérkezett, de nem lett az állam nevére átírva és azóta ment is ki az is Ukrajnába. Nem sokáig védett titeket a tulajdonjogilag is a ti neveteken lévő eszközök átadását követően.

Nekem úgy tűnik, hogy azért kellett a komplett lérakot, a komplett légiflottát, a forgószárnyasok és az IFV-k egy részét átadni, hogy ki tudjatok belőle fizetni durván egy fegyvernem átfegyverzését. Mondjuk lehet, hogy túlzok és 1M alatt nem fog kijönni egyik fegyvernem cseréje sem.

Ha így nézzük, akkor jó üzletet kötöttetek, hiszen kisebb GDP-ből indulva lefaragtatok egy szakágnyi gondot ócskavas kidobásával. Ha úgy nézzük, akkor mondjuk ha ezt a Sólymokra vetítjük, oda nem kaptatok semmi ellentételezést iparilag, ahogy a Vipereknek sem volt tudtommal, amit mi meg kaptunk a Gripen és az Airbus után is. Szóval ezt az előnyt meg az országotoknak önerőből kell majd pótolnia.

Nem mondom, hogy rosszul csinálta akár az egyik, akár a másik ország. A saját kalkulusából kihozta a maximumot. Én megvédtem az IFV választást is, ahogy itt is a döntéshozóitok abból főznek, ami épp rendelkezésükre áll. Én inkább a te optimizmusodat csodálom, hogy mindenért még egyszer ennyit fogtok kapni és nem ez az összes, a szlovák hadsereg készleteiből is átadott ágyúktól kezdve mindenért. (Mondjuk azokért az ágyúkért kár volt, mert NATO mintájú jó cuccok és azt a saját hadseregetek is használni tudta volna.)
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Nem! Hogy lennének még kifizetve, ha a kifizetés teljesítéshez van kötve. És a gépeket még nem szállították le.
Látom nem vásároltál még semmit az amerikaiaktól.
Már a legelején asztalra kell tenni az eloléget, majd mennek a fizetések elore meghatározot idorendben - fuggetlenul attól, hogy le van e szállítva a cucc.

Ezért maradtak végul az F-16-osok a kormányváltás után is, annak ellenére, hogy fontolgatták a rendelés torlését és Gripenek vásárlását. Mert már rengeteg pénz ki volt fizetve és abbol már egy vasat se látnánk visza - igy kotnek az amerikaiak szerzodéseket (nektek is a NASAMS és a rakétavásárlás is biztos így van).

30db T-72 (15db A4 lett, de ez ugye nem hosszú távú megoldás)
Nem, ezek nem mennek, amíg nincsen helyettuk pótlás, mert mindenképpen meg kell lennie legalább a 44 harckocsinak.

2 üteg KUB (marad még 3, de nyilvánvalóan azokat is cserélni kell!)
Végul nem két uteg megy, hanem csak két indító, alkatrészekkel, muhelyel és egy radarállomással. Viszont megy 52 db 3M9ME rakéta és 148 db 3M9M3E rakéta. Úgy látszik a rakéták voltak a lényeg, nem is anyira maguk az utegek.

4db Mi-17, +1 Mi-2
Még a belugytol is haptában kivontak két gépet, hogy meglegyen a hét darab.

meg gondolom, hogy egy halom lőszer
És uzemanyag. De mindezért az EU-nak is beadtuk a számlát.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
a szlovák hadsereg készleteiből is átadott ágyúktól kezdve mindenért. (Mondjuk azokért az ágyúkért kár volt, mert NATO mintájú jó cuccok és azt a saját hadseregetek is használni tudta volna.
Semmiféle ágyúkat nem adtunk át. Minden megvan. Csak elonyben volt részesítve az ukrán megrendelés, ezért az utolsó nyolc megrendelt darab majd csak késobb lesz leszállítva.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 403
113
Nem, ezek nem mennek, amíg nincsen helyettuk pótlás, mert mindenképpen meg kell lennie legalább a 44 harckocsinak.
Nem úgy néz ki.
Korábban sem volt meg a 44! :rolleyes:

Látom nem vásároltál még semmit az amerikaiaktól.
Már a legelején asztalra kell tenni az eloléget, majd mennek a fizetések elore meghatározot idorendben - fuggetlenul attól, hogy le van e szállítva a cucc.
Jah, abban az esetben, ha a szerződésnek megfelelően alakul minden. Csakhogy nem úgy történik.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Korábban sem volt meg a 44!
De megvolt a 30 T-72, ami a minimumnak a minimumja.
15 Leopardból (amik még be sem futottak), sehogyan se lehet zászlóalj.

Jah, abban az esetben, ha a szerződésnek megfelelően alakul minden. Csakhogy nem úgy történik.
Jah, csak abbol a szerzodésbol kifelejtették a szankciókat késés esetére.
Az elozo cyklusban (és azt megelozoben) úgy általába nagyon roszul kotottek szerzodéseket. Például pont most a Spartanok nem repulhetnek, mert kiderult, hogy nem volt megoldva a szerviszelésuk:
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/6...t-slovensko-totiz-nema-zazmluvneny-ich-servis
 
  • Vicces
Reactions: sisimoto

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 174
113
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and Vlad

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 403
113
De megvolt a 30 T-72, ami a minimumnak a minimumja.
15 Leopardból (amik még be sem futottak), sehogyan se lehet zászlóalj.
Elég komoly baj, ha azt gondolod, hogy az A4 lesz a végleges formájuk. Az is nyilvánvaló, hogy nem fognak 1 zl. alá menni. A Pappi interjújából lehet tudni, hogy
pillanatnyilag is aktívan vásárolják fel az A4-eseket a RM-nál. Tehát mind a csehek, mind a szlovákok intéznek valamit maguknak.
Arra akartam célozni, hogy oda fogják adni hamarabb is azokat a harckocsikat, ha a Pentagon, vagy a külügy rájuk szól.
A szlovák haderő esetén nem ez lenne a legnagyobb luk a rendszerben (mármint, hogy hiányzik a zászlóalj erejű harckocsi alegység).
Jah, csak abbol a szerzodésbol kifelejtették a szankciókat késés esetére.
Ezt erősen kétlem!
Hogy nem pakoltak a Spartanok szerződésébe sem rendes support csomagot, annak 2 oka lehet a pénztelenség, és a korrupció.
Alapvetően a lengyelek is szeretnek előszeretettel "csupasz" szerződéseket kötni. Majd persze hápognak, amikor kell a "majomnak a banán". Lásd még: a használt F-16-osok is valami nagyon minimál csomaggal lettek megvéve, ráadásul 5 éves időtartamra. Ez jó, mert a közvéleményt (akit nem érdekel, hogy a support milyen komoly része lehet a ) könnyebb megvezetni a jutányos vételi szerződéssel. Ha meg már ott vannak a betonon, akkor már könnyebb rájuk pénzt zsarolni.

Ha viszont tényleg igaz, hogy nem volt ilyen a szerződésben, akkor az még ostobább (korruptabb) vezetést feltételez, mint az a külső jelekből látszik...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 025
66 477
113
Elég komoly baj, ha azt gondolod, hogy az A4 lesz a végleges formájuk. Az is nyilvánvaló, hogy nem fognak 1 zl. alá menni. A Pappi interjújából lehet tudni, hogy
pillanatnyilag is aktívan vásárolják fel az A4-eseket a RM-nál. Tehát mind a csehek, mind a szlovákok intéznek valamit maguknak.
Arra akartam célozni, hogy oda fogják adni hamarabb is azokat a harckocsikat, ha a Pentagon, vagy a külügy rájuk szól.
A szlovák haderő esetén nem ez lenne a legnagyobb luk a rendszerben (mármint, hogy hiányzik a zászlóalj erejű harckocsi alegység).

Ezt erősen kétlem!
Hogy nem pakoltak a Spartanok szerződésébe sem rendes support csomagot, annak 2 oka lehet a pénztelenség, és a korrupció.
Alapvetően a lengyelek is szeretnek előszeretettel "csupasz" szerződéseket kötni. Majd persze hápognak, amikor kell a "majomnak a banán". Lásd még: a használt F-16-osok is valami nagyon minimál csomaggal lettek megvéve, ráadásul 5 éves időtartamra. Ez jó, mert a közvéleményt (akit nem érdekel, hogy a support milyen komoly része lehet a ) könnyebb megvezetni a jutányos vételi szerződéssel. Ha meg már ott vannak a betonon, akkor már könnyebb rájuk pénzt zsarolni.

Ha viszont tényleg igaz, hogy nem volt ilyen a szerződésben, akkor az még ostobább (korruptabb) vezetést feltételez, mint az a külső jelekből látszik...
3 éves tàmogatàsi csomaggal vettük a Leo 2A7-et, amint az mondva lett vala, most tàrgyalgatnak hosszabb tàvúról. Nàlunk sem fest túl szépen a dolog.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Szlovákia a Migekért cserébe 12 db AH-1Z Viper újgyártású harci helikopterre kap kb 745M USD-s árengedményt. További kb 340M USD-t hozzá fog kelleni fizetni.

https://dennikn.sk/3294199/nad-usa-dodaju-slovensku-za-migy-dvanast-bojovych-vrtulnikov-viper/

Megoldódott a titka, hogy mit kap Szlovákia a Mig-29 Ukrajnának való átadásáért. Jaroslav Naď védelmi miniszter (eredetileg OĽaNO, ma demokraták) kedd este megerősítette, hogy az amerikaiak tizenkét AH-1Z Viper harci helikoptert ígértek a Bell gyártótól kárpótlásul.

"Ez óriási előnyt jelent majd fegyveres erőink harci képessége szempontjából" - mondta Naď Denník N-ek.

Mind a tizenkét helikopter vadonatúj lesz. Szlovákia is kap Hellfire páncéltörő irányított rakétákat, alkatrészeket, és az amerikaiak a pilóták és a földi személyzet képzését is ellátják.

BellUSMCAH-1Vipercropped.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Ez inkabb haderő lefejlesztes topic ujabban a szlovakok szempontjabol...

Nos, az onkoltsegi arat kifizettetik veletek, 30 Millio dollar darabonkent a helikopterekre. Amiket mar olyan sokan temettek az ukran konfliktus alapjan ugye...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
Szlovákia a Migekért cserébe 12 db AH-1Z Viper újgyártású harci helikopterre kap kb 745M USD-s árengedményt. További kb 340M USD-t hozzá fog kelleni fizetni.

https://dennikn.sk/3294199/nad-usa-dodaju-slovensku-za-migy-dvanast-bojovych-vrtulnikov-viper/

Megoldódott a titka, hogy mit kap Szlovákia a Mig-29 Ukrajnának való átadásáért. Jaroslav Naď védelmi miniszter (eredetileg OĽaNO, ma demokraták) kedd este megerősítette, hogy az amerikaiak tizenkét AH-1Z Viper harci helikoptert ígértek a Bell gyártótól kárpótlásul.

"Ez óriási előnyt jelent majd fegyveres erőink harci képessége szempontjából" - mondta Naď Denník N-ek.

Mind a tizenkét helikopter vadonatúj lesz. Szlovákia is kap Hellfire páncéltörő irányított rakétákat, alkatrészeket, és az amerikaiak a pilóták és a földi személyzet képzését is ellátják.

BellUSMCAH-1Vipercropped.jpg
Magyar szinekben, magyar felsegjelzessel(mint a kepen) kapjatok? :p :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 403
113
Szlovákia a Migekért cserébe 12 db AH-1Z Viper újgyártású harci helikopterre kap kb 745M USD-s árengedményt. További kb 340M USD-t hozzá fog kelleni fizetni.

https://dennikn.sk/3294199/nad-usa-dodaju-slovensku-za-migy-dvanast-bojovych-vrtulnikov-viper/

Megoldódott a titka, hogy mit kap Szlovákia a Mig-29 Ukrajnának való átadásáért. Jaroslav Naď védelmi miniszter (eredetileg OĽaNO, ma demokraták) kedd este megerősítette, hogy az amerikaiak tizenkét AH-1Z Viper harci helikoptert ígértek a Bell gyártótól kárpótlásul.

"Ez óriási előnyt jelent majd fegyveres erőink harci képessége szempontjából" - mondta Naď Denník N-ek.

Mind a tizenkét helikopter vadonatúj lesz. Szlovákia is kap Hellfire páncéltörő irányított rakétákat, alkatrészeket, és az amerikaiak a pilóták és a földi személyzet képzését is ellátják.

BellUSMCAH-1Vipercropped.jpg

Ezek a pakisztáni csomag elemei.
Jelzem, hogy ők 15 gépre + 10.000 (!) Hellfire-re +képzés +logisztika csomagra kaptak 952M USD-s csomagárat. ;)
Ezekkel az USA nem nagyon tudott mit kezdeni egy ideje - le voltak tárolva. Ezek elhozását magam is szorgalmaztam. De ez így egy túlárazott valaminek tűnik.

Ugyanakkor ezt a "mit adtatok miért kalkulációt" még várjuk ki!
Te még azt mondtad korábban, hogy a Mig-ekért kaptok 900M USD-t. Most már a KUB-ok is benne vannak a csomagban. Hogy mennyi azt nem tudjuk.
Erre mondtam én, hogy ha MINDENÉRT IS (S-300, IFV, harckocsi, Mig, Mi-17, KUB) kaptok ennyi pénzt akkor megköszönhetitek. A többi tételről bősz hallgatás van.
Jelzem, Nad azt is saját erényének tünteti fel, hogy a 1-1,5 évet késő F-16-osok kompenzációja is beleszámolódott a most kapott csomagba, pedig itt ugye kötbért is kellett volna kapnotok. Tehát erről a kötbérről is lemondtatok a harci helis csomagért.
Hogy ez mennyit jelent? Itthon gyakran alkalmazzák a szerződéses összeg 0,5-1%-át / NAP! Ugyebár a csomagotok 1,6Mrd USD volt. Legyünk jóindulatúak, és vegyük a havi 1%-át. Az minimum a teljes szerződés 12%-ának kellene lennie. Az barátok között is 256M USD-s kötbért jelent.
Ezért cserébe annyit említ a miniszter, hogy nektek ajánlották fel először ezt a tucat AH-1Z-t. Hááát nem tudom... :rolleyes:

Az meg, hogy a magyar Mig-29-esekkel példálózott Nad, az erős csúsztatás (mint a nálunk képzik az ukrán katonás kijelentése). Ugyebár a mi több mint 10 éve rohadó gépeinket tényleg csak alkatrész és anyag árban lehet értékesíteni. Megjegyzem, biztos vagyok benne, hogy ti is el akartátok vinni, csak sokalltátok, mivel honnan tudná Nad, hogy nekünk volt ilyen törekvésünk (ráadásul ilyen pontos árral említi!).
Amikor megpróbáltuk, akkor még közelében sem volt az Ukrán konfliktus. A Mig-29-es meg nagyon nem kapós már.
Nálatok a gépek elvileg még aktív szolgálatban vannak, még ha vannak is hiányosságaik.
Ettől függetlenül különben nem vagyok benne biztos, hogy a mi gépeink még jelenleg is ott és olyan állapotban vannak, mint 2022 januárjában. :oops:

Hogy magára az üzletre visszatérjek. Én magam is becseréltem volna a szarjainkat a paki AH-1Z-kre.
De az, hogy beletoltátok a szarokat, meg még 340M USD, meg még egy igen komoly 200M-t meghaladó értékű kötbérről is lemondtatok, gyengébb csomagban, mint a pakiknak, és még hálásnak is kell lennetek? Ilyen feltételekkel már inkább szar üzletnek tűnik.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Ezek a pakisztáni csomag elemei.
Jelzem, hogy ők 15 gépre + 10.000 (!) Hellfire-re +képzés +logisztika csomagra kaptak 952M USD-s csomagárat. ;)
Ezekkel az USA nem nagyon tudott mit kezdeni egy ideje - le voltak tárolva. Ezek elhozását magam is szorgalmaztam. De ez így egy túlárazott valaminek tűnik.

Ugyanakkor ezt a "mit adtatok miért kalkulációt" még várjuk ki!
Te még azt mondtad korábban, hogy a Mig-ekért kaptok 900M USD-t. Most már a KUB-ok is benne vannak a csomagban. Hogy mennyi azt nem tudjuk.
Erre mondtam én, hogy ha MINDENÉRT IS (S-300, IFV, harckocsi, Mig, Mi-17, KUB) kaptok ennyi pénzt akkor megköszönhetitek. A többi tételről bősz hallgatás van.
Jelzem, Nad azt is saját erényének tünteti fel, hogy a 1-1,5 évet késő F-16-osok kompenzációja is beleszámolódott a most kapott csomagba, pedig itt ugye kötbért is kellett volna kapnotok. Tehát erről a kötbérről is lemondtatok a harci helis csomagért.
Hogy ez mennyit jelent? Itthon gyakran alkalmazzák a szerződéses összeg 0,5-1%-át / NAP! Ugyebár a csomagotok 1,6Mrd USD volt. Legyünk jóindulatúak, és vegyük a havi 1%-át. Az minimum a teljes szerződés 12%-ának kellene lennie. Az barátok között is 256M USD-s kötbért jelent.
Ezért cserébe annyit említ a miniszter, hogy nektek ajánlották fel először ezt a tucat AH-1Z-t. Hááát nem tudom... :rolleyes:

Az meg, hogy a magyar Mig-29-esekkel példálózott Nad, az erős csúsztatás (mint a nálunk képzik az ukrán katonás kijelentése). Ugyebár a mi több mint 10 éve rohadó gépeinket tényleg csak alkatrész és anyag árban lehet értékesíteni. Megjegyzem, biztos vagyok benne, hogy ti is el akartátok vinni, csak sokalltátok, mivel honnan tudná Nad, hogy nekünk volt ilyen törekvésünk (ráadásul ilyen pontos árral említi!).
Amikor megpróbáltuk, akkor még közelében sem volt az Ukrán konfliktus. A Mig-29-es meg nagyon nem kapós már.
Nálatok a gépek elvileg még aktív szolgálatban vannak, még ha vannak is hiányosságaik.
Ettől függetlenül különben nem vagyok benne biztos, hogy a mi gépeink még jelenleg is ott és olyan állapotban vannak, mint 2022 januárjában. :oops:

Hogy magára az üzletre visszatérjek. Én magam is becseréltem volna a szarjainkat a paki AH-1Z-kre.
De az, hogy beletoltátok a szarokat, meg még 340M USD, meg még egy igen komoly 200M-t meghaladó értékű kötbérről is lemondtatok, gyengébb csomagban, mint a pakiknak, és még hálásnak is kell lennetek? Ilyen feltételekkel már inkább szar üzletnek tűnik.
Az amerikai ajánlaton kívul még az EU-tól jonne 200M euró a Migekért és 50M a Kubokért azon alapján, amit Naď leírt. Így jon ki a 900M.

Bármiféle kötbér az F-16-osokét máshogy behajthatatlan volt a híbássan megfogalmazot szerzodés miatt.

Ami a Migeket illeti, azok szeptember óta ki vannak vonva a hadredból, sot a három modernizáltlan Mig már 2008-ban és azóta teljesen le voltak kanibalizálva.

--------------------------------------------------
Ami a tobbi tételt illeti, akkor a 30 BMP-1-ert kapuk 15 Leopard2, ami tobb mint jó arány.

Ezen felul adnak nekunk a németek két MANTIS rendszert és egy radar 120M értékben.


Tobábbá van még az amerikaiaktól 208M USD levásárolható oszeg, amibol 8M kiberbisztonságra van szánva, a tobbiból állitolag támadopuskákat és drónokat szándekozik venni a minisztérium.

Mindemellet még az EU kb háromszáz milliót a már leszálitot eszkozokért (most nem tudom a pontos oszeget.

----------------------------------------------------

Szoval a bevételi oldalon van már lassan kb 1,6-1,7 milliárdni készpénz és technika

----------------------------------------------------
És ebben még nincsenek benne a T-72 harckocsik, melyek vagy mennek (ha lesz ellenajánlat), vagy nem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 403
113
Bármiféle kötbér az F-16-osokét máshogy behajthatatlan volt a híbássan megfogalmazot szerzodés miatt.
Ettől az még egy kieső bevétel.
A többiről meg még várjuk meg, hogy mi lesz és mennyiért leszállítva, beszámítva!
Mert te is 2 naponta húzol elő újabb és újabb konstrukciókat ugyan arra az üzétre. ;)
 
  • Vicces
Reactions: Nagy Csaba

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Ettől az még egy kieső bevétel.
A többiről meg még várjuk meg, hogy mi lesz és mennyiért leszállítva, beszámítva!
Mert te is 2 naponta húzol elő újabb és újabb konstrukciókat ugyan arra az üzétre. ;)

Az a kemény, hogy szerintem mindegy, hogy 900m$ vagy 1600. A Mig-29ek üzemideje lejárt. A KUBoké is. T-72ők állapotban nem sokkal vannak a mieink felett. Orosz supportot nincs. S300at még pár évig el tudták volna üzemeltetni orosz support nélkül aztán csokolom.
Egy háborúban főleg az Ukrán-Oroszban ezek még használható eszközök. De eladhatatlanok és cserélni kell őket ígyis úgyis.
---
Máshogy: Ha vki most adna nem 10. Hanem 1millió$ a T-72inkért vigye. És a KUBunk se ér sokkal többet azokkal a rakétákkal amiknek lejárt az üzemideje. De ha a javított mihuk darabjáért meg ami van hozzá adnának 5m$ az is tuti üzlet.
És ugye kérdés, hogy mit kezdünk a 152mmes lőszereinkel. Fizetjük azok megsemmisítését is vagy esetleg jobb lenne eladni őket?
Összeadtam kb 40millió$. Csak pl kedvéért egy switchblade 600 20.000$. Egy NLAW 40.000$. 40millió$ból kijön mondjuk. 500db NLAW meg 1000db switchblade 600. Mindkettő top anti tank fegyver, de az ellenség IFV, APC, tüzérség állománya ellen is hibátlan.
Aztán vszeg nem 40m$ kaptunk volna a csomagért hanem levásárolhattuk volna 300m$ értékben... Jajderossz.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 403
113
Az a kemény, hogy szerintem mindegy, hogy 900m$ vagy 1600. A Mig-29ek üzemideje lejárt. A KUBoké is. T-72ők állapotban nem sokkal vannak a mieink felett. Orosz supportot nincs. S300at még pár évig el tudták volna üzemeltetni orosz support nélkül aztán csokolom.
Egy háborúban főleg az Ukrán-Oroszban ezek még használható eszközök. De eladhatatlanok és cserélni kell őket ígyis úgyis.
---
Máshogy: Ha vki most adna nem 10. Hanem 1millió$ a T-72inkért vigye. És a KUBunk se ér sokkal többet azokkal a rakétákkal amiknek lejárt az üzemideje. De ha a javított mihuk darabjáért meg ami van hozzá adnának 5m$ az is tuti üzlet.
És ugye kérdés, hogy mit kezdünk a 152mmes lőszereinkel. Fizetjük azok megsemmisítését is vagy esetleg jobb lenne eladni őket?
Összeadtam kb 40millió$. Csak pl kedvéért egy switchblade 600 20.000$. Egy NLAW 40.000$. 40millió$ból kijön mondjuk. 500db NLAW meg 1000db switchblade 600. Mindkettő top anti tank fegyver, de az ellenség IFV, APC, tüzérség állománya ellen is hibátlan.
Aztán vszeg nem 40m$ kaptunk volna a csomagért hanem levásárolhattuk volna 300m$ értékben... Jajderossz.
Egyet is értenék, ha nem "erzsébet utalványon" adnák, a műkörmös "zsebbe", hanem egy konkrét összeget utalnának a bankszámlára, és arra költheted el, amire akarod. Jelzem, hogy csak az amerikaiak kötik ki, hogy náluk is kell elkölteni. Az EU meg, "nagy gavalléran" egyszerűen odaadja a lóvét, amivel szintén magát szívatja.
A másik probléma, hogy az így kapott összegért nem tudod helyettesíteni az odaadott eszközöket. A Mi-17-esek, T-72-esek, BMP-k, ha szarok is, de képességként felmutathatók a NATO-nak. Ergó még évekig megspórolható a pótlásuk beszerzése.
De mivel a szlovák államnak vannak NATO vállalásai, így ezeket az eszközöket - kényszerhelyzetben - villámgyorsan pótolni kell majd.
A kemény az, hogy a jelenlegi kormány ugye megbukott. Az utód pedig emiatt kap a nyakába, egy irgalmatlan komoly, védelmi beszerzési kényszert - komoly tételekben.
Ne feledjük a most bejelentett 12 gép egy korábban megszünt képesség helyére lép be, egy olyan tételként, ami bár kellemes fejlettségi szintű, de kiváltható képesség. Nem biztos, hogy ezek voltak a szlovák hadsereg első számú fejlesztési irányai.
Ez olyan, mint amikor az NFL drafton QB, C, RB, DB need-ed van, és helyette draftolsz egy fasza kis Punter-t. És semmi mást. Aki érti, érti... :cool:
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Tobábbá van még az amerikaiaktól 208M USD levásárolható oszeg, amibol 8M kiberbisztonságra van szánva, a tobbiból állitolag támadopuskákat és drónokat szándekozik venni a minisztérium.
Egészen pontos, aktuális és hivatalosnak veheto infó:

Naď emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa 200 millió eurós támogatást hagyott jóvá Szlovákia védelmi korszerűsítésére. Most először mondta el nyilvánosan, hogy mire tervezi használni őket. Állítólag kézifegyverekre, drónellenes eszközökre és többcélú 4x4 páncélozott járművekre.

 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Egészen pontos, aktuális és hivatalosnak veheto infó:

Naď emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa 200 millió eurós támogatást hagyott jóvá Szlovákia védelmi korszerűsítésére. Most először mondta el nyilvánosan, hogy mire tervezi használni őket. Állítólag kézifegyverekre, drónellenes eszközökre és többcélú 4x4 páncélozott járművekre.


Naď még legalább 180 amerikai Oshkosh járművet szeretne rendelni. Elvárja, hogy az USA fizesse őket

https://dennikn.sk/3303368/nad-chce...-vozidiel-oshkosh-ocakava-ze-ich-uhradia-usa/
oshkosh.png


A védelmi minisztérium egyenlőre kiválasztotta a 4 x 4-es Oshkosh járműveket.
Könnyű négykerekű járműveket próbáltak vásárolni Andrej Danko jelöltjei is, akik 800 millió eurót különítettek el rájuk. Naď szerint az amerikaiak most már jó kapcsolatok keretein belül finanszírozhatnák ezt a technológiát.

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter (Demokraták) továbbra is elégedett a katonai felszerelések beszerzésével. Javaslatot küldött az amerikai félnek, hogyan szeretné elkölteni 200 millió dolláros támogatásukat.

Elképzelései szerint Szlovákia több tucat könnyebb, 4 x 4-es páncélozott járművet kaphatna az Oshkosh gyártótól amerikai állami támogatással. A szlovák katonák ma már nem, vagy csak kevesen rendelkeznek ilyen felszereléssel.

„A 4 x 4 járművek régóta a prioritásaink közé tartoznak. Beszerzésük hatékony módja az amerikai támogatás felhasználásának, amely megmenti az államháztartást” – erősítette meg Martina Kovaľ Kakaščíková, a minisztérium szóvivője a Denník N-nek.

Mig-től független

Ez a potenciális ügylet nem kapcsolódik közvetlenül a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnába történő átszállításához – ahogyan az amerikai Viper támadóhelikopterek esetleges megvásárlásához sem, amelyet jelenleg a Heger által kinevezett kormány fontolgat.

Nadi minisztérium tavaly ősszel már bejelentette, hogy lehetősége van 200 millió dollár felhasználására a Foreign Military Financing (FMF) programból.

Az Egyesült Államok kormánya felajánlja ezt a finanszírozást szövetségeseinek fegyveres erőik modernizálására. A feltétel az, hogy az USA-ban gyártott berendezéseket rendeljenek nekik.

Február végén az N lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a Honvédelmi Minisztérium ennek a pénznek egy részét modern gépkarabélyok vásárlására szeretné fordítani, ami szintén hiányzott a hadseregnek. Ezen túlmenően azt sugallta, hogy a legnagyobb részt a kisebb Oshkosh JLTV páncélozott járművekre szeretné költeni.

„Az amerikai fél jelenleg a nyilatkozatán dolgozik. A következő hetekben várjuk a választ” – tette hozzá a szóvivő.

Nincsen hozzáfizetés?

A Honvédelmi Minisztériumot a 2020-as választásokig irányító SNS jelöltjei 4 x 4 járművet is szerettek volna rendelni, ezekre a szlovák költségvetésből legalább 780 millió eurót terveztek költeni. Pályázatukat azonban a Közbeszerzési Hivatal leállította.

Jaroslav Naď, akkor még az OĽaNO ellenzéki politikusa rámutatott, hogy az SNS ezt a vásárlást a cseh Gerlach jármű prototípusára szabta, amelyet a Zetor traktorgyártó testvérvállalata fejlesztett ki. Ezt követően miniszterként teljesen leállította az egész projektet. Elmondása szerint azonban megmaradt az igény az ilyen típusú járművek vásárlására.

"Bizonyára emlékszel arra, hogy az előző vezetés szándéka volt a projekt megvalósítása, de az ÚVO leállította, mert nem volt jól előkészítve, és jelentősen túlárazott lenne" - mondja ma Naď minisztériuma.

Ha jelenlegi tervei sikerülnének, az jelentős elmozdulást jelentene. A FÁK-korszakhoz képest a minisztérium azt ígéri, hogy 4 x 4 járműhöz lehetne ingyenesen hozzájutni.

„Feltételezzük, hogy ehhez a vásárláshoz nem járna szlovák oldali többletfizetés” – írja a szóvivő.

Különbséget jelentene a már említett Viper harci helikopterek beszerzéséhez képest is, amelyért jelentős, 340 millió eurós többletbefizetést vár a tárca. Az ellenzék egy része Naď-t is kritizálja érte.

A szlovák katonáknak ma szinte nincs páncélozott 4 x 4-es járműve, nem páncélozott Land Rover járműveket használnak.

A szám fele

Azt egyelőre nem tudni, hogy Szlovákia pontosan hány járművet szerezhet be ilyen módon. Annyi biztos, hogy a korábban vártnál lényegesen alacsonyabb megrendelésről lenne szó - az SNS jelöltjei a harmadik Smer-kormány idején akár 404 darabot is szerettek volna megrendelni.

Naď minisztériumában most úgy becsülik, hogy egy amerikai támogatás segítségével 180-200 darabot tudnának finanszírozni.

Világosabbá válik, miután az amerikai kormány képviselői kommentálják a szlovák javaslatokat, és konkrét ajánlatot küldenek.

„Csak a meghatározott ár alapján lehet majd kiszámolni, hogy hány járművet lehet megvásárolni” – írja a tárca.

Az Oshkosh JLTV egy viszonylag olcsó jármű a kategóriájában. Az amerikaiak is megvásárolják saját fegyveres erejüknek, hatalmas számban, tízezres nagyságrendben. Ez csökkenti az egységárát.

Vladimír Bednár katonai publicista szerint egy gép ára félmillió euró körül mozog - plusz fegyverek, rádiók és egyéb felszerelések.

"Valószínűleg az Oshkosh kínálja a legjobb ár-teljesítmény arányt. Ennek oka a tömeggyártás, ami csökkenti a jármű alapárát, miközben minősége megközelíti a szlovák fegyveres erők eredeti követelményeit" – mondja Bednár.

Nad minisztériuma most szeretne csatlakozni ehhez a hosszú távú szerződéshez, amelyet az amerikai fegyveres erők kötöttek a gyártóval.

"Az amerikai félnek jelenleg nyitott szerződése van az Oshkosh gyártó járműveire" - írja Kovaľ Kakaščíková szóvivő.

A szlovák hadsereg Oshkosh járműveit felszerelhetik egy norvég fegyverállomással.

A minisztérium ezen járművek jelentős részét fegyverrel is szeretné megszerezni: különösen a Kongsberg norvég fegyvergyártó cégtől keresett egy távirányítós fegyverállomást.

Bár a lövegtornyokat Szlovákiában is gyártják, az EVPÚ Nova Dubnica-i cégénél a minisztérium úgy döntött, nem spekulál túl sokat, és beleegyezik abba a fajta fegyverzetbe, amelyet az amerikaiak is vásárolnak Oshkosh járművekhez.

"A műszaki specifikáció kérése amerikai oldal ajánlatán alapul" - írja a minisztérium.

Naj és emberei azért is egyetértettek ezzel a változattal, mert a norvég tornyot már Oshkosh járműveken tesztelték. Így a kiszállítások gyorsabbak lennének, ugyanakkor ez a megoldás olcsóbb is lehetne.

A tíz Iveco könnyű jármű, amelyeket Fico első kormánya vásárolt meg, a hadsereg fegyvertárában található kevés modern gépek közé tartozik.

Az Iveco márka nem vált be

A 4 x 4-es járművek előnye, hogy mozgékonyabbak, mint a többkerekű szállítók vagy a lánctalpas harcjárművek, ugyanakkor bizonyos típusú védelmet is nyújtanak a legénységnek.

A katonák számos feladatra használhatják őket – felszerelésüktől függően. Ez lehet felderítés, ellátás, sebesült szállítása, de harc is (ha páncéltörő fegyverrel vannak felfegyverkezve).

A szlovák hadsereg mindössze tíz olasz Iveco páncélozott járművel rendelkezik ebben a kategóriában. Közvetlenül a 2010-es választások előtt ezeket verseny nélkül vásárolta meg a Smer akkori védelmi minisztere, Jaroslav Baška, aki ma Trencsén polgármestere.

A járműveket a különleges erők tagjainak szánták, de korábbi parancsnokuk, Branislav Benka tábornok bírálta ezt a technikát.

Szerinte nem magával a járművel volt a probléma, hanem azzal, hogy ennek az elit egységnek a sajátos követelményeit nem vették figyelembe a vásárlásukkor. Baška minisztériuma standard verziót rendelt, amelyet aztán sikertelenül próbált meg javítani.

„Ezredünk megkapta a jármű kereskedelmi változatát, amelyet aztán a szlovákiai tervezők megpróbáltak speciális változattá alakítani. Ez már probléma volt, és nem egészen ment nekik. Egy haszongépjármű katonai speciális járművé átalakítása a szükséges know-how nélkül nem járható út” – mondta Benka a Denník N-nek adott tavalyi interjújában.