Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Egyet is értenék, ha nem "erzsébet utalványon" adnák, a műkörmös "zsebbe", hanem egy konkrét összeget utalnának a bankszámlára, és arra költheted el, amire akarod. Jelzem, hogy csak az amerikaiak kötik ki, hogy náluk is kell elkölteni. Az EU meg, "nagy gavalléran" egyszerűen odaadja a lóvét, amivel szintén magát szívatja.
A másik probléma, hogy az így kapott összegért nem tudod helyettesíteni az odaadott eszközöket. A Mi-17-esek, T-72-esek, BMP-k, ha szarok is, de képességként felmutathatók a NATO-nak. Ergó még évekig megspórolható a pótlásuk beszerzése.
De mivel a szlovák államnak vannak NATO vállalásai, így ezeket az eszközöket - kényszerhelyzetben - villámgyorsan pótolni kell majd.
A kemény az, hogy a jelenlegi kormány ugye megbukott. Az utód pedig emiatt kap a nyakába, egy irgalmatlan komoly, védelmi beszerzési kényszert - komoly tételekben.
Ne feledjük a most bejelentett 12 gép egy korábban megszünt képesség helyére lép be, egy olyan tételként, ami bár kellemes fejlettségi szintű, de kiváltható képesség. Nem biztos, hogy ezek voltak a szlovák hadsereg első számú fejlesztési irányai.
Ez olyan, mint amikor az NFL drafton QB, C, RB, DB need-ed van, és helyette draftolsz egy fasza kis Punter-t. És semmi mást. Aki érti, érti... :cool:

és? Nem tudsz US katonai eszközöket sorolni amikre szükségünk lenne? Én elég sokáig tudnám sorolni őket.
Nem az a baj, hogy szarok hanem, hogy 5+éve lejárt a KUB rakétáink üzemideje. Hogy rajtunk rohad a 152mmes tüzérségi készletünk ahogy a MIG-29eink, Gvozdgyinkáink, 122mmes készletünk is rajtunk rohadt. Elképesztő lehetőség az, hogy ezt cserélhettük volna akár switchbladera akár JLTVre akár....
Közben aggódsz a Szlovák állam NATO vállalásaiért is. A kifutott üzemidejű MIG-29... nem teljesít semmilyen vállalást. Máshogy hátha: A mi Mig-29eink se teljesítenek semmilyen válallást.
Nekem kb az az abszurd, hogy semmiért kapnak ennyit.
Csak egy pl mert 2hete történt. Finn kollégával beszétünk mindenről is. És akkor egyszer csak: Ők Finnek soha nem fogják nekünk magyaroknak megbocsátani, hogy húztuk és húztuk és mi szavaztuk meg utoljára a NATO csatlakozásukat. Ez nem elmegy kormányváltással ez megmarad egy két generációra. És hatásai lesznek. És mégis mit nyertünk mi avval, hogy csak most szavaztuk meg?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
és? Nem tudsz US katonai eszközöket sorolni amikre szükségünk lenne?
Háát nagyon kellene törni a fejem! :)
Én elég sokáig tudnám sorolni őket.
Ez a fanboyok tipikus ismertetőjele.
Nem az a baj, hogy szarok hanem, hogy 5+éve lejárt a KUB rakétáink üzemideje. Hogy rajtunk rohad a 152mmes tüzérségi készletünk ahogy a MIG-29eink, Gvozdgyinkáink, 122mmes készletünk is rajtunk rohadt. Elképesztő lehetőség az, hogy ezt cserélhettük volna akár switchbladera akár JLTVre akár....
Ezzel egyetértek. De akkor tessék jó szövetségesként USD-ben kifizetni az utolsó fillérig. Annyit nyomtatnak, amennyit akarnak. Miért fájna korrektnek lenni?
Közben aggódsz a Szlovák állam NATO vállalásaiért is. A kifutott üzemidejű MIG-29... nem teljesít semmilyen vállalást. Máshogy hátha: A mi Mig-29eink se teljesítenek semmilyen vállalást.
Neked is jobban kellene aggódnod. Most majd mi is védhetjük a szlovák légteret. Mert ugye minden országnak magának kell gondoskodnia légtérrendészetről. Valahogy mindenki elfelejti, hogy minden egyes az ukránoknak átadott fegyver a NATO-t gyengíti. Van ami kisebb, van ami nagyobb mértékben.
De alapvetően én nem is szlovák vállalások miatt aggódnék, hanem inkább amiatt, hogy úgy járunk (ha a csereprogramba lépnénk mi is), mint a szlovákok. a kieső képességeket extra költségvetési pénzekből kellene fedezni.
Pl.: lehet, hogy jó üzletnek tűnik a hulladékért AH-1Z-t kapni, csakhogy mellé még ki kell csengetni 380+M USD-t, egy olyan programra, amit tulajdonképpen csak azért vállaltak be mert jó dealnek tűnt. Hogy arra ténylegesen volt-e szükséges a Szlovák Haderőnek, azt nem elemezgetjük. De ki kell utána fizetni azt a 380+M USD-t, miközben azt másra is elhasználhattad volna. Ha meg a teljes csomag ellenértéket, a 900M USD-t vesszük, akkor azért abból tényleg be lehetett volna vásárolni.
Nekem kb az az abszurd, hogy semmiért kapnak ennyit.
Tudod, a Saharában már országokat adtak volna el egy flaska vízért. Egy ilyen helyzetben mindennek felmegy az ára! Emlékszel még a maszkok ügyére? Ha más országok gátlástalanul hasznot húznak a szükségből, akkor miért vagy azon megrőkönyödve, hogy mennyit érnek ilyenkor a fegyverek.

Csak egy pl mert 2hete történt. Finn kollégával beszétünk mindenről is. És akkor egyszer csak: Ők Finnek soha nem fogják nekünk magyaroknak megbocsátani, hogy húztuk és húztuk és mi szavaztuk meg utoljára a NATO csatlakozásukat. Ez nem elmegy kormányváltással ez megmarad egy két generációra. És hatásai lesznek. És mégis mit nyertünk mi avval, hogy csak most szavaztuk meg?
Tudom, hogy neked furcsa, és felfoghatatlan szó az "önbecsülés". De van aki nem tud nélküle meglenni.
Hogy ők mikor fogják nekünk elfelejteni? Te tényleg emiatt aggódsz?
Mi mikorra fogjuk elfelejteni, hogy az EU-ban a finn politikusok másodrendű EU-s állampolgároknak kezeltek?
Megjegyzem több topicban olvashatod Sana Marin szívélyes twitteres köszönetnyilvánítását.
Senki nem tartott fegyvert a fejéhez!
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113
Pl.: lehet, hogy jó üzletnek tűnik a hulladékért AH-1Z-t kapni, csakhogy mellé még ki kell csengetni 380+M USD-t, egy olyan programra, amit tulajdonképpen csak azért vállaltak be mert jó dealnek tűnt. Hogy arra ténylegesen volt-e szükséges a Szlovák Haderőnek, azt nem elemezgetjük. De ki kell utána fizetni azt a 380+M USD-t, miközben azt másra is elhasználhattad volna.
Volt például szándék egy páncélvadász osztály kialakítására a tervezet tuzérezreden belul. A harcihelikopterek képességei ezt pótolni fogják, így lehet másra oszpontosítani.
Tobbek kozott ez is elhangzot a mai évértékelon.
https://www.teraz.sk/najnovsie/grant-z-usa-by-chcel-mo-sr-pouzit-aj-n/704258-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%3BsNajnov%C5%A1ie

További információk a sajtótájekoztatóból: A JLTV-k szállítása már a jovo évtol kezdodne. 5000 db M4-es puska lesz beszerezve még amerikai pénzbol (további majdnem 20-ezerre késobb lesz kiírva tender), valamint drónellenes zavaró rendszerek.

Nemsokára pedig elkezdodik légvédelmi rendszerek beszerzésének folyamata - megkezdodot kovetelmények kidolgozása és meg lesznek szóllítva az egyes országok kormányai, mint az elozo beszerzéseknél.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
Volt például szándék egy páncélvadász osztály kialakítására a tervezet tuzérezreden belul. A harcihelikopterek képességei ezt pótolni fogják, így lehet másra oszpontosítani.
Hogymiii? :)
Ugye ezt most valami helyi bulvárlap fórumába akartad betolni?
Azt tudod, hogy mennyibe fog nektek az kerülni, hogy a harci heliket a levegőben tartsátok?
Mi volt a terv? A páncélvadász osztályt különben 5cm vastag aranybevonnattal terveztétek megvenni?
Ok, hogy egyik, is meg másik is képes kilőni páncélozott célokat, csak nem mindegy, hogy mennyiért!
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113
Ok, hogy egyik, is meg másik is képes kilőni páncélozott célokat, csak nem mindegy, hogy mennyiért!
Mindekozben neked is ezekre a helikopterekre fájt a fogad :cool: :

Ezekkel az USA nem nagyon tudott mit kezdeni egy ideje - le voltak tárolva. Ezek elhozását magam is szorgalmaztam.

Egyszeruen nyomott áron visza lesz szerezve egy ollyan képesség, ami kb. tizenkét éve el volt veszítve és Szlovákia hegyes teruletén sokal efektívebben képesek múkodni. Nem csak egy esetleges páncélvadász osztályt képesek pótolni, de reszbene azt a tényt is, hogy egy zászlóaljnyi harckocsinál alig lesz egy ideig tobb ...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 648
6 360
113
Mindekozben neked is ezekre a helikopterekre fájt a fogad :cool: :
Isten mentsen...
gyszeruen nyomott áron visza lesz szerezve egy ollyan képesség, ami kb. tizenkét éve el volt veszítve és Szlovákia hegyes teruletén sokal efektívebben képesek múkodni. Nem csak egy esetleges páncélvadász osztályt képesek pótolni, de reszbene azt a tényt is, hogy egy zászlóaljnyi harckocsinál alig lesz egy ideig tobb ...
he? szóval azt mondod helikkel pótolják a hk-kat? és azt mondod hogy ez mennyire jó?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
Mindekozben neked is ezekre a helikopterekre fájt a fogad :cool: :
Attól, hogy nekem esetleg bejönnek a MILF-ek, attól még az nem jelenti azt, hogy neked is, vagy hogy egyáltalán a lányok... :)
Egyszeruen nyomott áron visza lesz szerezve egy ollyan képesség, ami kb. tizenkét éve el volt veszítve és Szlovákia hegyes teruletén sokal efektívebben képesek múkodni. Nem csak egy esetleges páncélvadász osztályt képesek pótolni, de reszbene azt a tényt is, hogy egy zászlóaljnyi harckocsinál alig lesz egy ideig tobb ...
Szerintem, nem véletlenül lett ez a képesség elengedve annak idején.
Ami a nyomott árat illeti, azért nem lesz ez olyan fincsi dolog, hogy a komoly F-16-os program költségek mellett most még egy reaktivált képesség repültóra költségeit is fizetni kell majd. Miközben harckocsi meg légvédelem még mindig nincs. És nem, a Skyshield nem az a valódi légvédelem, amiből korábban volt az S-300, meg a KUB.
 
  • Vicces
Reactions: kamm and Nagy Csaba

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
Ha a harckocsik lettek volna "ingyen" a helik meg penzert akkor most tankok lettek volna bejelentve.
Pont ez az. Az amerikai cukorkás boltból bármit választhattak volna. Akár harckocsit is!
Mégis egy elég drágán fenntartható képességet állítottak vissza, ráadásul még rá is fizetve.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113
Miközben harckocsi meg légvédelem még mindig nincs. És nem, a Skyshield nem az a valódi légvédelem, amiből korábban volt az S-300, meg a KUB.
KUB még mindig van, sot tobb van belole, mind gondolnád! A rakéták élettartalma pedig 2025-ig illetve 2027-ig meghoszbítva. ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pont ma megjelent:

LÉGVÉDELMI TŰZSZERBESZERZÉSI PROJEKTEK MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYA
https://www.mosr.sk/data/files/5015_tudia-uskutocnitelnosti-obstarania-pp-pvo.pdf

Le van írva hány légvédelmi rendszer van aktuálisan és hányat javasolnak a jovoben beszerezni, milyen áron ( plusz menyi muníciót).
Beszerzendo légvédelmi rendszerek (2027-2035):
2x LRASM
6x MRSAM-M
14x (V)SHORAD
20x C-UAS
6x C-RAM
-----------------
2,26 Mld. €

Ehez muníció:
427 048 533,- € - PLR VSHORAD/SHORAD (1760 db),
1 229 724 000,- € - PLR MRSAM-M (720 db)
1 148 000 000,- € - PLR LRSAM TBMD (480 db)

A végoszeg kb 5 Mld. € plus évente 50 millió a redszerek fentartására.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 462
113
KUB még mindig van, sot tobb van belole, mind gondolnád! A rakéták élettartalma pedig 2025-ig illetve 2027-ig meghoszbítva. ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pont ma megjelent:

LÉGVÉDELMI TŰZSZERBESZERZÉSI PROJEKTEK MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYA
https://www.mosr.sk/data/files/5015_tudia-uskutocnitelnosti-obstarania-pp-pvo.pdf

Le van írva hány légvédelmi rendszer van aktuálisan és hányat javasolnak a jovoben beszerezni, milyen áron ( plusz menyi muníciót).
Beszerzendo légvédelmi rendszerek (2027-2035):
2x LRASM
6x MRSAM-M
14x (V)SHORAD
20x C-UAS
6x C-RAM
-----------------
2,26 Mld. €

Ehez muníció:
427 048 533,- € - PLR VSHORAD/SHORAD (1760 db),
1 229 724 000,- € - PLR MRSAM-M (720 db)
1 148 000 000,- € - PLR LRSAM TBMD (480 db)

A végoszeg kb 5 Mld. € plus évente 50 millió a redszerek fentartására.
Ez a matek hogy fog kijönni? :rolleyes:
A C-UAS, C-RAM ingyen van? Mert tudtommal nagyon nem!
Jelenleg kevesebb, mint 2Mrd USD a védelmi költségvetés. Ennek elvileg 20-30%-átt kellene beszerzésre költeni. Azaz max. mai értéken 666M USD-nyit. Összesen ez 13 év alatt (2035-ig) 8,6Mrd USD. És akkor még nincs ebben benne a helikopterekre kifizetendő plusz költség. Szerintem az F-16-os sincs teljesen kifizetve, Meg akkor még ott lesznek a szárazföldi beszerzések. A több részlétes IFV, APC beszerzést is ki kell majd fizetni, és még harckocsi még nincs is! Még szerintem a radarok sincsenek kicsengetve, meg ezer más dologra kell még költani. Amit most felsoroltál, az közelebb lesz a 6Mrd-hoz, mint az 5-höz. És ez csak a légvédelem... :oops:

Én nem aggódom, csak gondoltam szólok, hogy gond lehet a pótlással.
Ha 2027-ig vagytok jók a KUB-bal, akkor azért addig ide kellene érnie minimum az MRAD-nak.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113
Ez a matek hogy fog kijönni? :rolleyes:
Sehogyan, mivel nem figyeltem kelloen oda és az A3-as megoldáshoz az A2-es feltételezet koltségvetését írtam. Így a feltételezet oszeg 3 439 167 121,- € (plusz kb 2,8 Mld. a rakéták).
Az A2 megoldásban ugyanis nincsen C-RAM és C-UAS, valamint csak egy LRSAM.

Úgy látszik, hogy a tanulmány készétoi egyes kategóriában a kovetkezo rendszereket részesítik elonyben, mivel a felsorolásban elsoként szerepelnek:
Patriot PAC-3, Iris-T SLM, Stinger, SkyRanger, SkyNex
... ami értheto német vezetésu The European Sky Shield Iniciative szemszogébol, valamint az adományozot Mantis rendszer bevezetésébol.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Háát nagyon kellene törni a fejem! :)

Ez a fanboyok tipikus ismertetőjele.

Ezzel egyetértek. De akkor tessék jó szövetségesként USD-ben kifizetni az utolsó fillérig. Annyit nyomtatnak, amennyit akarnak. Miért fájna korrektnek lenni?

Neked is jobban kellene aggódnod. Most majd mi is védhetjük a szlovák légteret. Mert ugye minden országnak magának kell gondoskodnia légtérrendészetről. Valahogy mindenki elfelejti, hogy minden egyes az ukránoknak átadott fegyver a NATO-t gyengíti. Van ami kisebb, van ami nagyobb mértékben.
De alapvetően én nem is szlovák vállalások miatt aggódnék, hanem inkább amiatt, hogy úgy járunk (ha a csereprogramba lépnénk mi is), mint a szlovákok. a kieső képességeket extra költségvetési pénzekből kellene fedezni.
Pl.: lehet, hogy jó üzletnek tűnik a hulladékért AH-1Z-t kapni, csakhogy mellé még ki kell csengetni 380+M USD-t, egy olyan programra, amit tulajdonképpen csak azért vállaltak be mert jó dealnek tűnt. Hogy arra ténylegesen volt-e szükséges a Szlovák Haderőnek, azt nem elemezgetjük. De ki kell utána fizetni azt a 380+M USD-t, miközben azt másra is elhasználhattad volna. Ha meg a teljes csomag ellenértéket, a 900M USD-t vesszük, akkor azért abból tényleg be lehetett volna vásárolni.

Tudod, a Saharában már országokat adtak volna el egy flaska vízért. Egy ilyen helyzetben mindennek felmegy az ára! Emlékszel még a maszkok ügyére? Ha más országok gátlástalanul hasznot húznak a szükségből, akkor miért vagy azon megrőkönyödve, hogy mennyit érnek ilyenkor a fegyverek.


Tudom, hogy neked furcsa, és felfoghatatlan szó az "önbecsülés". De van aki nem tud nélküle meglenni.
Hogy ők mikor fogják nekünk elfelejteni? Te tényleg emiatt aggódsz?
Mi mikorra fogjuk elfelejteni, hogy az EU-ban a finn politikusok másodrendű EU-s állampolgároknak kezeltek?
Megjegyzem több topicban olvashatod Sana Marin szívélyes twitteres köszönetnyilvánítását.
Senki nem tartott fegyvert a fejéhez!

Akinek nagyon kell törnie a fejét ezen az vagy nagyon nem ért hadtechez vagy elképesztően elfogult. Tippre te mindkettő.
--
Ez egy take it or leve it deal. Ha akarod elcserélheted azt ami semmit se ér valamire. A Magyar vezetés elég ostoba ahoz, hogy ne élljen vele így rajtunk rohad. Mekkora zsenik.
-
Én a legkevésbé se aggódok. Hálisten Ukrajna kitart, NYi fegyverszállítások mennek, totál leamortizálják az orosz hadsereget. A szlovák Mig-29ekből meg kifogyott a repóra. Innen tök mindegy, hogy átadják vagy sem. Azért írom le mégegyszer mert te láthatóan ennyire egyszerű dolgokat se vagy képes felfogni.
--
Ha az AH-1Z hulladék akkor katonailag mi egy H145M? Játékhelikopter és abból is roncs?
-
Már bocs de ha ezt gondolod akkor mi is megszavaztuk a Finn csatlakozást. Így a NER önbecsülésünk kuka. A vége ugyanaz lett. Buktuk az önbecsülést meg a Finneket is. MEgint mekkora zseni a magyar külpol. btw lengyelekkel nincs kapcsolatom de ahogy hallom ott se állunk jobban. Két történelmi baráti nemzetzet vesztettünk egy év alatt. Van még valaki? És Finneket mért is buktuk? Mert az NER önérzetének kuka.
--
@PavolR Szerintem fáj neki és csak az irigység szól belölle. Mig-29nél is. Semmit cseréltek valamire.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113

A gyalogsági harcjármű-projekt egy lépés Szlovákia védelmi autonómiája felé

https://dennikn.sk/3332075/projekt-...oty-je-krokom-k-obrannej-autonomii-slovenska/
(inzerció)
A BAE Systems Hägglunds és a szlovák Koval Systems cég által kötött szerződés előrevetítheti a szlovákiai védelmi ipar újrafejlesztését. Bár korábbi fényes korszaka inkább a nosztalgikus optimizmus kérdése, mint bármi más, most az iparág rendkívül erőteljes lendületet kap.

A Szlovák Honvédség pályázatán nyertes CV90-es jármű gyártása, szervizelése, de rendszerfejlesztése is nemcsak a szükséges önvédelmi képességeket, hanem magas hozzáadott értéket is hozza. A CV90 User Clubhoz társult többi ország érdeklődni fog az új fejlesztések és járműalkatrészek iránt.

A Koval Systems hivatalosan is elnyerte a szerződést a CV90 jármű tornyának teljes összeszerelésére. A cég a torony mechanikai alkatrészeit is gyártja majd. Mindkét cég már körülbelül 80 terméket határozott meg, amelyeket Belušában gyártanak majd, és továbbiak várhatók. A Koval Systems a svédországi Örnsköldsvikben fogja elvégezni a toronytermékek kezdeti, tesztelési célú gyártását, azzal a céllal, hogy a szlovákiai kapacitásokat időben kiépítse.

Az együttműködési hálózat kialakítása már folyamatban van

A CV90 ipari együttműködés végleges kialakítása Szlovákiában a terveknek megfelelően halad. A Koval Systems-szel kötött szerződés egy a sok közül, amelyet a CV90 helyi szlovák OEM (Original Equipment Manufacturer) ipari partnerei hálózatának véglegesítése részeként írnak alá.

A Svéd Királyság és a Szlovák Köztársaság közötti kormányközi megállapodás aláírására egy időben került sor a BAE Systems fő szlovák ipari partnerével, a ZTS-Speciállal kötött szerződés aláírásával, amely a projektben a teljes összeszerelést végzi. . Azóta folyamatos és szoros párbeszéd folyik más szlovák partnerekkel, akik közösen szállítanak CV90-es járműveket a szlovák fegyveres erőknek. Köztük van például a Ray Service cég, p. r. o., partner az elektromos alkatrészek és alrendszerek fejlesztésében és gyártásában.

A fejlesztési és kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos együttműködés már megkezdődött. Egy másik pozitív példa az Aliter Technologies cég, a. s., ahol a BAE Systems Hägglunds-szal együttműködve a katonai képesség beállítását valósítják meg a C4I (digitális irányítási és irányítási rendszer) területén.

A BAE Systems sikeres ipari együttműködése messze túlmutat egy jármű mechanikus összeszerelésén vagy új gyárak építésén. A helyi ipari partnerek köré épül, akik rendkívül értékes és stratégiai szerepet játszanak a jármű és számos változatának fejlesztésében, gyártásában, képzésében és támogatásában. Szlovákiában ez erősíti a hazai ipart, és egyben növeli a fegyveres erők ellátásbiztonságát. Az ipari partnerek egyre bővülő hálózata Szlovákia-szerte biztosítja, hogy a helyi ipar meghatározó szerepet játsszon a CV90-es járművek szervizelésében, karbantartásában és jövőbeni fejlesztésében.

A legmodernebb jármű

A szlovák CV90 egy új, modern D sorozatú toronnyal készül, amely 35 mm-es ágyúval van felszerelve. A torony jobb védelmet és fokozott harci hatékonyságot biztosít a CV90 legénységének a legújabb generációs szenzoroknak, mesterséges intelligenciának és kiterjesztett valóság szoftvernek köszönhetően, fokozva a CV90 többdimenziós képességeit a csatatéren. A szlovák járműveket az Elbit Systems "Iron Fist" aktív védelmi megoldásával (APS) és a Rafael Advanced Defense Systems integrált SPIKE-LR fejlett páncéltörő irányított rakétájával is felszerelik.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 531
113
WASHINGTON, May 9, 2023

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Slovakia of M1278A1/A2 Heavy Gun Carriers Joint Light Tactical Vehicles (JLTVs), and related equipment and services for an estimated cost of $250 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of Slovakia has requested to buy one hundred ninety-two (192) M1278A1/A2 Heavy Gun Carriers Joint Light Tactical Vehicles (JLTVs) as well as M153 Common Remote Weapons Stations (CROWS) with Display and Control Panels (DCP); M2 Quick Change Barrels (QCB) .50 caliber machine guns; MK19 40mm grenade launchers; M2A1 machine guns; M4A1 Joint Chemical Agent Detectors; AN/VAS-5B(V)2 Driver’s Vision Enhancers (DVE); JLTV kits; special tools to support the JLTV; JLTV spare parts; M205 gun mounts; basic issue items for CROWS; CROWS DCP retrofit kits; AN/VRC-104 radio kits; 16 port network switch kits; Silent Watch energy storage kits; DVE installation kits; M4A1 detector kits; M1114 turret rings and hatches; Maintenance Support Devices (MSD) with wireless at-platform test sets; Driver’s Vision Enhancer (DVE) sensor modules; display control modules; bracket assembly; electronics components assembly; CROWS appended trainers; CROWS diagnostic kits; CROWS maintenance tool sets; M2 Small Arms Tool Kits; Small Arms MK19 Tool Kits; M2 spare parts; MK93 weapon mounts; Toughbook laptops with interactive electronic technical manuals (IETM) and cables; JLTV contractor spare parts support; CROW Systems spare parts support; Maintenance Support Items (MSI) in support of MK19; MK19 Mod III spare parts support; CROWS spare parts; CROWS Basic Issue Items (BII) boresight kit components; Total Package Fielding; Field Service Representative support; U.S. government technical assistance; training; technical publications/manuals; and other related elements of logistics and program support. The estimated cost is $250 million.

This proposed sale will support the foreign policy and national security objectives of the United States by helping to improve the security of a NATO Ally that is a force for political stability and economic progress in Europe.

The proposed sale will improve Slovakia’s capability to meet current and future threats by providing the Slovak Land Forces with vehicles to support increased mobility and enhanced protection for ground units. The JLTV procurement would also enable divestiture of Russian-produced equipment, as JLTVs would replace Soviet-era personnel carriers. Procurement of the JLTV would represent a major milestone in Slovakia’s goal of developing a capable, twenty-first century military which can meet its national defense needs and effectively contribute to NATO operations. Slovakia will have no difficulty absorbing this equipment into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractors will be Oshkosh Corporation and Oshkosh Defense, LLC in Oshkosh, Wisconsin. There are no known offset agreements in connection with this potential sale.

Implementation of this proposed sale will not require the assignment of U.S. Government or contractor representatives to Slovakia.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

This notice of a potential sale is required by law. The description and dollar value are for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
There are no known offset agreements in connection with this potential sale.

Ha jól emlékszem, a szlovákiai ÁSZ-nak két megjegyzése volt Pozsony F-16V vásárlásával kapcsolatban. Az első most lényegtelen, hogy a hadsereg nem mondta meg, hogy miért van szüksége a gépekre, ezért nem tudja vizsgálni felügyelő szervként, hogy más típus olcsóbb áron megfelelt volna-e a célra.
A másik az volt, hogy semmi fajta gazdasági ellentételezés nem szerepelt a megállapodásban. Helyi gyártás természetesen egy többcélú vadászgép esetében nem lenne triviális. De úgy tűnik, hogy a terepjárók esetében sem az, még a helyi összeszerelés sem. Vagy bármi...
Rádión keresztül nehéz géppuskáig mindent importálnak, a legjobb minőségben?