Wolfram, nyilván sehogy, egyszerre a kettő nem megy!
Az Európai Egyesült Államokkal nekem a kezdetek kezdetén semmi bajom nem lett volna, csak ésszel kellett volna csinálni! Ezt is leírtam számtalanszor, ha összeállunk egységes EU-ba, ott kellett volna kezdeni, mert ez a minimum, hogy saját HT-hoz ragaszkodunk. Ez nem egy légből kapott valami, ez az ALAP. Saját gazdasági közösség van, belső piac van, olyan erő ami képviseli az érdekeinket, ami segít súlyt adni a szavunknak, nincs. Ellenben bár a SZU szétesett, és szerencsére visszahúzódott, az USA itt felejtette magát nem kevés helyen katonai bázisokkal. Őket is ünnepélyesen azonnal fel kellett volna kérni, hogy legyenek szívesek távozni. Szövetség az lehet továbbra is, de egyenlő alapokról építkezve, egyenlő félként. Ami most van, az nem az, minden szinten mi vagyunk kiszolgáltatva nekik.
Innen lehetett volna beszélni tovább bármiféle EEÁ-ról. Ebből annyi lett aztán, hogy ránk szólnak Brüsszelből hogy egyenes legyen az uborka, márványra tojják a tyúkjaink a tojást, és engedjünk be mindenféle kannibált ellenőrzés nélkül, meg vegyünk át tőlük. Ez mondjuk nekem nem jön így be! Akkor viszont máris ott vagyunk, hogy az EU mag még a saját érdekeit sem tudja hatékonyan képviselni a világban, akkor MI mit várhatunk tőlük?!
Ha ez nagyon mostanában nem változik pozitív irányban, akkor tényleg szerintem felejtős az egész EU project, nem az EEÁ, hanem úgy ahogy van ez az egész félkarú gnóm behemót bürokrácia által gúsba kötött brüsszeli szörnyszülött.
Onnantól viszont akkor jön az amit mondtam, hogy nemzetállamok, és mindenki saját jól felfogott érdekében vesz a világpiacról BÁRMIT ami költséghatékony, csak akkor meg ne ugasson senki ha pl. a minyó kategóriában Orosz heli lesz felújítva, vagy akár újból is olyat veszünk, mikor fél-harmad árból kijön mint egy UH-1, és még több katonát is szállít.
Erről kb. ennyi a véleményem, nyilván nem kell vele egyet érteni senkinek.
Persze, de tudod te is, hogy ez mivel járna. A mostaninál sokkal nagyobb központosítás, akár közös hadsereg (de akkor a nemzeti szuverenitásnak lőttek, ebből meg sülhetne ki jó dolog is, meg rossz is, jelenleg inkább rossz sajnos...). És akkor mehetne úgy, mint az USA-ban. Vagyis több cég versenyezhet éppen, de ha valamelyik nyer egy tenderen valamivel, akkor az a terméket egységesen megveszi/rendszeresíti MINDENKI (vagy épp a naaagy közös hadsereg, ha már addig eljutnánk...), akinek abban a kategóriában/fegyvernemben épp kell új cucc. Legalábbis a drágább-komplexebb eszközök, úgymint multirole vadászgép, harckocsi, nagyobb hajók, tengeralattjárók, komolyabb légvédelmi rendszerek, stb. esetén. Így megérné jobban fejleszteniük az itteni cégeknek mert tudnák, hogy nagy és stabil bevétel lesz, ha elég jó a termékük. Viszont szerintem ettől még nagyon messze vagyunk. Korábban már mondtam, amíg nincs egy közös nyelv, amit az EU-ban mindenki (de tényleg mindenki) beszél, addig ez nem nagyon fog menni. És még az is csak a kezdet lenne. Addig meg szépen és folyamatosan lenyomogat minket, vagyis a fragmentált Európát/EU-t a sokkal központosítottabb USA és a feltörekvő, méginkább központosított (és ezért ebből a szempontól az EU-nál sokkal hatékonyabb), egyre inkább szuperhatalommá váló Kína.