Ja értem, de akkor azért álljunk már meg egy pillanatra!. Az egész onnan indult nálam, mikor feketén fehéren ki lett mondva, Balázs által, hogy a TVC egy félresikerült valami, semmi valós képességnövekedést nem hoz, és azt is brutál áron/ és horror szervíz igénnyel, szar hadrafogahtósággal és rövid élettartammal hozza, hogy több ezer óránként megment max 1 átesett gépet, és hülye arabokat/ nem hozzáértő politikusokat - a repnapok közönségét elkápráztassa. Tehát egy alapjaiban hibás/megkésett konstrukció, volt aki a variaszárnyhoz hasonlította.
Nem állítottam SOHA azt, hogy ez a TVC az wunderwaffe lenne, annyit állítottam, hogy visszább az agarakkal, szerintem ha használják, és TERVEZIK még tovább használni, két verzió van: 1. Vagy nem annyira drága, és szar üzemeltetni, hogy pusztán már a repülésbiztonságért ne érné meg, és köszönő viszonyban sincs a valóság, és Balázs elképzelése a költségvonzatairól a TVC-nek, vagy a 2. verzió az az, hogy amennyivel több a költség, attól arányaiban többet nyújt, valós képességben.
Sosem állítottam olyat, hogy a TVC miatt lelőhetetlen lesz bármelyik szupermanőverezhető vadászgép, mert kikerüli majd a rakétákat, erre konkrétan írtam, hogy ugyan olyan marketing szar, mint a mindent látó DAS a másik oldalon.
Annyit viszont megjegyeznék még, hogy bár a rakétákat ez nem fogja kivédeni, de nyilvánvalóan segíti a manőverezést, minden magasságon a jellemző légiharc és utazó sebességén a vadászgépeknek, jobb mozgékonyságot generál, amely előny. Ha 5%, akkor 5%, de előny. Ahogy a konkrét Szuhoj sárkányon meg esélyesen még egy csomó stabilitás és egyéb problémát ki lehetett vele küszöbölni.
S itt jön be az, hogy ezt nem lehet F-16 supplementtel levezetni...
Nos, azt hiszem, én már írtam itt, hogy nagyon is örülök, hogy mind az F-22, mind a PAK-FA kapott TVC-t. Így legalább van értelme a légibemutatóknak. És valószínűleg (hacsak a stealth tech nem jut egy egészen brutál szintre IR-ben, meg főleg RCS-ben) ezek az utolsó TVC-s gépek... A költségeiről én nem tudok véleményt formálni, mivel arról fingom sincs. Itt már tényleg csak az üzemeltetők (indiaiak skip, mivel ők balfaszok, szóval maradna az USAF, meg az oroszok) nyilatkozhatnának. Viszont, azt kéne megérteni, hogy amikor TVC-t használsz, akkor a gép sebessége szükségszerűen csökken, jobban, mintha az aerodinamikai felületeket használva változtatnál irányt. Plusz a túlterhelés is jobban nő. A