Pontosan, meg kell találni az egyensúlyt a "buta" és az irányított eszközök alkalmazása közt. Plusz azt se felejtsük, hogy azért az ilyen GPS vezérlésűeknél ott van az EW kérdése, ami pont Ukrajnában is erősen megjelent. Az se normális, amit az oroszok a háború előtt toltak, hogy nah sóherek vagyunk és nem kell irányított légibomba only FAB+NIR, de az sem, hogy az utolsó sivatagi sátorra is SDB-ket dobáljunk a semmi közepén. Kiemelt és pontcélokra mehet az irányított, egy nagyobb kitelepülés ellen meg lehet dobálni az öntött vasakat (oroszok így becézik a butabombákat)
A JDAM készletek közül nekem pont a Roketsan-féle török TEBER szimpatikus, ami legutóbb az egyik azeri Szu-25-kön tűnt fel. Ugyanis egyszerre képes inerciálisan, GPS alapon és lézervezérléssel is célra vezetni az eszközt. Árat nem találtam hozzá, de nem lenne rossz sztem nekünk se itthonra.
Ami meg az orosz okosító készleteket illeti, ott mivel hegesztett a bombatest (a fenti képen is szépen kivehetőek a varratok) így pl farokrész csere helyett más módon lehet csak megoldani az irányítást. De egyszer majd végre tényleg megírom az egész UMPK készlet történetet