Valami rajzok voltak nem? Ez kb akkor történt, mikor az oroszok nemzetközi kiállításokra maketekkel jártak. A sztár a Brahmos volt, emlékszem. Egyszer egy makettre hármat is felragasztottak.
Emlékeztetőül: te felvetetted (sőt mintha inszinuáltál volna valamit), hogy
”
Erre nagyon kíváncsi vagyok, hogy honnan lett neki egyik napról a másikra.”
Amire leírtam a cucc ismert (!) életútját. Szó szerint évtizedes történet. Lehet persze bagatellizálni, "csak makett volt" meg ilyesmi, de a széria UMPK kitek akkortájt kezdtek megjelenni, amikorra meg tudták szülni a szükséges bevetési eljárásokat, azaz 2023-ban - azok ugyanis egy komoly légvédelemmel bíró, ráadásul egy kvázi támadhatatlan, a csúcsot képviselő ISR héttérrel segített ellenfél esetében egyáltalán nem triviálisak.
Az első darabokon remekül látszott, hogy egyszerűsítettek a korábbi elképzeléseken, és kvázi barkácsmódszerekkel rakták össze őket. Azóta pedig vidáman használják, egyre nagyobb számban, ráadásul most már egyáltalán nem barkácsszínvonalon készülnek.
Azaz: amikor szükségük lett rá, elővettek egy prototípust (inkább koncepciót), és elkezdték amolyan "LRIP" módra gyártani - miközben az adott hadszíntér jellegzetességeire felkészülve kidolgozták a harceljárásokat is. Megtörténtek az első bevetések (az elején csak 2 db UMPK-500-at vittek!), aztán továbbfejlesztették a kitet és valószínűleg a harceljárást is. Azóta már látjuk, hogy 500 kilósból négyet, egyes források szerint hatot is elvisz már a Szu-34, míg maga az UMPK kit is nagyon máshogy néz ki az egy évvel korábbihoz képest, ezek már látványosan ipari mennyiségben és minőségben készülnek.
Szerintem az orosz hadiipar fő gyengesége nem az, hogy ne tudnának kurrens, precíziós fegyvereket fejleszteni, mert tudnak. Én azt látom, hogy az indusztrializáció se okoz problémát. Ami viszont gond, az az, hogy a kettő közti lépcsőfokot lépik meg sokszor csak nagyon nehezen. Például limbóban tartanak tökugyanarra a célra fejlesztett eszközökből egyszerre többet is (miután mondjuk sikeres prototípus teszteket hajtottak végre), évekig, anélkül, hogy kiválasztanának egyet rendszeresítésre.
De ez 2022 óta, hát még 2023 óta gyökeresen megváltozni látszik. Amire szükség van, és működik, az jóval hamarabb szériába kerül (pl az UMPK, de írhattam volna a LMUR rakétát, vagy épp a Ka-52M-et is), ami meg nem prioritás, arról kb nem is nagyon hallunk (Armata). Az új hadügyminiszterükkel szerintem ez a folyamat méginkább fel fog gyorsulni.