Szu-34 / Su-34 Fullback (Szuhoj)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 425
63 720
113
294704.jpg
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 425
63 720
113
8 év után visszatértek Baltimorba a Szu-34 bombázók


A videónak több érdekes eleme is van.
Az első, hogy szép az új beton, de az új beton az oroszoknál is mindig szép volt.
A második, hogy a központi zónában a gépek állóhelyeinél ugyanolyan könnyűszerkezetes lefedést fognak kiépíteni, mint ami a szíriai orosz bázison, vagy az egyik orosz helikopteres bázison is látható.
Ez kb ugyanaz a technológia, mint amit az amerikaiak is használnak pl az arizoniai Luke légitámaszponton, vagy láthatunk még ilyet számos kínai videóban is.
A leendő födémet tartó oszlopok horgonycsavarjai már kiállnak a földből a gépek között.

Nade ez mind nem is annyira érdekes, mint maga a lényeg: Szu-34-es három(!) PTB-3000-es tartállyal!
Anno, a Szu-34-es prototípusainak promóciós videóiban a teszteléseket mutató felvételek közt lehetett látni egy villanásnyi ideig egy oldási tesztet, ahol a gép szárnyairól oldottak ilyen tartályokat, de a 2009 óta tartó sorozatgyártás és nagy távolságú áttepülések megkezdése óta még egyszer se láthattunk ilyen konfigurációt.
Mi több, idáig még az se volt világos, hogy a szériagépeken a szárnyon a belső egy-egy nagypilon az úgynevezett “nedves”, tehát ki van építve a tüzelőanyag csatlakozás is.
Most meg itt vannak a felvételek, melyek szerint a Szu-34-es csak külsőleg elvisz vagy 9000 liternyi kerozint, ami a belső 12 tonna mellé már nagyon nem kis mennyiség!
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
Ez a foto kedves gyerekkori emlekeket idez fel. Azota is nagyon szeretek makettezni es modellezni, de gyerekkent egy ideig csak egyre javulo technikaval összeragasztottam a makett alkatreszeit, nem festettem. Azutan egy nap valhogy összeallt a szandek egy szintugrasra, es mar festeni is szerettem volna a makettet. Mivel igazi festekek, ecset, plane festöpisztolyom meg nem volt, igy filctollakkal alltam neki, es több proba utan adodott valami alkoholos tipus, ami rajta is maradt a muanyagon (meg egy idöre a kezemen is :) ). Na ez a filctollal festett "remekmuvem" nezett ki pont igy, mint ez a szerencsetlen Szu-34 ezen a kepen. :) Ha ez a kinezet a kepen nem a foto sajatossaga, es valami muveszi filter, hanem a gep tenyleg igy nez ki, akkor sokadjara erzem, hogy az orosz legierönek surgösen uj festekbeszallito utan kell nezni, mert föleg az a sötetszurkejuk borzaszto gyorsan tönkremegy.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Nem értem ezt a Hibini ügyet. A tegnapi fényképeken bombázó feladaton nem volt rajta. Itt meg átrepülésen rajta van.
Gondolná az ember, hogy nincs elég, vagy leszedik, hogy ne fogyjon az élettartama. Itt meg rajta hagyják.
A múltkor a bombák mellett még súlymakett se volt rajta. Hát hogy gyakorolnak így? Vagy komolyan gondolják, hogy elektronikus védelem nélkül küldik a gépeket bevetésre? Hát ezek semmit se tanulnak?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 425
63 720
113
mert föleg az a sötetszurkejuk borzaszto gyorsan tönkremegy.
Ez a “Szergyukov-szürke” kb egy időben (2012-2013) került fel az összes új (vagy akkoriban nagyjavított) gépükre (Szu-34, Szu-35Sz, Szu-30SzM, MiG-29KR/KUBR, Mi-8AMTS, Mi-28N, Mi-24P, Mi-35M, Ka-52, Mi-26) és valószínű, hogy nem bírja se az időjárást, se a kerozinos mosást.
Egyedül a tengerész 29-esek állnak még jól vele, gyanítom, hogy az extra korrózióvédelem miatt.
Se a Szuhojok és a helikopterek mind kifakultak.
Nem volt egy jó minőségű festék.
Már jóideje leálltak vele és szerintem ami ilyen szürke volt új korában, a soron következő nagyjavításkor az se fogja már ezt visszakapni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 818
30 860
113
Amikor így tele töltik hány kilométert tud "csak oda" menni?
A wiki Ferry range-nek 4500 km-t ír. Arra meg azt írják, hogy max üzemanyag mennyiség, opcionálisan külső tartályokkal és minimális egyéb felszereléssel. Most hogy ezt 0-1-2-3 külső tartállyal értelmezte-e eredetileg Iván azt nem tudom, de a Combat range az 1100km szóval valószínűleg 3 tartállyan értették ők is.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 425
63 720
113
A wiki Ferry range-nek 4500 km-t ír. Arra meg azt írják, hogy max üzemanyag mennyiség, opcionálisan külső tartályokkal és minimális egyéb felszereléssel. Most hogy ezt 0-1-2-3 külső tartállyal értelmezte-e eredetileg Iván azt nem tudom, de a Combat range az 1100km szóval valószínűleg 3 tartállyan értették ők is.
A tartályoknak is van ellenállásuk, de a wikipedia adat szerintem régi.
Ez a három tartályos konfiguráció meg új, legalábbis idáig sosem láthattuk, pedig repültek már sokszor tartállyal.
De mindig csak eggyel.