1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj PAK-FA (T-50) / FGFA / Szu-57

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2012. december 28..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

  Nem hogy nehezebb de szinte lehetetlen épp a múltkor írtam .

  Szép meg jól néz ki de de ha az f-35 fejlettebb mint az f-22 és ha belegondolunk hogy ez a gép még az f-22 szolgáltba állításakor se volt sehol akkor égbekiáltó a lehet az aviónikai lemaradás az f-35-öz képest.
  Azért 3 generációnyi HMD vannak elmaradva (Igen! tetszik nem teszik ennek a fejlesztése is éveket vesz igénybe nemhiába szarakodnak a helis verzióval is )
  De ez csak egy sajnos sok közül :(
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az első fegyvertérnél elég vastag még a törzs ha a hátsóbál nem is.Miért így csinálták?Nekik van vele tapasztalat.Az alacsony észlelhetőséget nem értem.Tök mind1,hogy egy F-22 szerű sárkanyt gyártasz vagy ilyet.Pont a stealth sárkány kialakítás az ami nem technológia vagy pénz kérdése hanem döntésé.
   
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Értem én, hogy HMD az egy fokmérő, de az a Raptorhoz sincs, inkább a taktikával kompenzálnak.
   
  sidewinder12, fip7, endre and 2 others like this.
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

  Az f-35 höz hasonló DAS rendszer menne az oroszoknak?
   
 5. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Látod, ez az a téma, amire igen/nem válasz nehezen adható. Az én gyanúm az, hogy akár még egy teljesen hasonló kaliberű DAS is létezhet az oroszoknál... prototípusként.
  Van, működik, csak nincs belőle két egyforma és megcsúsztak az integrációjával, vitatkoznak a szóba jöhető platformokon (csak a Szu-57-esre tegyék, vagy a többire is?) nem megbízható a működése, drága, hol lehet faragni belőle, elakad a nullszéria gyártása a bürokráciában... szokásos dolgok.
   
  sidewinder12, fip7, endre and 3 others like this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az F-22-es akkor lép olajra, ameddig van keró, ameddig csak akar. Az AIM-9 a gépen inkább a konzervatizmus és a 80-as évek gyermeke. Ma lehet, hogy nem lenne már rajta. Ez még elfért kis kompromisszummal.

  Az F-22 legirritálóbb képessége ellenfeleli számára, hogy iszonyatos sebességgel rohangál és hajigálja el a rakétákat alsó hangon 50%-kal messzebbre, mint egy 4gen gép 10 km vagy alatta M1.2 sebességgel. Viszont ennek off design eredménye, hogy ha nem sikerült az első távoli salvo, akkor hátra arc és kb. senkit nem tud semmit tenni...

  (Ez 4. gen vs 4 gen esetén is igaz. Ha nincs elég keró üldözni és kockáztatni, akkor lényegében 30-50 km távolságot sem tudnak áthidalni a gépek. A menekülő gép 2-3 km magasságban utánégető nélkül M0.95-tel repül és az üldözőnek alsó hangon M1.3-1.4 táján kéne menni, hogy másodpercenként faragjon le 100 métert. Ehhez kb. 30 ezer lábon kéne repülni. A probléma az, hogy ha a célpont alacsonyan van, akkor az kinyírja az AAM HMZ-t hiába loftol mégoly erősen is. A végfázisban lassul, mint állat és a célgép bőven tud manőverezni is, 5-6G-ig tudja húzni a gépet úgy, hogy kvázi nem is lassul.
   
  endre, fishbed and luperator like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Aktív radaros rakétát elvileg egy 4.gen.gép csak akkor észleli ha az bekapcsokta a saját radarját(persze vannak már MAWS-ek de azért nincs minden bokorban minden 4.gen.gépen),akkor is van idő még manőverrel elkerülni a találatot?
  Ráadásul Raptorról beszelünk az sem biztos,hogy tudják,hogy ott van így még nagyobb meglepetés az,ha jelez a besugárzásjelző(de ugyan ez igaz az F-35-re és a SZU-57-re is még ha nem is olyan jó "lopakodók").
   
 8. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member

  Sokan sokszor lenézték már őket , aztán a történelem meg a nagybetűs IDŐ nem igazolta a lenézőket ! Sok-sok éve olvasom a fórumot és mindig csodálkozok azon , hogy sok olvtárs atom biztosan állít dolgokat olyan technológiákról és haditechnikákról amiről szerintem még csak a közvetlen fejlesztők lehetnek tisztában ! Személy szerint te is oszlopos tag vagy , amit a Kínai elvtársak állítanak és tesznek azt mindig készpénznek veszed (mintha te magad is a fejlesztő részleg központi eleme lennél) amit az Orosz elvtársak tesznek az viszont csakis tré és gány lehet hiszen a kőbaltát is csak most cserélték ki acél kalapácsra ! Ne feledd volt anno egy kis bajuszos mókus aki még alsóbbrendűnek is tartotta őket és mégis pofára esett !

  "Okos ember vagy ha csak a felét hiszed el annak amit hallasz ! Bölcs is ha tudod melyik felét ! "
   
 9. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Idten hozott ide a világ végére. Kezdetnek nem rossz a kommented.
  Érződik az évek alatt felgyülemlett szenvedély. Csak így tovább. De ajánlanám a biztpol topikot. :) :) :)
   
  ogretankHU likes this.
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Igen, jó dolog ez a “vegyünk vissza az arcunkból, meg szálljunk magunkba, legyünk bölcsek, ne fecsegjünk, ne találgassunk” szöveg, csak ez egy haditechnikai fórum. Tudósklub. Tetszik, vagy sem, fecsegünk, meg okoskodunk, abból főzve, amit látunk, vagy látni vélünk.

  Mert mit látunk? Semmit. Az egyik fél übermodern technikából legyárt többszáz darabot, a másik meg szemre nem olyan egyértelmű és érthető megoldásokkal felvértezett gépből tíz körül darabszámot.

  Mit tudunk? Semmit. Az egyiknek tízszer nagyobb a védelmi költségvetése és az arra rádolgozó ipara, már most konkrét külföldi megrendeléseket teljesít, a másiknál a koncepció se világos, hogy mire akarja használni maga a gépet, nemhogy a még fasorba se levő vevőköre körvonalazódna.

  Mihez értünk? Semmihez. És persze mindenhez is, mert azért a “mit, miért, hogyan” technológiai elemzéseket, az aerodinamikai, radarkeresztmetszeti, hajtómű, sárkányszerkezeti, avionikai alapkutatások irodalmát mi is olvassuk, pedig nem dolgozunk se a Lockheed, sem a KNAAZ gyárában, vagy az OKB Szuhoj-nál.

  Szóval azt tényleg nagyképűség lenne kijelenteni, hogy ismerjük az F-35-öt, vagy a Szu-57-est. Nem ismerjük ezeket a gépeket és a gyáraikban sem jártunk. De olvassuk a szakirodalmat, olvasunk a részletekből, a fotókból, a videókból és a sorok között is.
  És találgatunk és okoskodunk és fecsegünk.
  Mert be is foghatnánk a szánkat, csak akkor mire lenne ez a fórum?

  (zárójeles sztori: a minap a fotók a magyar katonai repülésről 1946-tól napjainkig című, amúgy kiváló facebook csoportban egy tag minden előzetes nélkül az egyik adag MiG-23-asokat ábrázoló fotóhoz megírta, hogy a gép szar volt, gyenge volt, erőtlen volt. Egy másik erre válaszul elkezdte fejtegetni, hogy azért minden relatív, de a típus bő 15 éve alatt az összes példány összes hajtóműve tudta a meghatározott tolóerőt, illetve még valamivel többet is. Mivel - valószínű egy bulletin következtében - a vége fele már csak olyan hajtóművek jöttek vissza az orosz nagyjavításikból, amelyeknél a gázhő majdnem 100 fokkal magasabb volt, mint a legelső pár évben. Erre írta Siklósi Zoltán berepülőpilóta, akinek volt azért összehasonlítási alapja kimondottan erősnek nevezhető gépekkel, hiszen a 29-eseket is ő repülte be, hogy bizony a 23-as erős gép volt a maga módján. Volt ereje a manőverező légiharcokban is.
  De a tagot nem lehetett meggyőzni, mert ő igenis olvasta, hogy a MiG-23-as az gyenge volt, harmatos volt. Olvasta.
  Pont ahogy mi is olvasunk mindent. Csak ő minden szakmai alázat nélkül hadovált, mi meg próbálunk a jelekből mindenféle, talán korrekt következtetéseket levonni. Vagy sikerül, vagy nem...)
   
 11. Roni

  Roni Well-Known Member


  A kínaiak nem állítanak semmit ők inkább "tesznek " ;)
  Talán a hajókat (amiről az oroszok csak álmodhatnak ) fából építették ? o_OOlyan rakéta rendszert exportálnak amit még az oroszok ki sem fejlesztettek és nem is lesz náluk még nagyon sokáig (HJ-12 , pl-15)
  Kínai hajók type052D /55 légvédelmét milyen rakéták adják?
  Majd szóljatok ha a szu-57-sen lesz R-77M ;)
  Mig-21 klónokon olyan eszköz van ami mai napig nincs egy orosz gépen sem .
  Az új drónok exportsikere wing loong 2 ,ch-5 , Mavic 2 amit sok ország katonái használnak .
  A Szmercs rakéta vető ami kínai drónt használ és segített Kína a fejlesztésben http://www.aerotech.hu/newsdetail.p...atvető drón pilóta nélküli repülőgép 20180605
  Amig a kínai helik egy tüzelj és „tüzelj és felejtsd el” rendszerű rakétát (HJ-10) használnak addig addig az orosznál lézeres van amire panaszkodtak is .
  Ezt egy orosz szaki mondta nem én .
  "most kiszivárgott orosz vélemények szerint - köszönő viszonyban sincs a nyugati avionikai rendszerek színvonalával"

  A fent leírt dolgok tettek és kézzelfoghatók nem nagyotmondások ami oroszokra jellemző

  Arra gondolsz aki egyszerre harcolt 3 ország ellen? ;)
   
  Bleroka likes this.
 12. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member

  Gyakorlatilag egyről beszélünk csak más-más szemszögből (minek is alkotta meg Einstein a relativitás elméletét ) .

  Maximálisan egyetértek (hiszen végül is pont ezért olvasom évek óta a HTKA-t és ezért is regisztráltam ) azzal , hogy itt azaz a fórumon haditechnikáról beszélgetünk/vitázunk , sok hasznos infót olvasok itt minden nap ! Igyekszem nem írni ostobaságokat hiszen én csak egy lelkes amatőr vagyok . A szerelem a haditechnikával A Kelly hősei és a többi háborús filmmel kezdődött , majd egy barátomat felvették 1990-ben a katonai főiskolára és ő tudott nekem hozni még VHS kazettákat teli spotter videókkal repülő napokról . Abban az évben októberben megvettem az első Top Gun újságot ami akkor óriási szám volt (azóta is minden hónapban megveszem az utódját nem tudok leszokni róla) . A net nagyon kibővítette az elérhető információs anyagot és ez jó ! De itt is folyik a dezinformációs "háború" . Ezért írtam amit !

  A zárójeles sztorival csak egyet tudok érteni bár a face-ről már egy éve leléptem !
   
 13. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Nem fogok szájkaratézni veled , de tisztelem a hitedet a Kínaiakban (azért nem kívánnék magamnak egy Kínai főnököt se ) és a Kínai technikában .

  Azért majd (sose kerüljön rá sor mert akkor régen rossz ) ha bizonyítanak is azok technikák akkor majd valószínűleg én is másképpen fogok rájuk nézni !

  Semmi sem történik oktalanul ! Pontosan leírta már Boki és minden józan eszű ember is tudja , hogy a "nagyföldön" az elmúlt 20-30 évben olyan változások voltak amik alapjaiban változtatták meg az Orosz terveket és terminológiát ! Se az Orosz embereknek se a gazdaságnak NEM hiányzik ez a mostani fegyverkezési verseny ! De mit csináljanak ha az ő országukra pontosabban az ásványkincseikre fáj minden közeli ország és nagyhatalom foga , Kínától az EU-ig + USA (akinek mindenre a világon ) . Mit tehetnek ? Követik a régi elveket " ha el akarod kerülni a háborút hát készülj rá" és fegyverkeznek , úgy ahogyan tudnak és amit a pénztárcájuk megenged !
  Lehet nem képviselik egy egy területen a csúcsot de mégis alkotnak olyat ami elgondolkodtatja az ellent !

  Katonai költségvetésekről meg felesleges vitázni mert akinek több pénze van az többet költhet ! Az már más , hogy miből . Végül egy példa : hiába csinálok én egy 1 mrd Ft-os bevételt ha a költségeim 1.1 mrd Ft-ra rúgnak és itt az USA-ra gondolok először ahol hihetetlen összegeket költenek de egy hihetetlen sokba kerülő giga rendszerre amit addig tudnak fent tartani amíg a dollár annyit ér mint ma legalább és korlátlanul tudják előállítani !

  Én nem vagyok se Orosz párti se ruszofób csak próbálok objektív maradni ! Ezt javaslom neked is !
   
  sidewinder12, boki and gacsat like this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Látom Allesmor üzenete nem jött át.
  Az oroszokat nem lenézni kell, de azért a reális és a "semmit sem tudunk" duma az a másik véglet.
  Az oroszoknál sokszor nem inkább a technika legyártása volt a baj. A rendszer, ami mögötte volt, az nem tette levetővé az eredményes használatot.
  Az a mentális, kulturális és humán rendszer, ami sikerre vitte sok helyen a nyugati fegyverrendszereket gyakorlati alkalmazását a keleti blokk haverjainál és sokszor a keleti blokkban is hiányzott.

  De te simán összemostad a kettőt.
   
  Bleroka and deze75 like this.
 15. Fade

  Fade Well-Known Member

  Hát ha F-35ből indulnk kis akkor protobol egy full integrált DAS az 10-15+év... kb az F-35 durva elcsúszásának fő oka a full integrált szenzor rendszer.
   
 16. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Roni, bocsi, ezt a faszverést légyszíves ültesd át amerikai fegyverrendszerekre. Hol tart a kínai fegyveripar az amerikaihoz képest? Mire képesek a kínai fegyverek az amerikai "párjaikhoz" képest? Hol tart a kínai fegyver export az amerikaihoz képest?
   
  sidewinder12, fip7 and Rotten878 like this.
 17. Roni

  Roni Well-Known Member

  Akkor ne vadaskodjon senki azzal hogy kinaiak hive vagyok. Ilyen alapon akkor molni jenki hitben èl? Nem fax verés csak elmondtan hogy hogyan is állnak a dolgok.
   
 18. Roni

  Roni Well-Known Member

  De amikor rajon az illető hogy igazam van akkor jön az hogy a szovjetunió széthulott es penztelenseg volt /van es ezért vannak lemaradva
   
  gacsat likes this.
 19. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Csak azt furcsállom, hogy Te pl a kínai technikát soha nem hasonlítod az amerikaihoz. Amit írsz, abban tökéletesen igazad van, ma már az elérhető infók alapján a kínai hadtech több területen az orosz előtt jár. Ez miben segít Kínának? Nem az oroszokkal verseng a első helyért, hanem Amerikával. A komoly ellenfelei (mint pl Japán, Dél-Korea) nem orosz fegyverzetet használ, hanem amerikait, vagy ahhoz köthető technikát. Bocsi, de Kínai konkrétan kitörölheti azzal, hogy a rombolói, vadászgépei, fegyverei mennyivel jobbak, mint az orosz párjai, amíg a komolyabb ellenlábasai amerikai, vagy amerikai eredetű fegyvereket használnak. A kérdésem marad, miért nem hasonlítod soha pl az amerikai fegyverekhez, rendszerekhez a kínaiakat?
   
  fip7, endre, fishbed and 1 other person like this.
 20. Roni

  Roni Well-Known Member

  Mert én ott elismerem azt hogy bàr igen létezik az aim9x es aim120d kinai megfelelője de abban nem vagyok biztos hogy olyan minőségiek is.
   
  gacsat likes this.

Ezen oldal megosztása